ÓVODÁSKORI FEJLESZTÉS A DIFER MÉRÉS TÜKRÉBEN. Munkácsi Ildikó

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÓVODÁSKORI FEJLESZTÉS A DIFER MÉRÉS TÜKRÉBEN. Munkácsi Ildikó"

Átírás

1 ÓVODÁSKORI FEJLESZTÉS A DIFER MÉRÉS TÜKRÉBEN Munkácsi Ildikó munkacsildi@gmail.com

2 2 NEVELÉSI INTÉZMÉNY

3 3 J Á T É K ISMERETEK MEGSZERZÉSE = TANULÁS JÁTSSZ A GYERMEKEDDEL, HOGY SZÍVÉT MEGNYERD! (Guths-Muts) A JÁTÉK MAGA A TANULÁS, AHOL EZ NEM URALKODÓ ELEM, OTT A TANULÁS NEHEZÍTETT, AKADÁLYOZOTT. (Rousseau)

4 4 AZ ÓVODÁSKOR NÉHÁNY JELLEMZŐJE ÉRZELMEK jelentős szerepe KÉPZELET, FANTÁZIA a megismerő folyamatokban kiemelkedő szerepet játszik GONDOLKODÁS fejlődése: cselekvő szemléletes szemléletes képszerű elvont gondolkodás

5 5 AZ ÓVODÁSKOR NÉHÁNY JELLEMZŐJE 2. BESZÉD iskolás korra érzéseinek, gondolatainak fontos kifejezési eszköze, és a kapcsolatok kialakításának, működésének legfontosabb eszköze TÁJÉKOZÓDÁS térbeli viszonyok, testtudat SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG spontán tanulási folyamat A képességek fejlődése során minden gyermek ugyanazt az utat járja végig, de begyakorlása, érése gyermekenként különböző.

6 6 Alapkészségek, alapképességek fejlődése Forrás: Nagy, 2000

7 7 A fejlesztés feltétele Diagnosztikus mérés (tudjuk, hol áll a gyermek a fejlődésben) Elsajátítási kritériumok (tudjuk, hová szeretnénk eljutni a fejlesztés során) Kritériumorientált, diagnosztikus tesztek

8 8 DIAGNOSZTIKUS FEJLŐDÉSVIZSGÁLÓ RENDSZER Rendkívül jelentős fejlődésbeli különbségek tapasztalhatók az azonos életkorú gyermekek körében az iskolába lépéskor. 3 és fél éves 6 éves 8 és fél éves

9 9 OKOK? A tanulás egyéni, az adott személyre jellemző folyamat. A személyiség képességeinek fejlődése egyéni eltéréseket mutat. A tanulás eredményességéért a kritikus kognitív képességek fejlettsége a felelős. A kritikus kognitív képességek optimális szintű kifejlettsége több éven át tartó folyamat.

10 10 DIAGNOSZTIKUS FEJLŐDÉSVIZSGÁLÓ RENDSZER (DIFER) o részletes információt nyújt a tanuláshoz szükséges képességek fejlettségéről o a mérőanyag tartalma a gyermek alapképességeinek diagnosztizálásában nyújt segítséget o figyelembe veszi a gyermek életkori jellemzőit

11 11 A mérés módjai o Hosszú nagyon ritkán használjuk o Rövidített minden területről objektív képet kapunk, a fejlesztés alapjául szolgál o Rövid a hét készséget átfogó, szűkített rendszer Az elemi alapkészség-rendszer fejlettségének jelzője Iskolaérettség jelzője

12 12 DIFER tesztrendszerrel mérhető készségek A tesztrendszer területei - írásmozgás-koordináció - beszédhanghallás - relációszókincs - elemi számolás - tapasztalati következtetés - tapasztalati összefüggésmegértés - szocializáció A tesztrendszer kiegészül - zenei alapképességek - elemi kombinatív képesség - elemi rendszerező képesség

13 13 A DIFER rendszer mérése o Egyéni vizsgálat o Javasolt tesztfelvétel: minden gyermeknél 3-5 mérési alkalom, a délelőtti órákban, kb. 1 óra. o Összesen 254 feladatelem.

14 14 Alkalmazási kör Fejlesztés segítéseként: 4 8 éves gyermekek körében normál fejlődés esetén 6 16 éves tanulásban akadályozottak esetén Előszűrőként: tanulási zavar

15 15 Mérések célja A tanulók fejlesztésének támogatása Értékelés normaorientált Egymáshoz viszonyítjuk a teljesítményeket, a gyermekeket, és rangsoroljuk őket. kritériumorientált Viszonyítási alap az elérendő tudásszint.

16 16 A fejlődés követése o Adatlap o Feldolgozó program

17 17 A DIFER készségek jellemzői

18 18 Írásmozgás-koordináció o Az eredményes írástanulás alapvető feltétele. o Fejlődés üteme lassú érés függő fiziológiai fejlődés során a csontok, izmok, idegrostok alkalmassá válnak az írásra. o Direkt, erőltetett fejlesztés károkat okozhat.

19 19

20 20 Fejlődése 3 éves kor körül kezdődik, és 6-8 éves korban fejeződik be. A leggyorsabban fejlődők írásmozgáskoordinációjának spontán kifejlődése min. 2, a leglassabban fejlődőké pedig 5 év. Az első osztály végéig a tanulók fele jut el az optimális működési szintre. A középső csoportos óvodások 40%p, a nagycsoportosok 60 %p és az első osztályosok 85 %p-os országos átlaga gyors fejlődésre utal.

21 21 Az írásmozgás-készség fejlődési szintjei firkálás színezés ráírás másolás LEÍRÁS KÉZÍRÁS

22 22 Az írásmozgás-koordináció elsajátítási szintjei

23 23 Írásmozgás-koordináció A fejlettség, az elsajátítás szintjei, a készségfejlődés alapkategóriái. előkészítő kezdő haladó befejező optimális 0 24 % % % % %

24 24

25 25

26 26 Fejlesztés Elsősorban az általában vett finommozgás-koordinációt lehet fejleszteni a középső és nagycsoportos óvodások körében. Ennek kiváló eszközei: gyurmázás,az összerakós és kirakós, az építő játékok és minden olyan tevékenység, amely az ujjak, a kéz kismértékű mozgásával valósulhat meg. Az ilyen játékokat naponta be kell iktatni, lehetővé kell tenni. Másodsorban íróeszközökkel végzett játékokkal segíthető az írásmozgás-koordináció fejlődése. Rendszeresen lehetővé kell tenni a firkálást, a mindennapi rajzolást.

27 27

28 28 Beszédhanghallás o A beszédészlelés az olvasás-írástanulás kritikus kognitív feltétele. o A hangokat változó hangkörnyezetben önállóan észlelni tudjuk. o Spontán fejlődő készség az életkorral páthuzamosan fejlődik. o Helyesírás fejlettségét befolyásolja.

29 29 Beszédhanghallás A készség az életkorral párhuzamosan fejlődik. Fejlődési idejének nagy része az óvodáskor egészére, és a lassabban fejlődők esetében az iskoláskor első két évére esik. Az iskolába lépő gyermekek mintegy 40 %- ának kialakult ez a készsége.

30 30

31 31 Beszédhanghallás Elsajátítási szintjei

32 32

33 33

34 34

35 35 Relációszókincs o A nyelv alapját képezik a relációszavak, melyek ismerete nélkül a nyelv használata megvalósíthatatlan. o A relációszókincs szavai térbeli, időbeli, mennyiségi, hasonlósági, cselekvési viszonyokat fejeznek ki. o Az anyanyelvtanulás folyamatát a környezet is befolyásolja. o Az olvasás- és írástanulás kritikus feltétele.

36 36 Relációszókincs A magyarban ilyen szerepük van a ragoknak, az igekötőknek is. A relációszókincs ismerete, biztonságos használata nélkül a nyelv használhatatlan. Az iskolába lépésig a gyerekek többsége elsajátítja a relációszókincset, de jelentős hányaduk e tanulási folyamatnak nem ér a végére. A relációszókincs ismerete az eredményes iskolakezdés egyik kritikus feltétele. Közismert, hogy a gyermekek különböző életkorban kezdenek beszélni. Feltehető, hogy ebben az érési folyamatok is közrejátszanak. Ám az is nyilvánvalónak tűnik, hogy az anyanyelvtanulás folyamatát a környezet is befolyásolja. Ismeretes, hogy a nyelvi közeg nélkül felnövő gyermek nem tanulhat meg beszélni.

37 37 Relációszókincs A relációszókincs elsajátításának folyamatát a meséléssel lehet segíteni. Ha az óvodásoknak és első osztályosoknak naponta kétszer 2-5 perces meséket olvasunk fel, és a már többször hallott meséről 5-8 perces beszélgetést kezdeményezünk a relációkra rákérdezve, a gyermekektől is kérdéseket kérve, eredményt remélhetünk.

38 38

39 39 Relációszókincs Elsajátítási szintjei előkészítő kezdő haladó befejező optimális 0 49 % % % % %

40 40

41 41

42 42

43 43 Elemi számolási készség o Az óvodás- és kisiskoláskor egyik legalapvetőbb készsége. o Százas számkörbeli számlálás (pozitív egész számok sorolása növekvő és csökkenő sorrendben) o Húszas számkörbeli manipulatív számolás (tárgyakkal végzett műveletek) o Tízes számkörbeli számképfelismerés, o Százas számkörbeli számolvasás (számok jelének felismerése)

44 44 Elemi számolási készség Legkorábban a számlálás indul fejlődésnek (2-3 éves kor). Számok mondókaszerű mondása jellemző. Számok neve és auditív képének memorizálása jelenti az első lépést a számolási készség kialakulása felé. E készségnek a fejlődése évekig tartó, hosszú folyamat. A fejlődés különbségei óvodás- és kisiskolás korban években mérhetőek. Az elemi számolási készség fejlettsége és az értelmi fejlettség között szoros kapcsolat áll fenn. E készségnek optimális elsajátítása, begyakorlása elengedhetetlen az eredményes iskolai matematikatanuláshoz.

45 45

46 46 Elemi számolási készség Elsajátítási szintjei előkészítő kezdő haladó befejező optimális 0 49 % % % % %

47 47

48 48

49 49

50 50

51 51 Tapasztalati következtetés o A műveletvégzés kizárólag a gyermek személyes tapasztalataira és a mindennapi szituációk nyelvhasználatára épít. o Deduktív gondolkodás egyik formája, a gondolkodási képesség egyike. o A készség fejlődése már kisgyermekkorban kezdődik. o A spontán fejlődés nagyobb része az iskoláskor előtti időszakra esik.

52 52 Tapasztalati következtetés A következtetési sémák megértését és használatát megalapozó nyelvi fordulatok gyakorisága nagymértékben függ a szereplők iskolázottságától. Az iskolába lépők fejlettségét ebből a szempontból elsősorban a szülők nyelvi kultúrája, iskolázottsága befolyásolja.

53 53 Tapasztalati következtetés tesztje A feladatsor 32 feladatból áll. A két feladatsorban feladat szerepel, a feladatok felépítése minden séma esetében hasonlóak. A feladatok két állítással (premissza) kezdődnek. A két állítás alapján kell a gyermekeknek befejezniük a megkezdett harmadik állítást (konklúziót). Minden gyerek csak egy tesztváltozatot old meg, a két változatot véletlenszerűen, váltogatva kell használni. Minden feladat csak egyszer olvasható fel, az ismétlés nem megengedett. Minden olyan választ jónak kell elfogadni, amelyik tartalmazza a helyes kiegészítés elemeit, akkor is, ha ezen kívül a gyerek még mond más elemeket is.

54 54 Kijelentéslogikai sémák

55 55 Predikátumlogikai sémák

56 56

57 57 Tapasztalati következtetés Elsajátítási szintjei

58 58

59 59

60 60 Tapasztalati összefüggés-megértés o Az iskolai oktatásban az összefüggések sokaságát használjuk. o Az összefüggések kezelése a tudásszerző képesség, így az iskolai eredményes tanulás alapvető feltétele.

61 61 Tapasztalati összefüggés-megértés 3-4 éves korban rendkívül gyors fejlődéssel szembesülünk. A nagycsoportos óvodások fejlődése 10 %p Fejlődése spontán folyamat: a környezetben, a szociális közegben, a mesékben előforduló összefüggések hatására alakul. Szélsőségesen nagy különbségek alakulnak ki az azonos életkorúak között

62 62

63 63

64 64 Tapasztalati összefüggés-megértés Elsajátítási szintjei

65 65

66 66

67 67

68 68 Szocializáció o A szociális kompetencia különböző szociális készségek együttes birtoklása. o A szocialitás olyan tartalmait mérjük, amelyek az óvodai és elemi iskolai szociális lét alapját képezik Kapcsolatfelvétel Társakhoz, pedagógushoz való viszonyulás Feladatvállalás Feladattartás Erkölcsi érzék

69 69 Mi hat a gyermek szociális fejlődésére? CSALÁD érzelmi kapcsolatok szülői minták és értékek szülők szociális kompetenciája anya gyerek kötődése

70 70 Szocializáció A szociális alapkészségek fejlődésének jelentős része óvodás korban zajlik. szabad foglalkozás, játék, csoportos együttlét, együttcselekvés, együttműködés

71 71 Szocializáció Feladatvállalás mások által kért, elvárt tevékenységek elvégzése középső csoport végén 80 %p Feladattartás elvárt és vállalt feladat elvégzése Óvodáskorú gyermek 5-15 percig képes belefeledkezve játszani, tevékenységet végezni, mely folyamatosan megújuló motivációt működtet. Erkölcsi érzék a szociális aktivitás értékének és mértékének megítélése Értékelő beszélgetés

72 72

73 73

74 74

75 75

76 76 Alapkészség index Ez a mutató a készségek optimális begyakorlását felvállaló kritériumorientált fejlesztés egyik legfontosabb és legátfogóbb mutatója. Emellett az iskolaérettség megbízható kifejezője is.

77 77

78 78

79 79

80 80

81 81 mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk. (Weöres Sándor) KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

DIFER Szolnok Városi Óvodák

DIFER Szolnok Városi Óvodák DIFER 2014-2015 Szolnok Városi Óvodák Fontos felismerések (Nagy József): Szélsőséges fejlettségbeli különbségek jellemzőek: hatéves korban ötévnyi! A személyiség alaprendszerét- az alapkészségeket- minden

Részletesebben

Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok. Oktatásirányítási indokok. Elemenkénti. A teszt egészére vonatkozó, globális

Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok. Oktatásirányítási indokok. Elemenkénti. A teszt egészére vonatkozó, globális DIFER Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok Elemenkénti Készségenkénti A teszt egészére vonatkozó, globális Oktatásirányítási indokok Iskolában bizonyos esetekben kötelező

Részletesebben

DIAGNOSZTIKA A GYAKORLATBAN

DIAGNOSZTIKA A GYAKORLATBAN DIAGNOSZTIKA A GYAKORLATBAN 2014. november Schmidt Márta gyógypedagógus ISKOLAÉRETTSÉG A Nemzeti köznevelési törvény (Nkt.) 45. (1) bekezdés szerint: "Magyarországon az e törvényben meghatározottak szerint

Részletesebben

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON DANCSÓ TÜNDE Tartalom A standard fogalma A standardleírás jellemzői

Részletesebben

OKM 2006 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS MÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. Németh Imre Általános Iskola (azonosító: 3468)

OKM 2006 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS MÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. Németh Imre Általános Iskola (azonosító: 3468) OKM 2006 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS MÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL Németh Imre Általános Iskola (azonosító: 3468) SULINOVA Kht. Képességfejlesztési Kutatóközpont TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

Kompetenciamérés évfolyam

Kompetenciamérés évfolyam Kompetenciamérés 2010. 4. évfolyam osztály Olvasás Írás kiépültség begyakorlottság begyakorlottság minőség 4.a 87 73 55 69 4.b 81 76 66 65 4.c 85 75 56 67 iskolai 84 75 59 67 országos 85 60 49 71 Az olvasáskészség

Részletesebben

Képességfejlesztés EMLÉKEZTETŐ:

Képességfejlesztés EMLÉKEZTETŐ: Képességfejlesztés EMLÉKEZTETŐ: A személyiségfejlesztéssel kapcsolatban Nagy József a személyiség három általános kompetenciájának (alapkompetencia) és egy speciális (felhasználói) kompetenciának egymást

Részletesebben

4. évfolyam OKÉV mérés A felmérés során vizsgált készségek, képességek

4. évfolyam OKÉV mérés A felmérés során vizsgált készségek, képességek 4. évfolyam OKÉV mérés 2011. A felmérés során vizsgált készségek, képességek A felmérés az anyanyelvi, a matematikai és a gondolkodási kulcskompetencia alapkomponensei közül az alábbiakra terjedt ki: olvasáskészség,

Részletesebben

OKM 2011 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉGÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL

OKM 2011 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉGÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL OKM 211 A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉGÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL Arany János Általános és Gimnázium (azonosító: 3289) Oktatási Hivatal TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ 3 AZ OLVASÁSKÉSZSÉG KIÉPÜLTSÉGE

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

OKM 2010 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉGÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL

OKM 2010 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉGÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL OKM 2 A. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉGÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL Hunyadi János Általános, Óvoda és Alapfokú Művézsetoktatási Intézmény (azonosító: 2) Oktatási Hivatal TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

OKM 2007 TELEPHELYI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. Németh Imre Általános Iskola (azonosító: )

OKM 2007 TELEPHELYI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. Németh Imre Általános Iskola (azonosító: ) OKM JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL Németh Imre Általános Iskola (azonosító: 3481) készült: 8.4.1. 1:: Oktatási Hivatal Közoktatás-értékelési Programok Központja TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

OKM 2007 TELEPHELYI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL

OKM 2007 TELEPHELYI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL OKM 7 JELENTÉS A. ÉVFOLYAMOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (azonosító: 31) készült:.3.. 13:5:7 Oktatási Hivatal Közoktatás-értékelési

Részletesebben

OKM 2008 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. Kölcsey Ferenc Általános Iskola (azonosító: )

OKM 2008 ISKOLAI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. Kölcsey Ferenc Általános Iskola (azonosító: ) A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL Kölcsey Ferenc Általános Iskola (azonosító: 035170) Oktatási Hivatal TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ 3 AZ OLVASÁSKÉSZSÉG KIÉPÜLTSÉGE

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIA MÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE 2007 AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIA MÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE 2007 AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE 1. oldal AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIA MÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE 2007 Matematika: AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE Az alábbi táblázat a 4. évfolyam százalékos eredményeit

Részletesebben

JÓZSA KRISZTIÁN FAZEKASNÉ FENYVESI MARGIT

JÓZSA KRISZTIÁN FAZEKASNÉ FENYVESI MARGIT EREDETI KÖZLEMÉNYEK SZTE-MTA Képességkutató Csoport, SZTE Neveléstudományi Tanszék (Szeged) ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Fõiskolai Kar Tanulásban Akadályozottak és Értelmileg Akadályozottak Pedagógiája

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

Készségfejlesztő tanulójáték

Készségfejlesztő tanulójáték Készségfejlesztő tanulójáték Fejlesszünk? Hagyjuk inkább a gyermeket játszani? A LOGICO játszva fejleszt! A Logico olyan fejlesztőjáték, amely játék közben fejleszti az óvodás és a kiskorú gyermek készségeit

Részletesebben

november 20.

november 20. 2018. november 20. 2018 Méréseink célja - a lemaradók, gyakorlásra szorulók kiszűrése - a tehetségek felismerése - a fejlődés nyomon követése - a tanulók motiválása Mit jelent a sebességmérés a gyerekeknek?

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

Az IMIP megvalósításának értékelése 2010 2011-es tanév

Az IMIP megvalósításának értékelése 2010 2011-es tanév Az IMIP megvalósításának értékelése 2010 2011-es tanév Készítette: Koncz Jánosné intézményegység-vezető Freschli Józsefné IMIP csoportvezető Bevezetés A nevelési évre betervezett közösségi programok, átgondolt

Részletesebben

Az iskolakezdés sikerességét elsősorban az határozza meg, hogy a gyermek kognitív

Az iskolakezdés sikerességét elsősorban az határozza meg, hogy a gyermek kognitív Iskolakultúra 2010/3 Nagy Zsuzsanna SZTE, Neveléstudományi Doktori Iskola Középső csoportos gyermekek készségfejlettsége Összefüggés a RÖVID DIFER és Piaget feladatai között Gyermekeink életében az óvodában

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

JÓZSA KRISZTIÁN FAZEKASNÉ FENYVESI MARGIT

JÓZSA KRISZTIÁN FAZEKASNÉ FENYVESI MARGIT EREDETI KÖZLEMÉNYEK A DIFER programcsomag alkalmazási lehetõsége tanulásban akadályozott gyermekeknél * I. rész JÓZSA KRISZTIÁN FAZEKASNÉ FENYVESI MARGIT A gyógypedagógiának és a többségi pedagógiának

Részletesebben

Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései

Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIX. Kerületi Tagintézménye Molnár Anikó Okleveles gyógypedagógus Szakvizsgázott fejlesztőpedagógus

Részletesebben

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE 2013/2014 Bevezetés Munkánk során hangsúlyozottan jelenik meg az egyéni haladási ütemet segítő differenciált egyéni fejlesztés. Óvodába lépéskor az első, legfontosabb

Részletesebben

N É Z D - H A L L D - ÉREZD- M O N D D! A Z É S Z L E L É S n o v e m b e r 1 4.

N É Z D - H A L L D - ÉREZD- M O N D D! A Z É S Z L E L É S n o v e m b e r 1 4. Ó V O D Á S O K É S K I S I S K O L Á S O K S Z Ó K I N C S É N E K É S N Y E L V I T U D A T O S S Á G Á N A K V I Z S G Á L A T A É S F E J L E S Z T É S I L E H E T Ő S É G E I S Z A B Ó Á G N E S E

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

Korszerű óvodavezetés, hatékony óvodai nevelés

Korszerű óvodavezetés, hatékony óvodai nevelés Az egyéni fejlődés dokumentálása Korszerű óvodavezetés, hatékony óvodai nevelés 2013. 10. 07. Sz. Nyitrai Ágnes PhD, Nagy József (2007): Kompetencia=motívum- és tudásrendszer A kognitív kompetencia áll

Részletesebben

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem!

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem! ÚTON AZ ISKOLA FELÉ Hurrá! Nagycsoportos lettem! Prevenciós munka Nagycsoportosok szűrése Konzultáció óvónőkkel Egyéni vizsgálatok-készség, képesség felmérés, javaslattétel Iskolába lépéshez szükséges

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. feladat 5 pont Határozza meg a szocializáció fogalmát! A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat

Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat Intézmény neve: Fazekas József Általános Iskola, Napközi Otthonos Óvoda és Egységes Óvoda - Bölcsőde Intézmény e-mail címe: fazekasisk@gmail.com Kitöltő neve:

Részletesebben

Óvoda-iskola átmenetét segítő program

Óvoda-iskola átmenetét segítő program Óvoda-iskola átmenetét segítő program JÓ GYAKORLATOK ÉLTES EGYMI PÉCS MÁNFAI ZITA gyógypedagógus Az átlagtól eltérő fejlődésmenetű gyermek és az iskolakezdés Segédanyag az óvoda iskola átmenetének megkönnyítése

Részletesebben

A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre

A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre A sajátos nevelési igényt a megyei szakértői bizottság szakvéleményben állapítja meg. Az Intézményben integráltan

Részletesebben

ÖSSZEGZŐ TÁBLÁZAT (Nagy József munkája alapján) SZEMÉLYISÉG. ALAPKOMPETENCIÁK A személyiség motívum és tudásrendszere.

ÖSSZEGZŐ TÁBLÁZAT (Nagy József munkája alapján) SZEMÉLYISÉG. ALAPKOMPETENCIÁK A személyiség motívum és tudásrendszere. ÖSSZEGZŐ TÁBLÁZAT (Nagy József munkája alapján) SZEMÉLYISÉG ALAPRENDSZER (alapkomponensek+készenléti komponensek rendszere) KOMPETENCIÁK Alapkomponensek összetevői: alapkompetenciák Alapmotívumok Személyes

Részletesebben

SIOK FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁDÁND évi kompetenciamérés eredményei, fejlesztési javaslatok

SIOK FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁDÁND évi kompetenciamérés eredményei, fejlesztési javaslatok SIOK FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁDÁND 2011. évi kompetenciamérés eredményei, fejlesztési javaslatok 4. évfolyam A 2011-es tanévben telephelyünk nem került a 200 kiválasztott intézmény közé. Így a kijavított

Részletesebben

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK 5. osztály KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK A SOKSZÍNŰ MATEMATIKA TANKÖNYVCSALÁD TANKÖNYVEIBEN ÉS MUNKAFÜZETEIBEN A matematikatanítás célja és feladata, hogy a tanulók az őket körülvevő világ mennyiségi

Részletesebben

Félévi beszámoló. Fejlesztő nevelés-oktatás. 2017/2018. tanév I. félév

Félévi beszámoló. Fejlesztő nevelés-oktatás. 2017/2018. tanév I. félév Félévi beszámoló Fejlesztő nevelés-oktatás 2017/2018. tanév I. félév Tartalom Tanulói létszámadatok Személyi feltételek Szabályozóink Szakmai innováció Fejlesztő nevelés-oktatás munkaközösség Tárgyi, infrastrukturális

Részletesebben

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Kutatás, alkalmazás, gyakorlat A tudományos kutatás célja: kérdések megfogalmazása és válaszok keresése

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS Józsa Krisztián A tudásszerző képesség kritériumorientált fejlesztése tantárgyi tartalmakkal T043480

ZÁRÓJELENTÉS Józsa Krisztián A tudásszerző képesség kritériumorientált fejlesztése tantárgyi tartalmakkal T043480 ZÁRÓJELENTÉS Témavezető neve: Józsa Krisztián A téma címe: A tudásszerző képesség kritériumorientált fejlesztése tantárgyi tartalmakkal A kutatás időtartama: 2003-2006. OTKA Nyilvántartási szám: T043480

Részletesebben

Egyéni fejlesztési terv

Egyéni fejlesztési terv Egyéni fejlesztési terv Összeállította: Szabó Ottilia, Nemzeti Tankönyvkiadó Intézmény Tanuló Neve: Címe: Neve: Osztályfoka: Születési hely, idı: Anyja neve: Gondviselı: Lakcím, telefonszám: Fejlesztési

Részletesebben

TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita

TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita A következı

Részletesebben

Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában

Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában 2019.03.29. Szakmai nap Szolnok Előadó: Balog Jánosné, óvodapedagógus A Mozgáskotta eredete Magyar Gábor pszichológus, testnevelő tanár: http://www.mozgaskotta.hu/bemutatkozas.html

Részletesebben

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje.

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. 2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. Az oktatási folyamat tervezése a központi kerettanterv alapján a helyi tanterv elkészítésével kezdődik. A szakmai munkaközösség tagjai

Részletesebben

TÚL A TANÓRÁN MŰVÉSZETEK ÉS A FEJLŐDŐ, KIBONTAKOZÓ EMBER. Csépe Valéria

TÚL A TANÓRÁN MŰVÉSZETEK ÉS A FEJLŐDŐ, KIBONTAKOZÓ EMBER. Csépe Valéria TÚL A TANÓRÁN MŰVÉSZETEK ÉS A FEJLŐDŐ, KIBONTAKOZÓ EMBER Csépe Valéria csepe.valeria@ttk.mta.hu 1 TÉMÁK Szerep Hely Hatás Tanóra és azon túl 2 A MŰVÉSZETEK SZEREPE Világgazdasági Fórum- a tíz legfontosabb

Részletesebben

OKM 2006 TELEPHELYI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS MÉRÉS EREDMÉNYEIRİL

OKM 2006 TELEPHELYI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS MÉRÉS EREDMÉNYEIRİL OKM 2006 TELEPHELYI JELENTÉS A 4. ÉVFOLYAMOS ORSZÁGOS MÉRÉS EREDMÉNYEIRİL Fazekas Mihály Fıvárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (azonosító: 362601) SULINOVA Kht. Képességfejlesztési Kutatóközpont

Részletesebben

A hatékony, önálló tanulás kompetenciájának fejleszthetősége elektronikus tananyagokban

A hatékony, önálló tanulás kompetenciájának fejleszthetősége elektronikus tananyagokban A hatékony, önálló tanulás kompetenciájának fejleszthetősége elektronikus tananyagokban Mikóné Márton Julianna julim@de-efk.hu Multimédia az oktatásban 2009 Debrecen, 2009. június 25. Kompetencia A kompetencia

Részletesebben

Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014

Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014 Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014 (az elmúlt évek tapasztalatai alapján) 1. Bevezetés Az iskolakezdéssel új korszak kezdődik minden kisgyermek életében. A játékot, mint eddigi

Részletesebben

TSMT-jellegű testnevelés bevezetése az ürömi József Nádor Általános Iskolában

TSMT-jellegű testnevelés bevezetése az ürömi József Nádor Általános Iskolában Tóthné Török Mária TSMT-jellegű testnevelés bevezetése az ürömi József Nádor Általános Iskolában Az előadás vázlata: A TSMT bemutatása, szemléletváltás a testnevelés órákon Az állapot és mozgásvizsgálat

Részletesebben

Egésznapos iskola vagy tanoda?

Egésznapos iskola vagy tanoda? Egésznapos iskola vagy tanoda? A 2013-as tanoda monitoring-program fő eredményeinek továbbgondolása Lannert Judit Országos Neveléstudományi Konferencia, 2014, Debrecen 1 Kérdés: A tanodába járás összefüggésben

Részletesebben

Elégedettség mérés március

Elégedettség mérés március Elégedettség mérés 1. március 1. kérdés: Ki töltötte ki a kérdőívet? Ki töltötte ki a kérdőívet? 7 anya apa közösen 3 1. kérdés: Legmagasabb iskolai végzettség? Legmagasabb iskolai végzettség 9 1 1 Legfeljebb

Részletesebben

EFOP VEKOP A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés

EFOP VEKOP A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés SNI nem SNI A különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló

Részletesebben

A RENDSZEREZŐ KÉPESSÉG FEJLŐDÉSE 4 8 ÉVES ÉLETKORBAN. Zentai Gabriella Békés Megyei Tudásház és Könyvtár

A RENDSZEREZŐ KÉPESSÉG FEJLŐDÉSE 4 8 ÉVES ÉLETKORBAN. Zentai Gabriella Békés Megyei Tudásház és Könyvtár MAGYAR PEDAGÓGIA 110. évf. 1. szám 5 34. (2010) A RENDSZEREZŐ KÉPESSÉG FEJLŐDÉSE 4 8 ÉVES ÉLETKORBAN Zentai Gabriella Békés Megyei Tudásház és Könyvtár Az oktatás eredményességének kulcskérdése a képességek,

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása

A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása Törökné Cseh Katalin logopédus szakpszichológus Budapest, III.Ker. EGYMI Logopédiai Szakszolgálat cseh.torok@t-online.hu SOFI Konferencia,

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás 2009.

A kompetencia alapú oktatás 2009. A kompetencia alapú oktatás 2009. Kompetencia alapú okt. Hunyadi Stratégia Hunyadi János J KözoktatK zoktatási Intézm zmény Stratégi giájának ismertetése, se, prezentálása Az előzmények (1) Miért tudunk

Részletesebben

Elviseli a monotóniát. Hosszú ideig tud egy helyben ülni. Betartja a szabályokat.

Elviseli a monotóniát. Hosszú ideig tud egy helyben ülni. Betartja a szabályokat. Iskolanyitogató Szociális érettség Érdeklődik az iskola iránt. Igyekszik a közösségbe beilleszkedni. Elfogadja a feladathelyzetet, egyedül elvégzi azokat, figyelme nem kalandozik el. Feladattudat, feladattartás

Részletesebben

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI 5-7 éves korban ÁLTALÁNOS ÉSZREVÉTELEK: A gyermekek fejlődésük során különböző szinteken mennek át. Különböző szükségletek, attitűdök és növekedési periódusok.

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG

AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG Kovács Erika Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Az ONOAP jogszabályi környezete

Részletesebben

- Olvasás: Hangos olvasás gyakorlása; olvasmányhoz kapcsolódó feladatok megoldása

- Olvasás: Hangos olvasás gyakorlása; olvasmányhoz kapcsolódó feladatok megoldása Óraterv/Foglalkozásterv Tanulásirányítás A pedagógus neve: Novák Ágnes Műveltségi terület: napközi Tantárgy/foglalkozás: tanulásirányítás Osztály: 3. osztály Az óra/foglalkozás témája: A házi feladatok

Részletesebben

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG É N É S M Á S I K ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG modul szerzôje: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZKB_103_11 106 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK TNÁRI

Részletesebben

Egyéni átvezetési terv óvodából az iskolába. Tatabánya,

Egyéni átvezetési terv óvodából az iskolába. Tatabánya, Egyéni átvezetési terv óvodából az iskolába Tatabánya, 2013. 06. 21. Gondolatébresztő Az életnek melyik a legszigorúbb törvénye? A növekvés. Erkölcsi, szellemi vagy fizikai szervezetünk egyetlen porcikája

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs Alulteljesítő tehetségek Kozma Szabolcs. MOTTÓ Az eredetiség nem azt jelenti, hogy olyat mondunk, amit még senki nem mondott, hanem, hogy pontosan azt mondjuk, amit mi magunk gondolunk. James Stephens

Részletesebben

"Ne erőszakkal oktasd a gyermeket barátom, hanem játszva tanuljanak: már csak azért is, hogy könnyebben megfigyelhesd, melyiknek mire van hajlama.

Ne erőszakkal oktasd a gyermeket barátom, hanem játszva tanuljanak: már csak azért is, hogy könnyebben megfigyelhesd, melyiknek mire van hajlama. "Ne erőszakkal oktasd a gyermeket barátom, hanem játszva tanuljanak: már csak azért is, hogy könnyebben megfigyelhesd, melyiknek mire van hajlama." Platon A fejlődésnek szabályos menete van, amely függ

Részletesebben

Miben fejlődne szívesen?

Miben fejlődne szívesen? Miben fejlődne szívesen? Tartalomelemzés Szegedi Eszter 2011. január A vizsgálat egy nagyobb kutatás keretében történt, melynek címe: A TANÁRI KOMEPETENCIÁK ÉS A TANÍTÁS EREDMÉNYESSÉGE A kutatás három

Részletesebben

A szövegértési stratégiák szerepe a hatékony tanulásban. MEGÚJULÓ TANKÖNY KONFERENCIA Budapest, Steklács János

A szövegértési stratégiák szerepe a hatékony tanulásban. MEGÚJULÓ TANKÖNY KONFERENCIA Budapest, Steklács János A szövegértési stratégiák szerepe a hatékony tanulásban MEGÚJULÓ TANKÖNY KONFERENCIA Budapest, 2014. 11. 14. Steklács János Olvasási stratégiák Mit jelent a kognitív stratégia? A kognitív stratégiák az

Részletesebben

A május 27-i országos kompetenciamérés eredményei

A május 27-i országos kompetenciamérés eredményei A 2009. május 27-i országos kompetenciamérés eredményei A Bornemisza Péter Gimnázium eredményeinek és a fenntartói eredmények elemzése Készítette: Erdei Ildikó A tizedik évfolyam eredményei Fenntartói

Részletesebben

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) orm. rendelete az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról Az óvodai élet megszervezése 4. Az óvodai nevelés tervezését, valamint a gyermekek megismerését és fejlesztését,

Részletesebben

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Program címe: Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Tanúsítvány száma: 6/2015. Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. július 23. Kérelmező neve: Független Egyesület (Nonprofit civil Szervezet) Program

Részletesebben

Sakk logika Jó gyakorlat

Sakk logika Jó gyakorlat Sakk logika Jó gyakorlat a telki Pipacsvirág Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában A sakk-logika oktatása a Pipacsvirág Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2001 Megnyílik

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény

Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény Jó gyakorlat megnevezése: A tanulás ne legyen lecke a gyermeknek, hanem szívdobogtató élmény (József A) A motiváció,

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe)

MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe) MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe) 1. Gondolkodási módszerek, halmazok, matematikai logika, kombinatorika 15óra Kulcs ismerete A vizuális, auditív és taktilis percepció fejlesztése. Összehasonlítás,

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája Fejlődéslélektan A tantárgy típusa DF

Részletesebben

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével.

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével. Óravázlat Tantárgy: Matematika Osztály: BONI Széchenyi István Általános Iskola 1. e Tanít: Dr. Szudi Lászlóné Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel Kiemelt kompetenciák: Matematika

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015 januárjában végzett munkájáról Tartalom Rövid bemutatkozás... 3 A Hajdúnánási

Részletesebben

Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció

Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció Hol történik? Ki végzi? Mennyi idıt vesz igénybe? Meddig tart???? Biztos, hogy szükséges, hogy kell? Miért szükséges? Egyéni fejlesztés A gyermekek, tanulók

Részletesebben

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010.

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Önálló intézményi innováció Medve hét A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Témahét feladata: Medve ( febr. 2) Áttekintő táblázat Téma Nevelési területek A környező világ tevékeny megismerése

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta Ökoiskola

Részletesebben

Nem szakrendszerű oktatás bevezetése a. Ökumenikus. igazgatóhelyettes

Nem szakrendszerű oktatás bevezetése a. Ökumenikus. igazgatóhelyettes Nem szakrendszerű oktatás bevezetése a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskolában Összeállította Székely András, igazgatóhelyettes Az iskoláról Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA - ÖKOISKOLA PROGRAM - Papírgyűjtés. - témanap beszámoló -

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA - ÖKOISKOLA PROGRAM - Papírgyűjtés. - témanap beszámoló - KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA - ÖKOISKOLA PROGRAM - Papírgyűjtés - témanap beszámoló - Mindig a holnapban reménykedünk, a holnap viszont valószínűleg tőlünk remél egyet-mást. Ernst R. Hauschka A

Részletesebben

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN 2017/2018 Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta

Részletesebben

Józsa Krisztián egyetemi adjunktus, Neveléstudományi Tanszék, BTK, SZTE, Szeged SZTE-MTA Képességkutató Csoport, Szeged

Józsa Krisztián egyetemi adjunktus, Neveléstudományi Tanszék, BTK, SZTE, Szeged SZTE-MTA Képességkutató Csoport, Szeged Iskolakultúra 2004/11 Józsa Krisztián egyetemi adjunktus, Neveléstudományi Tanszék, BTK, SZTE, Szeged SZTE-MTA Képességkutató Csoport, Szeged Az elsõ osztályos tanulók elemi alapkészségeinek fejlettsége

Részletesebben

Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv)

Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv) Kropfné Knipp Mária tanító, Audi Hungaria ÁMK, Győr Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv) Célcsoport: 1. osztály (általános iskola) Téma besorolás: - műveltségterület anyanyelv - tantárgy

Részletesebben

www.dinasztia.hu Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer Képességfejlesztő játék csoportos foglalkozásokra, de akár egyéni fejlesztésre is!

www.dinasztia.hu Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer Képességfejlesztő játék csoportos foglalkozásokra, de akár egyéni fejlesztésre is! Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer átfogó, komplex sorozat, mely az iskolaérettség szempontjából lényeges, összes képességet fejleszti: megfigyelés, összpontosítás, kitartás, problémamegoldó

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

- Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának

- Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának EGY PLURÁLIS INTELLIGENCIA KONCEPCIÓ ÉS A MONTESSORI PEDAGÓGIA KOMPARATÍV MEGKÖZELÍTÉSE - Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának egy lehetséges alternatívája Sándor-Schmidt Barbara

Részletesebben

Aszületéstől 8 éves korig tartó időszakot koragyermekkornak ( early childhood )

Aszületéstől 8 éves korig tartó időszakot koragyermekkornak ( early childhood ) Iskolakultúra, 26. évfolyam, 2016/4. szám DOI: 10.17543/ISKKULT.2016.4.59 Józsa Krisztián Szegedi Tudományegyetem Neveléselmélet Tanszék Kihívások és lehetőségek az óvodai fejlesztésben Ez a tanulmány

Részletesebben

TI és ÉN = MI Társas Ismeretek és Érzelmi Nevelés Mindannyiunkért Érték- és értelemközpontú kísérleti program kisiskolásoknak 1 PATAKY KRISZTINA iskolapszichológus, logoterápiai tanácsadó és személyiségfejlesztő,

Részletesebben

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 TÁMOP 3.4.3 08/2 Elsődleges cél volt a gyermek személyiségét több irányból fejleszteni a kiemelkedő képességeit tovább csiszolni, a testilelki komfortérzetét

Részletesebben

WISC-IV Intelligencia teszt bemutatása esetismertetéssel

WISC-IV Intelligencia teszt bemutatása esetismertetéssel 26. Oroszi Zsuzsanna: WISC-IV Intelligencia teszt bemutatása esetismertetéssel A Weschler intelligenciatesztek a gyermek és felnőtt-korúak kognitív képességeinek átfogó és megbízható feltárását szolgálják.

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A pszichológia alapjai A tantárgy típusa DF

Részletesebben