Toxikus fémek és szerves vegyületek által okozott egészségkárosodások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Toxikus fémek és szerves vegyületek által okozott egészségkárosodások"

Átírás

1

2 Előadó: Dr. Lászlóffy Marianna főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály

3 Az egészségkárosító hatások,amelyek a munkavállalót a munkahelyén érik, valamennyi szervrendszert érinthetik.

4 Jellege szerint: heveny, félheveny, idült és késői toxikus (mutagén, teratogén, karcinogén) A károsító hatások munkavégzésből és munkakörnyezetből eredhetnek.

5 A munkakörnyezeti hatásokat kóroki tényezők szerint csoportosítjuk: kémiai fizikai biológiai nem optimális igénybevétel, pszichoszociális, ergonómiai.

6 A fenti kóroki tényezők alapján van összeállítva a bejelentendő foglalkozási megbetegedések jegyzéke. A foglalkozási megbetegedés diagnózisa: összeilleszthető klinikai és munkahygiénés /expozíciós/ diagnózis!

7 Expozíciós út: inhaláció, bőr és/vagy a tápcsatorna

8 A felvétel az anyag állapotformájától is függ vízben oldódó vízben nehezen vagy nem oldódó zsírban oldódó

9 Osztályozás Fémek Oldószerek, gőzök: nyílt láncú szénhidrogének nyílt láncú szénhidrogének halogén származékai gyűrűs szénhidrogének egyéb oldószerek gőzök

10 Gázok: egyszerű fojtógázok, kémiai hatású fojtógázok, ingerlő gázok.

11 Műanyagok (polimerek) Természetes alapúak (cellulóz, fehérje) Mesterséges (kis molekulájú vegyületekből monomerekből állítják elő polikondenzálással, polimerizációval és poliaddícióval)

12 Szervrendszerek (célszervek) amelyek leggyakrabban károsodhatnak vegyi expozíció esetén: máj,vese,vérképző rendszer, idegrendszer,légzőszervek

13 Néhány fém a sok közül: Ólom Higany Króm Alumínium Nikkel Réz Arzén Cink Kadmium

14 Fémek expozíciójával járó munkakörök Fémek előállítása Fémek feldolgozása Fémek újrahasznosítása Fémszerkezetek előállítása, összeállítása, bontása Gépipar

15 Műszeripar Lakatos munkák Bádogos munkák Forrasztás Fémvegyületek előállítása, feldolgozása, felhasználása (ólom, réz, galvanizálás) Festék pigmentek (ólom:téglavörös, króm:sárga)

16 Ólom Fémólom, ólomvegyület (mínium,ólom- tetraetil), ólom ötvözet (forrasztóón cin ) Lehetséges exponáltak: akkumulátor gyártás, újrahasznosítás, festékgyártás,régi fémszerkezetek felújítása, bontása, forrasztás, lőszergyártás, lőterek, ólom üveg, kerámia

17 Higany Folyékony fém, szobahőmérsékleten párolog. Szerves és szervetlen vegyületei vannak Higany ötvözet (amalgám)

18 Lehetséges exponáltak: bányászat,kohászat, a klór elektrolitos előállítása,fogászat, gyógyszergyártás,mérőműszerek, higanygőzcsövek, fénycsövek, egyenirányítók gyártása, javítása,mezőgazdasági munkák(csávázás), faanyag konzerválás (fungicidként v. fertőtlenítőszerként)

19 Króm 2,3,6 vegyértékű Lehetséges exponáltak: krómpigmentek gyártása, galvanizálás, bőrcserzés, fakonzerválás, gyufagyártás, fényképészet, cementgyártás,(80-90 foglalkozás). A CrVI rákkeltő(orrmelléküreg,bronchus cc.) A CrVI-CrIII redukálódik,ez eszenciális fém.

20 A munkakörnyezetben jelen lévő kémiai kóroki tényezők esetén is kötelező az expozíció becslés. Ezt a kötelezettséget jogszabály írja elő: a 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról.

21 Az expozíció becslés két egymást kiegészítő módja a környezeti és biológiai monitorizálás. Mindkettő hatékony prevenciós eszköz. A munkahelyen kémiai kockázatoknak kitett dolgozók eredményes egészségmegóvásának egyik lehetősége.

22 Biológiai: a biológiai expozíciós mutatók (BEM)meghatározott gyakorisággal történő rendszeres mérése, regisztrálása, értékelése. Környezeti: a munkatér levegőjében lévő vegyi anyag koncentrációjának folyamatos, rendszeres vagy időszakos mérése, regisztrálása és értékelése.

23 A foglalkozási vegyi expozíció esetén vizsgálandó biológiai expozíciós (hatás) mutatók megengedhető határértékeit a 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet 2. számú melléklete tartalmazza

24 Magyarországon jelenleg 22 vegyi anyag esetében kötelező biológiai monitorozást végezni a 25/2000(IX.30.) EüM-SzCsM együttes rendelet értelmében.

25 A fokozott expozíció a szervezet megnövekedett megterhelését jelző fiziológiás állapot. Tényleges fokozott expozícióról a mai ismereteink szerint kizárólag vegyi anyagok esetében beszélhetünk. A fokozott expozíció is bejelentendő!

26 A BEM használhatóságának előfeltétele,hogy a dolgozó egészséges legyen. Egészséges emberben valamennyi BEM alkalmas arra, hogy az egyes biológiai mintákban mért koncentrációja jellemezze a dolgozóba jutott anyag dózist, a valódi expozíciót.

27 Betegség esetén (máj,vese,tüdő) a BEM az expozíció mellett függ az adott szerv funkciójától is (metabolozáció, extrakció)

28 Gyakoriság - jogszabályban rögzített (a munkatér levegőjében jelen lévő vegyi anyag veszélyessége és az expozíciós idő szabja meg) Mérési lehetőség:vér,vizelet (kilégzett levegő, verejték, köröm, hajszál) Lehetőleg ne invaziv vizsgálat legyen!

29 Az általános orvoslaboratóriumi gyakorlatnak megfelelően Optimális esetben a feldolgozás helyén A munkahelyen megfelelő körültekintéssel és a lehető legrövidebb időn belül a feldolgozás helyére szállítani. A tárolás és szállítás körülményei minden anyag esetében külön utalásban találhatók.

30 Az idő megválasztása attól függ, hogy a BEM gyorsan (oldószerek) vagy lassan választódik-e, ürül-e ki? Gyorsan ürülő:5 napos munkahét napján a műszak végén, 2-4 órán át a hólyagban gyűjtött vizelet mintát veszünk.

31 A légtérben egyidejűleg több vegyi anyag jelenléte esetén a vizeletből valamennyi lehetséges BEM-et meg kell határozni.

32 Mikor tekinthetünk el a biológiai monitorizálástól? változatlan technológia változatlan expozíciós idő nem kumulálódó anyag a munkatér szennyezettsége rendszeresen nem haladja meg az ÁK értéket

33 Nem tekinthetünk el : kumulálódó anyagok (fémek) hatáskumulálódással jellemezhető anyagok esetén (szerves foszforsav észterek)

34 Ólom (szervetlen) cink-protoporfirin (előszűrésre) n.k. (három hónapnál hosszabb expozíció esetén alkalmazható) 100 mikromol/mol haem Vér ólom µg/l 1,9-1,5 µmol/l

35 Szén-monoxid CO Hb m.u. 5% (az összhemoglobin %-ában)

36 Arzén arzén m.u. 0,13 mg/g kreatinin t,t-mukonsav m.u. 1,5 mg/g kreatinin Benzol

37 Toluol Korábban hyppursav Jelenleg orto-krezol A hyppursav nemcsak toluolból, az orto-krezol emberben csak toluolból keletkezik.

38 Anilin methemoglobin mhv. - m.u. 3% (az összhemoglobin %-ában)

39 A biológiai monitorizálásnak alávetett anyagok esetében - a fokozott expozíciós esetek kötelező (27/1996/VIII.28./NM rendelet) bejelentése- a foglalkozási eredetű megbetegedések prevenciójában hozhatna jelentős eredményeket.

40 Ezt a kötelezően vagy ajánlottan a monitorizálható anyagok számának növelése mellett a bejelentési fegyelem növelésével lehetne még hatékonyabbá tenni.

41 Köszönöm a figyelmet!

Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások

Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások Előadó: Dr. Lászlóffy Marianna főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Egészségkárosodás Az egészségkárosító

Részletesebben

MÓDSZERTANI SEGÉDLET MUNKAHIGIÉNÉS VIZSGÁLATOK ÉS ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁHOZ

MÓDSZERTANI SEGÉDLET MUNKAHIGIÉNÉS VIZSGÁLATOK ÉS ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁHOZ MÓDSZERTANI SEGÉDLET MUNKAHIGIÉNÉS VIZSGÁLATOK ÉS ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁHOZ Módszertani segédlet munkahigiénés vizsgálatok és eljárások alkalmazásához A munkaegészségügy szabályrendszerét, orvos-szakmai

Részletesebben

Nehézfémekémek okozta foglalkozási megbetegedések

Nehézfémekémek okozta foglalkozási megbetegedések Nehézfémekémek okozta foglalkozási megbetegedések Dr.Lászlóffy Marianna Országos Munkahigiénés és Foglalkozás- egészségügyi Intézet www.omfi.hu mlaszloffy@omfi.huomfi.hu Vázlat Jogszabályi háttér Fogl.-eü.

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata 1 A foglalkozás-egészségügy A foglalkozás-egészségügyi szolgálat A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata Foglalkozási ártalmak

Részletesebben

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu További

Részletesebben

Dr. Tamás Edit MÜTT Dél-Dunántúli Régió Képviselő Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégiumi Tanács tag

Dr. Tamás Edit MÜTT Dél-Dunántúli Régió Képviselő Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégiumi Tanács tag Dr. Tamás Edit MÜTT Dél-Dunántúli Régió Képviselő Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégiumi Tanács tag A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért

Részletesebben

A Kémiai Laboratórium feladata

A Kémiai Laboratórium feladata A Kémiai Laboratórium feladata Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban 2. Előadó: Csiki Tímea osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Igazgatóság Munkahigiénés

Részletesebben

Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban

Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban Előadó: Dr. Hudák Aranka vezető főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Klinikai Laboratóriuma

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Kormányrendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Kormányrendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Kormányrendelet a szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra - ide nem értve a honvédség,

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Depresszió miatt jelenleg, illetve korábban kezeltek munkaköri orvosi alkalmasságának meghatározása,

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK A MUNKAVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Előadó: Nesztinger Péter

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL 2008. év Adatszolgáltatók: Foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatók Küldendő:

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN)

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) I. KÉRDÉSCSOPORT A foglalkozás-egészségügyi szolgálat felépítése, működési területe 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon. 2. Foglalkozás-egészségügy

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra - ide nem értve a honvédség, a rendőrség, a hivatásos állami és önkormányzati

Részletesebben

194. sz. Ajánlás. a foglalkozási betegségek jegyzékéről és a foglalkozási betegségek és üzemi balesetek nyilvántartásáról és bejelentéséről

194. sz. Ajánlás. a foglalkozási betegségek jegyzékéről és a foglalkozási betegségek és üzemi balesetek nyilvántartásáról és bejelentéséről 194. sz. Ajánlás a foglalkozási betegségek jegyzékéről és a foglalkozási betegségek és üzemi balesetek nyilvántartásáról és bejelentéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet

Részletesebben

Magyar joganyagok - 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet - a foglalkozás-egészségügyi s 2. oldal (8)1 Az egészségkárosító kockázatok meghatározásához és

Magyar joganyagok - 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet - a foglalkozás-egészségügyi s 2. oldal (8)1 Az egészségkárosító kockázatok meghatározásához és Magyar joganyagok - 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet - a foglalkozás-egészségügyi s 1. oldal 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. 1 E rendelet hatálya a)2 munkavédelemről

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról Hatály: 2011.I.1. - 1. oldal 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a szolgálatról 1. 1 E rendelet hatálya a) 2 munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Dr. Czégény Ildikó, TRV (HAJDÚVÍZ) Sonia Al Heboos, BME VKKT Dr. Laky Dóra, BME VKKT Dr. Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők Mikroszennyezőknek

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról A szolgálatról szóló Kormányrendelet. 2009. 03. hóban hatályos szöveg 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

A Kormány..../2008. (...) Korm. rendelete. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról szóló 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány..../2008. (...) Korm. rendelete. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról szóló 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány.../2008. (...) Korm. rendelete a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról szóló 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti

Részletesebben

9/9 A foglalkozási megbetegedések, fokozott expozíció bejelentése, vizsgálata

9/9 A foglalkozási megbetegedések, fokozott expozíció bejelentése, vizsgálata Munkavédelem és munkabiztonság CD 9/9 1 9/9 A foglalkozási megbetegedések, fokozott expozíció bejelentése, vizsgálata 9/9.1 Fogalmak Foglalkozási megbetegedés a foglalkozás gyakorlása során bekövetkezett

Részletesebben

Kis cég? Kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Kis cég? Kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Kis cég? Kis kockázat? Előadó: Dr. Erősné Bereczki Edit NMH TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály Orvos szaktanácsadó A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok közreműködése egyes munkaegészségügyi

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik.

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik. Milyen esetekben kötelező munkaviszony létesítése előtt az alkalmassági vizsgálat, az időszakos és a soron kívüli vizsgálat? Mit tehetnek a felek, ha nem értenek egyet a vizsgálat eredményével? Összefoglaltuk.

Részletesebben

b) a tevékenysége megkezdését, megszûnését, átmeneti szünetelését a változást követõ 8 napon belül.

b) a tevékenysége megkezdését, megszûnését, átmeneti szünetelését a változást követõ 8 napon belül. 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemrõl szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Részletesebben

4.sz. HÍRLEVÉL A foglalkozás-egészségügyi szolgáltató legfontosabb feladatai a teljesség igénye nélkül:

4.sz. HÍRLEVÉL A foglalkozás-egészségügyi szolgáltató legfontosabb feladatai a teljesség igénye nélkül: 4.sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése

Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése Vargha Márta Országos Könyezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági főosztály Vízzel kapcsolatos betegségek Vízben lévő mikroorganizmusok

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye Dr. Kudász Ferenc Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Fórum, 2011. március 9. Miért éppen karbantartás? A karbantartás előnyei

Részletesebben

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Munkaegészségügy Munkabiztonság Munkahigiéne Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények, törvénykezési, szervezési,

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemrl szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

Általános munkahigiene

Általános munkahigiene Általános munkahigiene 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban A Tanács 89/391/EGK irányelve. Európai Charta. Római Szerződés. Nemzetközi ajánlások, aktuális munkavédelmi programok. 2. A munka

Részletesebben

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindenki ki van téve valamilyen

Részletesebben

d) a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtókra terjed ki.

d) a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtókra terjed ki. A Kormány 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelete a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemrol szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó

Részletesebben

WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája

WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája EWC kódszám Megnevezés 2 Mezőgazdasági, kertészeti, vízkultúrás termelésből, erdőgazdaságból, vadászatból, halászatból, élelmiszer

Részletesebben

Tudnivalók a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról

Tudnivalók a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról Tudnivalók a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról A tartalomból: a szolgálat feladatai a munkáltató feladatai foglalkozásegészségi osztályba sorolás szolgáltatói díjak munkaköri alkalmassági vizsgálat

Részletesebben

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót?

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Főosztály E-mail cím: madaraszgy@lab.hu Telefonszám: +36 1 299 9090 Megelőzéssel

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

Tájékoztató a Munkavédelmi törvény kockázatértékeléssel kapcsolatos szabályainak megváltozásáról, és az előírások gyakorlati alkalmazásáról

Tájékoztató a Munkavédelmi törvény kockázatértékeléssel kapcsolatos szabályainak megváltozásáról, és az előírások gyakorlati alkalmazásáról Tájékoztató a Munkavédelmi törvény kockázatértékeléssel kapcsolatos szabályainak megváltozásáról, és az előírások gyakorlati alkalmazásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS A HAZAI KUTATÁS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS A HAZAI KUTATÁS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS A HAZAI KUTATÁS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA Előadó: dr. Kudász Ferenc

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP-5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Az egészségvédelmi követelmények teljesítése a munkahelyen A munkavédelem célja A munkavédelem: alapvető általános

Részletesebben

A BAT következtetések alkalmazása a vegyiparban Bibók Zsuzsanna MAVESZ Október 12.

A BAT következtetések alkalmazása a vegyiparban Bibók Zsuzsanna MAVESZ Október 12. A BAT következtetések alkalmazása a vegyiparban 2016 Bibók Zsuzsanna MAVESZ 2015. Október 12. Tartalom A elérhető legjobb technika következtetések (BATC) elfogadása; A BATC alkalmazása; A vegyipar érintő

Részletesebben

Hatályosság:

Hatályosság: 30/2009. (XII. 22.) SZMM rendelet a foglalkozási eredető rákkeltı anyagok elleni védekezésrıl és az általuk okozott egészségkárosodások megelızésérıl szóló 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet módosításáról

Részletesebben

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken Dr.Krisztalovics Katalin EMMI Országos TisztifőorvosiFeladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

TP-01 típusú Termo-Press háztartási műanyag palack zsugorító berendezés üzemeltetés közbeni légszennyező anyag kibocsátásának vizsgálata

TP-01 típusú Termo-Press háztartási műanyag palack zsugorító berendezés üzemeltetés közbeni légszennyező anyag kibocsátásának vizsgálata Veszprém, Gátfő u. 19. Tel./fax: 88/408-920 Rádiótel.: 20/9-885-904 Email: gyulaigy1@chello.hu TP-01 típusú Termo-Press háztartási műanyag palack zsugorító berendezés üzemeltetés közbeni légszennyező anyag

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1375/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Somogy megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

A munkahelyi üzembejárás célja, jelentősége, tartalma

A munkahelyi üzembejárás célja, jelentősége, tartalma Dr. Bereczki Edit A munkahelyi üzembejárás célja, jelentősége, tartalma Foglalkozás-egészségügyi Fórum A munkaegészségügy aktuális kérdései Budapest, 2010. szeptember 22. SE ÁOK - OMFI - OMMF 18/2007.

Részletesebben

rendszeresen vizsgált vízkémiai jellemzők

rendszeresen vizsgált vízkémiai jellemzők 7. számú melléklet Érd és Térsége Víziközmű Kft. Környezetvédelmi Laboratóriuma 2049 Diósd, Rákóczi Ferenc u. 19 A NAH 1-1318/2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium. Jellemző Vízkémiai adatok a szolgáltatott

Részletesebben

rendszeresen vizsgált vízkémiai jellemzők

rendszeresen vizsgált vízkémiai jellemzők 7. számú melléklet Érd és Térsége Víziközmű Kft. Környezetvédelmi Laboratóriuma 2049 Diósd, Rákóczi Ferenc u. 19 A NAH 1-1318/2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium. Jellemző Vízkémiai adatok a szolgáltatott

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0288/178. Módosítás. Michel Dantin a PPE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0288/178. Módosítás. Michel Dantin a PPE képviselőcsoport nevében 17.10.2018 A8-0288/178 Módosítás 178 Michel Dantin a PPE képviselőcsoport nevében Jelentés Michel Dantin Az emberi fogyasztásra szánt víz minősége (COM(2017)0753 C8-0019/2018 2017/0332(COD)) A8-0288/2018

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1050/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma (4405 Nyíregyháza, Tünde u. 18.) akkreditált

Részletesebben

A Gyulai Közüzemi Kft. által szolgáltatott ivíóvíz minőségi adatai (24/2013. (V.29.) NFM rendelet, 4.sz. melléklet, 6. pont)

A Gyulai Közüzemi Kft. által szolgáltatott ivíóvíz minőségi adatai (24/2013. (V.29.) NFM rendelet, 4.sz. melléklet, 6. pont) Fajlagos Szín Szag Íz ph elektromos Klorid KOI (ps) Ammónium Nitrit Nitrát Szulfát vezetőképesség - - - - µs/cm mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l 2015.10.14 2015.10.14 2015.10.14 2015.10.14 2015.10.14 2015.10.14

Részletesebben

Ergonómia - Foglalkozás-egészségügy

Ergonómia - Foglalkozás-egészségügy Ergonómia - Foglalkozás-egészségügy Dr. Nagy Imre 32. Ergonómiai Nyári Egyetem Budapest, 218. július 3. 1% 9% 8% 7% 6% 5% 2 2 4% 3% 2% 1% % 321 halálos foglalkozási megbetegedés halálos munkabaleset Forrás:

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

DIÓSD. 7. számú melléklet

DIÓSD. 7. számú melléklet 7. számú melléklet Érd és Térsége Víziközmű Kft. Környezetvédelmi Laboratóriuma 2049 Diósd, Rákóczi Ferenc u. 19 A NAT 1-1318/2012 számon akkreditált vizsgálólaboratórium. Jellemző Vízkémiai adatok a szolgáltatott

Részletesebben

A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE

A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS Előadó: dr. Kudász Ferenc Szakorvos Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Részletesebben

Veszélyes anyagok/keverékek nyilvántartása

Veszélyes anyagok/keverékek nyilvántartása PTE Munkavédelmi Szabályzat 14. számú melléklete Veszélyes és rákkeltő anyagokkal/keverékekkel kapcsolatos formanyomtatványok Veszélyes anyagok/keverékek nyilvántartása Veszélyes anyag/készítménykeverék

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 06 Foglalkozásegészségügyi szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A foglalkozás-egészségügyi szakápoláshoz szükséges elméleti A vizsgafeladat

Részletesebben

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása.

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása. Jelen utasítás elkészítéséért és aktualizálásáért a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság vezetője, a szabályozási dokumentumban foglaltak működtetéséért a főigazgató a felelős. A szabályozási dokumentum

Részletesebben

Kis cég, kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Kis cég, kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Kis cég, kis kockázat? A munkáltatók és a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok együttműködése Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes NMH MMI Munkavédelmi Főosztály 1988. évi 13. törvényerejű

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

Kémiai kóroki tényezők a növénytermesztés ágazatában. Készítette: Dr. Dóczi Ildikó Mende

Kémiai kóroki tényezők a növénytermesztés ágazatában. Készítette: Dr. Dóczi Ildikó Mende Kémiai kóroki tényezők a növénytermesztés ágazatában Készítette: Dr. Dóczi Ildikó Mende Bemutatkozás Pest megyében, Sülysáp és Úri község közötti területen található Sűrűpuszta, ahol két mezőgazdasági

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL Az építési munkahelyeken előforduló veszélyes vegyi anyagok használatára vonatkozó főbb előírások 1. Mi számít veszélyes anyagnak? Veszélyes egy anyag, ha valamilyen

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Turcsán Edit környezettudományi szak Témavezető: Dr. Barkács Katalin adjunktus

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2013 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület 0940/7 hrsz.) akkreditált

Részletesebben

A vibráció mint kockázati tényező

A vibráció mint kockázati tényező A vibráció mint kockázati tényező Dr. Martin János OMFI Zaj-, Rezgés-, Megvilágítás Technikai Laboratórium 2010.05.12.. REZGÉSEXPOZÍCIÓ FORMÁI EGÉSZTEST LOKÁLIS 2 3 Egésztest rezgés hatása az emberi szervezetre

Részletesebben

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció A mérgek eloszlása a szervezetben Toxikológia V. előadás A mérgek eloszlása a szervezetben Biotranszformáció Akkumuláció A mérgek kiválasztása A mérgek általában azokban a szervekben halmozódnak fel, amelyek

Részletesebben

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET Munkavédelem a mindennapokban Komárom-Esztergom megye munkavédelmi helyzetének alakulása 2014. december 1. KEMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Szervezeti

Részletesebben

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK A HIDROFILT Analitikai Laboratórium a mintavételt, helyszíni- és laboratórium vizsgálatokat szabványok és validált egyedi módszer szerint végzi. mintavétele laboratóriumi

Részletesebben

8. számú melléklet a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelethez. A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések

8. számú melléklet a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelethez. A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések 8. számú melléklet a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelethez A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések [A mellékletben a tiltást + jelöli. A zárójelben szereplő

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról E (1) 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. 1 rendelet hatálya a)2 munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet. a foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról. A rendelet hatálya

27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet. a foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról. A rendelet hatálya 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet a foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 64. -ának (4) bekezdésében, valamint

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi KI ALKALMAS A MUNKAVÉGZÉSRE? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A munkavégzésre

Részletesebben

27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról

27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról 27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 58. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1111/2006 számú akkreditálási ügyirathoz A MIVÍZ Miskolci Vízmû Kft. Környezet- és vízminõségvédelmi osztály Laboratórium (3527 Miskolc, József Attila u.

Részletesebben

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezés és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzése

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezés és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzése A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezés és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzése Általános szabályok A rákkeltő anyagokkal kapcsolatos szabályokat alkalmazni kell valamennyi

Részletesebben

Közüzemi szerződés minták

Közüzemi szerződés minták 2. számú melléklet Közüzemi szerződés minták Egyedi lakossági szerződés Szerződés száma: Fogyasztóhely kódja: Partnerkód: KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÓK SZÁMÁRA NYÚJTOTT VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSRA

Részletesebben

SZAKVÉLEMÉNY. Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26.

SZAKVÉLEMÉNY. Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26. SZAKVÉLEMÉNY Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26. Az Eu Provident Kft. (4026 Debrecen, Mester u. 39) véleményünket

Részletesebben

A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények

A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények PTE Munkavédelmi Szabályzat 10. számú melléklete A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények A Pécsi Tudományegyetemen

Részletesebben

Munkahelyi Egészség és Biztonság fejl esztése az Oktatási ágazatban M u nkaegészségü gy az oktatási ágazatban. / oktatasbiztonsag.

Munkahelyi Egészség és Biztonság fejl esztése az Oktatási ágazatban M u nkaegészségü gy az oktatási ágazatban. / oktatasbiztonsag. Munkahelyi Egészség és Biztonság fejl esztése az Oktatási ágazatban 201 7-201 8 M u nkaegészségü gy az oktatási ágazatban / oktatasbiztonsag.hu Dr. Bereczki Edit M u nkaegészségü gy az oktatási ágazatban

Részletesebben

Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft.

Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft. Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft. 2/37 3/37 4/37 Csepel Iparterület története Weisz Manfréd II. VH 1892 lőszergyár 1897 kohó, öntöde, hengerde majd acélmű 1918 szerszámgépgyártás 1920

Részletesebben

Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk. Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft.

Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk. Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft. Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft. A szállópor fogalma, keletkezése Ha van vízművek, van levegőművek

Részletesebben

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - Kockázati megjegyzések

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - Kockázati megjegyzések Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - Kockázati megjegyzések Megjegyzés 1: A megadott koncentráció vagy ennek hiányában a 88/379/EGK Irányelvben megadott általános koncentráció a fém-elem tömegszázaléka,

Részletesebben

Az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet útmutatója. fém-ólom és az ólom ionos vegyületei

Az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet útmutatója. fém-ólom és az ólom ionos vegyületei Az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet útmutatója Foglalkozási ólomexpozíció fém-ólom és az ólom ionos vegyületei 2010 BEVEZETÉS A toxikus nehézfémek közül a környezetben mindenütt

Részletesebben