Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória III. korcsoport

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória III. korcsoport"

Átírás

1 Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Döntő Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre. Mielőtt hozzáfognál a feladatok megoldásához, néhány tudnivalót, jó tanácsot figyelmesen olvass el! Ellenőrizd, hogy a korcsoportodnak megfelelő feladatlapot kaptad-e! A verseny közben az íróeszközön és a számítógépen kívül más segédeszköz (könyv, füzet, függvénytábla stb.) nem használható. Mobiltelefonodat az asztalodon, kikapcsolt állapotban helyezd el! A feladatok tetszőleges sorrendben megoldhatók. Javasoljuk, hogy a feladatokat először olvasd végig, utána egyenként oldd meg az egyes részfeladatokat! Felhívjuk a figyelmedet a gyakori (10 percenkénti) mentésre, és feltétlenül javasoljuk a mentést minden esetben, mielőtt egy másik feladatba kezdenél. A forrásállományokat a C:\GDVERSENY\FORRAS\OFFICE_XXXX mappában találod meg! Válaszd az általad használt Office verziójának megfelelő mappát! A megoldásokat a C:\GDVERSENY mappában lévő, az azonosítóddal megegyező nevű (A2XX) könyvtárba kell mentened! Ellenőrizd, hogy az azonosítóddal megegyező nevű könyvtár elérhető-e, ha nem, még a verseny elején jelezd a felügyelő tanárnak! A verseny végén feltétlenül ellenőrizd, hogy minden megoldás a megadott könyvtárban van-e, mert csak ezek értékelésére van lehetőség! Ellenőrizd, hogy a beadandó állományok olvashatók-e, mert a nem megnyitható állományok értékelése nem lehetséges! Amennyiben számítógépeddel műszaki probléma van, jelezd a felügyelő tanárnak! A jelzés tényét és a megállapított hibát jegyzőkönyvezzük. A kiesett idővel a verseny ideje hosszabb lesz. (A rendszergazda nem segítheti a vizsgázót a feladatok elkészítésében.) Ha hamarabb végzel, a feladatlapot leadva csendben távozhatsz, de csak akkor, ha a rendszergazda már lementette a megoldásaidat! Jó munkát! Feladatok - Döntő 1. oldal április 19.

2 ELŐADÁS (60 PONT) Szeged egyik legszebb épülete a Nagyszínház, az idén ünnepli 130. születésnapját. Készítsd el a dokumentumot az alábbi leírás alapján! Amit a leírás nem tartalmaz, azt a mintáról olvasd le! Munkádat eloadas néven mentsd, a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában! A dokumentum szövegét a word_9_10_forras.txt jórészt tartalmazza. Egészítsd ki a hiányzó tartalommal a mintának megfelelően! 1. Állíts be A5-ös lapméretet (14,85 cm * 21 cm) és a következő margókat: alsó és felső, jobb és bal 2 cm! A tartalom függőlegesen a lap középére igazodjon! 2. A dokumentumban alkalmazz elválasztást! 3. Karakterekre vonatkozó beállítások: Monotype Corsiva 20-as méret Calibri 11-es, ill. 16-os méret a link karakterei Calibri 8-as A Monotype Corsiva helyettesíthető hozzá hasonló kurzív típusú betűvel, a Calibri helyettesíthető hozzá hasonló talpatlan típusú betűvel. 4. Az első oldalon készíts egy 3*3-as szegély nélküli táblázatot! Alakítsd ki az első oldalt a mintának megfelelően! Ha szükséges, cellafelbontásokat végezhetsz. A táblázat margótól margóig tart, a két szélső oszlop szélessége 1 cm. Sormagasságok: 1 cm, 12 cm, 1 cm. A kitöltő szín RGB kódja: 218, 238, A táblázat két képet tartalmaz: nemzeti_1.jpg és nemzeti_2.jpg. Mindkettő magassága pontosan 2 cm, a méretarányok megtartásával. A nemzeti_1.jpg kép 1 pontos folytonos vonallal keretezett. 6. A táblázatba (és a második oldalra is) tetszőleges díszes vízszintes vonal beilleszthető. 7. A második oldalra szúrd be a theatre.gif képet 2 cm*2 cm-es méretben! 8. A megszólítás után és az aláírás előtt állíts be 6 pont térközt! 9. Elválasztásul illeszd be ugyanazt a díszes vonalat, amit az első oldalra tettél! 10. A szereposztás részt tabulátorokkal alakítsd ki, melyek pozíciója 3,5 cm, ill. 4 cm. 11. A koreográfus sora előtt, ill. a rendező sora után 6 pont térközt állíts! 12. Az ollo.jpg kép felhasználásával alakíts ki a mintának megfelelő elválasztó vonalat! 13. A jegy egy 3 oszlopból és 1 sorból álló, középre igazított táblázat, melynek sormagassága pontosan 2 cm, oszlopszélességei rendre 0,7 cm, 5,7 cm, 2, 7 cm. 14. A dokumentumot alakítsd kördokumentummá! Az adatforrást a word_9_10_adatok.txt fájl tartalmazza. 15. Készíts két egyesített dokumentumot! Az egyikben azok a levelek szerepeljenek, amelyekben a jegyek a bal oldalra szólnak, másikban a jobb oldaliak! Mindkét dokumentumban név szerint abc rendben következzenek a levelek! Az egyesített dokumentumokat eloadas_bal, ill. eloadas_jobb néven mentsd a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában! Minta az Előadás feladathoz: Feladatok - Döntő 2. oldal április 19.

3 Feladatok - Döntő 3. oldal április 19.

4 Feladatok - Döntő 4. oldal április 19.

5 LOGO (10 PONT) Készíts a minta és az alábbi leírás alapján képet a Szegedi Nemzeti Színház 130. évfordulójára! Az elkészült képet logo_130 néven a szerkesztő program saját formátumában és jpg formátumban is mentsd el! 1. A kép 399 képpont széles és 133 képpont magas legyen! 2. A kép 3 egyforma részből áll. A középső harmad színe a barna egy árnyalata (RGB kódja: 124; 69; 61) legyen! Az első harmadban helyezd el a szinhaz.jpg képből kivágott 133 képpont széles 133 képpont magas képrészletet a minta szerint! A kép utolsó harmadában háttérszín RGB kódja (248; 240; 223)! 3. Készítsd el a kép feliratait a mintának megfelelően! Feladatok - Döntő 5. oldal április 19.

6 BEMUTATÓK 2013 (30 PONT) Készíts a források felhasználásával egy 8 diából álló prezentációt, amellyel az idén bemutatásra kerülő darabokat reklámozza a Szegedi Nemzeti Színház! 1. Hozz létre bemutatok_2013 néven egy diasorozatot a prezentációkészítő program alapértelmezett formátumában! 2. A diák legyenek 25,4 cm * 14,29 cm-esek! 3. A diák hátterei átlósan legyenek színátmenetesek RGB (202,212,99) és RGB (18,60,120) végponti színekkel! A címdián - ellentétben a többivel - balra fent legyen a zöld szín, a jobb alsó sarokban pedig a kék! 4. Alapértelmezetten használj mindenütt fehér, félkövér, talpatlan betűket! 5. A címdián kívül minden dia bal felső részére - mindegyiken azonos helyre - tedd fel a Színház 130. évfordulójára készített logo_130.jpg képet úgy, hogy felére kicsinyítsd a szélességét és a magasságát is! Amennyiben nem készítetted el a logo_130.jpg képet, akkor a logo_125.jpg képet használd! 6. Az animációknál ügyelj arra, hogy soha ne kattintásra következzenek be, hiszen ez egy kirakati bemutató lesz! 7. Az első diát a következők figyelembevételével készítsd el: Illeszd be a szinhaz.jpg képet 75%-ára kicsinyítve méretarányosan a bal felső részre! Legyen a képen egyszerű, fehér keret! Jobbra tőle helyezd el az sznsz.jpg nevű képet (tükröződéssel)! A jobb alsó sarokba kerüljön a Bemutatók cím, illetve alá az évszám: 2013, árnyékolt, 50-es és 32-es méretű betűkkel! A Kép (Egyszerű) nagyítással jelenjen meg az előző után! Ezután a Cím ússzon be balról az évszámmal egyszerre! A Szegedi Nemzeti Színház feliratot emeld ki megnövesztéssel! Feladatok - Döntő 6. oldal április 19.

7 8. A diákon a musorok_kivonat.doc fájlban található darabokat mutatjuk be az alábbiak szerint: A logó alatt legyen a fenti dokumentumban található műsor rövid leírása a minta szerint! Minden dia jobb szélét töltse ki függőlegesen az adott műsorhoz tartozó színlap (ld. források), melynek szélessége 9,91 cm legyen! Egyedül a logó legyen kezdetben a dián, majd jelenjen meg a színlap helyrerakással! A végén ússzon be alulról a leírás is! 9. A dián tüntessük fel a jegyárakat a jegyarak.doc-ban található táblázatok alapján: A 7. dián a Nagyszínház jegyárait mutasd be egy 6 * 6 os táblázat segítségével! A 8. dián a Kisszínház jegyárait mutasd be egy 3 * 3 as táblázat segítségével! A táblázatok betűi legyenek fehérek, 20-as illetve 12-es méretben! A cellák tartalmát igazítsd középre! A táblázat hátterét sötétkékre állítsd! A JEGYÁRAK feliratot készítsd el sötétkék színnel, fehér kerettel, tükröződéssel (vagy árnyékolással)! A felirat Felcsapódással (Felpenderítéssel) jelenjen meg mindkét dián! A táblázatok alulról ússzanak be, majd 7 mp késleltetés után süllyedjenek le! 10. Állítsd be azt, hogy a diák 10 mp-enként jelenjenek meg (kattintásra NE történjen diaváltás) valamilyen izgalmas effektussal, és az utolsó dia után automatikusan induljon újra a lejátszás! Feladatok - Döntő 7. oldal április 19.

8 SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ (30 PONT) Készítsd el a Szegedi Nemzeti Színházzal foglalkozó weblapot a következő leírás és a mintaképek felhasználásával! A weboldalak egységes alapmegjelenítéssel készüljenek el! A weblapok háttere és szövegszíne az #9C0000 RGB kódú szín legyen! Az oldalakon egy 1000 pixel széles táblázatban kerüljön elhelyezésre az aktuális tartalom! A táblázat hátterének és oldalak linkjének színe #F5E9CA RGB kódú szín legyen! A táblázat felső részén helyezd el az alap.jpg képet! 1. A kezdőoldalt index.html néven mentsd el! A minta szerint jelenítsd meg a feliratot és a maszk.jpg képet! A képre kattintva jelenjen meg a menu.html oldal! 2. A menu.html oldal megjelenítését a minta alapján végezd el a megfelelő forrásállományok felhasználásával! Az egyes képekre kattintva aktualizálódjanak az epulet.html, a szinjatszas.html és az operajatszas.html oldalak! Az oldalak szöveges elemei az epulet.txt a szineszet.txt és az opera.txt állományokban találhatók. Feladatok - Döntő 8. oldal április 19.

9 3. Az epulet.html oldalt formázd a minta szerint! A szinhaz_1883.jpg és a szinhaz_1886.jpg képek egymás mellett szimmetrikusan jelenjenek meg! 4. A szinjatszas.html oldalon az egyes pontoknál félkövéren jelenítsd meg az időszakra utaló szövegrészeket! A deryne.jpg, a jaszai_mari.jpg, a kiraly_konig_peter.jpg, a sziklai_jeno.jpg és a simandy_jozsef.jpg képeket váltakozva helyezd el a szövegtől jobbra és balra igazítva a megfelelő szövegrészek mellett! Feladatok - Döntő 9. oldal április 19.

10 5. Az operajatszas.html oldalon a vaszy_viktor.jpg és a gregor_jozsef.jpg képeket váltakozva helyezd el a szövegtől jobbra és balra igazítva a megfelelő szövegrészek mellett! Feladatok - Döntő 10. oldal április 19.

11 JEGYELADÁS (70 PONT) Készíts táblázatot, a Szegedi Nemzeti Színház áprilisi eladásairól! A megoldás során vedd figyelembe a következőket! Amennyiben lehetséges, a megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használj! Amennyiben szükséges, segédszámításokat külön cellákban végezhetsz a táblázattól jobbra. A részfeladatok között van olyan, amely egy korábbi kérdés eredményét használja fel. Ha egy részfeladatot nem sikerült teljesen megoldanod, használd a megoldását úgy, ahogy van, vagy számot adó kifejezés helyett írj be pl at, és azzal dolgozz tovább! Így ugyanis pontokat kaphatsz erre a részfeladatra is. Az eladas2 nevű állomány tartalmazza az áprilisban eddig értékesített jegyekkel kapcsolatos adatokat (vevő neve, előadás címe, műfaja, helyszín, jegytípus). A táblázatkezelő program segítségével oldd meg a következő feladatokat! Nyisd meg táblázatkezelő program segítségével az eladas2 nevű munkafüzetet! Az eladással kapcsolatos adatokat tartalmazó munkalap neve Jegyeladás legyen! 1. Töltsd be a berletek.txt állomány tartalmát egy új munkalapra, melynek neve Bérletek legyen! A munkalapon megtekinthető, hogy az egyes bérletekhez, mely előadások tartoznak a 2012/2013-as évadban. A minta és az alábbi szempontok figyelembe vételével formázd a táblázatot! A bérletadatok fekvő tájolású lapon legyenek. Ügyelj arra, hogy egy oldalon elférjen minden adat! Az élőfejben, középen szerepeljen a Bérletek 2012/2013 felirat! A táblázat színezéséhez a vajszín, a szürke és a barna egy-egy árnyalatát használd! Alaphelyzetben minden sor alatt közepes vastagságú, vajszínű szegély legyen! Az első sor magassága 30 pont, míg a második soré 50 pont! A feliratok a mintának megfelelően látszódjanak! Alkalmazz feltételes formázást a Nagyszínház előadásai alatt lévő táblázatrész formázására! Amennyiben a cella az X betűt tartalmazza a cella szürke háttérrel, és mindenütt fehér szegéllyel jelenjen meg! Alkalmazz feltételes formázást a Kisszínház előadásai alatt lévő táblázatrész formázására! Amennyiben a cellában a(z) o I. szerepel, akkor a cella barna háttérrel, és mindenütt fehér szegéllyel, o II. szerepel, akkor a cella vajszínű háttérrel, és mindenütt fehér szegéllyel, o I. II. szerepel, akkor a cella barna és vajszín közötti színátmenetes háttérrel (2003-as Office használata esetén pl. narancssárga szint alkalmazz!), és mindenütt fehér szegéllyel jelenjen meg! Feladatok - Döntő 11. oldal április 19.

12 2. A bérletek a helytől függően különböző árakon vásárolhatók meg. Töltsd be a berletarak.txt állomány tartalmát egy új munkalapra, melynek neve Bérletárak legyen! 3. Határozd meg a Bérletek munkalap adatainak felhasználásával, hogy az egyes bérletek esetében hány előadás van a Nagyszínházban, a Kisszínházban, illetve Összesen! A Kisszínház előadásainak összeszámlálásakor vedd figyelembe a következőket! A bérletesek a Kisszínház kisebb mérete miatt két csoportban tekinthetik meg a Kisszínház előadásait. A bérletek egyik típusánál (pl. Nemzeti premier stb.) mindkét csoport megtekinti azokat az előadásokat, melyekhez tartozó cellában az I. II. bejegyzés szerepel. A többi bérletnél a bérlet tulajdonosa választhat, hogy mely előadásokat szeretné megtekinteni, az I. vagy II. jelöléssel megadottak közül. Készíts olyan képletet, melynek másolásával minden bérlet esetében egyértelműen meghatározhatók a darabszámok értékei! 4. Mindkét helyszínnél feltüntetésre került a legkisebb és a legnagyobb jegyár. Határozd meg a bérletek legkisebb és legnagyobb árát az előadások számának és a jegyáraknak a felhasználásával! A bérletárakat 10%-os kedvezménnyel, tízesekre kerekítve jelenítsd meg! 5. A minta és az alábbi szempontok figyelembe vételével formázd a táblázatot! A bérletadatok fekvő tájolású lapon legyenek. Ügyelj arra, hogy egy oldalon elférjen minden adat! Az élőfejben, középen szerepeljen a Bérletárak 2012/2013 felirat! A táblázatban minden sor alatt közepes vastagságú, vajszínű szegély legyen! A számok mellett szerepeljenek a db és a Ft feliratok! 6. A Jegyeladás munkalapon az áprilisi eladások adatai találhatók. Az A1-es cellában helyezd el a Jegyeladás április feliratot és igazítsd úgy, hogy a táblázat teljes szélességében középre igazítva jelenjen meg! 7. A jegyárak, a kedvezmények és a fizetendő értékek meghatározásához a táblázattól jobbra készítsd el a mintán látható segédtáblázatokat! 8. A jegyárat az előadás műfaji besorolása határozza meg. Készíts másolható képletet, mely a segédtáblázatok felhasználásával meghatározza a jegyárat a Nagyszínházban és a Kisszínházban bemutatott előadások esetében! 9. A kedvezmény mértékét a Jegy típusa határozza meg. A megfelelő segédtáblázat adatai alapján számítsd ki a kedvezményt! 10. Határozd meg a Fizetendő oszlophoz tartozó értékeket! Feladatok - Döntő 12. oldal április 19.

13 11. A mintának és a leírásnak megfelelően formázd a táblázatot! A táblázatban mindenütt Calibri betűtípust használj! A táblázat címe 18, a táblázat fejléce 13, az adatok 11 pt-os betűméretűek legyenek! A megfelelő helyeken alkalmazz félkövér, dőlt megjelenítést! A táblázat celláinak kitöltésénél és a szegélyek színezésénél a vajszín és a barna egy-egy árnyalatát használd! A táblázat számértékei pénznem formátumban, tizedesek nélkül, ezres tagolással legyenek láthatók! A táblázat fejlécének sora 30 képpont magasságú, míg az adatokat tartalmazó sorok magassága 22 képpont. Állítsd be, hogy minden oldalon ismétlődjön a táblázat fejléce! 12. Egy másik munkalapon készíts kimutatást arról, mennyi jegyet adtak el az egyes műfajok esetében! A munkalap neve Műfajok legyen! A műfajok egymás alatt, ABC sorrendben legyenek a lapon, a műfajok mellett jelenjen meg, hogy hányszor szerepel a Jegyeladás munkalap táblázatában! 13. Készíts háromdimenziós torta diagramot, mely megmutatja a műfajok százalékos megoszlását! A diagramnak legyen címe! Az egyes adatelemeken kívül jelenítsd meg a százalékos értékeket! A legnagyobb értékhez tartozó körcikket emeld ki a többi közül! Feladatok - Döntő 13. oldal április 19.

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória IV. korcsoport

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória IV. korcsoport Alkalmazói kategória IV. korcsoport Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Döntő Alkalmazói kategória IV. korcsoport Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre.

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldásához 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. április 8. Név:.... osztály: INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott

Részletesebben

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 1. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 1. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 1. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2 0 0 9. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma A beadott fájlok

Részletesebben

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 2. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 2. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 2. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 2. forduló Alkalmazói kategória IV. korcsoport Kedves Versenyző! Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldásához 180 perc áll rendelkezésére. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 4. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 4. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 4. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 3. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 3. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 3. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Ivóvíz Prezentáció, grafika és weblapkészítés 2. Italos karton Táblázatkezelés 3. Bérautó Adatbázis-kezelés 4. Felajánlás maximális A gyakorlati vizsgarész a 120 40 30 30 20 elért

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2014. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A forrásállományokat a forras_prog mappa megfelelő

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 16. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. október 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai I. (alkalmazói) kategória Alapbeállítások: ahol a feladat szövege nem mond mást, ott a lapméret

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. május 12. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. május 12. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 12. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 12. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. május 19. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. május 19. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. május 19. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. október 31. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. október 31. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. október 31. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6.

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. 1. Diákkonyha A Fincsi Diákkonyha több száz diák számára biztosít olcsó és finom ebédelési lehetőséget. A menük

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2013. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2013. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2013. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt.

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt. 4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS A NEGYEDIK MODUL TARTALMA A negyedik modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A feladatok túlnyomó része előkészített fájlt, illetve

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. /4 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 02 Ügyviteli titkár Értékelési

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. A zendülk Prezentáció és grafika 2. Szudoku Weblapkészítés 3. Fényképalbum Táblázatkezelés 4. Honfoglaló Adatbázis-kezelés 5. Könyvek Maximális pontszám 40 15 15 30 20 A gyakorlati

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Kérjük a tisztelt tanár kollégákat, hogy

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május INFORMATIKA KÖZÉPSZINT Pontozási és javítási útmutató A feladatok pontozását a mellékelt pontozási és javítási útmutatók alapján lehet elvégezni. A feladatokban szereplő részpontok

Részletesebben

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Intéző Intézőben egyszerre több állomány is másolható? Egy új mappa létrehozásakor megadható annak neve? Hozható-e létre Intézőben új szöveges dokumentum? Az állománymásolás

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

1. 2012. évi nyári olimpiai játékok

1. 2012. évi nyári olimpiai játékok F203-.foruló II. KATEGÓRIA. 202. évi nyári olimpiai játékok Ált. lapméret B5 (JIS) 82x257 mm tájolás fekvő mind a négy margó 30 pt (,06 cm +/-0,0 cm), kötésmargó fent 0,4 (,02 cm +/-0,0 cm sorköz szövegtörzsben,2x

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI 2. feladatsor A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Fontos tudnivalók A gyakorlati feladatsor megoldásához 240 perc áll rendelkezésére. A vizsgán használható

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 90 perc áll rendelkezésre. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm)

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm) 0-.foruló. KGÓR. Harry Potter étezik harrypotter nevű állomány (típusa megfelelő), lapméret R a margók jók mindenhol a. oldaltól (f:,6 al:,9 bel:, kül:, tükör) sorköz a szövegtörzsben,-szeres (ahol nem

Részletesebben

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre.

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Készítsd egy mappát, amelynek a neve a versenyen használt kódszámod legyen! A nyers

Részletesebben

ECDL Prezentáció, syllabus 5.0

ECDL Prezentáció, syllabus 5.0 1 ECDL Prezentáció, syllabus 5.0 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA III. (országos) forduló 2006. március 24. Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakiskola Eger Versenyző Pontszám

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINT%

INFORMATIKA EMELT SZINT% Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 1. Magyar versek Táblázatkezelés 2. Teszt kiértékelés Adatbázis-kezelés 3. Konferencia Algoritmizálás, adatmodellezés 4. Közúti ellenrzés maximális

Részletesebben

ECDL Képszerkesztés, syllabus 1.0

ECDL Képszerkesztés, syllabus 1.0 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen formában vagy eszközzel közölni

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM gyakorlati vizsga 0521 2 / 12 2006. november

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Rendészeti

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Az írásbeli vizsga időtartama: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Feladatgyűjtemény

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Feladatgyűjtemény Szövegszerkesztés Word XP-vel Feladatgyűjtemény Feladatok Word XP FELADATGYŰJTEMÉNY Útmutató a feladatok megoldásához A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Word szövegszerkesztő programra.

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A magyarok vándorlása és a honfoglalás. Készítette: OD SZ 00

A magyarok vándorlása és a honfoglalás. Készítette: OD SZ 00 A magyarok vándorlása és a honfoglalás Készítette: OD SZ 00 i.sz. V. század előtt i.sz. V. század előtt i.sz. V. század i.sz. V. század i.sz. V. század i.sz. X. század eleje i.sz. X. század eleje i.sz.

Részletesebben

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet.

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet. Részlet a mintából A forrást megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük a vizsgamappába. Ennek

Részletesebben

P r e z e n t á c i ó. T a r t a l o m

P r e z e n t á c i ó. T a r t a l o m P r e z e n t á c i ó T a r t a l o m Mintafeladatok... 391 1. Feladat... 391 Megoldás... 391 2. Feladat... 394 Megoldás... 394 3. Feladat... 397 Megoldás... 398 4. Feladat... 399 Megoldás... 401 Gyakorló

Részletesebben

1. FELADAT Mező neve Mező típusa Mező hossza TermékID Tényleges eladás Hónap Mező neve Mező típusa

1. FELADAT Mező neve Mező típusa Mező hossza TermékID Tényleges eladás Hónap Mező neve Mező típusa 1. FELADAT Nyissa meg az M5-1 adatbázist a megadott helyről! 1. Hozzon létre új adattáblát az alábbi négy mezővel, illetve tulajdonsággal! [2 pont] TermékID Szöveg (Text) 25 Tényleges eladás Szám (Number)

Részletesebben

Szövegszerkesztési és táblázatkezelési feladatok lépésrıl lépésre

Szövegszerkesztési és táblázatkezelési feladatok lépésrıl lépésre EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Szövegszerkesztési és táblázatkezelési feladatok lépésrıl lépésre Készítette: Témavezetı: Ürge Szilvia matematika informatika tanári szak Zsakó László

Részletesebben

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Az OTDK-ra beadandó pályamunka felöltése és a nevezés az OTDT online rendszerén (http://online.otdk.hu) keresztül történik.

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A forrásállományokat a forras3

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Döntő Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre. Mielőtt

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A forrásállományokat a forras4

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Döntő Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre. Mielőtt hozzáfognál a feladatok megoldásához, néhány tudnivalót,

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17.

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17. Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1411 É R E T T S É G I V I Z S G A 2014. október 17. INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK

Részletesebben

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm)

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm) 0-.foruló I. GÓI. Harry Potter étezik harrypotter nevű állomány (típusa megfelelő), lapméret a margók jók mindenhol a. oldaltól (f:,6 al:,9 bel:, kül:, tükör) sorköz a szövegtörzsben,-szeres (ahol nem

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM gyakorlati

Részletesebben

ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU)

ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU) ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU) Table of Contents 1 BEVEZETÉS 3 2 A TESZTEK ELVÉGZÉSE 3 2.1 Bejelentkezés 3 2.2 A hangpróba elvégzése a hallás utáni szövegértési teszt előtt 5 2.3 A tesztek elvégzése

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

Összetett feladatok. Föld és a Hold

Összetett feladatok. Föld és a Hold 1. feladat Összetett feladatok Föld és a Hold Készíts weblapot, ahol a Földet és a Holdat mutatod be! A weblaphoz tartozó nyers szöveg a fold.txt és a hold.txt tartalmazza. A forrásban megtalálod a fold.jpg

Részletesebben

Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR)

Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) Intézményi Pénzügyi Vezető (IPV) technikai útmutató Kapcsolat Amennyiben kérdése, vagy problémája lenne, forduljon munkatársainkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségeken.

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

i4x50 sorozatú szkennerek

i4x50 sorozatú szkennerek i4x50 sorozatú szkennerek Szkennelésbeállítási útmutató TWAIN alkalmazásokhoz A-61839_hu A TWAIN adatforrás használata A szkennelést ellenőrző eszköz elindítása... 2 A szkennelést ellenőrző eszköz párbeszédpanele...

Részletesebben

Bártfai Barnabás. Office 2010

Bártfai Barnabás. Office 2010 Bártfai Barnabás Office 2010 BBS-INFO Kiadó, 2011. 4 Office 2010 Bártfai Barnabás, 2011. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács...

TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács... TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács... 6 Kőműves és hidegburkoló... 7 Festő, mázoló és tapétázó...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. eanim.com info@eanim.com

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. eanim.com info@eanim.com FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV eanim.com info@eanim.com BEVEZETÉS A Science Guide - természettudományos kísérletek és megfigyelések gyűjteménye nevet viselő digitális tananyag négy részből áll, amelyekben egymástól

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1422 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A TWAIN adatforrás használata

A TWAIN adatforrás használata A TWAIN adatforrás használata A szkennelést ellenőrző eszköz elindítása... 2 A szkennelést ellenőrző eszköz párbeszédpanele... 2 A TWAIN adatforrás használata... 4 Hogyan fogjak hozzá?... 4 Beállítási

Részletesebben

Ministerul Educației și Cercetării Științifice Olimpiada de Tehnologia Informației etapa județeană 21 martie 2015

Ministerul Educației și Cercetării Științifice Olimpiada de Tehnologia Informației etapa județeană 21 martie 2015 Tétel Projekt - Traveling in space and time 100 pont Megjegyzés: Minden szükséges forrást a desktopon, a Resurse mappán belül, a CLS_9_SUBIECT_ PROIECT mappában találtok meg. A mappában található összes

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

Versenyző kódja: 29 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 29 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 523 012015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Villamosipari

Részletesebben

Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás

Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás Szövegszerkesztés Dokumentumkezelés Általános ismeretek Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás nem csökkent. A képernyőről

Részletesebben

Nemes Tihamér OKATV 2011 Második forduló Alkalmazás kategória

Nemes Tihamér OKATV 2011 Második forduló Alkalmazás kategória 4. feladat: A légierő pilótáinak kiképzése (55 pont) Mint tudjuk, a katonai pilóták a legkiválóbb repülőtisztek közül kerülnek ki. A kiképzőbázison az erőnléti gyakorlatok mellett elméleti, technikai,

Részletesebben

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Adatfeldolgozás közben gyakran előfordul, hogy Önnek ugyanazt, az elemi lépésekből álló, összetett műveletsort kell sokszor, esetleg nagyon sokszor és ami

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Megoldások

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Megoldások Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Megoldások 1. Indítás: Start menü, Minden program, Microsoft Word. A megnyitáshoz használjuk a megnyitás: Fájl menü, Megnyitás menüpontot. A Nézet menüben válasszuk

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése,

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése, Földy Erika A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az alkotói tevékenység komplex megjelenítése, önértékelés, és szakmai kommunikáció) A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás

Részletesebben

ÁLTALÁNOS WEBLAPSZERKESZTÉSI TUDNIVALÓK ÁLTALÁNOS HTML KÓDOLÁSI TUDNIVALÓK

ÁLTALÁNOS WEBLAPSZERKESZTÉSI TUDNIVALÓK ÁLTALÁNOS HTML KÓDOLÁSI TUDNIVALÓK ÁLTALÁNOS WEBLAPSZERKESZTÉSI TUDNIVALÓK HTML dokumentum = weblap = weboldal = webpage Egy HTML dokumentum kiterjesztései: HTM vagy HTML STÍLUSLAP = Egy vagy több HTML utasítás, értékekkel ellátott paramétereinek

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2015. május 15.

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA. É R E T T S É G I V I Z S G A 2015. május 15. Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1312 É R E T T S É G I V I Z S G A 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINT%

INFORMATIKA EMELT SZINT% Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 1. A fényképezés története Táblázatkezelés 2. Maradékos összeadás Adatbázis-kezelés 3. Érettségi Algoritmizálás, adatmodellezés 4. Fehérje Maximális

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A három feladat megoldására 3 óra áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben