SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KISVÁRDAI TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító Beszámoló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KISVÁRDAI TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító 202803. Beszámoló 2014-15."

Átírás

1 SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KISVÁRDAI TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító Beszámoló A Beszámolót készítette: Himicsné Papik Gabriella igazgató A Beszámolót az alkalmazotti közösség jóváhagyta: én...

2 1. FELTÉTELRENDSZER LEÍRÁSA 1.1. Intézményünk működésének jogszabályi kereteit a évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről, a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről, a 326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról, valamint a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról adja. A szeptember 1-vel életbe lépő változások jelentősen bővítették feladataink körét, melyhez rugalmasan alkalmazkodtunk, alkalmazkodunk. Újabb feladataink közül ebben a tanévben a korai fejlesztést indítottuk be, melyhez valójában sem eszközöket, sem szakembert nem kaptunk, így óraátszervezéssel tettünk eleget a felmerült igényeknek. Az év végi kötelező logopédiai szűrést pedig összekötöttük az intézményünk által évek óta végzett pedagógiai szűréssel, ez utóbbit kiegészítettük úgy, hogy tehetségek szűrésére is alkalmas legyen. Ezzel előkészítve a kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozását, amit szeptemberben készülünk beindítani. (Szakembert nem kaptunk természetesen ehhez a szakfeladathoz sem.) 1.2. Az intézmény dolgozói a. Főállású dolgozók Az intézményben dolgozó összes főállású foglalkoztatott száma: 17 fő. Ebből - gyógytestnevelők létszáma 1 fő - logopédusok létszáma 4fő + logopédus hallgató, majd logopédus 1 fő - pedagógusok (fejlesztő és/vagy gyógypedagógus) létszáma 5fő, től még 1 fő - pszichológusok létszáma 4 fő - egyéb (szakszolgálati titkár) létszám 1 fő Sajnos két szakalkalmazott határozott idejű kinevezéssel dolgozik nálunk. A hivatalsegéd munkakörben dolgozó kolléga változatlanul napi 4 órában végzi munkáját, ő a Kisvárda Intézményműködtető Nonprofit Kft. alkalmazottja. b. Részfoglalkozású dolgozók A nagy számú igény miatt az üres álláshelyek terhére szükségünk volt óraadók bevonására. - gyógytestnevelő 4 fő ( 18 óra/hét) - gyógypedagógus logopédia hallgató(időközben logopédus) 2 fő (10 óra/hét) - gyógypedagógus 1 fő (4 óra/hét) A munkatervben is megfogalmazott feladat volt ezzel kapcsolatban, a kollégák munkaköri leírásainak aktualizálása, ami megtörtént.

3 c. Pedagógus életpálya modell Ebben a tanévben intézményünkből hárman kerültek Mesterpedagógus fokozatba, szakértőként, sikeres minősítési eljárásukat követően, miután elvégezték a pedagógiaiszakmai ellenőrzés, pedagógusminősítés szakterületen a képzést. Eszterhai Emese köznevelési szakértő kollégánk tartott kérésemre, a munkatársak számára, tájékoztatást a tanfelügyelettel kapcsolatban. Hat kolléga töltötte fel portfólióját, közülük 5 kolléga Pedagógus II. fokozatba kerülés reményében, gyakornok pszichológus kollégánk pedig Pedagógus I. fokozat elérése érdekében. Két kollégánk szeretett volna még jelentkezni a minősítésre, de csak egyikük jelentkezését fogadták el.(a másik kolléga soron kívül került Pedagógus II. fokozatba januárban, számára még nem kötelező a minősítés, viszont szerette volna a következő évben teljesíteni ilyen jellegű kötelezettségét.) d. Tanulmányok, szakvizsgák, továbbképzések Ebben a tanévben is sok kolléga képezte magát tovább, néhányan sikeresen be is fejezték tanulmányaikat: Csige Gabriella klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szakvizsgát tett. Kocsiné Nyiscsák Emma pedagógus szakvizsgát tett (Preventív és korrektív pedagógia pszichológia ismeretkör), valamint részt vett a Fonológiai Tudatosság Teszt továbbképzésen. Korbácsné Leleszi Erika sikeres záróvizsgát tett az ELTE- Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Logopédia és Tanulásban akadályozottak pedagógiája szakán, valamint elsajátította a Komplex művészeti terápiát. Oláhné Fucsku Krisztina sikeres záróvizsgát tett, fejlesztő-differenciáló szakpedagógus szakon a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán. Vass Katalin folytatta klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus képzését és sikeresen befejezte a negyedik félévet, valamint részt vett a Problémás gyerekek. Az agresszió kezelése a köznevelési intézményekben és a Cat-kit alkalmazása című továbbképzésen. Lénártné Kaczur Laura Fonológiai Tudatosság Teszt, valamint Problémás gyerekek. Az agresszió kezelése a köznevelési intézményekben továbbképzéseken vett részt. Gégényné Virga Ildikó Fonológiai Tudatosság Teszt, valamint a Cat-kit alkalmazása című továbbképzésen vett részt. Kovács Tamás a Nevelési tanácsadás szakmai protokolljának ismertetésén vett részt szeptemberben. Malmosné Takács Ágnes a Fejlesztő nevelés protokolljának ismertetésén vett részt októberben. Takácsné Buda Beáta a Korai fejlesztés szakmai protokolljának ismertetésén vett részt novemberben. Himicsné Papik Gabriella a Tehetséggondozás protokolljának ismertetésén vett részt októberben, a Pedagógiai Szakszolgálatok Országos Konferenciáján vett részt novemberben. Az INYR rel kapcsolatos továbbképzésen februárban Gégényné Virga Ildikó, Malmosné Takács Ágnes és Himicsné Papik Gabriella vett részt.

4 e. Státuszhiány Szeptembertől minden hónapban küldtük az ellátatlan gyermekek számát a Főigazgató részére, mivel feladataink bővülését még mindig nem követte a szakemberlétszám bővítése. Minden területen szükségünk van további szakemberekre, amit a beszámoló összesítő táblázata igazol is. Szakembereink vannak, akik dolgoznának a Kisvárdai Tagintézményben, csak státuszra van szükségünk. Szakembereink: 1. Petróné Varga Zsuzsa-logopédus 2. Kovács Attiláné- logopédus-gyógypedagógus 3. Ónadi Bálintné- logopédus-gyógypedagógus 4. Vass Katalin- pszichológus 5. Oláhné Fucsku Krisztina- fejlesztő pedagógus 6. Berta Bernadett- fejlesztő pedagógus 1.3. A pedagógusok munkafeltételei tárgyi feltételek A pedagógusok munkafeltételei jelenleg még megfelelőek. Az elmúlt években megvalósított bővítéseknek, felújításoknak köszönhetően, kellemes, igényesen kialakított munkakörülmények között dolgozhatunk nyarán intézményünk, Varga Józsefné kollégánknak köszönhetően (aki intézményünk számára pályázott), több doboz LEGO-val gyarapodott, ami egyaránt volt örömteli és nagyon hasznos, tekintettel arra, hogy játékvásárlásra az elmúlt időszakban nem kaptunk engedélyt. A tárgyi feltételek optimalizálása azonban folyamatos feladatot jelent a tanév során is, melyhez támogatást a fenntartótól nem kaptunk. Az elhasználódott játékok, eszközök, működésképtelenné vált laptopok cseréje szükséges lett volna. Tárgyi feltételeink között sokat javultak. Az elmúlt két évben sajnos nem történt fejlesztés ezen a téren, pedig feladataink jelentősen bővültek. A fejlesztő-vizsgáló termeinket teljes mértékben kihasználjuk. Problémát jelent időnként az órapótlások lebonyolítása, mivel nincs üres terem. Az újabb feladataink további teremigényt is felvetnek. Tornaszobára és tréningek lebonyolítására is alkalmas teremre feltétlenül szükségünk lenne. Intézményünk egy olyan épületben kapott helyet, ahol az első emeleten a késő délutáni órákban zeneiskola működik. A termeket átalakítva intézményünk sokkal jobban ki tudná használni az első szintet, ha az Önkormányzat rendelkezésünkre bocsátaná. Az Önkormányzat azonban jogszabályi megkötöttségre hivatkozva elutasítja ez irányú kérésünket, ingyen nem bocsáthat rendelkezésünkre önkormányzati tulajdont, hiszen nem önkormányzati fenntartású intézmény vagyunk. Vizsgáló eljárásaink frissítése is szükséges volt, a tanév végén kaptunk is teszteket az EDUCATIO-tól (Színes Raven, MSSST, GMP, Báb, TROG, WAIS-IV, SAFA, Rorschach, Ayres), a WPPSI tesztet azonban továbbra sem tudjuk használni, pedig nélkülözhetetlen a szakértői munkához. Az EDUCATIO jóvoltából kaptunk egy multifunkcionális nyomtatót, aminek nagyon örültünk, tekintettel arra, hogy az egyik nyomtatónk épp elromlott.

5 Polcos szekrény és íróasztal is feltétlenül szükséges lenne, valamint 2 tanári szék. Az INYR használatához laptopokra van szükségünk, az elmúlt évben egy fél számítógépet és egy laptopot kaptunk összesen, tehát INYR használatához, működtetéséhez szükséges tárgyi feltételeket a fenntartó nem biztosította. Az elmúlt évben gyakorta előforduló papír és tintapatron problémák azonban megszűntek. A Kell egy jó szó Alapítvány és a GE összefogásával az intézményünk mögött található belső udvaron játszóudvar kialakítására került sor, pályázati pénzből, önkéntes munkával. A Kisvárdai Tagintézmény dolgozói, családtagjaik és a GE önkéntesei sok-sok óra munkával alakították ki a jelenleg már használható, igényesen kialakított, virágoskerttel és meseillusztrációkkal díszített kerítéssel körülvett játszóudvart. 1.4.Kapcsolataink a. Belső kapcsolatok - Tagintézményen belül A közvetlen munkatársakkal való kapcsolattartás kevéssé formális. Hetente tartunk megbeszéléseket, ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban az aktualitások megbeszélése érdekében, de ezen kívül szinte napi kapcsolat áll fenn szakembereink között. Esetmegbeszélésekre, szupervízióra is sor kerül szükség szerint. Halaszthatatlan ügyben természetesen telekommunikációs eszközöket is használunk. - Megyei intézményen belül A megyei intézményen belüli kapcsolattartás részben az igazgatótanácson és a tagintézményvezetőn keresztül valósul meg, részben pedig a szakmai megbeszéléseken, melyekre a munkaközösségi megbeszélések biztosítanak lehetőséget. Ebben az évben indult be a kapcsolattartás ez utóbbi formája, ami nyilván fejlődni-csiszolódni-javulni fog a jövőben. Hisszük ezt azért is, mert a gyógypedagógus munkaközösség vezetője a Kisvárdai Tagintézmény munkatársa, Malmosné Takács Ágnes. Sajnos a Közalkalmazotti Tanács működése kevés eredménnyel zárult idén. - Mentorálás A Kisvárdai Tagintézmény örömmel segít leendő kollégáinknak, több esetben vállaltunk ebben a tanévben is mentori feladatokat. Lénártné Kaczur Laura 4 leendő logopédus kolléga mentorálását végezte el. Himicsné Papik Gabriella pedig Vass Katalin pszichológus kollégánk mentorálását fejezte be. b. Külső kapcsolatok

6 - Nevelési-oktatási intézményekkel A járásunkhoz tartozó iskolákkal, óvodákkal az elmúlt években már kialakított jó kapcsolatot igyekeztünk fenntartani. Az ellátásban -a jogszabályi változások és a személyi feltételek disszonanciája következtében- felmerült nehézségek elégedetlenséget szültek, ami teljesen érthető. A kialakult nehéz helyzeten azonban nem sikerült javítani, minden erőfeszítésünk ellenére sem. Viszont partnerintézményeink megértették, hogy nem a segítő szándékunk csökkent, hanem a feltételeink romlottak. Az iskolák-óvodák tanév eleji meglátogatása (igazgatónk részéről) a súrlódások elkerülését szolgálta. Folyamatosan tájékoztattuk partnereinket az aktuális feladatokról, (felülvizsgálatok, iskolaérettségi vizsgálatok, szűrővizsgálatok). Személyesen, -ben, levélben és telefonon egyaránt tartottuk/tartjuk a kapcsolatot. - További partnereink Iskolaorvosokkal, védőnőkkel főállású gyógytestnevelőnk tartja a kapcsolatot, míg a gyámhatósággal, gyermekjóléti szolgálatokkal szükség szerint az illetékes szakember. Működtető önkormányzatunkkal a tagintézmény vezetője próbál minél intenzívebb kapcsolatot fenntartani. - Prevenciós, kulturális tevékenység Szülői értekezleteken prevenciós, tájékoztató munkánkat igyekeztünk teljesíteni, felkérésre, előadások formájában (iskolaérettség-malmosné Takács Ágnes, Varga Józsefné; beszédhibák-lénártné Kaczur Laura) Lénártné Kaczur Laura a nyírkarászi általános iskola által szervezett kommunikációs vetélkedő zsürielnöki feladatait is elvállalta. Vass Katalin több előadást is tartott Kisvárdában, pszichológia témakörben, felkérésre. A városi ünnepségeken, átadókon, fejlesztésekkel kapcsolatos megbeszélésen, lehetőség szerint képviseltettük magunkat. Március 15-én és Június 4-én intézményünk is koszorúzott, amit a jövőben hagyományként minden koszorúzási ünnepségen- szeretnénk folytatni. 2. Nevelési tanácsadás Ezen a szakfeladaton a tanévben 4 fő pszichológus, 4 fő gyógypedagógus, 1 fő fejlesztő pedagógus, még egy fő fejlesztő pedagógus től, valamint egy óraadó kolléga (heti 4 órában) végezte a munkát. Az ellátásban résztvevő szakemberek: Főállású kollégák: Csige Gabriella pszichológus tanórái: Kisvárda (14 óra), Dombrád (4 óra), Újdombrád (1 óra) Himicsné Papik Gabriella pszichológus, igazgató tanórái: Kisvárda (1 óra), Szabolcsveresmart (1 óra) Kovács Tamás pszichológus tanórái Pátroha (2 óra), Rétközberencs (2 óra) Kisvárda (15 óra) Vass Katalin pszichológus tanórái Kisvárda (18 óra), Szabolcsbáka (1 óra)

7 Eszterhai Emese tanító, fejlesztőpedagógus: Dombrád (4 óra), Újdombrád (1 óra) Tiszakanyár (5 óra), Kisvárda (11 óra, ill. 8) Malmosné Takács Ágnes gyógypedagógus tanórái: Gyulaháza (3 óra), Kékcse (5 óra), Nyírkarász (5 óra), Szabolcsbáka (1 óra), Kisvárda (6 óra) Oláhné Fucsku Krisztina fejlesztő pedagógus tanórái: Kisvárda (13 óra), Dombrád (8 óra) Szaniszlóné Veress Katalin gyógypedagógus tanórái: Fényeslitke (2 óra), Pátroha (6 óra), Pap (3 óra), Lövőpetri (1 óra), Kisvárda (8 óra) Takácsné Buda Beáta tanító-gyógypedagógus tanórái: Anarcs (3 óra), Rétközberencs (4 óra), Kisvárda (1 óra), Mezőladány (3 óra), Tornyospálca (4 óra) Varga Józsefné gyógypedagógus tanórái: Ajak (4 óra), Döge (5 óra), Szabolcsveresmart (5 óra), Kisvárda (6 óra, ill. 5) Szilágyi Istvánné gyógypedagógus tanórái, Nyírtass (4 óra) A heti óraszámok tehát a következőképpen alakultak: nevelési tanácsadás heti óraszám 160 Szinte minden gyermek helyben kapja meg az ellátást. Annak érdekében, hogy a jogszabályban meghatározott határidőket tartani tudjuk mivel több szakembert nem kaptunk megnövekedett feladatainkhoz- folyamatos rugalmas munkaátszervezéssel végezzük azokat a feladatokat, melyek azonos szakértelmet igényelnek. Sajnos ennek következménye, hogy pont azok a területek sérülnek, kapnak kevesebb hangsúlyt munkánkban, melyek más intézményben sem elérhetők és nagyobb az igény irántuk a szülők részéről (terápia). Mozgásterápiás csoportot ebben az évben is tudtunk indítani és pszichológiai csoportterápiára is sor került, ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy a következő tanévben több csoport beindítását is tervezzük. A logopédiai szűrővizsgálathoz kapcsolódva, ebben az évben is elvégeztük az öt évet betöltött gyermekek pedagógiai szűrését is, kiegészítve néhány olyan feladattal, ami a tehetségfelismerésre irányul. Így tehát most nemcsak fejlesztésre, hanem tehetséggondozásra is előjegyeztünk gyerekeket. 3. Szakértői tevékenység Ezen a szakfeladaton a tanévben 4 fő pszichológus és 4 fő gyógypedagógus végezte a munkát. Az ellátásban résztvevő szakemberek: Főállású kollégák: Csige Gabriella pszichológus tanórái: Kisvárda (2 óra) Himicsné Papik Gabriella pszichológus, igazgató tanórái: Szabolcsveresmart (2 óra) Kovács Tamás pszichológus tanórái Kisvárda (2 óra) Vass Katalin pszichológus tanórái Kisvárda (2 óra),

8 Malmosné Takács Ágnes gyógypedagógus tanórái: Kisvárda (1 óra) Szaniszlóné Veress Katalin gyógypedagógus tanórái: Kisvárda (1 óra) Takácsné Buda Beáta tanító-gyógypedagógus tanórái: Kisvárda (1 óra), Varga Józsefné gyógypedagógus tanórái: Kisvárda (1 óra) szakértői bizottsági tevékenység heti óraszám 12 Az összesítő táblázatból majd látható, hogy rengeteg komplex-, felül-, és iskolaérettségi vizsgálatot végeztünk ebben az évben is. Természetesen nem heti 12 órában, hanem folyamatos rugalmas munkaátszervezéssel. 4. Logopédia A logopédia területén a járás teljes területére kiterjedő beszédhiba-szűrés volt a beosztások alapja. A szűrés során tapasztaltakat az óvónőkkel megbeszéltük, a terápia során szükséges együttműködésükről konzultáltunk. Megfelelő tanácsokkal az egész óvodai csoport beszédfejlesztéséhez szakmai segítséget is tudtunk így nyújtani. A 15/ (II. 26.) EMMI rendeletnek megfelelően heti két órában biztosítottuk a gyermekek logopédiai ellátását. A beosztásnál a gyerekek száma mellett, a kijárási lehetőségeket is figyelembe vettük. A szűrést követően a vizsgálati vélemények alapján, a változás ellenére is, szeptember 1-től az órarendi foglalkozások viszonylag zökkenőmentesen beindulhattak. Az ellátásban résztvevő szakemberek: Főállású kollégák: Gégényné Virga Ildikó logopédus-gyógypedagógus-tanító tanórái: Dombrád (6 óra), Újdombrád (2 óra), Kisvárda (13 óra) Kocsiné Nyiscsák Emma logopédus-tanár órái: Dombrád (6 óra), Kisvárda (13 óra), Rétközberencs (2 óra) Korbácsné Leleszi Erika óvónő-logopédus hallgató, majd logopédus: Döge (4 óra), Kisvárda (13 óra), Szabolcsveresmart (4 óra), Lénártné Kaczur Laura logopédus tanórái: Kisvárda (13 óra) Nyírkarász (6 óra), Szabolcsbáka (2 óra) Pongó Erzsébet logopédus-gyógypedagógus, igazgató helyettes: Kisvárda (4 óra), Lövőpetri (2 óra); a kolléga től felmentési idejét tölti, vel nyugdíjba vonul. Óraadó kollégák: Kovács Attiláné gyógypedagógus-logopédus hallgató, majd logopédus: Tiszakanyár (5 óra) Ónadi Bálintné gyógypedagógus-logopédus hallgató, majd logopédus: Pátroha (5 óra) Egyértelmű, hogy ezen a területen a sikeres terápiához elengedhetetlen a szülők támogatása, munkája. A heti két órás ellátás sem biztosítja a beszédhiba megszűnését, amennyiben a

9 szülők nem követik a szakemberek instrukcióit, viszont jelentősen lecsökkenti az ellátott gyermekek létszámát. Logopédusaink a folyamatos önképzés következtében, ebben a tanévben már nyelvlökéses terápiát és komplex művészeti terápiát is végeztek a nagyobb hatékonyság érdekében. Természetesen a megkésett beszédfejlődésű gyermekek terápiás ellátását is biztosítottuk. Ebben az évben is sor került a kötelező logopédiai szűrővizsgálatokra is. SZÓL-E vizsgálati eljárást alkalmaztunk. Összesen 400 gyermek szűrővizsgálatát végeztük el. 5. Korai fejlesztés Ebben a tanévben már jelentkeztek intézményünkben is korai fejlesztésre a rászoruló gyermekek szülei. Tekintettel arra, hogy nem kaptunk szakembert erre a feladatra sem, munkaátszervezéssel oldottuk meg a feladatellátást. Az ellátásban résztvevő szakember: Takácsné Buda Beáta tanító-gyógypedagógus órái Kisvárda (2, majd 5 óra) Májusban feladatellátási szerződést kötöttünk a Családsegítő Szolgálattal korai fejlesztésre, aminek következtében ők biztosítják a tárgyi feltételeket, mi pedig a szakembert ilyen jellegű igény esetén. 6. Gyógytestnevelés Gyógytestnevelés szakfeladaton egy főállású kolléga dolgozik heti 21 órában, ezen kívül 4 óraadó alkalmazása került engedélyezésre. Az óraadók közül hárman heti négy, egy kolléga pedig heti hat órát tudott vállalni. Így tehát heti 39 órában látjuk el ezt a szakfeladatot. Az ellátásban résztvevő szakemberek: Rinkó Ágnes gyógytestnevelő-testnevelő szakos tanár Szabolcsveresmart (2 óra), Kisvárda (19 óra) Óraadók: Abloncziné Gyüre Henrietta gyógytestnevelő-testnevelő szakos tanár (heti 4 óra) Lippai Zsolt gyógytestnevelő-testnevelő szakos tanár (heti 4 óra) Polókáné Győri Csilla gyógytestnevelő-testnevelő szakos tanár (6 óra) Oláh Gábor gyógytestnevelő-testnevelő szakos tanár (heti 4 óra) Ezen a területen maradt ellátatlanul a legtöbb gyermek ebben az évben. A szakemberhiány itt a legsúlyosabb. Az óraadók alkalmazása is sok szervezési munkát igényelt az év elején és nagyon vontatott volt az óraadók engedélyezése is. Remélhetőleg sikerül elkerülni mindezt a következő tanévben. A gyermekek szűrése befejeződött, 753 gyermeknek lesz szüksége ellátásra a következő tanévben, gyógytestnevelés szakfeladaton. A szakmai szempontokat teljes mértékben értem, viszont az ellátatlan gyermekeken nem tudunk segíteni, ha a fenntartó nem tesz engedményeket az ellátó személy végzettségét illetően. A probléma megoldása, a helyzet javítása érdekében megkerestem a Kisvárdai Tankerületi Igazgató Asszonyt és kértem segítségét abban, hogy a tantárgyfelosztás során a gyógytestnevelést is építsék be a megfelelő végzettséggel rendelkező kollégák órarendjébe.

10 7. A tehetséggondozás A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozását a következő tanévben indítjuk, ami jelentős újabb terhet jelent majd számunkra. Jelenleg a tervezés fázisában vagyunk. Remélhetőleg a már régóta várt státuszbővítés megtörténik szeptemberre, ami legalább a feladat ellátásának személyi feltételeit megoldaná. 8. Belső ellenőrzés Az elektronikus és papíralapú adminisztráció ellenőrzése egész évben folyamatos volt, kisebb elmaradásoktól, apróbb hibáktól eltekintve mindent rendben találtam. Pongó Erzsébet igazgató helyettes az első félévben óralátogatásokat végzett logopédus és gyógytestnevelő munkatársainknál, amiről összegző feljegyzést készített. Tekintettel arra, hogy néhány kollégánk minősítésre vár, a második félévben óralátogatással, illetve esetmegbeszéléssel egybekötött belső ellenőrzés alapján elkészítettem a minősítésre váró kollégák értékelését (hét kolléga értékelése készült el). Az értékelések összességében nagyon pozitív képet mutatnak, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen intézményünk munkatársai valamennyien nagyon magas színvonalú szakmai valamint nagyon lelkiismeretes és lelkes közösségi munkát végeznek. 9. INYR, Intézményi önértékelés Az INYR bevezetésére február 1-el került sor végül, a rendszerrel kapcsolatos tájékoztatást a kollégák megkapták, a jogosultságok kiosztása időben megtörtént. A Kisvárdai Tagintézményben vezetjük folyamatosan, bár nagyon elégedetlenek vagyunk valamennyien a rendszer használhatóságával. Úgy gondoljuk valódi funkcióját nem tölti be, viszont komplikált a vezetése és időpazarló. Nyilván elégedetlenségünk abból is adódik, hogy sokkal jobb elektronikus nyilvántartásunk van, amit évek óta vezetünk. Az intézményi önértékeléssel kapcsolatos munka elkezdődött, a munkatársak ezzel kapcsolatos tájékoztatása megtörtént, egyik kollégánk, Malmosné Takács Ágnes tagja a megyei önértékelési csoportnak, így nyilván nagyon gyors és alapos tájékoztatást fogunk kapni a jövőben is a fejleményekről, teendőinkről. Ráadásul két köznevelési szakértő munkatársunk is van, akiknek segítségére mindig, mindenben, így nyilván az intézményi önértékeléssel kapcsolatban is, számíthatunk. 10. Szervezeti kultúra A tanévet csapatépítő tréninggel indítottuk a Túrnál, evezéssel. Karácsony előtti összejövetelünkön elbúcsúztattuk a 2014-es évet. Februárban sütivásárt csináltunk, leendő játszóudvarunk beüzemelési költségeinek előteremtése érdekében. Áprilisban földet hordtunk, kertészkedtünk, festettünk, majd az átadón ünnepeltünk. Májusban színházlátogatást tettünk (Budapesti Operettszínház). Júniusban egy családi napot tölthettünk együtt el a Várfürdőben. Az évet pedig csapatépítő tréninggel zárjuk a Tisza-parton.