A Magyar Kisebbség huszonegy éve

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Kisebbség huszonegy éve"

Átírás

1 A Magyar Kisebbség huszonegy éve Válogatás a Lúgoson kiadott folyóiratból A Jakabffy Elemér szerkesztette folyóirat a két világháború közti magyar kisebbségi önismeret és az erdélyi kisebbségpolitika meghatározó intézménye volt. A kéthetente, oldal terjedelmben megjelent periodika repertóriuma (Kazai Magdolna) és értékelő monografikus feldolgozása (Balázs Sándor) után, a folyóirat közleményeinek legjavát szeretnénk közreadni. Két szempont határozta meg a válogatást. Egyrészt áttekintést adunk a lap tematikájából és kisebbségpolitikai szemléletéből. Másrészt a két világháború közti erdélyi magyarság történetére vonatkozó, szakmailag ma is helytálló elemzéseket és a korszak kulcsdokumentumait, legfontosabb vitáinak összefoglalóit is újra hozzáférhetővé tesszük. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy milyen anyagokat hagyjunk ki az első válogatás után. Ebből a szempontból az volt a döntő, hogy melyek azok az anyagok, amelyek más összeállításokban újra közlésre kerülnek (ezért maradt ki többek között Balogh Arthur, Mikó Imre, Krenner Miklós, Iuliu Maniu, Paál Árpád és mások jó néhány itt megjelent közleménye). Szintén a terjedelem csökkentése érdekében hagytunk el néhány egyedülálló adat-összeállítást (pl. az OMP parlamenti tevékenységének bibliográfiáját, az erdélyi magyar felekezeti iskolák községenkénti statisztikáját). A kiadványt rövid (15 oldalnyi) előszó vezeti be, a folyóirat szerepéről, szerkezeti változásokról, szerkesztéséről, a tematikai átalakulásáról. A szövegeket a mai magyar helyesírás szabályai szerint közöljük, a szükséges helyeken magyarázó jegyzetekkel. A kötet végén a szerzők életrajzi- és a vonatkozó könyvészeti adatait adjuk meg. Tartalom Előszó (Bárdi Nándor) I. "A magunk ügyében" Sulyok István: Levelek helyett, sz p. "Glasul Minoritatilor", sz p. Nyílt levél Főtisztelendő Kovács Lajos római katolikus lelkész Úrhoz, sz p. Jakabffy Elemér: A huszadik évfolyam, sz p.

2 II. A kisebbségi kérdés álatalános és nemzetközi jogi vonatkozása Balogh Arthur: Kisebbség-nemzetiség, p. Soós István: Nemzetközi jogvédelem és a belső törvényhozás, sz p. Jakabffy Elemér: Az állampolgársági jogról, sz p. Hegedüs Nándor: A kétoldalú szerződések rendszere a kisebbségvédelemben, sz p. Balogh Arthur: A Nemzetek Szövetsége és a romániai magyar kisebbség, p., 19. sz p. Mikó Imre: A romániai magyarság panaszai a Nemzetek Szövetsége előtt, sz p. Fritz László: Az erdélyi kulturzóna ügye a Nemzetek Szövetsége előtt, (részlet) sz p., 13. sz p., 14. sz p., Balogh Arthur: A Csík megyei határőrcsaládok panaszának elintézése a Nemzetek Szövetsége Tanácsa előtt, sz p. III. Helyzetképek A romániai kisebbségi magyar nemzet politikai, kultúrális és közgazdasági helyzetképe a genfi kongresszus előtt, sz p. Jakabffy Elemér: Pótlás a helyzetjelentéshez, sz p. A romániai magyar kisebbség helyzetképváltozása 1931 májusa óta, sz p. A csehszlovákiai kisebbségi magyar nemzet politikai, kultúrális és gazdasági helyzetképe a genfi kongresszus előtt, sz p. A jugoszláviai kisebbségi magyar nemzet politikai, közgazdasági és kultúrális helyzete a genfi kongresszus előtt, sz p. IV. Más nemzetkisebbségek helyezetéről Nagy Iván: Európa kisebbségei, sz p., sz p., 17. sz p., 18. sz p., 19. sz p. Néhány adat a román királyság területén kívül él román népről, sz p.

3 Fritz László: A romániai német kultúrhivatal, sz p. Jakabffy Elemér: Magyarok és németek Romániaban, sz p. Cseresnyés Iván /Jakabffy Elemér/: A többségi népbe olvadt és új népkisebbségek, sz p. Jakabffy Elemér: Azok, akik elmentek és mi, akik visszamaradtunk, sz p. V. Történelem és politika Jakabffy Elemér: A román példa, sz p., 2. sz p., 3. sz p. Sulyok István: Románia a kisebségi jogok úttörője, sz p. Albrecht Ferenc: Az erdélyi szász nemzeti autonómia, sz p. Gyárfás Elemér: Az erdélyi románok hitelszervezetei, sz p. Bitay Árpád: Nyelv és névtörténeti tanulságok, sz p. Két védőbeszéd, sz p. VI. A romániai magyarság politikai képviselete Jakabffy Elemér: Mit tettünk? sz p. Gyárfás Elemér: Az első kísérlet, sz p., 3. sz p. A közigazgatási reform és a Magyar Párt, sz p. Bethlen György: A Magyar Párt útja, sz p. Vitánk a külügyminiszterrel, sz p. Willer József: A nagygyűlés után, sz p. Hegedüs Nándor: A kisebbségek politikai jogegyenlőségének elbukása a választásokon, sz p., 5. sz p., 6. sz p. Albrecht Dezső : Kisebbségi reálpolitika, sz p. Szathmáry Lajos: Gyakorlati hozzászólás a magyar szórványügyhöz, sz p.

4 Bánffy Miklós gróf megnyitó beszéde a Magyar Népközösség első értekezletén, sz p. Cseresnyés Iván /Jakabffy Elemér/: Népközösségünk fegyelmi szabályzata körül, sz p. VII. Kisebbségi sérelmek és a jogvédelem Gyárfás Elemér felszólalása a Szenátus február 24-iki ülésén a vasutasok nyelvhasználataról, sz p. Jakabffy Elemér: Dobrescu rendeletéhez, sz p. Kántor Lajos: Az Erdélyi Múzeum Egyesület problémái, (részlet) sz p. Jakabffy Elemér: A népszámlálás ügyéhez, sz p. Hegedüs Nándor képviselő beszéde az esküt nem tett magyar tisztviselőkről a kamara december 10-i ülésén, sz p. Fritz László: A Iorga-kormány "interimár-bizottságai" és a magyar nemzetkisebbség, sz p. Parecz György: A nyelvvizsgákon elbukott közalkalmazottak ügye, sz p. Asztalos Sándor: A nemzeti munkavédelem kisebbségi szempontból, sz p. VIII. A magyar kisebbség oktatás- és egyházügye Nagy Károly refomátus püspök beszéde a szenátusban, sz p. Kristóf György: Magyar tanszékek egyetemeinken, sz p. Tanerőink nyelvizsga eredménye, sz p. Domokos Pál Péter: Tanügyi "önkormányzat" a gyakorlatban. Különös tekintetel a fajilag és vallásilag legegységesebb Csíkmegyére, sz p., 10. sz p., 11. sz sz. R. Szeben András: A Magyarországtól Romániához átkapcsolt részek felekezeti iskoláinak háború előtti és jelenlegi államsegélyeinek összehasonlítása, sz p.

5 Kovács Árpád: Államnyelv a volt román s a mai magyar felekezeti iskolákban, sz p., 17. sz p. Balázs András: Az erdélyi egyházak lépése Genfben, sz p. Fritz László: A magyar lutheránus szuperintendencia, sz p. Paál Árpád beszéde a kamarába április 5-én a vallási törvény tárgyában, sz p. Pál Gábor: Konkordátum és a katholikus magyarság, sz p. R. Szeben András: A Magyarországtól Romániához átkapcsolt részek egyházainak háború el tti és jelenlegi államsegélyeinek összehasonlítása, sz p. IX. A gazdasági élet problémái Pál Gábor: A székelyföldi közbirtok és az agrárviszonyok (részlet), sz p., 2. sz p. Fritz László: Romániai egyenesadó rendszere mint a kisebbségellenes politika egyik harci fegyvere, sz p. Gyárfás Elemér: Lesz-e erdélyi magyar bankpolitika? sz p. X. Dokumentumok Kérelmek, határozatok, tervek, javaslatok és törvényes intézkedések az erdélyi nemzetiségi kérdések megoldására másfél évszázad alatt, sz p., 7-8. sz p., 5. sz p., 6. sz p. A román képviselők törvényjavaslata 1868-ban, sz p. A Magyar Szövetség határozata az agrár-reform tárgyában évi augusztus 4-iki alakuló nagygyűlésén, sz p. A magyar iskolák sérelmeinek orvoslása tárgyában Marosvásárhelyen május hó 22-én tartott rendkívüli nagygyűlésen elfogadott határozati javaslat, sz p.. Az Országos Magyar Párt december 14-ikén megtartott nagygyűlésén elfogadott határozati javaslatok, sz p. A Magyar Párt tiltakozása a csiki jogtiprásokkal szemben, sz p.

6 A második gyulafehérvári határozat, sz p. A magyar kormány memoranduma a nemzeti kisebbségek jogvédelmér l, sz p. A parlamenti csoport emlékirata a közigazgatási törvénytervezet kapcsán, sz p. A kolozsvári tudományegyetem magyar hallgatóinak emlékirata, sz p. Románia szociáldemokratái a nemzetkisebbségek jogaiért, sz p. Magyar memorandum a kisebbségi vasutasok érdekében, sz p. Az Országos Magyar Párt állásfoglalása a kisebbségi államtitkárság és a szaktanácsosi megbizatások ügyében, sz p. Serban Mihály kisebbségi alminiszternek átadott emlékirat március 2-án, sz p. A Magyar Párt marosvásárhelyi nagygyűlésén meghozott határozat a kultúrális autonómia tárgyában, sz p. A Magyar Párt kiáltványa, sz p. Kisebbségi szakosztály, sz p. Királyi rendelet a kisebbségi kérdés szabályozásáról, sz p. A kisebbségi főkormánybiztosság működésének irányelvei, sz p. A magyarság csatlakozása a Nemzeti Újjászületés Frontjához, sz p. A Romániai Magyar Népközösség emlékirata a kormányhoz, sz p. Severin megye prefektusának 1. számú rendelete, sz p. XI. Statisztikai közlemények Fritz László: Erdély, Bánság és a kapcsolt részek felekezeti statisztikája, sz p., 3. sz p., 4. sz p., 5. sz p., 7. sz p. Az 1940 augusztus 30-iki bécsi döntés után Romániánál maradt erdélyi és bánsági terület lakosságának anyanyelvi és felekezeti adatai az 1930-as nápszámlálás adatai szerint, sz p.

7 Fritz László: A közigazgatási választások eredményei, sz p., sz p. A romániai magyar és német népkisebbség parlamenti képviseletének számadatai kilenc választásról, sz p. A Romániánál maradt magyar felekezeti iskolák száma, sz p. Bírók, ügyvédek, bírósági és ügyészségi tisztviselők nemzetiségi megoszlása Erdélyben október 15-én, sz p. Kovács Árpád: Etnikai aránytalanságok a közjegyzői kamarákban, sz p. XII. Románok rólunk A Magyar Szövetség nagygyűlése, sz p. A magyar memorandum, sz p. Sulyok István: A magyar kérdés, sz p. Willer József: Kisebbségek az alkotmányban, sz p. Willer József: Magyar-román közeledés, sz p. Willer József: A magyar probléma, sz p. Román államférfiak és publicisták a román sovinizmus ellen, sz p. A brassói gyűlés a román sajtóban, sz p. Willer József: A petíciók visszhangja, sz p. Közigazgatási magyarizmusok, sz p. Willer József: A liberális magyar paktum hordereje, sz p. Willer József: Duca és Iorga a kisebbségekről, sz p. Willer József: A kormány a lakosságnak nem a nemzeti érzületére, hanem a származására kiváncsi, sz p. Willer József: Lemondjunk-e az elszékelyesedett románok visszaköveteléséről? sz p. Willer József: Miért kellet koldussá tenni az erdélyi városokat? sz p.

8 Egy szócsata, Maniu, Goldis, Bethlen megnyilatkozásai a magyar kisebbség helyzetéről és felfogásáról, sz p. Radulescu-Motru a magyar kérdés megoldásáról, sz p. Jakabffy Elemér: A kétlelkü Vaida, sz p. A numerus valachicus, sz p. Lupu, Bucu Sever, Teodorescu Braniste nyilatkozata a numerus valachicusról, sz p. Pop Ghita volt kisebbségi miniszter Alba-Iuliáról és Trianonról beszél, sz p. A román sajtó a kisebbségi statutumról, sz p.

magyar 16, 24, 74, 98, 133, 142, 148, 152, 161, 164, 175, 181, 189, 194, 201, 223, 271, 313, 352, 363, 383 egyházpolitika 379 magyarosítás 363 romános

magyar 16, 24, 74, 98, 133, 142, 148, 152, 161, 164, 175, 181, 189, 194, 201, 223, 271, 313, 352, 363, 383 egyházpolitika 379 magyarosítás 363 romános TÁRGYMUTATÓ adópolitika adókivetések és behajtások 28, 29, 41, 133, 135, 143, 145, 147, 186, 193, 202, 203, 311, 334-336, 340, 344, 357, 363, 367, 380, 384, 388, 394-396, 402-404, 406, 409 adóvisszaélések

Részletesebben

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet TARTALOM Elõszó................................ 11 Érdekképviseleti lehetõség integrációs alku............ 17 1. Az MNSZ a magyar és a román történeti diskurzusban......... 17 2. A romániai magyarság kisebbségpolitikai

Részletesebben

KISNYOMTATVÁNYOK. 644 Benedek Elek-asztaltársaság ajánlása Paál Árpád Székely kulturális autonómiatervéhez

KISNYOMTATVÁNYOK. 644 Benedek Elek-asztaltársaság ajánlása Paál Árpád Székely kulturális autonómiatervéhez KISNYOMTATVÁNYOK 644 Benedek Elek-asztaltársaság ajánlása Paál Árpád Székely kulturális autonómiatervéhez Kolozsvár, 1932. 03., soksz., 1 f., 24x16 cm 645 Bevonulási felhívás Székelyudvarhely. 1918. 12.

Részletesebben

ERDÉLY MAGYAR EGYETEME 1944-1949

ERDÉLY MAGYAR EGYETEME 1944-1949 ERDÉLY MAGYAR EGYETEME 1944-1949 II. KÖTET Dokumentumok 1945-1949 A dokumentumokat válogatta, gondozta, szerkesztette Lázok János és Vincze Gábor CUSTOS & MENTOR MAROSVÁSÁRHELY 1998 TARTALOM ELŐSZÓ 9 BEVEZETŐ:

Részletesebben

1. fejezet. 2. fejezet

1. fejezet. 2. fejezet Tartalomjegyzék 1. fejezet Nemzet, állam, kisebbség 13 1.1. A nemzetpolitika alapjai 13 1.2. Magyarok kisebbségben 17 1.2.1. A trianoni békeszerződés 17 1.2.2. A két világháború közötti időszak 18 1.2.3.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

A BÁNSÁGI MAGYARSÁG HÚSZ ÉVE ROMÁNIÁBAN

A BÁNSÁGI MAGYARSÁG HÚSZ ÉVE ROMÁNIÁBAN A BÁNSÁGI MAGYARSÁG HÚSZ ÉVE ROMÁNIÁBAN 1918 1938. ÍRTA JAKABFFY ELEMÉR és PÁLL GYÖRGY l^.m'n.'ii').'' ASTUDIUM KIADÁSA, BUDAPEST, 1939 Sylvester Irodalmi és Nyomdai Intézet Rt., Budapest. Fel. vezető:

Részletesebben

jelent kisebbségi körlevelei és dr. Móricz Miklós Statisztikai Tudósítója. A romániai magyarság első évtizedéről összefoglaló képet nyujt a dr.

jelent kisebbségi körlevelei és dr. Móricz Miklós Statisztikai Tudósítója. A romániai magyarság első évtizedéről összefoglaló képet nyujt a dr. FORRÁSMUNKÁK A romániai magyarság huszonkét éves politikai történetéről mindezideig nem jelent meg összefoglaló tanulmány s ezért könyvem megírásánál csak az egyes részlet-munkákra támaszkodhattam. A politikai

Részletesebben

A romániai magyar kisebbség a két világháború között

A romániai magyar kisebbség a két világháború között FORRÁSOK Iuliu Maniu: A kisebbségi kérdés Az állam hatalmát a parasztság, az ipar, a kereskedelem, illetve a románok egész gazdasági életének és társadalmi kiteljesedésének fellendülése és megerősödése

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ LINTNER ANITA Fejezetek a kétnyelvűségről a két háború közti Csehszlovákiában (különös tekintettel Somorja nyelvi helyzetére)

Részletesebben

A kereskedelmi és iparkamarák kérdése.

A kereskedelmi és iparkamarák kérdése. 178 A kereskedelmi és iparkamarák kérdése. Előadó: Dr. Lakatos Sándor, a Munkaadók Szövetségének főtitkára, Marosvásárhely. A ma érvényben levő iparkamarai törvény a Maniu kormány első törvénymódosításának

Részletesebben

III. A MAGYAR PÁRT A FÜGGETLENSÉG ÚTJÁN

III. A MAGYAR PÁRT A FÜGGETLENSÉG ÚTJÁN III. A MAGYAR PÁRT A FÜGGETLENSÉG ÚTJÁN 1928 1933. A Magyar Párt Románia második parlamenti pártja lesz. Nagy várakozással tekintett az ország 1928 őszén Maniu Gyula miniszterelnökké történt kinevezése

Részletesebben

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET Az Erdélyi Református Egyházkerület 2006. december 8 án, Kolozsváron tartott Tisztújító Közgyűlésének eredményei Pap Géza 118 Molnár János 5 Kiss Jenő 1 Kató Béla 1 PÜSPÖK

Részletesebben

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

Betekintő néhány jelentősebb erdélyi magyar könyvtárba

Betekintő néhány jelentősebb erdélyi magyar könyvtárba Betekintő néhány jelentősebb erdélyi magyar könyvtárba Készítette: Kónya Franciska BBTE (Kolozsvár), BTK, A Magyar Irodalomtudományi Tanszék 2. éves doktorandusza. Firenze, 2011.05.12. @ Kónya Franciska

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne:

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Kint azt kiáltják: [ ] Éljen a szabadság! Diákok mennek erre, föl-földobálják a sapkájukat, ujjongva éltetik a szabadságot. Ami az

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

Paál Árpád Székely Köztársaság terve 1919-bõl 1

Paál Árpád Székely Köztársaság terve 1919-bõl 1 Bárdi Nándor Paál Árpád Székely Köztársaság terve 1919-bõl 1 A budapesti Székely Nemzeti Tanács 1918. november 17-én nagygyûlést tartott, ahol támogatásáról biztosította a kormány nemzetiségi politikáját.

Részletesebben

A székely akció: egy regionális állami fejlesztési program története (1902 1920) Balaton Petra. Hétfa, Budapest, 2014. március 06.

A székely akció: egy regionális állami fejlesztési program története (1902 1920) Balaton Petra. Hétfa, Budapest, 2014. március 06. A székely akció: egy regionális állami fejlesztési program története (02 20) Balaton Petra Hétfa, Budapest, 204. március 06. Áttekintés A perifériák gazdasági-társadalmi helyzete a XIX. század végén Társadalmi

Részletesebben

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a Kárpátok hegyvonulatai határolják, gazdag nemesfém, vasérc

Részletesebben

HIVATKOZOTT IRODALOM

HIVATKOZOTT IRODALOM HIVATKOZOTT IRODALOM Alexandrescu 1995 Alexandrescu, I.- Bulei, I.- Mamina, I.- Scurtu, I.: Partidele politice din România (1862-1994) Enciclopedie. Bucureºti, 1995, Mediaprint. Alexandrescu 2000 Alexandrescu,

Részletesebben

Egy kis Magyarország Nagy-Romániában. Alternatívák a Székelyföldre a két világháború közötti magyar tervezetekben *

Egy kis Magyarország Nagy-Romániában. Alternatívák a Székelyföldre a két világháború közötti magyar tervezetekben * Zahorán Csaba Egy kis Magyarország Nagy-Romániában. Alternatívák a Székelyföldre a két világháború közötti magyar tervezetekben * Jelen dolgozat a két világháború közötti idõszakban keletkezett, Erdély

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM 1.2 Kar POLITIKAI-, ÁLLAMIGAZGATÁS- ÉS KOMMUNIKÁCIÓTUDOMÁNYI KAR 1.3 Intézet ÚJSÁGÍRÓI 1.4 Szakterület

Részletesebben

ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYA

ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYA Határon Túli Magyarok Hivatala 2001 március Ez a vitaanyag a HTMH Felsõoktatás

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Főiskola Intézményi Doktori és Habilitációs

Részletesebben

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS A ROMÁNIAI MAGYARSÁG

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS A ROMÁNIAI MAGYARSÁG AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS A ROMÁNIAI MAGYARSÁG (1956-1959) Főszerkesztő Stefano Bottoni Pro-Print Könyvkiadó Csíkszereda, 2006 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 11 Stefano Bottoni: 1956 ROMÁNIÁBAN - ESEMÉNYTÖRTÉNET

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

PUBLICISZTIKAI ÍRÁSOK

PUBLICISZTIKAI ÍRÁSOK PUBLICISZTIKAI ÍRÁSOK 35 Agyonvizsgáztatásnak bukás a vége [A sorozatos állami nyelvvizsgák kritikája], 1925., aut. fog., 6 f., 17x21 cm. 36 Az általános választójog 1914 előttről, aut., 5 f., 21x34 cm.

Részletesebben

Székelyföld autonómiája a két világháború közti erdélyi magyar rendezési tervekben

Székelyföld autonómiája a két világháború közti erdélyi magyar rendezési tervekben Székelyföld autonómiája a két világháború közti erdélyi magyar rendezési tervekben MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet Bardi.Nandor@tk.mta.hu Miről beszélek? 1. Az erdélyi és

Részletesebben

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( )

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( ) PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK (1950-1973) Összeállította, jegyzetekkel ellátta és a bevezető tanulmányt írta: Tóth Ágnes Kecskemét, 2003 TARTALOM Bevezető. 1. Budapest, 1950. március 21. A Vallás- és Közoktatási

Részletesebben

A magyarországi közegészségügy története

A magyarországi közegészségügy története A magyarországi közegészségügy története 1770-1944 j Jogalkotás, közegészségügyi intézmények, szakirodalom A kötetet összeállította: KAPRONCZAY KÁROLY Az előszót írta: TOMPA ANNA Sajtó alá rendezte: GAZDA

Részletesebben

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel):

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel): Iránytanmenet A táblázat bemutatja a katolikus tartalmak (dőlt betűvel) tananyagba építésének helyét és módját. Szemlélteti, hogy mikor, melyik anyagrész kapcsán érdemes a tartalmakat külön órán tanítani

Részletesebben

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács szeptember 25-én tartott rendes ülésén meghozott határozatai Határozatok tára:

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács szeptember 25-én tartott rendes ülésén meghozott határozatai Határozatok tára: Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács 2018. szeptember 25-én tartott rendes ülésén meghozott határozatai Határozatok tára: 42/2018. (IX.25.) KT. sz. határozat a Kari Tanács 2018/2019. tanév I.

Részletesebben

A romániai Országos Magyar Párt története

A romániai Országos Magyar Párt története György Béla A romániai Országos Magyar Párt története PhD-disszertáció tézisei ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola XIX-XX. századi Magyar Történelem Doktori Program Budapest 2006 1 I. Témaválasztás

Részletesebben

VII. Újragondolt negyedszázad. Tudományos konferencia a Horthy-korszakról.

VII. Újragondolt negyedszázad. Tudományos konferencia a Horthy-korszakról. Társrendező: Szegedi Tudományegyetem-Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézete A Virtuális Intézet Közép-Európa Kutatására 43. konferenciája VII. Újragondolt

Részletesebben

Fáradozásom eredményes volt

Fáradozásom eredményes volt Jakabffy Elemér SZEKERNYÉS JÁNOS Fáradozásom eredményes volt 45 éve hunyt el Jakabffy Elemér lapszerkesztő és történész A Bánság egyik legkiválóbb személyisége, a neves politikus, országgyűlési képviselő,

Részletesebben

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből)

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) Tematika FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) 1. hét: A magyar művelődés korai szakaszai 2. hét: A magyarok és a IX-X. századi Európa

Részletesebben

T/17968/10. szám. Az Országgyűlés. a j á n l á s a

T/17968/10. szám. Az Országgyűlés. a j á n l á s a T/17968/10. szám Az Országgyűlés Kulturális és sajtó bizottságának Alkotmány- és igazságügyi bizottságának Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának Önkormányzati bizottságának a j á n l á s

Részletesebben

Tartalom. I. kötet. Az Alkotmány kommentárjának feladata Jakab András...5 Preambulum Sulyok Márton Trócsányi László...83

Tartalom. I. kötet. Az Alkotmány kommentárjának feladata Jakab András...5 Preambulum Sulyok Márton Trócsányi László...83 Tartalom I. kötet Előszó az első kiadáshoz Jakab András........................................ IX Előszó a második kiadáshoz Jakab András...................................... X Folytonos alkotmányozás.

Részletesebben

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Nevezési lap Az intézmény neve és címe: (lehet az intézmény hivatalos bélyegzője is) A csapat neve:... A csapat tagjainak neve, évfolyama:

Részletesebben

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Viták, tervek, javaslatok a kisebbségi kérdés kezeléséről

Viták, tervek, javaslatok a kisebbségi kérdés kezeléséről FORRÁSOK A párizsi kisebbségi szerződés 11. cikk Románia hozzájárul ahhoz, hogy az erdélyi székely és szász közületeknek a román állam ellenőrzése mellett, vallási és tanügyi kérdésekben helyi önkormányzatot

Részletesebben

Stratégiai útkeresés a romániai Országos Magyar Pártban ( )

Stratégiai útkeresés a romániai Országos Magyar Pártban ( ) Bárdi Nándor Stratégiai útkeresés a romániai Országos Magyar Pártban (1923 1924) Ez a tanulmány a magyar kisebbségi önszervezõdések történetét vizsgáló kutatás egyik részeredménye. 1 Másutt a kisebbségtörténeten

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI ff r AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI SUB Göttingen 7 215 853 075 2003 A 4374 2002 3 TARTALOM ELŐSZÓ 13 AZ ORSZÁGGYŰLÉS, A TISZTSÉGVISELŐK, A BIZOTTSÁGOK, A KÉPVISELŐCSOPORTOK, A KÉPVISELŐK FELADATAI Az Országgyűlés

Részletesebben

Bakk Miklós: Egy autónomiagondolat nyomában események, dokumentumok. Székelyföld , Krónika

Bakk Miklós: Egy autónomiagondolat nyomában események, dokumentumok. Székelyföld , Krónika Bakk Miklós: Egy autónomiagondolat nyomában események, dokumentumok. Székelyföld 1990 2003, Krónika Egy autónomiagondolat nyomában események, dokumentumok Székelyföld 1990 2003 1991. május 24 26. Marosvásárhelyen

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

ARCHÍVUM. Javaslatok, modellek az erdélyi kérdés kezelésére. Bárdi Nándor. (A magyar elképzelések 1918 1940) *

ARCHÍVUM. Javaslatok, modellek az erdélyi kérdés kezelésére. Bárdi Nándor. (A magyar elképzelések 1918 1940) * ARCHÍVUM Bárdi Nándor Javaslatok, modellek az erdélyi kérdés kezelésére (A magyar elképzelések 1918 1940) * E dolgozat értelmezésében az erdélyi kérdés kifejezés három nagyobb problémakört fed le: 1. Erdély

Részletesebben

AUTONÓMIÁK MAGYARORSZÁGON 1848-2000

AUTONÓMIÁK MAGYARORSZÁGON 1848-2000 AUTONÓMIÁK MAGYARORSZÁGON 1848-2000 I. KÖTET SZERKESZTETTE: GERGELY JENŐ A bevezető tanulmányt írta, a dokumentumokat összegyűjtötte, a bevezetőket és a lábjegyzeteket készítette: CIEGER ANDRÁS, GERGELY

Részletesebben

Gyógyszerészhallgatók társadalmi összetétele a két világháború között GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEM

Gyógyszerészhallgatók társadalmi összetétele a két világháború között GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEM Gyógyszerészhallgatók társadalmi összetétele a két világháború között MAGOS GERGELY GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEM SZEGED 2015.07.10 Az adatfelvétel és az adatbázis ELTE Levéltár: A BTK beiratkozási

Részletesebben

IV. ERDÉLY MAGYARSÁGA A REVIZIÓS HARC KERESZTTÜZÉBEN

IV. ERDÉLY MAGYARSÁGA A REVIZIÓS HARC KERESZTTÜZÉBEN IV. ERDÉLY MAGYARSÁGA A REVIZIÓS HARC KERESZTTÜZÉBEN 1933 1938. A revizióellenes mozgalom. A nemzeti parasztpárt kormányzása alatt ismét szőnyegre került a népkisebbségi kérdés rendezése. Amikor Maniu

Részletesebben

FUEN KONGRESSZUS 2017.

FUEN KONGRESSZUS 2017. FUEN KONGRESSZUS 2017. Programtervezet Szerda, 2017. május 17. 14.00 órától Regisztráció a Grand Hotel Napocában 19.00 23.00 Üdvözlőkoktél és a kisebbségek vására Székely hagyományőrző műsor, zene és gasztronómia

Részletesebben

Kisebbségi közösségek az interneten Adatbankok és dokumentációs programok. MTA Kisebbségkutató Intézet, bardinandor[*kukac*]gmail.

Kisebbségi közösségek az interneten Adatbankok és dokumentációs programok. MTA Kisebbségkutató Intézet, bardinandor[*kukac*]gmail. Kisebbségi közösségek az interneten Adatbankok és dokumentációs programok MTA Kisebbségkutató Intézet, bardinandor[*kukac*]gmail.com 1. Előzmények és háttér 1.1. Dokumentáció 1.2. Internetes viszonyítási

Részletesebben

KÖZÉLETI TEVÉKENYSÉGÉNEK IRATAI

KÖZÉLETI TEVÉKENYSÉGÉNEK IRATAI KÖZÉLETI TEVÉKENYSÉGÉNEK IRATAI 133 A Selmecbányái diákkongresszussal kapcsolatos iratok Diákkongresszusi Lapok, 1901. 05. 28. 4. sz., ny., 1 f., 42x34 cm. 134 Jegyzőkönyv (A Kecskeméti Joghallgatók Egyesülete

Részletesebben

9. Iklódi Dezső követségi tanácsos jelentése Molnár Erik külügyminiszternek a romániai államosításokról. Bukarest, június

9. Iklódi Dezső követségi tanácsos jelentése Molnár Erik külügyminiszternek a romániai államosításokról. Bukarest, június TARTALOM ELŐSZÓ... 5 BEVEZETŐ... 7 1. A sztálini divide et impera... 12 2. A királyságtól a népi demokráciáig... 19 2. 1. Magyar vagyon a román állam kezén... 22 2. 2. A magyar tanügyi autonómia felszámolása...

Részletesebben

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1 1. ábra: A Partium területe Bethlen Gábor halálakor. Rajzolja be a Partiumot alkotó területrészeket piros határvonalakkal, és írja be a területek neveit! 2.

Részletesebben

Tőkés László a Dalai Lámával találkozott december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y

Tőkés László a Dalai Lámával találkozott december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y Tőkés László a Dalai Lámával találkozott 2008. december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y A Dalai Láma polgári nevén: Tenzin Gyatso, Tibet indiai száműzetésben élő vallási és politikai vezetője 2008. december

Részletesebben

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Nemzetközi Közszolgálati Továbbképzési Program A kisebbségi jogok védelmének magyar vonatkozásai Dr. Pákozdi Csaba (PhD, egyetemi docens) főosztályvezető Külügyminisztérium,

Részletesebben

Impériumváltás Erdélyben

Impériumváltás Erdélyben FODOR JÁNOS Impériumváltás Erdélyben A z első világháborút követően az Osztrák Magyar Monarchia szétesésével Erdély Romániához került. Az impériumváltás, majd az azt követő integrációs időszak több - éves

Részletesebben

HB elnöks a 2009-es. Szenes Zoltán bizottsági elnök. Budapest, 2009. december 17-én. MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság

HB elnöks a 2009-es. Szenes Zoltán bizottsági elnök. Budapest, 2009. december 17-én. MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság HB elnöks kségg beszámol molója a 2009-es évben végzettv munkáról Szenes Zoltán bizottsági elnök Budapest, 2009. december 17-én MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság Tevékenységi

Részletesebben

27. Jegyzõkönyv 28. Jegyzõkönyv

27. Jegyzõkönyv 28. Jegyzõkönyv 28. Jegyzõkönyv Felvétetett Kolozsvárt, 1931. május hó 14-én, az Országos Magyar Párt Intézõbizottságának de. 10 órakor kezdõdõ ülésérõl. Jelen vannak az ezen jegyzõkönyvhöz./. alatt csatolt névjegyzékben

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

Az erdélyi kérdés és a romániai magyar kisebbség helyzete 1920 és 1940 között

Az erdélyi kérdés és a romániai magyar kisebbség helyzete 1920 és 1940 között Az erdélyi kérdés és a romániai magyar kisebbség helyzete 1920 és 1940 között A kisebbségi szerzõdés és a román alkotmány Az 1920. évi trianoni békeszerzõdés értelmében Magyarország keleti területeit,

Részletesebben

Az erdélyi magyarság lélekszáma és területi megoszlása.

Az erdélyi magyarság lélekszáma és területi megoszlása. Az erdélyi magyarság lélekszáma és területi megoszlása. A Legfőbb Statisztikai Tanács állapitotta meg 1927. január 20-án tartott ülésében, hogy: Európában a háboru után egyedül Románia nem foganatositott

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr.

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr. Félév szám Min félévszám Max félévszám Tárgyfelvétel típusa Tárgy kredit Tárgykövetelmény Heti óraszám1 Heti óraszám Kreditek a tárgycsoportban Tárgyfelelős nyomtatási neve ANYISM01 TORTKONO01 TORTKONO0

Részletesebben

arculatának (1989 2002)

arculatának (1989 2002) A Kárpát-medence rpát-medence etnikai arculatának átalakulásatalakulása (1989 2002) Kocsis Károly MTA FKI ME MFTK A Magyar Regionális Tudományi Társaság III. Vándorgyűlése (2005.11.24 26.) Sopron Kárpát

Részletesebben

Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól: a kárpátaljai magyarságot érintő problémák és perspektívák. Piliscsaba, 2013. július 12.

Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól: a kárpátaljai magyarságot érintő problémák és perspektívák. Piliscsaba, 2013. július 12. Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól: a kárpátaljai magyarságot érintő problémák és perspektívák Piliscsaba, 2013. július 12. Ukrajna lakossága nemzetiség és anyanyelv szerint a 2001. évi

Részletesebben

Magyarország külpolitikája a XX. században

Magyarország külpolitikája a XX. században Fülöp Mihály-Sipos Péter Magyarország külpolitikája a XX. században SUB Göttingen 7 210 085 436 99 A 5460 Aula, 1998 TARTALOM Első fejezet MAGYARORSZÁG AZ ÚJ NEMZETKÖZI RENDBEN AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN 9

Részletesebben

MAGYAR SS SS S MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET. Kosa László. Szerkesztette. Másodikjavított kiadás

MAGYAR SS SS S MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET. Kosa László. Szerkesztette. Másodikjavított kiadás MAGYAR SS SS S MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET Szerkesztette Kosa László Másodikjavított kiadás OSIRIS KIADÓ BUDAPEST, 2001 TARTALOM Előszó (Kosa László) 9 1. FEJEZET A MAGYAR MŰVELŐDÉS KORAI SZAKASZAI (Fodor István)

Részletesebben

AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG SORSA A VILÁGHÁBORÚ UTÁN

AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG SORSA A VILÁGHÁBORÚ UTÁN AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG SORSA A VILÁGHÁBORÚ UTÁN ROMÁNIA A VILÁGHÁBORÚBAN ÉS A BÉKEKONFERENCIÁN Amikor az első világháború kitört, a román királyság már harminc éve szövetségben állott Ausztria-Magyarországgal

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

Katolikus iskola a XX. század első felében avagy érdemes-e élni a Szabad témakör által nyújtott lehetőséggel?

Katolikus iskola a XX. század első felében avagy érdemes-e élni a Szabad témakör által nyújtott lehetőséggel? Katolikus iskola a XX. század első felében avagy érdemes-e élni a Szabad témakör által nyújtott lehetőséggel? Szabad témakör Intézményi hatáskör, lehetőség. Követelmények és a tartalom meghatározása a

Részletesebben

Repertórium 2014/40-ig

Repertórium 2014/40-ig MTA Law Working Papers Repertórium 2014/40-ig 2014/01 Ződi Zsolt 2014/02 Pálné Kovács Ilona 2014/03 Balázs István 2014/04 Horváth M. Tamás 2014/05 Varga Zs. András 2014/06 Ziegler Dezső Tamás A korábbi

Részletesebben

A Külkereskedelmi Főiskola. dokumentumokban

A Külkereskedelmi Főiskola. dokumentumokban A Külkereskedelmi Főiskola dokumentumokban Válogatás 35 év dokumentumaiból (1962)-1971-2006 Budapest, 2006 Tartalomjegyzék A. A főiskola alapítása 1. Előterjesztés-tervezet az Országos Oktatási Tanácshoz

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 89. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. június 1., kedd. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 89. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. június 1., kedd. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. június 1., kedd 89. szám Tartalomjegyzék 2010. évi XLIV. tör vény A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosításáról 21330 2/2010.

Részletesebben

A vallásszabadság évét ünnepli idén a Magyar Unitárius Egyház

A vallásszabadság évét ünnepli idén a Magyar Unitárius Egyház A vallásszabadság évét ünnepli idén a Magyar Unitárius Egyház 2018. 01. 09. Számos rendezvénnyel, változatos programokkal ünnepli idén a 1568-as tordai országgyűlés és a vallásszabadságot kimondó törvény

Részletesebben

9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről

9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről 9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről Tanulmányok, recenziók, cikkek, kéziratok, kiadványszerkesztés Barthó Zsuzsanna 1. A salgótarjáni házicselédek

Részletesebben

3. feladat Kép: (I.) (II.)

3. feladat Kép: (I.) (II.) 1. feladat a) B A T T H Y Á N Y K Á Z M É R b) N A G Y C E N K c) J Ó Z S E F d) K Ú R I A e) E L L E N Z É K I N Y I L A T K O Z A T f) S Z A L A Y L Á S Z L Ó g) H Ő T L E N S É G h) M A R K Ó K Á R

Részletesebben

Züricki Magyar Történelmi Egyesület Ungarisck Historiscker Vérein Zűriek MAGYAR TÖRTÉNELEM. Tízezer év ezer oldalról. SUB Göttingen 215 862 066

Züricki Magyar Történelmi Egyesület Ungarisck Historiscker Vérein Zűriek MAGYAR TÖRTÉNELEM. Tízezer év ezer oldalról. SUB Göttingen 215 862 066 Züricki Magyar Történelmi Egyesület Ungarisck Historiscker Vérein Zűriek MAGYAR TÖRTÉNELEM Tízezer év ezer oldalról SUB Göttingen 215 862 066 2003 A 5273 Oktatási segédkönyv Zűriek - Budapest 2002 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

V. Mária Út Konferencia. Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17.

V. Mária Út Konferencia. Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17. V. Mária Út Konferencia Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17. 2015. október 16., péntek Helyszín: Csíksomlyó, Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központ - Hotel Salvator** 17.00

Részletesebben

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács szeptember 16-i ülésén meghozott határozatai. Határozatok tára:

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács szeptember 16-i ülésén meghozott határozatai. Határozatok tára: Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács 2014. szeptember 16-i ülésén meghozott határozatai Határozatok tára: 35/2014. (IX.16.) KT. sz. határozat a Kari Tanács 2014/2015. tanév I. félév ülés- és

Részletesebben

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem Péterfi Gábor MUNKAHELYEK 2013 - Evangélikus Pedagógiai Intézet, történelem tantárgygondozó 2000 - Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, középiskolai tanár, tanított szaktárgyak:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V PÁTY NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

J E G Y Z Ő K Ö N Y V PÁTY NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK J E G Y Z Ő K Ö N Y V PÁTY NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. október 18-án (hétfőn) 14.00 órakor megtartott alakuló üléséről JEGYZŐKÖNYV Készült: 2010. október 18-én (hétfőn))

Részletesebben

Erdély etnikai és felekezeti statisztikája IV. Fehér, Beszterce-Naszód és Kolozs megye Táblamellékletek

Erdély etnikai és felekezeti statisztikája IV. Fehér, Beszterce-Naszód és Kolozs megye Táblamellékletek Varga E. Árpád Erdély etnikai és felekezeti statisztikája IV. Fehér, Beszterce-Naszód és Kolozs megye Táblamellékletek I. A népmozgalom főeredményei Alsó-Fehér, Belső-Szolnok, Doboka, Kolozs, Torda megyében,

Részletesebben

TARTALOM KÖSZÖNTŐ 17 CUVÂNT DE SALUT 19 GREETINGS 21 ELŐSZÓ 23 PREFAȚĂ 31 FOREWORD 41

TARTALOM KÖSZÖNTŐ 17 CUVÂNT DE SALUT 19 GREETINGS 21 ELŐSZÓ 23 PREFAȚĂ 31 FOREWORD 41 5 TARTALOM KÖSZÖNTŐ 17 CUVÂNT DE SALUT 19 GREETINGS 21 ELŐSZÓ 23 PREFAȚĂ 31 FOREWORD 41 BEVEZETŐ 51 SZÉKELYFÖLD FÖLDRAJZA ÉS KÖZIGAZGATÁSA (Elekes Tibor) 55 Természetföldrajzi adottságok és hasznosítható

Részletesebben

T/6960/69. szám. Az Országgyűlés. az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6960. számú törvényjavaslat.

T/6960/69. szám. Az Országgyűlés. az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6960. számú törvényjavaslat. T/6960/69. szám ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Érkezett : 2012 JÚN 06. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának Foglalkoztatási és munkaügy i bizottságának második kiegészít ő ajánlás a az egyes egészségügyi

Részletesebben

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. magyar- romani nyelven

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. magyar- romani nyelven XX. NEMZETKÖZI JUBILEUMI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS R ÉS ZLETES P RO GRAMTERVEZET IDŐ : 2010. október 26-27. HELYSZÍN: MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

Lugos régi címere Lakóinak száma 1850-ben 8373 volt, 1891-ben 12489, ezek közt 1807 magyar, 5152 német, 5277 román; hitfelekezetre nézve

Lugos régi címere Lakóinak száma 1850-ben 8373 volt, 1891-ben 12489, ezek közt 1807 magyar, 5152 német, 5277 román; hitfelekezetre nézve LUGOS Lugos (románul Lugoj, németül Lugosch) város Temes megyében. Krassó, majd Krassó-Szörény vármegye egykori székhelye. Temesvártól 60 km-re délkeletre a Temes partján fekszik. Neve vitatott eredetű.

Részletesebben

IMPLOM JÓZSEF KÖZÉPISKOLAI HELYESÍRÁSI VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ január EREDMÉNYEK

IMPLOM JÓZSEF KÖZÉPISKOLAI HELYESÍRÁSI VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ január EREDMÉNYEK 1 / 6 oldal Helyezés Kódszám Név és keresztnév Osztály IMPLOM JÓZSEF KÖZÉPISKOLAI HELYESÍRÁSI VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ 2011. január 27 29. EREDMÉNYEK Tollbamondás Feladatlap Iskola Megye Felkészítı tanár

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/ , fax: 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/ , fax: 88/ Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/426-088, fax: 88/426-287 e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár

Részletesebben

VÍVÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ BUDAPEST 2018

VÍVÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ BUDAPEST 2018 VÍVÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ BUDAPEST 2018 Vívó (jelen, struktúrált sorrendben - 20 vívó) rh. vezetéknév keresztnév egyesület 999 Boncza Zoltán Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium 24

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA. KÉPZÉSI TERV (Érvényes: tanév I. félévétől, felmenő rendszerben)

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA. KÉPZÉSI TERV (Érvényes: tanév I. félévétől, felmenő rendszerben) SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA KÉPZÉSI TERV (Érvényes: 2012-2013. tanév I. félévétől, felmenő rendszerben) Az SZTE Közgazdaságtani Doktori Iskolában a szervezett képzésben részt

Részletesebben

Romák az Unióban és tagállamaiban

Romák az Unióban és tagállamaiban Romák az Unióban és tagállamaiban Az Unió legnagyobb etnikai kisebbsége 10-12 millió között feltételezik létszámukat Minden országban hasonló problémákkal küzdenek Diszkrimináció a lakhatás, oktatás, egészségügy,

Részletesebben