Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország február

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21."

Átírás

1 Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország február Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra 30 perckor indultunk Kecskemétről Zakupszky Norbert szülő által vezetett kisbusszal. A repülőgépünk a schwechati repülőtérről indult 9 órakor. 3 óra zökkenőmentes utazás után megérkeztünk Málagába, ahol a spanyol kapcsolattartó, a meeting egyik szervezője, Jesús Martín Camacho várt ránk, majd elvitt bennünket az Arroyo de la Mielben található Sunset Beach Club hotelba. Gyönyörű táj fogadott minket, olyan helyen találtuk magunkat, ahol a hegyek összetalálkoznak a tengerrel. Fél óra pihenő után 17 órakor Jesús elvitt minket a vendégfogadó középiskolába, az I.E.S. Arroyo de la Miel be. Ott a lányok megismerkedtek a spanyol vendéglátóikkal, és el is mentek velük haza. A csoportok folyamatosan érkeztek, a törökök már vasárnap ott voltak, mi voltunk a második érkezők. Amíg a spanyol szervező kollégák elmentek a lengyel csoportért, én új török ismerőseimmel beültem egy teázóba, majd visszamentünk a szállodába. Este, miután a portugál csoport is megérkezett, mi, pedagógusok egy étteremben ismerkedtünk egymással. 2. nap II.18. kedd 10 órától a csoport a Castillo El Bil Bil ben ünnepélyes fogadáson vett részt, gyönyörű flamenco táncokkal köszöntöttek minket. A délelőtt többi része és a délután a vendéglátó iskola látogatásával, megismerésével telt. A gyerekek órákon vettek részt, a felnőtteket sok tanterembe beengedték körülnézni. 17 órakor kezdődött a prezentációk sorozata, a diákok bemutatták saját országukat a többieknek. Angéla és Lili nagyon ügyesek voltak, sok dicséretet kaptak. Nagyon jó volt a gyerekeket hallgatni, mindenki büszke lehetett a sajátjaira. Az estét egy kellemes étteremben töltöttük, a gyerekek pedig a vendéglátóikkal vettek részt különböző programokon. 3. nap II.19. szerda Ezen a napon Córdobába kirándult az egész Comenius csoport autóbusszal. Megtekintettük a Medinat al -Zahra múzeumot, és az európai iszlám örökség egyik legjelentősebb, 10. századi részben feltárt régészeti lelőhelyét. Azután a gyönyörű Córdobai Katedrálisba látogattunk el. Mindkét program csodálatos volt. Ebéd után a városban sétáltunk, rengeteg szép és hangulatos épületet láttunk, majd visszatértünk Arroyo de la Mielbe. A diákok hazamentek, a pedagógusok pedig étteremben töltötték az estét.

2 4.nap II.20. csütörtök A diákok a délelőttöt Málagában töltötték városnézéssel. Mi, tanárok megbeszéltük a Comenius projekt aktuális és elkövetkezendő feladatait, majd a lengyelországi meetinget készítettük elő délelőtt és ebéd után is. A gyerekek a délutánt is együtt töltötték, golfoztak, korcsolyáztak, sétáltak, beszélgettek, mi pedig 17 órakor elindultunk a málagai Picasso Múzeumba, majd a kivilágított belvárosban sétáltunk, beszélgettünk. Az estét és a meetinget vacsorával zártuk. 5. nap II óra 30 perckor a másik spanyol szervező kolléga, David Sanchez vitt ki minket a málagai repülőtérre. Tele csodálatos élményekkel és egy kis szomorúsággal a szívünkben ültünk az autóban. Ez a repülőtér egészen más volt, mint a bécsi, sokkal nagyobb volt a kavalkád. A repülőgépünk kevéssel 13 óra után indult, és 16 óra 20 perc körül érkezett meg a schwechati repülőtérre, ahol már vártak ránk a szülők. 20 óra után értünk haza Kecskemétre. Azóta mind a lányok mind pedig én intenzíven tartjuk a kapcsolatot új ismerőseinkkel, barátainkkal, fényképeket cserélgetünk, emlegetjük az együtt töltött napokat. Azt gondolom, a lányok nevében is mondhatom, hogy eddigi életünk egyik legszebb élménye volt ez a málagai 4 nap. A hangulat minden pillanatban nagyon vidám volt, figyeltünk egymásra, végre beszélhettünk idegen nyelven, amit mindhárman élveztünk. Nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk és a külföldi diákok, tanárok között. A hiányukat még most is érezzük. A minket körülvevő táj is szemet gyönyörködtető volt. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik biztosították nekünk ezt a csodálatos pár napot. Élménybeszámoló: Hétfő: Mikor megérkeztünk az egyik tanár várt minket a repülőtéren. Az iskolához vitt bennünket ahol várt minket a család. Utána haza mentem a családdal, lepakoltam, vacsoráztam, majd elmentünk (csak gyerek) sétálni egy szép, állatokkal teli parkba. Sétaközben volt időnk megismerni egymást. A családom 2 gyereket fogadott: egy török srácot és engem. Kedd: Reggel bementünk a suliba megnéztünk egy két órát majd hazamentünk ebédelni utána pedig vissza az iskolába előadni a prezentációt, miután végeztünk vele ismét sétálgattunk, bementünk a Burger King-be vacsorázni, ott beszélgettünk énekeltünk majd haza mentünk, lezuhanyoztunk és aludtunk. Szerda: Korán kellett kelnünk, mert Cordova-ba mentünk, ami 200 km-re volt a városunktól. Ott megnéztünk egy filmet Spanyolország történetéről, múzeumban

3 voltunk majd egy régi labirintus -hoz hasonló helyen, ami nagyon szép volt. A látnivalók után azt csinálhattunk, amit akartunk, mi elmentünk ebédelni majd vásárolni. A buszunk nagyon kényelemes volt egész úton énekeltünk és beszélgettünk. Csütörtök: Nekem ez a nap tetszett a legjobban. Reggel suliban voltunk utána meg elmentünk buszos kirándulásra a városba. Délután elmentem a családdal golfozni, most golfoztam életemben először és rájöttem, hogy ezt a sportot nem nekem találták ki. :) A golf után elmentünk (csak gyerekek) Málaga-ba bowlingozni, ami nagyon jó volt, este 10-ig voltunk ott majd Susanna (ő fogadott engem ) és én rohantunk a vonathoz, de lekéstük, ezért vissza mentünk a fiúkhoz a szuper marketbe és megint futottunk a vonathoz (most elértük). Mikor visszaértünk Benalmádena-ba, beültünk egy étterembe és megvacsoráztunk, majd elindultunk haza. Fél 1 fele hazaértünk még beszélgettünk majd aludtunk. Péntek: A suliban az ebédlőben vártuk a nekünk kijelölt tanárt aki elvisz minket a repülő térre. Fél 11-re jött értünk és elkezdődött a búcsúzkodás aminek senki sem örült. A repülőtéren találkoztunk a két török sráccal akikkel nagyon jóba lettem és jó volt őket még egyszer utoljára látni. Kecskemét február 28. Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Málagában jártunk Idén februárban a Comenius program keretében egy osztálytársammal együtt kijutottunk Malagába. Első utunk a bécsi repülőtérre vezetett. Mindannyian elég fáradtak voltunk a korai kelés miatt ám annál izgatottabbak. Amint megérkeztünk már nagyon izgultunk, nem csak a repülés miatt, hanem kíváncsiak voltunk milyen is az a hely ahova megyünk.

4 Miután leadtuk a bőröndöket elköszöntünk szüleinktől és elindultunk a repülő felé. A repülőút három óra volt. Nem tűnt olyan hosszúnak mivel beszélgettünk, viccelődtünk és néztük a gyönyörű eget. Amikor megérkeztünk egy ottani tanár várt minket. Elvitt a szállodához ahol Györgyi néni lakott, és elmentünk az iskolához. Ott már nagyon izgultunk, reméltük jó lesz a találkozás a fogadóinkkal. Miután meg volt a nagy találkozás mindenki ment a saját családjához.otthon megebédeltünk és bementünk Málagába. Megnéztük a Katedrálist, a Picasso múzeumot, a főterét és még sok más izgalmas helyet. Kedden az iskolában kezdtünk. Megnéztük hogyan tanulnak a spanyol diákok. Amit tapasztaltunk: sokkal másabb a tanár-diák kapcsolat máshogyan viszonyulnak egymáshoz, de a gyerekek nem élnek vissza ezzel, másabbak az órák is nyugodtabbak viszont lazábbak. Nekem személy szerint nagyon tetszettek.

5 Órák után a tenger parthoz sétáltunk egy nagyon szép épületbe ahol az igazgató ünnepélyesen köszöntött minket. Beszédet mondott, utána egy izgalmas táncbemutató következett. Miután vége lett az előadásnak a tengerparton csináltunk pár képet és visszagyalogoltunk az iskolához. Megint megnéztünk egy órát és mindenki ment haza, hogy még egy kicsit tudjon készülni a prezentációjára. Körülbelül öt órakor már az iskolában volt minden Comenius-os és várták, hogy elkezdődjön az előadás. Mindenki nagyon ügyes volt és minden egyes előadás érdekes volt némelyik még vicces is. Az előadások után elmentünk sétálni. Bementünk egy gyönyörű parkba aztán pedig enni mentünk.

6 Szerdán busszal Córdoba-ba mentünk. Olyan két órás lehetett az út, de nagyon jó volt. Először egy kis múzeumot néztünk meg utána egy rövid vetítés volt. Azután madinat al zahra romoknál voltunk. Miután a tanárok elmentek ebédelni mi szabad időt kaptunk. Mi is elmentünk enni majd vásárolni. Hat óra körül indultunk vissza mindenki elég fáradt volt, de a hangulat még így is jó volt.

7 Csütörtökön az első órát a suliban töltöttük majd utána busszal körbejártuk a várost. Nagyon jó volt mindannyian élveztük. A buszos kirándulás után ismét beültünk az órákra és figyeltük mit tanulnak. Iskola után mindenki ment a saját fogadójához. Ezek után a nagy csapat kettészakadt az egyik fele golfozni és bowlingozni ment a másik pedig korcsolyázni. Este még mindenki összepakolta a bőröndjét és készült a másnapi utazásra. Pénteken reggel még az iskolába mentünk az első két órára, majd vártuk, hogy jöjjenek értünk. Mikor megérkeztek értünk elbúcsúztunk és elindultunk a reptér fele. Leadtuk a bőröndöket és még beültünk egy utolsó málagai italra és süteményre. Mielőtt felszálltunk még búcsút vettünk Málaga-tól és elindultunk haza. Nagyon élveztük az ott létet, hiszen a hely is gyönyörű volt és új barátságok is születtek. Együtt voltak portugál, magyar, török, lengyel és persze spanyol emberek. Reméljük máskor is lesz lehetőségünk ilyen programban részt venni. Kecskemét február 28. Zakupszky Lili

Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról

Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról Amikor megtudtuk, hogy mi vagyunk azok a szerencsések, akik részt vehetnek a Holland utazáson, nagyon izgatottak lettünk. Mindenki nagy izgalommal várta, hogy milyen

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A TAIZÉI ZARÁNDOKLATRÓL

BESZÁMOLÓ A TAIZÉI ZARÁNDOKLATRÓL Reménységünk vagyon benned s Máriában, Mint magyar hazánknak hív királynéjában. Még éltedben minket ennek ajánlottál, És szent koronáddal együtt feláldoztál KÉT ISTVÁN Idei augusztus 20-i megemlékezéseink

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ. 2015. július

KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ. 2015. július KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ FELHÍVÁS KÖZÖSSÉGI OLDAL Tisztelt Ingatlan Tulajdonosok! Szabadszállás Város Képviselő-testületének 5/2010. (III.19.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

az újságírást, hiszen mégsem a szüleinknek írunk karácsonyi üdvözlő lapot, hanem több száz emberhez szó-

az újságírást, hiszen mégsem a szüleinknek írunk karácsonyi üdvözlő lapot, hanem több száz emberhez szó- Mindig is jópofának és közösség formálónak tartottam az iskolaújságot, valamint arra is nagyon jó, hogy azok a diákok, akik ebben a szakmában szeretnének tovább menni, vagy csak tapasztalatokat akarnak

Részletesebben

A Vállalkozói Központ Közalapítvány havonta megjelenő hírlevele

A Vállalkozói Központ Közalapítvány havonta megjelenő hírlevele I. évfolyam, 5. szám 2010. augusztus 10. A Vállalkozói Központ Közalapítvány havonta megjelenő hírlevele SZVK belső Amint arról már említést tettünk, a több munkavállalót kaptunk a Városgondnokság jóvoltából,

Részletesebben

Nemes 40 év NEMES-sel. A Teleki Blanka Közgazdasági Technikum 1962. október 26-án tartotta meg iskolabálját a Pénzügyminisztérium márványtermében.

Nemes 40 év NEMES-sel. A Teleki Blanka Közgazdasági Technikum 1962. október 26-án tartotta meg iskolabálját a Pénzügyminisztérium márványtermében. 1 Nemes 40 év NEMES-sel A Teleki Blanka Közgazdasági Technikum 1962. október 26-án tartotta meg iskolabálját a Pénzügyminisztérium márványtermében. Akkor én, Palócz Anna 16 éves voltam. Nem akartam elmenni

Részletesebben

Kell egy hely. Anyák napja a Dózsa György Mûvelõdési Házban AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA

Kell egy hely. Anyák napja a Dózsa György Mûvelõdési Házban AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA Kell egy hely Komárom közép- és általános iskolásai ifjúsági közmeghallgatáson vettek részt 2010. április 23-án a Mag-házban. A programban részt vevõ fiatalok elmondhatták,

Részletesebben

MANNA. Erőt ad a megfáradtnak. Erőről erőre (Zsolt 84,8) VI. évf. 8 9. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja 2010. aug. szept.

MANNA. Erőt ad a megfáradtnak. Erőről erőre (Zsolt 84,8) VI. évf. 8 9. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja 2010. aug. szept. VI. évf. 8 9. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja Erőről erőre (Zsolt 84,8) Hányszor hittem már, hogy elfogyott erőm! Vége, nincs tovább Megtántorodtam, már-már elestem, elborított a nyomorúság. Szóltam:

Részletesebben

And1 és még egy NBA kosarasok Szentendrén

And1 és még egy NBA kosarasok Szentendrén VII. évfolyam, 3. szám 2007. szeptember-október A Magyarországi Éjféli Sportbajnokságok Egyesületének lapja And1 és még egy NBA kosarasok Szentendrén Debrecenből Gyulára és Telkibányára CsAK tábor csak

Részletesebben

Medjugorje nap Szekszárdon

Medjugorje nap Szekszárdon 16. évfolyam 5. szám Hatvankettedik szám 2009. november A SZEKSZÁRDI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG TÁJÉKOZTATÓJA Öt követ adok nektek a ti Góliátotok ellen 2009. február hetedikén egyházközségünk képviselő-testülete

Részletesebben

Doki. A zenekar tagjai: Borbély Tamás-Bobby. Matók Ákos Mátyó. Maráz Nándor-Gizzy. Cseke Gábor Csekusz

Doki. A zenekar tagjai: Borbély Tamás-Bobby. Matók Ákos Mátyó. Maráz Nándor-Gizzy. Cseke Gábor Csekusz Nincsenek véletlenek. Kis zenekarunkkal az All Stars-szal már vagy másfél éve nem léptünk fel, nem is próbáltunk. Minden időnket és erőnket a nagy csapat,a Szekszárd Jazz Orchestra emészti fel, persze

Részletesebben

Hol van a misszionárius-gyerekek hazája?

Hol van a misszionárius-gyerekek hazája? A Nemzetközi Liebenzelli Misszió Molnár Mária Külmissziói Alapítvány Lapja XV. ÉVFOLYAM 5. SZÁM Hol van a misszionárius-gyerekek hazája? 2005 Október A misszionáriusok gyerekeivel hasonló a helyzet, mint

Részletesebben

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens valóság 245 Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens Educatio: Kérlek, mutatkozz be röviden olvasóinknak! LA: Nguyen Luu Lan Anh-nak [kiejtés: nuəŋ liu lʌn ain] hívnak. 16 éves koromban

Részletesebben

1992-ben határon túli és hazai matematikatanárok hozták létre ezt a versenyt. Célja az itthoni és a környező országok matematikatanítása közötti

1992-ben határon túli és hazai matematikatanárok hozták létre ezt a versenyt. Célja az itthoni és a környező országok matematikatanítása közötti Az idei tanévben a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium ad otthont a XX. Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. A jubileumi alkalomra való tekintettel, arra gondoltunk, hogy jó lenne visszaemlékezni

Részletesebben

Óvodások műsora Noéról. Gyülekezetünk 340 tagja táborozott Sátoraljaújhelyen

Óvodások műsora Noéról. Gyülekezetünk 340 tagja táborozott Sátoraljaújhelyen 2005/8 DE ÉN ÉS AZ ÉN HÁZAM NÉPE, AZ URAT SZOLGÁLJUK (Józsué 24,15) Óvodások műsora Noéról Gyülekezetünk 340 tagja táborozott Sátoraljaújhelyen Szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek,

Részletesebben

Mi azonban új eget és új földet várunk. A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2012. A Szent Kereszt felmagasztalása

Mi azonban új eget és új földet várunk. A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2012. A Szent Kereszt felmagasztalása Várunk Mi azonban új eget és új földet várunk A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2012. A Szent Kereszt felmagasztalása A hit kapuja, amely bevezet minket az Istennel való életközösségre és lehetővé

Részletesebben

Mi azonban új eget és új földet várunk

Mi azonban új eget és új földet várunk Várunk Mi azonban új eget és új földet várunk A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2011. Szent Kereszt felmagasztalása Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicsérete zengjen a szentek közösségében! Izrael

Részletesebben

HÍVÓ SZÓ A LÉLEK EREJE. Vesztek erőt, minekutána a Szentlélek eljő reátok. (Apcsel 1:8)

HÍVÓ SZÓ A LÉLEK EREJE. Vesztek erőt, minekutána a Szentlélek eljő reátok. (Apcsel 1:8) IV. évf. 9. szám 2013. május 19. HÍVÓ SZÓ SzigetszentmiklósKossuth utcai Református Egyházközség lapja A LÉLEK EREJE Vesztek erőt, minekutána a Szentlélek eljő reátok. (Apcsel 1:8) Pünkösd a Szentlélek

Részletesebben

Emlékek egy szóban. Rapcsák Dalma MMM DÍJ pályázat

Emlékek egy szóban. Rapcsák Dalma MMM DÍJ pályázat Emlékek egy szóban Szürke januári reggel volt. Az a fajta, amikor nincs hó, csak a köd, ami ráfagy az utakra a kora reggeli félhomályban. Amikor úgy érezzük, nem csoda, hogy minden porcikánk tiltakozik

Részletesebben

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Miskolc

Részletesebben

NYÁR 2012. MAG MISKOLCI AVASI GIMNÁZIUM XXV. ÉVFOLYAM III. SZÁM

NYÁR 2012. MAG MISKOLCI AVASI GIMNÁZIUM XXV. ÉVFOLYAM III. SZÁM NYÁR 2012. MAG MISKOLCI AVASI GIMNÁZIUM XXV. ÉVFOLYAM III. SZÁM AG Sziasztok! Üdvözöllek! Tanulni, tanulni, tanulni. csengett ez az idézet sok avasista fülében egy egész tanéven át, most viszont nyakunkon

Részletesebben

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése.

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése. Három nap veled A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola a Három nap veled elnevezésű pályázatot immár második éve nyeri meg. A 2007-2008-as tanévben az Egri Gyakorló Általános Iskola diákjaival tölthettünk

Részletesebben

2005. január 13. szám.:az udvardi cserkészek és HVCS havilapja:. ára: 5,- Sk. A pont már az í-n van

2005. január 13. szám.:az udvardi cserkészek és HVCS havilapja:. ára: 5,- Sk. A pont már az í-n van 2005. január 13. szám.:az udvardi cserkészek és HVCS havilapja:. ára: 5,- Sk A pont már az í-n van 12 jó ok arra, hogy cserkészek legyünk Hol volt, hol nem volt, volt egy tábor, amiről már meséltem Nektek.

Részletesebben

Ez a kápolna áll, mert sokakban megvan még a hit

Ez a kápolna áll, mert sokakban megvan még a hit 13. évfolyam 4. szám Ötvenhatodik szám 2008. szeptember A SZEKSZÁRDI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG TÁJÉKOZTATÓJA Ez a kápolna áll, mert sokakban megvan még a hit Részletek Bíró László püspök búcsúi szentbeszédéből

Részletesebben

Már is december. A városnegyed, ahol a minden napjaimat élem

Már is december. A városnegyed, ahol a minden napjaimat élem Már is december Rájöttem, mint fösvénynek, úgy kell öriznem a pillanatokat, az órákat Szabó Magda Hihetetlen gyorsasággal repül itt az idő. A napokban azon kaptam magam, hogy már a harmadik havi zsebpénzem

Részletesebben

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg a házat, mert utcanevek nincsenek Japánban! Megismerkedtem

Részletesebben