Finnország, Készítette: Török Ferenc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Finnország, 2009. Készítette: Török Ferenc"

Átírás

1 Finnország, 2009 Készítette: Török Ferenc Március március 8-án reggel 7 óra 45 perckor indultunk a Trefort Ágoston Szakképző Iskola elől. A repülőnk a budapesti Ferihegy II ről indult 12 óra 30 perckor. A Budapestig tartó út vidáman telt. 10 óra 30 perckor érkeztünk meg a repülőtérre. Érkezésünk után nem sok idővel már be is checkoltunk és feladtuk a poggyászainkat, amitől egy kicsit tartottam, hogy el ne törjön, vagy el ne tűnjön semmi. Utána mentünk a motozásra. Ki kellett pakolni a notebookokat, a pénztárcát stb. Felszállás előtt a váróteremben sok videót készítettem. Most repültem először, és minden érdekelt. Felvettem, hogy hogyan tankolják a repülőt, hogy parkolják le a repülőket stb. A repülőhöz busszal vittek ki minket. Amikor felszálltunk a repülőre, egy idős hölgy felajánlotta, hogy cseréljünk helyet, mert a barátnője mellé szeretne ülni, és én így az ablak mellé ülhettem. A felszállást végigvideóztam, sajnos olyan jól sikerült a kamerázás, hogy a leszállást elszalasztottam, mert lemerült a kamera akkumulátora. Szerencsésen megérkeztünk Helsinkibe. A csomagjainkkal sem történt semmi baj. Ezek után busszal kellett tovább mennünk Mikkelibe. Mikkelibe várt ránk Ristó, a helyi elektronika tanár. Elfoglaltuk a szállást. Megbeszéltük vele a másnapi teendőket. Arnolddal és Mikivel elmentünk egy kis városnéző túrára. Március 9. Reggel 8 órakor keltünk. A mai napi reggelinket megettük tegnap vacsorára, szóval nem volt itthon mit ennünk. 8 óra 30 perckor találkoztunk Hapival, a másik kísérőtanárral. Ő kísért el minket a helyi középiskolába. Amíg mentünk az iskolába, bemutatkoztunk egymásnak, és elmondta, hogy hol érdemes vásárolni. Az iskolában várt minket Risto. Megmutatta a tantermét, az iskola gyakorlati termeit. Bemutatta a kollégáit, velük is elbeszélgettünk, bemutatkoztunk nekik, ők pedig elmondták, hogy mit oktatnak az iskolában. Risto és az egyik kollegája levittek minket az iskola ebédlőjébe reggelizni, ott Risto kollégája meghívott minket lékhorgászni valamelyik hétvégén, amíg itt vagyunk. Reggeli után bementünk a szakmunkások gyakorlati termébe, ahol kaptunk védőfelszerelést, munkásruhát. Ez a terem több részből állt, van hegesztő, esztergályos, bádogos részleg. Amikor éppen ott voltunk, akkor kazánokat csináltak szaunákhoz. Ezután elmentünk ebédelni. Ebben az iskolában a diákok gyakorlatát többnyire úgy oldják meg, hogy az iskola vásárol fel telkeket, és beépíti azokat, utána ha elkészül a ház, akkor eladják. Ma minket is elvittek egy ilyen építkezésre! Bemutatták a munkafolyamatokat. Az elkövetkezendő napokban mi is menni fogunk segíteni nekik. Risto elvitt minket egy házba, amit ő saját családja részére újít fel. Utána visszamentünk az iskolába, és elköszöntünk. Hazafele jövet megálltunk egy boltba, és bevásároltunk a mai vacsorához és a holnapi reggelihez, mert holnap már nem az iskolában leszünk. Készítettünk magunknak vacsorát. Megnéztünk egy filmet, és lefeküdtünk aludni.

2 Március 10. Ma 7 óra 30-kor keltünk, reggeliztünk és utána bementünk az iskolába. Az iskolában találkoztunk Risto fiával, Nikoval, ő vitt minket ma a munkaterületre, ami az ő házuk volt, amit most újítanak fel. A mi munkánk az volt, hogy felhordjuk a felvágott fát a pincéből az emeletre, utána pedig egy betonfalat kellett lebontani kalapáccsal. Én voltam a nagykalapáccsal, Arnold és Miki pedig pakolták a nagyobb betondarabokat és az ép téglákat a kijelölt helyre, utána pedig lapátolták a sittet. Elég kemény volt! Miután lebontottuk a falat, elkezdtük lebontani a kazán csőrendszerét. Ez a feladat ismét rám várt, mert elég piszkos volt, de Niko is segített, a többiek takarították a helyiséget. Le kellett fűrészelni két darab fűtéscsövet, amik elég nagyok voltak. Utána a két darab közel 1-1 tonnás kazánt próbáltuk kivinni, kisebb-nagyobb sikerrel! 11:30-kor mentünk az iskolába ebédelni. Ebéd után visszamentünk a házba folytatni a munkát. Egy kicsit könnyebb munkába kezdtünk bele, gipszkartonoztunk. Egy falfelületre kellett felrakni egy darab gipszkartont. Sajnos közben történt velem egy kis baleset. Beleléptem egy szögbe, azonnal fertőtlenítettük, bekötöttük. Nem volt komolyabb baj. Estére meghívtak minket egy partyra Ristoék! A bulin voltak orosz diákok is. Jól telt az este! Utána hazajöttünk, mindenki letusolt és lefeküdtünk aludni, elég fárasztó nap volt! Március 11. Felkeltünk 7 óra 30-kor, reggeliztünk, és bementünk a suliba. Az iskolából elvittek kórházba a tegnapi balesetem miatt. A doktornő azt mondta, hogy semmi komoly, nincs fertőzés, de egy hétig fájni fog! A kórházból mentünk dolgozni a gyakorlati helyre. Ott Risto két tanulója volt a segítőnk, vagyis ők mutatták meg, hogy mit kell csinálnunk. Először csöveket raktunk fel a falra, amikben majd a kábelek futnak. Át kellett fúrni az egyik gerendát, hogy át tudjuk rajta vezetni a csövet, mivel én már csináltam ilyet, megbeszéltük, hogy én csinálom. A többieknek addig megmutatták, hogyan kell csövet hajlítani! Érdekes technikájuk van! Egy akkora méretű rugó, amekkora a csőben elfér, és azzal hajlították meg a csöveket! Közben én leszálltam a létráról és letettem a fúrót, ebben a pillanatban ért egy kis meglepetés. Mögöttem vágtak gipszkartont, ami eltört és a hátamon landolt, azonnal szétpukkant a gipszkarton! A többiek észre sem vették az egészet, csak amikor meséltem, meg ment a röhögés! Utána dobozokat raktunk fel, amibe a csövek csatlakoztak. Ezek a dobozok többnyire konnektoroknak, lámpáknak, kapcsolóknak lettek kialakítva. Délben elmentünk ebédelni az iskolába.

3 Ebéd után visszamentünk dolgozni, és új munkafolyamatba kezdtünk. Egy másik épületben vezetékeltünk, ugyanolyan csövekben, amilyeneket előzőleg feltettünk. Utána a kapcsolókat kötöttük össze a lámpákkal. 3 óra után jött értünk Risto. Elvitt minket az iskolába, és onnan gyalog elmentünk a piactérre, mert nagy kirakodó vásár volt. Láttunk nagyon sok szép dolgot, de nagyon drágák voltak. Risto meghívott minket egy kávézóba egy finn specialitásra, a nevét sajnos elfelejtettem. A piacról mi elindultunk haza. Útközben megálltunk vásárolni vacsorát és reggelit. Este megyünk szaunázni! Ez még a mai naphoz tartozik! Voltunk szaunázni, és utána kimentünk a hóba fürdeni! Március órára mentünk az iskolába. A suliból Risto kivitt minket a főút közelében dolgozó villanyszerelőkhöz. Egy magasfeszültségű központot javítottak. Utána visszamentünk az iskolába. A suliban megebédeltünk. Az iskolában éppen ma volt a nyíltnap, szóval elég sokan voltak bent. Utána mentünk gyárlátogatásra a Viestohoz! Ebben a gyárban a fakitermeléshez használt hatalmas fűrészgépeket gyártanak, például cserépléchez, gerendához. A gyárban sajnos nem lehetett fényképezni. Bemutatták nekünk a gyár kialakulását, fejlődését, központjait stb. Ezek után körbevezettek minket a gyárban. Nagyon érdekes volt. A körút végén kaptunk egy kis ajándékcsomagot, a gyár nevével és monogramjával ellátott sapkát, egy tollat, mérőszalagot. A gyárból elmentünk Risto kisfiáért az óvodába. Közben Risto meghívott magukhoz egy kávéra. Ristoéknál volt egy zongora, így én zongoráztam, Arnold pedig énekelt. Niko a szobájában mutatott képeket a szalagavatójáról, a családról, a seregről. Mi is mutattunk neki képeket a családunkról, magunkról. Úgy eltelt az idő, hogy Risto meghívott minket vacsorázni. Vacsora után hazahoztak minket. Elég zsúfoltak mostanában a napok, ezért egy kicsit fáradtak vagyunk. Szóval ma meg próbálunk hamar lefeküdni. Március 13. A mai nap korábban kellett be mennünk az iskolába, mert Risto órát tartott és beültünk az órára. Először a belső gyakorlati órára mentünk be, utána pedig a villamosmérnök asszisztensek órájára ültünk be. Csináltunk kapcsolási rajzot, és megépítettük azt. Risto ránk bízott egy tápegységet, amit meg kellett volna csinálni. Miután szétszedtük, láttuk, hogy a transzformátor szekunder tekercse el van törve, és ezért nem működik. Az órák után elmentünk ebédelni. Ebéd után bementünk a tornaterembe és kosárlabdáztunk, és floorballoztunk. Utána hazajöttünk és itthon töltöttük a délutánt, kicsit kipihentük magunkat. Estére meghívtak minket egy koncertre, ami 23 órakor kezdődik. Most mindenki készülődik, és nem sokára indulunk a koncertre

4 Március 14. Ma délután 1 órakor keltem. Ma ráértünk, nem volt semmi dolgunk. Arnolddal elmentünk a boltba. Mivel ráértünk, ezért elmentünk egy másik boltba, ami egy kicsit messzebb van, de olcsóbb. Amikor hazaértünk, csináltunk ebédet, és megebédeltünk. Megnéztünk egy filmet délután. Beszélgettünk az otthoniakkal. Vacsoráztunk, majd megnéztünk még egy filmet, és lefeküdtünk aludni. Március 15. Ma 10 óra után keltünk. Reggeliztünk. Filmet néztünk. Beszélgettünk az otthoniakkal. Délután elmentünk sétálni. A hotel mellett, amiben lakunk, egy hatalmas erdő van, és odamentünk sétálni. Az erdő közepén van egy hatalmas tó. Körbementünk a tavon, és a másik oldalon van egy lóversenypálya, és egy sportcentrum. A sportcentrum egyik oldalában egy fedett focipálya van, a másik részében pedig egy jégkorongpálya. A jégkorongpályán éppen egy meccs ment, amit meg is néztünk. Még soha nem voltam élőben jégkorong meccsen. A meccs után hazasétáltunk az úton. Itthon vacsoráztunk, tusoltunk, mostunk és lefeküdtünk aludni.

5 Március 16. A mai napon már gyakorlatra mentünk. 8 óra után keltünk, mert 9 órára mentünk gyakorlatra. A gyakorlati helyünk a szemben lévő épületben van, ami az iskola egyik része. A mai nap számítógépeket szervizeltünk, teljes rendszertelepítést csináltam egy notebookon, Arnold pedig egy számítógépnek nézte meg, hogy mi a hibája. A notebook tulajdonosa nagyon rendes volt velünk, jól elbeszélgettünk, meghívott minket kávézni. Elmesélte, hogy Svájcból jött Finnországba, most tanul finnül és angolul. Az iskolában ebédeltünk, és ez az úr is eljött velünk ebédelni. Ebéd után ismét számítógépeket szervízeltünk. Úgy éreztük, hogy ez már egy kicsit testhez állóbb feladat. Megfigyeltük, hogy teljesen más programokat használnak a számítógépek tesztelésére, de nem sokban tér el a mienktől. Ők ha tesztelnek egy számítógépet, ők terhelik a teljes konfigurációt, mi külön-külön minden perifériát le szoktunk tesztelni. Mind a kettőnek vannak előnyei és hátrányai, ami a mi módszerünknek az előnye, az az ő módszerüknek a hátránya. 3 óra körül jöttünk el a gyakorlatról. Itthon összepakoltunk, és elmentünk a boltba, most többet vásároltunk, mert ez a bolt sokkal messzebb van, mint ahova eddig jártunk, és nem akartunk sokszor gyalogolni ilyen messze. Itthon megvacsoráztunk. Beszéltünk az otthoniakkal, utána pedig lefeküdtünk. Március 17. Reggel 8 óra után keltünk, reggeliztünk és 9 órára mentünk gyakorlatra. A mai napon jött még két diák gyakorlatra. Csináltunk csapatokat, mindenkinek volt egy párja, és így dolgoztunk csapatban. Nem sok dolgunk volt ma a gyakorlaton, minden kinek jutott egy számítógép szervízelés. Ma csak szoftvereket frissítettünk a tanárok számítógépein, ami egy kicsit nehéz volt, mert ők finn nyelven használják a windowst, de megoldottuk. Ma a két új sráccal mentünk ebédelni. Az itteni diákok úgy járnak gyakorlatra, hogy egy teljes hónapig hétfőnként iskolába, a hét többi napján pedig gyakorlatra mennek. Sokat beszélgettünk a kollégákkal, hogy jobban megismerjük az itteni szokásokat. 2 óra után hazajöttünk. Itthon beszélgettünk az otthoniakkal, filmet néztünk. Csináltunk vacsorát, és megvacsoráztunk.

6 Március 18. Fél kilenckor keltünk. 9 óra körül értünk be az iskolába. A mai napom úgy indult, hogy telepítenem kellett egy Office 2007-et, de előbb le kellett törölnöm az előzőt, és ezt persze mind finnül. Természetesen sikerült megoldani a problémát. Utána volt még pár olyan számítógép, amin vírust kellett irtani, és frissíteni a vírusirtót. Ezek a számítógépek a tanári kar számítógépei, és a karbantartást az itt gyakorlatozó diákok végzik el. 11 óra körül mentünk ebédelni, hát elég érdekes volt az ebéd. Halgombóc, halmártás, főtt krumpli, és hal ízű uborkasaláta. A desszert jó volt, gyümölcssaláta. Ebéd után volt még egy kis dolgunk, windowst kellett update-olni, fel kellett frissíteni az operációs rendszert. Ma benézett hozzánk Risto. Nagyon örültünk neki. Megbeszéltük vele a hétvégi programot. Most vasárnap megyünk lékhorgászni. Ez számunkra nagyon érdekes lesz. Meg beszéltük Ristoval, hogy veszünk magunknak egy Finnországban használatos sim kártyát, hogy fel tudjuk hívni egymást. 2 óra után hazajöttünk. Itthon vacsoráztunk. Msn-en beszélgettünk a békéscsabai tanárunkkal, hogy-hogy lesz a helsinki út, az ott lakás, meg az odajutás. Este mentünk szaunázni. Ismét kimentünk a hóba fürdeni. Ez nagyon jó volt, felfrissíti az embert.

7 Március 19. Kicsit később keltünk ma, de időben beértünk gyakorlatra. Mikor beértünk, a gyakorlatvezető tanár mondta, hogy a mai nap egy kicsit lazább nap lesz. Ez alatt a pár nap alatt megcsináltuk az összes munkát. De volt még két számítógép, amit meg kellett csinálni. Az egyik számítógépen adatot mentettünk, a másikon pedig Linux rendszert telepítettünk. 11 órakor elmentünk ebédelni, a mai ebéd már egy kicsit jobb volt, mint a tegnapi. A délután nagy részét az adatok lementésével töltöttük. 3 óra körül eljöttünk az iskolából. A tegnapi nap nem tudtunk mosni, de ma sikerült, mert találkoztunk a tulajjal és beengedett minket a mosodába. Azt mondta, hogy a mi kódunkat érvényesíti a mosodához, így bármikor be tudunk menni. Mosás után Arnolddal elterveztük, hogy elmegyünk a Zene Centrumba, hátha zenélhetünk egy kicsit. Útközben megálltunk venni egy finn sim kártyát, hogy tudjunk Ristoékkal telefonálni. A Zene Centrumban nagyon rendesek voltak velünk. Elmondtuk, hogy Magyarországról jöttünk, és hogy nem tudtunk magunkkal hangszert hozni, de szeretnénk egy kicsit zenélni. Az eladó is nagy zenerajongó, és azonnal adott nekünk hangszereket, csak az volt a baj, hogy éppen zárás előtt érkeztünk. Nem tudtunk sokat zenélni, de mondta az eladó, hogy jöjjünk bármikor, szívesen lát minket. Elképesztő hogy milyen rendesek a finn emberek. Hazaértünk, befejeztük a mosást. A szobában rögtönöztem egy szárítókötelet, informatikushoz híven UTP kábelből, érdekes megoldás! Este megnéztünk egy filmet, és utána mindenki lefeküdt aludni. Március 20. Reggel 8óra 30 perckor keltünk. 9 óra előtt beértünk gyakorlatra. A mai napot a tegnapi számítógép telepítésével folytattuk, Linuxot telepítettünk. Ma ismét nem sok dolgunk volt. Beszélgettünk a tanárokkal. Ma bejött hozzánk Hap,i és megbeszéltük a Helsinkibe való utazást, és a szállást. Ma felhívott minket Risto és beszéltük a hétvégét. Sajnos nem jó hírekkel szolgált. Teemu összetörte magát és kórházban van, így a lékhorgászat csúszik egy héttel, jövő héten vasárnap fogunk lékhorgászni. 11 órakor elmentünk ebédelni. Ebéd után ismét Linuxot telepítettünk, csak egy másik számítógépre. Ma már 2 óra előtt hazaengedtek minket. Itthon raktunk egy kis rendet. A tegnapi kimosott ruhákat elpakoltuk. Filmet néztünk. Átbeszéltük, hogy mit kéne vásárolnunk a hétvégén, hogy ne költekezzünk túl. Este Fábry-showt néztünk. Utána lefeküdtünk aludni.

8 Március 21. Ma ráértünk későn kelni, mert ma nem volt különösebb dolgunk. 13 óra körül elmentünk bevásárolni. A boltból hazaérve megcsináltuk az ebédet, pizzát. Jól sikerült az ebéd, és még maradt is, szóval holnap is pizza lesz. Ebéd után elpakoltunk, és raktunk egy kis rendet a szobában. Délután filmeket néztünk és pihentünk. Ezzel el is telt a nap. Vacsora után lefeküdtünk aludni. Március 22. Ma 10 óra után keltünk fel. Risto hívott minket telefonon, hogy meg kérdezze van-e programunk a mai napra. Mondtuk nek,i hogy nincs, és ő meghívott minket a helyi sípályára. Itthon megebédeltünk, és utána meg is érkeztek Ristoék. Jöttek Risto fiai, Niko és Vile, és jött az unokatestvérük. Risto kérdezte, hogy mit akarunk kipróbálni, és közös megegyezés alapján a snowboardot választottuk. Hármunknak túl drága lett volna a jegy, és úgy oldottuk meg, hogy csak egy snowboardot kölcsönöztünk. Én próbáltam fel a cipőt, így hát én kezdtem a snowboardot. Kivittek minket a tanulópályára. Kicsit kellemetlen volt, mert 5-6 éves gyerekeket tanítottak. De valamikor el kell kezdeni! Elég jól indult a tanulás, de alig vártam, hogy a többieken legyen a deszka. Mindenki kipróbálta magát a pályán. Snowboard után Ristoék meghívtak minket enni, amíg mi szerencsétlenkedtünk, addig ő és Vile sütöttek kolbászt. Evés után megnéztük a síugróversenyt. Amilyen jól indult a snowboard pályafutásom, olyan gyorsan abba is hagytam. Mi inkább szánkózni mentünk. Úgy gondolom, hogy ez a nekem való téli sport! Nagyon jól éreztük magunkat. Miután meguntuk, utána Ristoék hazahoztak minket. Elég fárasztó volt ez a mai délután, szerintem ma hamar el fogunk aludni. Március 23. Ma reggel 8 óra 30 perckor keltünk. 9 óra előtt pár perccel megérkeztünk a gyakorlatra. Ma csak a gyakorlatvezető tanár és a segítőnk, Hene volt bent, mert a többi diáknak ma még iskola volt, ők majd holnaptól fognak jönni gyakorlatra. Ma sem volt túl sok dolgunk, ismét Linuxot telepítettünk, gyakorlásképpen. 11 órakor elmentünk ebédelni, számunkra ismét különleges ebéd volt, marhapörkölt rántott hallal. Ebéd után folytattuk a Linux telepítést, ma körülbelül 3 alkalommal telepítettük fel a szoftvert. Ma Hene kért egy kis segítséget, megkérdezte, hogyan kell rendszerindító lemezt készíteni

9 XP-hez, s megmutattam neki, hogyan kell rendszerlemezt formázni. 2 óra után hazaengedtek minket. Itthon nem sok dolgunk volt. Filmet néztünk és megvacsoráztunk. Az este folyamán még beszélgettünk az otthoniakkal, én küldtem nekik videókat a tegnapi napról. Március 24. Reggel 8 óra után keltünk fel. 9 óra után értünk be gyakorlatra. Nem volt túl sok munkánk a mai nap sem. Munka közben elmentünk kávézni. Ma telepítettem finn nyelven Windows XP rendszert. Nem sokkal volt bonyolultabb, a kezelő felület ugyanaz volt, szóval nem okozott problémát. Ma Miki megtanította, hogy hogyan kell kirakni a Rubik-kockát. Arnold kártyatrükköket mutatott a tanároknak, egy párat meg is tanított nekik, a finn-magyar barátság megtartása miatt. 11 óra előtt pár perccel elmentünk ebédelni. Ebéd után ismét folytattuk az eddigi tevékenységünket. Számítógépet teszteltünk, vírust irtottunk. 2 óra után hazaengedtek minket. Holnapra mosást terveztünk. Holnap ismét szaunázni fogunk. Vacsoráztunk. Este mindenki fáradt volt, lefeküdtünk aludni. Március 25. Reggel felkeltünk és elmentünk gyakorlatra. Reggel nem sok dolgunk volt, a gyakorlatvezető tanár mondta, hogy menjünk, igyunk meg egy kávét, és ha visszaértünk, akkor ad egy szervizfeladatot. Elmentünk kávézni. Amikor visszamentünk, ott volt egy számítógép, amit meg kellett javítanunk. Raktunk bele egy winchestert, az optikát kicseréltük, és működött a számítógép. Windowstelepítés előtt leteszteltük az eszközöket. Sikeres teszt után elkezdtük telepíteni a Windows XP Professionalt. A számítógép drivereit le kellett tölteni az internetről, mert nem volt meg a driverlemez. A számítógépre telepítettünk egy vírusirtót, és egy Office 2003-at. 11 óra előtt elmentünk ebédelni. Ebéd után teszteltük a számítógépet. Ma is hazaengedtek minket 2 óra után pár perccel. Ahogy hazaértünk, beszéltünk a portással, hogy mennénk ma mosni, és ő kinyitotta a mosodát. Felmentünk a szobába a mosnivalóért, és a mosóporért. Két részben mostunk. Arnolddal mi egyszerre mostunk ki, mert nekünk belefért egybe az összes szennyesünk, utána pedig Miki mosott ki. A nagyobb dolgokat lent teregettük ki, a többit felhoztuk a szobába. Este 8 óra után lementünk szaunázni. Nagyon jó volt. Szaunázás után beleugrottunk a hóba, utána letusoltunk. Este még megnéztünk egy filmet és utána lefeküdtünk. Március 26. Reggel 8 óra 30 perckor keltünk. Ma gyakorlaton nem sok dolgunk volt, számítógépet frissítettünk, vírust irtottunk. 10 óra 30 perckor elmentünk ebédelni a kollégákkal. Délután folytattuk a munkát. 2 óra után hazamentünk. Itthon összepakoltunk, raktunk egy kis rendet, elpakoltuk a tegnap kimosott ruhákat. Ma voltunk bevásárolni, de bevásárlás előtt elmentünk a Zene Centrumba, zenélni egy kicsit. Nagyon jól éreztem magam, volt egy kis közönségem. Arnold most nem gitározott, mert nem volt összerakva a gitárfelszerelés. A Zene Centrumból mentünk a boltba. Sok mindent vásároltunk. Este megnéztünk egy filmet és lefeküdtünk.

10 Március 27. Ma a szokásos időben keltünk és mentünk gyakorlatra. Ma egy Office 2007 telepítéssel kezdtük. Volt bent egy számítógép, amit a másik két diáknak kellet volna megcsinálni, de nem igazán tudtak vele mit kezdeni. Mi mentünk oda segíteni, és nekünk sikerült, nem vizsgálták meg alaposan a számítógépet. 11 órakor elmentünk ebédelni. A mai nap volt az utolsó napunk a gyakorlati helyen. Csináltunk videókat, csoportképeket, a tanárnő mondta, hogy nekik is kellenek fényképek az iskolai naplóba. címet cseréltünk a tanárnővel és Henével. Nagyon sokat beszélgettünk a kollégákkal, és a tanárnővel. 2 órakor végeztünk, elbúcsúztunk mindenkitől. Itthon felhívtuk Ristot a hétvégével kapcsolatban. Este 8 óra körül megvacsoráztunk, utána néztünk egy filmet. A film után lefeküdtünk aludni. Március 28. A mai nap ráértünk aludni, mert ma nem volt semmi különös dolgunk. Menni akartunk szánkózni, de Ristóék nem értek rá. Nikoval beszélgettünk Msn-en. Ő ma megy az egyik barátjához születésnapi bulira. De megbeszéltük vele, hogy jövő héten elmegyünk valamerre itt Mikkeliben. Beszéltünk az otthoniakkal. Filmeket néztünk. Ebédre pizzát ettünk. Vacsora után még megnéztünk egy filmet, utána lefeküdtünk aludni.

11 Március 29. Ma sem kellett korán felkelnünk. Sajnos elmaradt a lékhorgászat, Teemu sajnos nem épült fel, és nem tudtunk menni hozzá. Ma is sok filmet néztünk, játszottunk a számítógépeken. Ebédre pizzát csináltunk. Felhívott ma minket Risto, és megbeszéltük, hogy mi lesz a héten. Sajnos beteg lett a kis lánya, és ő holnap nem tud bejönni az iskolába, valaki mással leszünk. Vacsora után ismét filmet néztünk. Ez most egy unalmas nap lett, de szerintem a héten jól fogjuk magunkat érezni. Március 30. Reggel 9 órára mentünk az iskolába. Risto hívott minket, hogy ma nem tud bejönni, mert a kislánya Sara beteg lett, és nincs, aki otthon maradjon vele. Mondta, hogy ma Teemuval leszünk és egy másik tanárral. Először bementünk Teemu órájára, utána hoztak számítógépeket az iskolának, és azokat pakoltuk fel a számítástechnika terembe. 11 órakor elmentünk ebédelni. Ebéd után beültünk a másik tanár órájára. Sajnos nem sokat értettünk az órából, mert végig finnül beszélt a tanár, és nem használtak semmilyen programot, szóval nem tudjuk, hogy milyen órán voltunk. 2 órakor eljöttünk az iskolából, és mentünk bevásárolni, így nem kellett még egyszer megtenni ugyanazt az utat. Beszélgettünk az otthoniakkal. Megvacsoráztunk. Filmet néztünk és utána lefeküdtünk aludni. Március 31. Reggel Risto 9 óra körül értünk jött a hotel elé. Ma mentünk az ő házába segíteni. Hozta a munkaruháinkat és a szerszámokat. Reggel vezetékeléssel kezdtünk, három szobát és a garázst kötöttük össze. Nem volt nehéz, mert már csináltunk ilyet az iskolai gyakorlaton, az építkezésen. A vezetékelés után kibontottunk a kazánházból egy körülbelül 500 kg-os kazánt, ami a pincében van. A kibontás nagyon jól haladt, de viszont amikor a kazánt föl kellett vinni az emeletre, ott egy kicsit lelassultunk. Kivittük a kazánt a hátsó udvarra, és onnan kellett fölvinnünk a kazánt az emeletre. Előbb azonban lebontottuk a kazán régi alapját. Arnolddal ketten lebontottuk, Miki pedig kihordta a törmeléket. 11 óra után elmentünk az iskolába ebédelni. Délkörül értünk vissza a házhoz. Ezek után kezdtünk neki a kazán felhozatalának. Egy speciális csörlővel dolgoztunk, ami egy spaniferhez hasonlított. Nehezen haladt, de sikerült felvinni a kazánt. Utána volt még egy kis dolgunk a házban. Át kellett vezetni egy vezetéket a garázsba, de előbb át kellett fúrni egy falat. Utána a konyhából kellett a szobába átvinnünk egy vezetéket, de itt is fúrni kellett. A szobában a beépített szekrényben kellett kialakítani a vezetékek helyét. Délután 4 órakor Risto hazahozott minket. Itthon ledőltünk pihenni, megnéztünk egy filmet. A film után vacsoráztunk. A mai nap egy kicsit fárasztó volt, de legalább nem unatkoztunk. Este hamar lefeküdtünk aludni. Április 1. Ma reggel 8 órára mentünk iskolába. Risto várt minket a termében, mondta, hogy ma egy új helyre megyünk gyakorlatra. A gyakorlati helyen ismerős arcok vártak minket, azzal a két tanulóval dolgoztunk, akikkel az előző gyakorlati helyen is dolgoztunk. A mai napon egy olyan házon dolgoztunk, ami már majdnem készen volt. A mi feladatunk az volt, hogy konnektorokat és kapcsolókat kötöttünk be a helyükre. Szerintem ez nem volt olyan nehéz feladat, könnyen megoldottuk. De voltak nehézségek, például, akik a tapétát rakták fel, befedtek egy pár lyukat, amit nekünk kellett újra kivágni. Először a konnektorokat raktuk fel, utána pedig a kapcsolókat. 11 óra után a két sráccal elmentünk ebédelni. Risto is csatlakozott hozzánk az ebédnél. Megbeszéltük vele hogy kifizetnénk az ebédet az iskolában, hogy ne keljen Magyarországon fizetnünk. Ebéd után visszamentünk az építkezésre, folytattuk a munkánkat. Délután 3 óra körül Risto eljött értünk, elvitt minket az iskolába. Visszaadtuk a munkásruháinkat, amiket kaptunk. Utána hazasétáltunk. Itthon összepakoltuk a mosnivalót és lementünk mosni. Este elmentünk szaunázni, megismerkedtünk két nagyon rendes finn emberrel. Nagyon jól elbeszélgettünk velük, feljöttek hozzánk a szobába, meséltek a zenekarukról és mi is a mienkről. Sokáig elvoltunk. Próbáltunk hamar lefeküdni, mert holnap is korán kell kelnünk.

12 Április 2. Reggel 8 órára mentünk az iskolába. Útközben találkoztunk Hapival, és megbeszéltük vele, hogy a holnapi nap folyamán megkeressük, hogy segítsen nekünk az ebéd kifizetésében. Az iskolából Risto elvitt minket az építkezésre, ellenőrizte a diákok munkáját, és kiadta a mai nap feladatait. Visszamentünk az iskolába, és ott segítettünk felhordani a padlástérbe a szellőzőrendszer szűrőbetéteit. 9 óra körül elindultunk az ENSTO-hoz. Az ENSTO-nál az igazgató már várt minket. Elmondta, hogy mivel foglakozik a cég. Ők elektronikai alkatrészeket gyártanak, például biztosítékokat, biztosítószekrényeket, biztonsági rendszereket. Sajnos nem vihettünk be magunkkal se fényképezőgépet, se videókamerát, így sajnos nem tudtunk felvételeket készíteni. A gyár nagyon érdekes volt. Technikai fejlettségük elképesztő óta használ a cég robot technikát, ami sokkal gyorsabb és pontosabb, mint az ember. Robotok hajlítják a munkadarabokat, összehegesztik, felrakják a csavarokat, szóval szinte mindent robotok csinálnak. Ez sajnos azt is jelenti, hogy egyre kevesebb emberi munkaerőre lesz szükség. Nagy pontosságú lézerrel vágják méretre a munkadarabokhoz használt lemezeket. Körbevezettek minket az egész gyártósoron. A munkadarab kivágásától a csomagolásig megmutattak nekünk mindent. Az ENSTO-ból visszamentünk az iskolába, megebédeltünk. Ebéd után Risto bemutatta a másik iskolát. Ebben az iskolában tanulnak az autószerelők, autófényezők, faipari tanulók. Az iskolából hazajöttünk, mert készülődtünk a horgászatra. Ma délután 3 óra után Teemu elvitt minket a nyaralójába. Kipróbálhattuk a qvadját, s elvitt minket lékhorgászni a tóra. Horgászat után sütöttünk kolbászt, és pirítottunk kenyeret. Nagyon jól éreztük magunkat nála. Este elvitt minket a helyi uszodába. Itt szaunával kezdtünk, utána elmentünk úszni. Teemu megmutatta, hogyan edzenek a medencében. Egy szivacsot rögzítenek a derekukra, és úgy kell futnia vízben. Csúszdáztunk, jakuzziztunk, gőzkabinban voltunk. 9 óra után értünk haza a strandról. Itthon megvacsoráztunk és lefeküdtünk aludni. Április 3. Reggel 8 óra 30 perckor keltünk. Átmentünk szembe az iskolába és megkerestük Hapit, hogy segítsen nekünk kifizetni az ebédet. Odaadtuk Hapinak az ajándékot, nagyon örült neki. Utána elmentünk a másik iskolába, bementünk Risto órájára. Ristonak is odaadtuk az ajándékot, nagyon praktikusnak találta, tetszett neki. Az órán összeraktunk egy relés kapcsolást.11 óra után elmentünk ebédelni. Ebéd után Teemu elvitt minket a vasútállomásra, megvettük a jegyeket Helsinkibe. A vasútállomásról

13 elmentünk egy nagy bevásárlóközpontba ajándékokat vásárolni. Abban a boltban voltunk, ahol a Zene Centrum van, így hát amikor végeztünk a bevásárlással, lementünk a Zene Centrumba zenélni. Mikor végeztünk mindennel, Teemu eljött értünk, és hazahozott minket a hotelba. Délután 4 óra körül felhívott minket Risto hogy nincs-e kedvünk vele és Máriával elmenni kávézni, beszélgetni egyet, amíg még itt vagyunk. Mi nagyon szívesen elmentünk, eljöttek értünk a hotelbe és elmentünk az iskola saját kávézójába. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat beszélgettünk. Kávézás után hazahoztak minket. Este megvacsoráztunk. Lefekvés előtt még megnéztünk egy filmet, és utána aludtunk. Április 4. Ma reggel nem kellett korán kelnünk, mert nem volt különösebb dolgunk. Készítettünk magunknak ebédet. Ebéd után filmet néztünk. Délután összepakoltuk a cuccainkat, felkészültünk a holnapi utazásra. Beszélgettünk Nikoval, hogy hány órakor, és hol találkozzunk. Este autóval jött, így értünk tudott jönni a hotelhez. Elmentünk egy hangulatos bárba, ott vártak minket a barátai. A bárneve My Coffee. Beszélgettünk velük, hogy ki mit csinál. Niko barátai hamar hazamentek. Mi a bárból elmentünk egy másik szórakozóhelyre, a Zic-Zac-be. Megbeszéltük Nikoval, hogy nem megy haza, hanem nálunk alszik. Április 5. Ma 8 óra 30 perckor keltünk. Még összepakoltuk a maradék holminkat. Teemu jött értünk 9 óra 30 perckor, kivitt minket a vasútállomásra. Az állomáson elbúcsúztunk tőle, és megköszöntünk neki minden segítséget. Niko velünk jött a vonattal. A vonatút nagyon hosszú volt, de kényelmes. A vonaton tudtuk használni a notebookokat. 13 óra körül értünk Helsinkibe. A vasútállomásról gyalog indultunk el a hotelba, körülbelül 1 óra alatt ide lehetett volna érni, de mi 2 és fél órát gyalogoltunk. Egy kicsit elkeveredtünk, de sikeresen megérkeztünk. Jövetbe legalább megnéztük a várost. Végignéztünk egy

14 őrségváltást. A hotelben elfoglaltuk a szobánkat. Egy kicsit el voltunk fáradva, ezért lepihentünk. Este elmentünk a boltba vacsorát venni. Vacsora után megnéztünk egy filmet, és utána lefeküdtünk aludni. Április 6-7. Helsinki képekben:

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Kiss Renáta az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Matus Kitti Diána az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Napló Finnországból Liker Krisztián

Napló Finnországból Liker Krisztián Napló Finnországból Liker Krisztián 2007.10.05. Reggel 8:00-kor indulás az iskola elıl Békéscsabáról. 11:00 tájékán megérkeztünk Ferihegyre. A gép kisebb késéssel indult, így a tervezett 12:30-as indulás

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Szakmai tanulmányi út Lengyelországba(Krakkó) Leonardo da Vinci program

Szakmai tanulmányi út Lengyelországba(Krakkó) Leonardo da Vinci program Szakmai tanulmányi út Lengyelországba(Krakkó) Leonardo da Vinci program 1.Nap : Lengyelországi utazás és útra készülődés 5 órakor keltem, szépen megreggeliztem aztán bepakoltam a csomagjaimat a VolksWagen

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG Munkanapló a szakmai gyakorlatról A gyakorlati hely neve: Konvekta AG A gyakorlati hely címe: Németország,Schwalmstadt Am Nordbahnhof 5, 34613 Tanuló neve: Sinka Nikolett Nóra Keleti Károly Közgazdasági

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról Silvas János Beszámoló a svájci utazásról Az első nap, az indulás A Liszt Ferenc repülőtéren találkoztunk délután öt órakór. Megvártuk amíg mindenki megérkezik és közben kiosztották a jegyeket. Miután

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév Szekeres Péter kooperos hallgató vagyok a Kandóról! Az utolsó utáni évben úgy döntöttem hogy jó lenne szerencsét próbálni

Részletesebben

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Vendégek jönnek Te, Gergely, nem akarsz fölkelni? Tizenegy óra van! Mi van? Már tizenegy óra? És te már fönn vagy? Akkor nekem is föl kell kelnem. Mindjárt itt vannak

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

(a tatarozás) Amikor egyedül maradtam a lakásban, szokásom lett, hogy ha női cipőkopogást hallottam az utcáról, félbehagytam bár-

(a tatarozás) Amikor egyedül maradtam a lakásban, szokásom lett, hogy ha női cipőkopogást hallottam az utcáról, félbehagytam bár- (Éva) Ezerkilencszázhatvannyolc augusztusában egy éjjel kimentem a Városligetbe. Nem tudom, miért. Nem volt szokásom éjjel sétálni. A Ligetet különben sem szeretem, ha letérek a főallékról, még nappal

Részletesebben

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára 2009/SZI/23 Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára Iskolánk, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium sikeres Szakiskolai Mobilitási Program pályázata 11 diákunk

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Előzmények A repülő időben szállt fel, nem volt fennakadás, késés. A gép reggel 9:50 kor indult el és 2,5 óra alatt értünk Svédországba (Malmö-be). A fogadtatás

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

Külföldi gyakorlat Olaszországban. (Kis Barbara)

Külföldi gyakorlat Olaszországban. (Kis Barbara) Külföldi gyakorlat Olaszországban (Kis Barbara) 2013. május 18. szombat Reggel 6:30-kor indultunk a Népligettől, út közben pihentünk a szlovén határ előtt, Szlovéniában és Olaszországban is, majd kiszálltunk

Részletesebben

Munkanapló 2014.07.07

Munkanapló 2014.07.07 Munkanapló 2014.07.07 Felkeltünk reggel 07:00-kor, 08:00-ra elmentünk reggelizni. 09:00-kor elindultunk a kertbe dolgozni. A lányok lila, fehér és vörös hagymát szedtünk, majd kötöztük őket. A fiúk a kertben

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

EMLÉKFAL - PINGPONGÜTŐKBŐL

EMLÉKFAL - PINGPONGÜTŐKBŐL EMLÉKFAL - PINGPONGÜTŐKBŐL DR FARAGÓ SÁNDOR emlékversenyt rendez a Szent Margit Rendelőintézet 2009. október 17-én, 17.00 órakor. 2009-2010. évben Óbudán a Szent Margit Rendelőintézet szervezésében egy

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Már elnyert, megvalósításra váró EU-s pályázatok:

Már elnyert, megvalósításra váró EU-s pályázatok: Eredmények, fejlesztések, kicsik és nagyok. A jót könnyű megszokni! Ez örök igazság. Úgy gondoljuk, hogy városunkban nagyon sok olyan jó dolog készült az elmúlt években, melyeknek nagyon örültünk, hamar

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28.

Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28. Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28. Valahol az országban, rendõrök, és romák "szövetséget kötöttek". Szövetséget kötöttek arra, hogy közösen, kéz a kézben fognak fellépni mindenkivel szemben,

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián Angliai útinaplóm 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián --------------------------------------------------------------- A 2014-1-HU01-KA102-000149 Erasmus+ mobilitási projekt

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

Vissza fog jönni. És hozzátette: Ha visszajön, intézkedünk. És így is lett. Ahogy a bicikliteszt alapján jó okom volt remélni, szinte azonnal

Vissza fog jönni. És hozzátette: Ha visszajön, intézkedünk. És így is lett. Ahogy a bicikliteszt alapján jó okom volt remélni, szinte azonnal The Big One Hazatérésem másnapján megcsinálták az MRI-t. Amikor felfogtam, hogy micsoda méretet öltött az a valami, ami négy hónap alatt az agyamban nőtt, megfontoltan, bár szokásomtól eltérően úgy döntöttem,

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Suba Róbert vagyok, a BMF-KGK hallgatója. Kiskőrösön élek, Budapesten tanulok. Erasmus ösztöndíjjal tanultam Belgiumban a Katholieke Hogesschool Zuid-West-Vlaanderen Associatie

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről J e g y z ő k ö n y v Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről Az ülés ideje: 2016. január 26. Az ülés helye: Balkányi Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

IX. JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal jelen van: Széll Gáborné Blaskó Erzsébet jegyző

IX. JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal jelen van: Széll Gáborné Blaskó Erzsébet jegyző IX. JEGYZŐKÖNYV Készült: 2013. június 26-én (szerda) 16.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén. Testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal Szihalom Jelen vannak: Bóta József Sándor polgármester

Részletesebben

András és Krisztina: A nagy út

András és Krisztina: A nagy út András és Krisztina: A nagy út Külföldi Magyar Cserkészszövetség András és Krisztina: A nagy út Írta: Madzsarné Osvay Erzsébet Rajzolta: Pándiné Uray Erzsébet A Zöld Pajzsos Kiscserkészek részére Külföldi

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

Mordaunt építése. Hozzáadta: Szikora László 2008. június 24. kedd 22:46 Utolsó frissités 2016. március 17. csütörtök 10:03

Mordaunt építése. Hozzáadta: Szikora László 2008. június 24. kedd 22:46 Utolsó frissités 2016. március 17. csütörtök 10:03 Mordaunt építése Hozzáadta: Szikora László 2008. június 24. kedd 22:46 Utolsó frissités 2016. március 17. csütörtök 10:03 Sok idõ eltelt az elõzõ hajóm befejezése óta, amely után azonnal nekikezdtem az

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Szilveszter az Adrián, 2015/2016

Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Nem mondhatnám, hogy a legtipikusabb szilveszteri program az Adrián vitorlázni, de a mi családunkban jobbára a megszokottól eltérően történnek a dolgok. A gyerekeink szerint

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Finnországi beszámoló

Finnországi beszámoló Finnországi beszámoló Szakmai gyakorlat Rovaniemiben a Leonardo da Vinci program támogatásával 2007. január 8 január 28. Készítette: Major Zsuzsa Repülőgép-szerelő tanuló 2007. 01.08. Az érkezés napja

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16.

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. WALLENBERG-PÁLYÁZAT 2009. Nyertesei: Kirsch Bernadett Mézner Noémi Pataky Noémi ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. 10. 10. szombat Ferihegyen szombaton hajnalban gyors búcsúzkodás, majd check

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Erasmus beszámoló Franciaország Caen

Erasmus beszámoló Franciaország Caen ERASMUS beszámoló Sashalmi Júliának hívnak, negyedéves turizmus vendéglátás szakos hallgató vagyok. 3 hónapot töltöttem Franciaországban, Caenban az Erasmus tanulmányi ösztöndíj által, 2 másik magyar hallgatóval

Részletesebben

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja 2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja XIV. évfolyam, V. szám Tartalom Bevezető szövegelés az új szerkesztőtől Az igazgatónő évnyitó beszéde Interjú az új igazgatóhelyettessel

Részletesebben

ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG

ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG Rasek Andrea vagyok harmadéves rekreációszervező szakos hallgató. Az Erasmus+ program keretében a 2015/16- os tanév őszi félévét Törökországban töltöttem szaktársammal, Mórocz

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Horváth Barbara Ilona az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt

Részletesebben

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs AZ ELSŐ NAPOK 2015. okt. 26-án hétfőn utaztam ki Dániába három társammal és egy kísérőtanárral. A repülő Koppenhágába érkezett

Részletesebben

Olaszország-beszámoló

Olaszország-beszámoló PPescara P Olaszország-beszámoló 2013.05.18-án 6:00kor indultunk Ferihegyről a tanárnővel és tanár úrral. 6:30-kor Barbit a Népligetnél vettük fel. Magyarországot Letenye határnál hagytuk el. Határlépés

Részletesebben

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Június 29.: Reggel 7:30-kor Ferihegy 2B termináljában gyülekeztünk. Azért tettük

Részletesebben

Vissza fog jönni. És hozzátette: Ha visszajön, intézkedünk. És így is lett. Ahogy a bicikliteszt alapján jó okom volt remélni, szinte azonnal

Vissza fog jönni. És hozzátette: Ha visszajön, intézkedünk. És így is lett. Ahogy a bicikliteszt alapján jó okom volt remélni, szinte azonnal The Big One Hazatérésem másnapján megcsinálták az MRI-t. Amikor felfogtam, hogy micsoda méretet öltött az a valami, ami négy hónap alatt az agyamban nőtt, megfontoltan, bár szokásomtól eltérően úgy döntöttem,

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Szakmai gyakorlat (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának köszönhetően a nyári szakmai gyakorlatomat otthonomtól távol egy másik országban,

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben