MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM?"

Átírás

1 Kizárólag ingatlan eladóknak szóló tanulmány! MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? - avagy honnan tudjuk, mikor adjuk túl olcsón és mikor túl drágán? - Ismerje meg azt a módszert, mellyel lézer pontossággal meg tudja állapítani, vajon a megfelelő árat kéri-e ingatlanáért? 2015 Tarnóczi Sándor, Artargyalas.hu

2 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 2/11 Miért fontos tudnia eladás előtt, mennyit ér az ingatlana? Ha kevesebbet kér érte mint az valójában ér, akkor feleslegesen mond le olyan pénzről amit megkaphatott volna. Ha túl sokat kér érte, nem lesznek még érdeklődők sem, akikből később potenciális vevő válhat. Elkölt egy csomó pénzt a hirdetésre és nem jön vissza belőle semennyi. Ugyanakkor hamis illúziókat dédelget, mert egyre jobban meg fogja győzni saját magát is a magas árról és ha majd a vevők a reális piaci árat ajánlják fel érte, akkor úgy érzi milliókkal akarják megrövidíteni. Pedig szó sincs erről, csak Ön akart érte többet kérni, mint amennyit ér valójában. Na, de mennyi az annyi? Egyáltalán: Mitől függ az annyi? Az ingatlanok árat mindig az határozza meg, hogy az emberek mennyire keresik őket vagy mennyire szeretnének megszabadulni tőle. Így van ez az Ön lakóövezetében is. Ha többen szeretnének ingatlant venni, mint ahányan el szeretnék azokat adni, akkor felfele mennek az árak, hiszen a vevők egymásra licitálnak, hogy ki vehessem meg a másik elől. Ha pedig többen szeretnének ingatlant eladni, mint ahányan venni akarnak, akkor pedig az eladók kezdenek egymás alá licitálni és ezzel folyamatosan lefele mennek az árak. Sajnos a jelen ingatlanpiaci helyzetben még mindig egy kicsit túlkínálat van ingatlanokból. Ez azt jelenti, hogy kissé nyomottabb áron kell eladni az ingatlant mint amire elsőként gondolna. És majd látni fogja az ingatlana értékesítése során, hogy az érte ajánlott ár is alacsonyabb lesz mint amiért el szeretné adni. De legalább már javuló tendencia van! Az ingatlan árak elkezdtek emelkedni! Rossz hír viszont Önnek, ha a most eladott ingatlana árából akar másokat venni, hiszen Ön is napról-napra egyre magasabb áron juthat majd csak hozzá.

3 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 3/11 Tehát eladás előtt a legfontosabb, hogy megtudjuk: Mennyit érhet pontosan az ingatlanunk? A legmegfelelőbb mód ennek megállapítására, ha összehasonlítjuk más ingatlanok áraival. Fontos hogy összehasonlításkor ugyanolyan ingatlanokkal hasonlítsuk mint a miénk és ugyanarról a környékről valók legyenek. NE hasonlítsuk XVIII. kerületi 60 négyzetméteres panel lakásunkat egy XII. kerületi szintén 60 m 2 -es panorámás tégla lakáshoz. Sem a kerület nem egyezik sem az építés módja. Keresnünk kell ugyanolyan alapterületű, ugyanannyi szobaszámú, ugyanazzal az építési móddal (tégla vagy panel) épült ingatlanokat, mint a miénk. A legjobb, ha még ugyanabban az utcában és még jobb ha ugyanabban az épületben is vannak. Az ármegállapításnál, ha nem akarjuk értékbecslő vagy ingatlanos véleményét kikérni, akkor két megoldás közül választhatunk: 1. megoldás: Valamilyen forrásból (pl ingatlaniroda adatbázisa, esetleg statisztikai hivatal vagy szomszéd, ismerős, akiben megbízunk) tudomást szerzünk a környékünkön az elmúlt 1-2 hónapban eladott azon ingatlanok hiteles eladási áráról, melyek hasonló paraméterekkel rendelkeztek, mint a miénk. (alapterület, emelet, telek mérete, szobaszám, tájolás, stb) Minél több ilyenről tudunk, annál pontosabb képet kaphatunk arra vonatkozóan, hogy jelen pillanatban a mi ingatlanunkhoz hasonló ingatlanok, azon a környéken, mennyiért cserélnek gazdát. Valószínűleg a miénket is ennyiért fogják majd megvenni, ha most szeretnénk eladni. 2. megoldás: Az interneten a legforgalmasabb ingatlanos portálokon ( jofogas.hu, stb) vagy ingatlanirodák weboldalain ( keresgélünk eladandó ingatlanok után.

4 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 4/11 FIGYELEM! Ez a 2. megoldás nem a pontos értéket adja, hiszen az ingatlan hirdetési ára NEM egyenlő az eladási árával! Attól jóval eltérhet lefelé! Az sem igaz, hogy a hirdetésekben található árakból le kell vonni 10 %-ot a helyes árhoz, hiszen valamelyiknél 2 %-ot kell levonni valamelyiknél 30 %-ot. Attól függ melyikért mennyivel többet kértek, mint kellett volna. Gyűjtsünk ki 8-20 miénkhez leginkább hasonlító tulajdonságokkal rendelkező ingatlant és mindegyiknek az árát elosztjuk az alapterületével. Így megkapjuk az adott ingatlanok négyzetméterárát. A 8-20 ingatlan négyzetméterárát ezután szintén összeadjuk és az eredményt elosztjuk az összeadásban szereplő ingatlanok számával. (pl: ha 14 ingatlanunk van az összehasonlításban, akkor 14-el osztjuk.) Ez adja az adott területen (kerületben, utcában) található ingatlanok átlagos hirdetési négyzetméterárát. Az így kapott átlagos négyzetméterárat beszorozzuk a mi ingatlanunk alapterületével és így egy közelítő árat kapunk, melyet aztán még korrigálni kell. A korrigálást úgy végezzük, hogy az összehasonlításban szereplő ingatlanok további paramétereire is áltagot számolunk. Ezek: Emelet Állapot Nézet (Utcai vagy udvari) Lift van-e Fűtés Emelet esetében például megkapjuk, hogy átlagosan 2,5 emeleten helyezkednek az el az összehasonlításban szereplő ingatlanok. Ha a mi ingatlanunk az 1. emeleten helyezkedik el, akkor a kapott közelítő árat csökkentjük 4-6 %-al. (emeletenként 2-3 % változással kell számolni) Ha a 4. emeleten helyezkedik el, akkor pedig növeljük ugyanennyivel. Ugyanezt el kell végezni az ingatlan állapotára, nézetére, liftre és fűtésre. Állapot esetében az átlagos állapothoz képest egy felújítandó 8-10 %-al olcsóbb is lehet. Egy szépen felújított pedig %-al drágább. Utcai és udvari ablak nézet esetében a különbség 7-15 % lehet (udvari ér kevesebbet).

5 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 5/11 Liftnél a III. emelet felett emeletenként akár 5-10%-os csökkentéssel kell számolni. Fűtésnél az egyedi fűtéshez (pl. cirkó, konvektor) képest a távfűtés 10 %-al olcsóbb is lehet. A korrekciós százalékokkal csökkentett illetve növelt ingatlan érték adja meg a mi ingatlanunk eladási árát. Ez az ár persze tartalmazhat statisztikai hibákat, ezért vessünk ismét egy pillantást az összehasonlításban szereplő ingatlanokra. Találjuk meg közöttük azokat, amelyek a legeslegjobban hasonlítanak paramétereiben a miénkhez. OK, megvannak. Melyiket vegyük most legjobban figyelembe? Azt, amelyik az összes közül a legolcsóbb! Miért a legolcsóbb ingatlanokat kell figyelembe vennünk? Azért, mert ezekkel a jelenleg is hirdetett ingatlanokkal kell majd a mi ingatlanunknak felvenni a versenyt a vevőkért! Mi az a 100-as lista és hol állunk rajta? A vevőkért folytatott versenyt úgy kell elképzelni, hogy tegyük fel 100 eladandó ingatlan van az Ön ingatlanának környezetében, melyek ugyanolyan paraméterekkel rendelkeznek, mint az Öné. A vevők nem veszik meg mind a 100-at, hiszen túlkínálatos ingatlan piac van, ami azt jelenti, hogy most nincs annyi vevő az ingatlanpiacon, mint amennyi eladnivaló ingatlan, ezért 100 eladandó ingatlanra jut csupán mondjuk 10 vevő. Ez a 10 vevő csak az első 10 legjobb árú ingatlant veszik meg a 100 ugyanolyan paraméterrel rendelkezők közül. A legjobb ár nem feltétlenül a legolcsóbbat jelenti, hanem ár-érték arányban a legmegfelelőbb. Lehet, hogy az egyik déli tájolású és forinttal többet kérnek érte, mint a másik északi tájolásúért, de mégis a drágábbat veszik meg, mert a déli tájolás fontosabb a legtöbb vevőnél. Amint ez a 10 legjobb ár-érték arányú ingatlan kifogyott a listából helyükre kerül 10 új eladnivaló ingatlan, melyek eladása mellett talán épp 1-2 nappal ezelőtt döntöttek tulajdonosai és ugyanolyan áron kezdik el őket hirdetni, mint a nemrég megvett 10 ingatlant. Ha drágábban hirdetnék, mint az első 10 legjobb árú, akkor a 100-as listán logikusan nem az első 10 helyre sorolódnának, hanem hátrébb.

6 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 6/11 Vagyis a vevők mindig csak az első nyolcat vagy tizet veszik meg, mert csak ekkora a kereslet. Ha Ön drágábban hirdeti ingatlanát, mint az első 10 ingatlan ára, akkor gyakorlatilag esélye sincs eladni, hiszen mindig csak az első tizet veszik meg és helyükre kerülnek újabb eladó ingatlanok, melyek olcsóbbak a többinél. Az is lehet, hogy nem újabbak kerülnek oda, hanem régebb óta hirdető más tulajdonosok döntenek úgy, hogy ideje olcsóbban meghirdetni ingatlanukat, csökkentik az árat és ezzel az ő az ingatlanuk lentebb csúszik a képzeletbeli 100-as listán. Amíg Ön nem teszi ugyanezt addig ingatlanának helyezése a versenyben ingadozik a 11. és a 100. hely között. Amint bekerül az első tízbe, valószínűleg meg fogják venni. Persze ez csak egy képzeletbeli 100-as lista, az igazi arányok ettől jelentősen eltérhetnek. Valószínűbb, hogy Budapesten inkább as listák vannak és vevő, míg vidéki kis falvakban 5-6-os listák és 1-2 vevő. A lényeg a logikán van, melyet ha megértünk, akkor rájövünk egy alapigazságra, miszerint: Nincs rossz ingatlan, csak rossz ár. Soha nem az ingatlannal van a baj, mert a világon minden eladható (még az Ön ingatlana is), bármilyen minőségű is az, csak meg kell hozzá találni a megfelelő árat. Sokan mondják, hogy Sajnos a mi lakásunk rossz környéken van, nem annyira keresik a vevők vagy Kár, hogy a földszinten vettünk annak idején, ezért most nem kell senkinek. Nem baj, ha földszinten van vagy kevésbé kedvelt környéken, hiszen ott is keresnek valakik eladandó ingatlanokat, csak valószínűleg alacsonyabb áron, mint amihez a tulajdonos viszonyította mikor megpróbálta megállapítani, hogy mennyit érhet a sajátja! Mivel az ingatlanon nem tudunk módosítani (például a nyolcadik kerületből áthúzni a Rózsadombra, vagy földszintit felvinni a második emeletre és az északi tájolásút délnek fordítani) ezért csak és kizárólag az árán tudunk változtatni! Összehasonlításkor tehát mindig a miénkhez hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok közül a legalacsonyabb árút vegyük alapul, ne pedig a magasabbakat.

7 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 7/11 Sokan elmennek az olcsóbb hirdetések mellet mikor ár összehasonlítást végeznek, hogy megtudják mennyit érhet a sajátjuk, és az ingatlanuk árának felértékelése végett - mintegy önigazolásként - csak a drágábbakat veszik figyelembe. Ez hiba, hiszen elképzelhető, hogy a drágább ingatlanokat hosszú hónapok vagy évek óta hirdeti a tulajdonosa és senki nem veszi meg pont a magas ára miatt! Mindenképpen az olcsóbbal kell az Ön ingatlanának versenyeznie, ha be akarjuk tenni a képzeletbeli listába, NEM pedig a drágábbal! Itt jutunk el egy általánosan elterjed, téves elképzeléshez, miszerint: Nem baj, ha ingatlanközvetítővel hirdetjük a lakásunkat, házunkat, majd szépen rátesszük az árra az ő közvetítői jutalékukat és akkor nekünk nem kerül pénzbe Ön szerint, ha az ingatlan eladási árára ráteszünk forintot közvetítői díj címén akkor a fenti képzeletbeli 100-as listában merre fog elmozdulni az adott ingatlan? A legolcsóbb 10 felé, amit mindig megvesznek vagy a drágábbak felé, amit senki nem vesz majd meg? Persze, hogy a drágábbak felé! Ha Ön nem tudta eladni ingatlanát, mert a képzeletbeli 100-as árlistán mondjuk a 17. helyen állt, majd erre rá akarja tenni a közvetítőnek fizetendő díjat akkor az ingatlan felcsúszik mondjuk a 38. helyre. Vagyis még kevesebb esélye lesz Önnek vagy egy ingatlanosnak eladni! Sajnos ilyen módon nem tudjuk ráterhelni az ingatlanközvetítői jutalékot a vevőkre. Vagy magunknak kell lenyelni azután, hogy az ingatlanos eladta a legolcsóbb 10 ingatlan között vagy soha nem lesz eladva az ingatlanunk. Bekerül az ingatlanos adatbázisába és évekig ott lesz. Ugye Ön nem ezt akarja? Ingatlanosok sikerdíjának beépítése az eladási árba sajnos nem jó módszer

8 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 8/11 Megvan az ár. Hogyan tovább? Tegyük fel, megállapítottuk az ingatlanunk árát, amin szerintünk meg fogják venni. A következő lépés, hogy ellenőrizni kell vajon tényleg jól állapítottuk-e meg. Ezt úgy csináljuk, hogy az általunk kiszámolt piaci ár felett kicsivel elkezdhetjük hirdetni, majd fokozatosan megyünk lefele az árban és figyelünk. Figyeljük a vevők visszajelzéseit, melynek pontos forgatókönyve van. Az alábbi táblázatban látható folyamat lépésein Ön vagy teljesen végig fog menni, vagy valahányadik lépésnél csatlakozik majd be, attól függően mennyire jól sikerült megállapítania az árat.

9 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 9/11 Folyamat lépése: Amit tapasztal: Semmi magánszemély érdeklődő, csak ingatlanosok jelentkeznek, hogy hirdetni szeretnék az ingatlant. Egy-két érdeklődő telefon, de megnézni már csak azok mennek, akikről utólag kiderül, hogy most kezdték csak az ingatlan keresést. Egy átjáróház lesz a lakásából, házából és boldogboldogtalan belenéz a magánéletébe, de senki sem jön vissza, hogy megvegye az ingatlant. Elkezdenek jönni az érdeklődők, akik még nem tesznek ajánlatot. Jönnek, megnézik, hümmögnek, ígérgetnek, hogy majd visszajönnek, de egyik sem jön vissza és nem is tesz árajánlatot. Egyre többen jönnek, és érkezik pár ajánlat, mely akár %-al is az irányárunk alatt van. Ez már nem rossz! Oka: A legdrágábban hirdeti az ingatlant, és bár minden vevő elolvassa a hirdetését (!), de csak legyint, mert a többi hasonló ingatlanhoz képest irreálisan magas az ára. Megoldás: csökkenteni kell az árat. Még mindig magas az ár, de azok, akik most kezdték a keresgélést még tapasztalatlanok így ezt nem tudják, ezért elmennek megnézni, hogy egy kicsit képbe jöjjenek az árakkal kapcsolatban. A tapasztalatlan vevő soha nem fogja megvenni az elsőként megnézett 1-2 ingatlant, mert fél, hogy tapasztalat hiányában drágán fog vásárolni. Inkább megnéz még egy jó párat mielőtt dönteni mer. Megoldás: csökkenteni kell az árat. Kezd a megfelelő lenni az ár, de még egy kicsit magas. Nagy szerencsével itt már foghatunk palimadarat aki a piaci ár felett valamennyivel megveszi, de nagyon kicsit rá az esély. Kár ebben bízni. Megoldás: csökkenteni kell az árat. Az ajánlattevőkkel meg kell kezdeni az ártárgyalást (melyről további infó ezen a linken: hátha feljönnek az általunk kívánt árra. Ha nem akarnak, akkor még lehet, hogy mindig magas az árunk, főleg ha többen is jóval kevesebb árat ajánlanak. Ebből arra következtethetünk, hogy nem csak 1-2 alacsony áron vásárolnék vevővel találkoztunk, hanem az, hogy az ingatlanunk piaci ára valószínűleg az ő általuk ajánlott ár környékén található majd.

10 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 10/11 Az árcsökkentést fokozatosan kell végrehajtania, a saját belső eladási motiváltságából kiindulva. Ha Önnek sürgősebb az eladás, akkor érdemes több százezres léptekben (2-5 százezer forintos összegekkel 2 hetente) csökkenteni az árat. Ha kevésbé sürgős, akkor havi ezer forint is megfelelő lehet. A lényeg hogy figyeljük a vevők visszajelzésit. Ha nincs még csak érdeklődő sem, akkor baj van. Biztos, hogy az árat tettük nagyon magasra. Ne legyenek illúzióink. Nem a piac halott, hanem az általunk megállapított árra nem hív fel senki. Ha ingatlanunkat folyamatosan ugyanazon az áron hirdetjük és nem vesszük arról tudomást, hogy nem jött egyre több érdeklődő a legelső hirdetés feladása óta, akkor minden hirdetésre költött forint és idő ablakon kidobott pénz! Rossz áron hirdetünk! Kár a reális, piaci értéknél jóval magasabb árral próbálkozni, mert kevés madár rohangászik ingatlan után. Mire valaki megvesz egy ilyen nagy értékű terméket - vagyis egy ingatlant - addigra nyugodtan elhihetik: egy profi ingatlan értékbecslő és szakértő lesz belőle, hiszen annyi ingatlant megnézett már, hogy amint belép az Ön ingatlanába egyből tudni fogja, hogy megéri-e az árát vagy sem. Ebből következik a legtöbb ember által feltett kérdés: Hogyan tudjuk piaci ár felett eladni ingatlanunkat? A válasz: Leginkább sehogy. Elképzelhető, hogy külföldről Magyarországra települt személy megveszi ár felett, de ez is csak abban az esetben, ha az ingatlan a külföldiek által preferált helyen helyezkedik el. (Például nívós sétáló utcában.) Lehet még óriási szerencsénk is, bár a lottó ötös esélye még így is nagyobb. Piaci ár felett eladott ingatlan csakis a szerencsének köszönhető. Az, hogy valaki az egyik kerületben 12 millióért tudja eladni az 50 négyzetméteres lakását, egy másik eladó pedig egy másik kerületben 16 millióért szintén 50 m 2 -est az nem azt jelenti, hogy szerencséje volt mert megvették 16 millióért, hanem azt, hogy az egyikben 12 millió körül mennek az 50 négyzetméteresek a másikban pedig 16 millióért.

11 MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? 11/11 Szerencséje annak van, aki a 12 milliós kerületben tudja eladni 16 millióért! De ez tényleg a lottó ötössel vetekszik. Tudja: a 100-as listát nem lehet átvágni! Mindig a 10 legolcsóbbat (ár-érték arányt) veszik meg, és ha az Ön ingatlanának környékén minden 50 négyzetméteres lakás 12 millió körül mozog, akkor ki fog 16 milliót adni majd érte? Ön adna? ********* Ha nyerő ingatlan ártárgyalási technikákkal szeretné minél drágábban eladni az ingatlanát akkor kattintson ide és képezze magát ezzel a könyvvel: Sikeres ingatlan eladást kívánok Önnek! Tarnóczi Sándor Tarnóczi Sándor Ingatlan specialista További információ: Ha hasznosnak találta tanulmányunkat, ossza meg ismerősével is.

LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK

LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK Kizárólag Ingatlanértékesítıknek szóló tanulmány! 3 LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK - avagy mit tegyél, hogy hamarosan a legjobb ingatlanosok között találd magad? - Milyen szabályokat érdemes betartanod,

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Dr. Va rga Á dá m mb. oktató Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék, Közigazgatási Jogi Tanszék Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Bevezetés Van egy

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA

Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA A könyv rövid és tömör, mivel csakis a lényeget tartalmazza. Éppen ezért minden egyes mondat lényeges. Köszönöm a bizalmat, hogy letöltötted ezt a kis összefoglalót!

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2011. OKTÓBER 6-I ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2011. OKTÓBER 6-I ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2011. OKTÓBER 6-I ÜLÉSÉRŐL 1 Készült: Mátraterenye község önkormányzatának Képviselő-testülete 2011. október 6-án megtartott üléséről. Az ülés

Részletesebben

A játékról. A játék elemei. Előkészítés és a játék elemeinek magyarázata

A játékról. A játék elemei. Előkészítés és a játék elemeinek magyarázata A játékról Le Havre egy francia város, melyben Franciaország második legnagyobb kikötője található (Marseille után). A város nem csak mérete miatt figyelemre méltó, hanem szokatlan neve miatt is. A holland

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

Duna House Barométer. 34. szám. 2014. I. negyedév + 2014. március hónap

Duna House Barométer. 34. szám. 2014. I. negyedév + 2014. március hónap Duna House Barométer 34. szám 2014. I. negyedév + 2014. március hónap Tartalomjegyzék: VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek Lakásindexek - Regionális Régiós

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Tanácskozótermében (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.) Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyírmártonfalva község Falugyűlésén 2011. május 18. Helye: Művelődési Ház Nyírmártonfalva Jelen vannak: Kövér Mihály Csaba polgármester Debreceni Zsolt alpolgármester Gajdos

Részletesebben

1 7. s z á m ú. Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről.

1 7. s z á m ú. Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. 1 7. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal /Jobbágyi Bencsik utca 10./ Jelen

Részletesebben

A 10 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az új lakások áfa-kulcsának csökkentése

A 10 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az új lakások áfa-kulcsának csökkentése A 10 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az új lakások áfa-kulcsának csökkentése Statikus gazdasági és költségvetési hatásvizsgálat 2016. január 25. 2 Alábbi anyagunkban a 10 millió forint

Részletesebben

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, BŐVÍTÉSÉHEZ

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, BŐVÍTÉSÉHEZ CSOK CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, BŐVÍTÉSÉHEZ Meghatározás: új lakás vagy családi ház vásárlására, építésére igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás, melynek összege

Részletesebben

A Liska-féle tulajdon

A Liska-féle tulajdon A Liska-féle tulajdon Megjelent: Mozgó Világ, Budapest, 2005. március. Több mint tíz éve hunyt el Liska Tibor (1925-1994), akit sokan az egyik legeredetibb közgazdasági gondolkodónak tartanak. Liska világmegváltási

Részletesebben

A 2011-es év kompetencia-méréseinek elemzése

A 2011-es év kompetencia-méréseinek elemzése A 2011-es év kompetencia-méréseinek elemzése SIOK Dr. Faust Miklós Általános Iskola Nagyberény Készítette: Kristáné Soós Melinda Nagyberény, 2012. április 2. 6. osztály Matematika 3. oldal Az első grafikonon

Részletesebben

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.16. 13:56:00 KÉZIKÖNYV EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way, without preceding

Részletesebben

Devizahitel-kiváltást

Devizahitel-kiváltást Fórum MI TÖRTÉNIK A HAZAI LAKÁSÁLLOMÁNNYAL? MERRE A KIÚT, VAN-E MEGHATÁROZHATÓ KIÚT A MŰEMLÉKI LAKÓÉPÜLETEKET ÉS AZ ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOKAT EGYARÁNT ÉRINTŐ GAZDASÁGI PROBLÉMÁK KÖRÉBŐL. LETENYEI LÁSZLÓ

Részletesebben

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében.

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében. 1 SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8256 Salföld, Kossuth u. 27. Ikt.szám: S- 4-67 /2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános

Részletesebben

Mi történik akkor, ha a hiteles elhalálozik? Mi lesz a hitelével? A hiteltartozást az örökösök megöröklik, azaz nekik kell teljesíteni.

Mi történik akkor, ha a hiteles elhalálozik? Mi lesz a hitelével? A hiteltartozást az örökösök megöröklik, azaz nekik kell teljesíteni. Mik azok a forrásköltségek pontosan, amire hivatkozva emelik a bankok a kamatokat, miközben a pl. svájci frank kamatok csökkennek? Az árfolyamveszteség pedig az enyém. A hitelintézetek önállóan határozzák

Részletesebben

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK...

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... Haladó Tanfolyam Tartalomjegyzék I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... 3 1. BEVEZETŐ AZ EXPOZÍCIÓS PROGRAMOKBA... 3 1. ISO érzékenység... 5 2. WB Fehér egyensúly beállítása... 9 3. Fénymérési

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA

SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA PREZENTÁCIÓ Elektronikus ügyvitel tantárgyból Facebook kampány JELÖLT MENTOR Kokrehel Grácián dr Zlatko Čović 12213218 SZABADKA, 2015. Tartalom Bevezető... 3 Facebook hírdetés

Részletesebben

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 23. - DEBRECEN

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 23. - DEBRECEN KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 23. - DEBRECEN Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

Tanulmány a folyamatok teljesítményméréséről

Tanulmány a folyamatok teljesítményméréséről Tanulmány a folyamatok teljesítményméréséről Hogyan mérhető össze a levesestál a tetőcseréppel? PTE-KTK Zsolnay-projekt Blandl Alexandra Illés Bence Pavlicsek Attila Szabó András Andrew TARTALOM 1. Bevezetés

Részletesebben

Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet?

Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet? Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet? Szeretettel köszöntök mindenkit; Berkeszi László vagyok, értékesítési specialista. Közel húsz éve dolgozom magyarországi

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8301 Tapolca, Hősök tere 15. Ügyiratszám: 1/79-36/2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2008. július 22-én

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról

A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról EGÉSZSÉGÜGYKUTATÓ INTÉZET KFT. 1092 BUDAPEST, RÁDAY UTCA 42-44. A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról 2013. május 9. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL 23 FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN A tanulmány egy 2008-as vizsgálat eredményei 1 alapján mutatja be a szakiskolai tanulók szociális összetételét, iskolai kudarcait és az azokra adott iskolai

Részletesebben

Duna House Barométer

Duna House Barométer Duna House Barométer 37. szám 2014. I. félév és 2014. június hónap Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek - Összevont Lakásindexek - Regionális Tégla lakás adatok

Részletesebben

Duna House Barométer. 02. szám. 2011 július + kitekintés: Debrecen

Duna House Barométer. 02. szám. 2011 július + kitekintés: Debrecen Duna House Barométer 02. szám 2011 július + kitekintés: Debrecen Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és Keresletindex Lakásár adatok - Július Érdeklődés a kerületek iránt Kitekintés: Debreceni

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 21 / 2009. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

2-5 játékos számára 10 éves kor felett, játékidő 60 perc. Oleyli klán: A sárga klán mindenre és mindenkire irigy amivel nem rendelkezik.

2-5 játékos számára 10 éves kor felett, játékidő 60 perc. Oleyli klán: A sárga klán mindenre és mindenkire irigy amivel nem rendelkezik. Játékszabály 2-5 játékos számára 10 éves kor felett, játékidő 60 perc Képzeld el, hogy úgy 10.000 éve... A klánod felhagyott az ősi nomád életformával és négy másik klán társaságában letelepedett a völgyben.

Részletesebben

Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral

Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral A művészeti intézményeknek van egy optimális léptéke Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral Educatio: Hogyan épül fel a hazai művészeti felsőoktatás intézményi háttere? Droppa Judit: Vannak

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának 2013. november 11-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor

Részletesebben

2 Mennyit fizetünk az áramért? Elemzés a villamosenergia-ár csökkentésének társadalmi hatásairól

2 Mennyit fizetünk az áramért? Elemzés a villamosenergia-ár csökkentésének társadalmi hatásairól Policy Agenda: a felső húsz százaléknak kedvezett a rezsicsökkentés Elemzés a villamosenergia-ár csökkentésének társadalmi hatásairól 1 Bevezetés A kormány döntése alapján 201 3. január 1 -től 1 0%-kal

Részletesebben

Duna House Barométer. 07. szám. 2011. év 2011. december hónap

Duna House Barométer. 07. szám. 2011. év 2011. december hónap Duna House Barométer 07. szám 2011. év 2011. december hónap Tartalomjegyzék: Éves összefoglaló: ingatlanpiac 2011 Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek Lakásindexek - Regionális

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Dévaványa Város Önkormányzata 5510 Dévaványa, Hősök tere 1. Dévaványa Város Önkormányzat Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Bevezetés A kilencvenes évek történései nem csak az államok gazdasági-politikai

Részletesebben

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet.

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet. i n g a t l a n h i r d e t ő é s k e r e s ő p o r t á l K R E D I T T Á J É K O Z T A T Ó TARTALOMJEGYZÉK 1. MIK AZOK A KREDITEK? 3 1.1. első helyre kiemelés 3 1.2. címkézés 5 2. MENNYIBE KERÜLNEK? 6

Részletesebben

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről.

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. JEGYZŐ KÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalóterme

Részletesebben

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT Miért szervezzünk képzést? Felesleges megkérdezni, hogy kell-e képzést tartani, ha van rá igény és

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Lakást akartak, mindent aláírtak Új Szöveges dokumentum Haász János - haasz.janos@mail.index..hu, Nagy Attila - nak@mail.index..hu 2009. 02. 04., 00:28 Frissítve: 16 órája A miskolci Avas lakótelepre beköltözött

Részletesebben

Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05.

Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05. Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05. Nem lehet pontosan tudni, hogy a rendszerváltás óta mennyit költöttek a kormányok összesen a roma integrációra. Ennek oka, hogy rengeteg foglalkoztatási és

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

DUNA HOUSE BAROMÉTER. www.dh.hu. 2015. I. Félév 2015. június hónap. A magyarországi ingatlanpiac legfrissebb adatai minden hónapban. 49.

DUNA HOUSE BAROMÉTER. www.dh.hu. 2015. I. Félév 2015. június hónap. A magyarországi ingatlanpiac legfrissebb adatai minden hónapban. 49. DUNA HOUSE 49. szám 2015. I. Félév 2015. június hónap A magyarországi ingatlanpiac legfrissebb adatai minden hónapban. www.dh.hu Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek

Részletesebben

DR. TÓTH AND RÁS. Hogyan adjuk el saját ingatlanunkat?

DR. TÓTH AND RÁS. Hogyan adjuk el saját ingatlanunkat? DR. TÓTH AND RÁS Hogyan adjuk el saját ingatlanunkat? DR. TÓTH AND RÁS Hogyan adjuk el saját ingatlanunkat? Vevõszerzés kisvállalkozásoknak Dr. Tóth András JÓMÓDÚAK KÖNYVTÁRA 5. Szerkesztõ: Balogh-Czoller

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Lakossági Biztosítási Monitor, kitekintés 2012-re

Lakossági Biztosítási Monitor, kitekintés 2012-re Lakossági Biztosítási Monitor, kitekintés 01-re Kutatási Adatlap Adatfelvétel időpontja 011. szeptember 6 október 14. Minta nagysága 1000 fő Mintavétel Országos, 18-70 éves lakosságra életkorilag, nemileg

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyáregyháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. január 17. napján délután 17.00 órai kezdettel megtartott soron következő nyilvános üléséről, Nyáregyháza, Nyáry

Részletesebben

Tisztelt Képviselı-testületi Tagok, kedves Falubeliek!

Tisztelt Képviselı-testületi Tagok, kedves Falubeliek! 1 Tisztelt Képviselı-testületi Tagok, kedves Falubeliek! Az önkormányzati törvény szerint a képviselı-testületnek kötelessége, hogy egy évben legalább egy alkalommal közmeghallgatást hívjon össze, ahol

Részletesebben

A SIKER MOTORJA: HISZEM, HOGY KÉPES VAGYOK RÁ! WALTER MISCHEL PILLECUKORTESZT. Hogyan fejlesszük önuralmunkat?

A SIKER MOTORJA: HISZEM, HOGY KÉPES VAGYOK RÁ! WALTER MISCHEL PILLECUKORTESZT. Hogyan fejlesszük önuralmunkat? A SIKER MOTORJA: HISZEM, HOGY KÉPES VAGYOK RÁ! 3 WALTER MISCHEL PILLECUKORTESZT Hogyan fejlesszük önuralmunkat? A SIKER MOTORJA: HISZEM, HOGY KÉPES VAGYOK RÁ! 5 Judynak, Rebeccának, Lindának A SIKER MOTORJA:

Részletesebben

Elégedettségi felmérés eredményei, értékelése

Elégedettségi felmérés eredményei, értékelése Dr. Mihály Nikolett "Külső-belső gazdagság avagy pénzügyeink, a személyiségünk tükrében" című könyvének bemutatója 2015. december 18. Elégedettségi felmérés eredményei, értékelése Készítette: Buzai Csaba

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

A megújuló energiaforrások elfogadottsága a magyar felnőtt lakosság körében

A megújuló energiaforrások elfogadottsága a magyar felnőtt lakosság körében TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 Energiatermelési, energiafelhasználási és hulladékgazdálkodási technológiák vállalati versenyképességi, városi és regionális hatásainak komplex vizsgálata és modellezése

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL 1 Készült: Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. július 26-án megtartott üléséről. Az ülés

Részletesebben

J e g y zőkönyv ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.)

J e g y zőkönyv ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.) ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága népesedéspolitikai albizottságának 2010. november 8-án, hétfőn, 8 óra 37 perckor

Részletesebben

Benne: nem mindennapi technikák, amelyek egy ingatlant eladhatóvá, vagy rossz esetben eladhatatlanná tesznek! Írta és szerkesztette: Rák Edit

Benne: nem mindennapi technikák, amelyek egy ingatlant eladhatóvá, vagy rossz esetben eladhatatlanná tesznek! Írta és szerkesztette: Rák Edit Benne: nem mindennapi technikák, amelyek egy ingatlant eladhatóvá, vagy rossz esetben eladhatatlanná tesznek! Írta és szerkesztette: Rák Edit a www. ingatlan-tanacsado.hu alapítója Régen hirdeted a lakást,

Részletesebben

Gyermekeket célzó reklámok

Gyermekeket célzó reklámok Gyermekeket célzó reklámok Közvélemény kutatás a lakosság körében KUTATÁSI JELENTÉS 2015. január Tartalomjegyzék Bevezető... 3 A kutatás célja... 3 A kutatás módszere, mintája... 3 A minta megoszlása...

Részletesebben

Megkérdeztük Látogatás a műhelyben

Megkérdeztük Látogatás a műhelyben Megkérdeztük Látogatás a műhelyben Gyorsabban megkapom az árakat, és ez nagy segítség. Martin Elsässer lakatosmesterrel az időbeosztásáról beszélgettünk. Megkérdeztük Látogatás a műhelyben Martin Elsässer

Részletesebben

Mintapéldák és gyakorló feladatok

Mintapéldák és gyakorló feladatok Mintapéldák és gyakorló feladatok Közgazdaságtan II. (Makroökonómia) címû tárgyból mérnök és jogász szakos hallgatók számára Az alábbi feladatok a diasorozatokon található mintapéldákon túl további gyakorlási

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A

TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A kérdőívek kiosztásának és kitöltésének sikeressége 2. oldal 2. Miért döntött úgy, hogy gyermeke ebbe az iskolába járjon? 4. oldal 3. Szeretné-e gyermekét 8 évfolyamos

Részletesebben

MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS. Költözés

MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS. Költözés 2006. november 21. Békés Megyei Hírlap MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS Költözés November 20-tól új helyen, a Vajda Péter Művelődési Központban várja tagjait a Mozgáskorlátozottak

Részletesebben

Készült: Balatonrendes Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. május 22-i nyilvános ülésén.

Készült: Balatonrendes Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. május 22-i nyilvános ülésén. 1 BALATONRENDES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8255 Balatonrendes, Fő u. 1. Ikt.szám: 42-87/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Balatonrendes Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. május 22-i

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. NOVEMBER 18. NAPJÁN MEGTARTOTT 19. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. NOVEMBER 18. NAPJÁN MEGTARTOTT 19. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. NOVEMBER 18. NAPJÁN MEGTARTOTT 19. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL TARTALOMJEGYZÉK Kistelek Képviselő-testület 2013. November 18-én tartott nyílt ülésének határozatairól

Részletesebben

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga ÖSSZEÁLLÍTOTTA HODOSSY GYULA Lilium Aurum, 2002 ISBN 80-8062-146-2 HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén. Jelen vannak: Mellékelt jelenléti ív szerint. Bencze István polgármester köszönti

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Jelen van: Dr. Pácziné Félix Anna bizottság elnöke, Szalai Gábor, Balogh Gábor, Szucsányiné Csordás Mária bizottsági tag (4 fő)

JEGYZŐKÖNYV. Jelen van: Dr. Pácziné Félix Anna bizottság elnöke, Szalai Gábor, Balogh Gábor, Szucsányiné Csordás Mária bizottsági tag (4 fő) JEGYZŐKÖNYV Készült: Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottsága 2014. május 28-án 15.00 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott

Részletesebben

1.napirend. Jurácsik Zoltán

1.napirend. Jurácsik Zoltán Jegyzőkönyv Készült: Püspökladány Város Önkormányzat Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsága soros ülésén 2009. február 19-én a Városháza tanácskozó termében Jelen vannak: - a pénzügyi és ügyrendi bizottság tagjai

Részletesebben

I ZELI T O A POLIHISZTOR E LETM UVE B OL Leonardo da Vinci va logatott ı ra sok

I ZELI T O A POLIHISZTOR E LETM UVE B OL Leonardo da Vinci va logatott ı ra sok ÍZELÍTŐ A POLIHISZTOR ÉLETMŰVÉBŐL Leonardo da Vinci válogatott írások ÍZELÍTŐ A POLIHISZTOR ÉLETMŰVÉBŐL Leonardo da Vinci válogatott írások VÁLOGATTA CSORBA F LÁSZLÓ FORDÍTOTTA KRIVÁCSI ANIKÓ Ötödik kiadás

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond?

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Az emberi figyelem nemegyszer elsiklik kisebb-nagyobb dolgok felett. Nagyon gyakran előfordul, hogy valamit bonyolultnak gondolunk, holott végtelenül

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben

SZIKSZÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szám: 002/4/2015. J e g y z ő k ö n y v

SZIKSZÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szám: 002/4/2015. J e g y z ő k ö n y v 1 SZIKSZÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szám: 002/4/2015. J e g y z ő k ö n y v Készült Szikszó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. április 20. napján 16.30 órakor az Inkubátorház

Részletesebben

Nyírparasznya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. április 15.-én megtartott ülésének. T á r g y s o r o z a t a

Nyírparasznya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. április 15.-én megtartott ülésének. T á r g y s o r o z a t a Nyírparasznya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. április 15.-én megtartott ülésének a, jegyzőkönyve b, tárgysorozata c, határozatai: 35 39. d, rendelete: T á r g y s o r o z a t a 1.) Beszámoló

Részletesebben

Jézus az ég és a föld Teremtője

Jézus az ég és a föld Teremtője 1. tanulmány december 29 január 4. Jézus az ég és a föld Teremtője SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 1:1; Zsoltár 19:2-4; János 1:1-3, 14; 2:7-11; Kolossé 1:15-16; Zsidók 11:3 Kezdetben teremté

Részletesebben

Települési Önellátó Rendszer

Települési Önellátó Rendszer Települési Önellátó Rendszer Üzleti és pénzügyi terv Szeged, 2003. július 28. Készítette: dr. Halász József jogász, számítástechnikai szakrevizor, rendszerszervező, számítógép programozó Tartalomjegyzék

Részletesebben

Marketing cégelemzés. For-Max Kft. 2011. december. 21.

Marketing cégelemzés. For-Max Kft. 2011. december. 21. Marketing cégelemzés For-Max Kft. 2011. december. 21. Iránypontok a következő évhez, hogy az általad tervezett 5%-os növekedéshez közelebb kerüljön a céged 2012-ben Kedves László! Mielőtt megnézzük, hol

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2016. FEBRUÁR T A R T A L O M: 1. Gépkocsifeltörések, gépkocsilopások megelőzése 2. Ajánlások online csalások megelőzésére 1. Gépkocsifeltörések, gépkocsilopások

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.02. 10:16:00 KÉZIKÖNYV ECONO-MIX EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way,

Részletesebben

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS 7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS Ez a téma nagyon nyilvánvalónak tűnhet, de tapasztalataim szerint ez az egyik legfélreértettebb része az üzletnek. Minden üzlet, vállalkozás, cég elad valamit. Rendszerint megoldást

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Képviselő-testület Hegymagas J e g y z ő k ö n y v Készült Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 17-én 16.00 órai kezdettel tartott rendkívüli nyilvános üléséről. Az ülés

Részletesebben

A REJTETT GAZDASÁG KITERJEDÉSE 1997-BEN*

A REJTETT GAZDASÁG KITERJEDÉSE 1997-BEN* STATISZTIKAI ELEMZÉSEK A REJTETT GAZDASÁG KITERJEDÉSE 1997-BEN* Magyarországon nem véletlenül a rejtett gazdaság általános érdeklődésre számot tartó örökzöld téma. Ennek ellenére az e témakörről rendelkezésre

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

Jegyzőkönyv készült a Gazdasági Bizottság 2016. április 27-én 15.00 órakor tartott rendes üléséről

Jegyzőkönyv készült a Gazdasági Bizottság 2016. április 27-én 15.00 órakor tartott rendes üléséről Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Gazdasági Bizottság Jegyzőkönyv készült a Gazdasági Bizottság 2016. április 27-én 15.00 órakor tartott rendes üléséről Ülés helye: Jelen vannak: Polgármesteri

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Vajta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 29-én 13,00 órai kezdettel tartott nyilvános rendes üléséről

JEGYZŐKÖNYV Vajta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 29-én 13,00 órai kezdettel tartott nyilvános rendes üléséről Ikt.szám:.-2/2015. JEGYZŐKÖNYV Vajta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 29-én 13,00 órai kezdettel tartott nyilvános rendes üléséről A Képviselő-testülete által meghozott határozat

Részletesebben