Régi és új szilvafajták

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Régi és új szilvafajták"

Átírás

1 A koronaformákról és a szilva metszéséről Gonda István, a Debreceni Egyetem professzora beszélt. Az új fajták növekedési sajátosságai nagyon eltérőek, ezért érdemes külön csoportosítani azokat és eltérő metszésmódot alkalmazni. Rövid nyársakon terem a Haganta, hosszú termőnyársakon a Jojo és a Katinka, míg a Presenta és az Elena fáin mindkét típusú termőnyárs előfordul. Tizenkét éves, 6 x 3 méterre telepített ültetvényben a Katinka 30, az Elena 43, a Presenta 37, a Topend Plus 42 tonnás átlagtermést adott. A Presenta tengelydominanciája kimondottan erős, 3 éves részein már kevés termőrügy fejlődik, szakaszos termésre hajlamos. Ebből már nyilvánvaló, hogy rendszeres, alapos metszésben kell részesíteni, ajánlott a nyári metszés is. Ajánlott térállása 5 x 2,53 méter. Az Elvira erős növekedésű, jól elágazik, könnyen alakítható, jó a termőrész-berakódottsága. Szabad orsó koronát alakítsunk belőle, 5 x 2,53 méteres térállásban. A Jojo középerős növekedésű, igen jól alakítható fát nevel, 5 x 22,5 méterre lehet telepíteni. A Tophit Gonda István kedvence, laza, jó szerkezetű fáját erős tengelydominancia jellemzi. Bőtermő, sűrűn telepíthető, ajánlott térállása 5 x 2 méter. Hasonló térállásban telepíthető a Haganta, ami rendszeres metszést igényel. Rövid, 15 cm-es termőnyársakon hozza a termését. Ha szilvát telepítenék, a térálláson gondolkodnék el a leginkább, mondta a professzor. A szilva ugyanis a leghatékonyabban szedhető csonthéjas gyümölcs, naponta kg-ot tud leszedni egy ember, ezért nincs kényszer, hogy csak földről elérhető fát neveljünk. Ha szűkebb térállást alkalmazunk, nyáron is metszeni kell a fákat egykét alkalommal, ami viszont nem éri meg a ráfordítást. Ráadásul olyan kicsi az árkülönbség a kézzel szedett és a rázott gyümölcs között, hogy a többletráfordítás nem térül meg. Tóth Elek munkássága Erdős Zoltán, a ceglédi kutatóintézet igazgatója a 2002-ben elhunyt Tóth Elekre emlékezett. A kutató először Fer tődön, majd Budatétény ben (Érd-Elvira) dolgozott a Kertészeti Kutatóintézetben. Doktori értekezését a szilvafajták öntermékenyüléséről írta. Nyugdíjazásától, 1979-től közel 20 évig Cegléden kutatott, oda mentette át az Érden kivágott szilva-fajtagyűjtemény és az új szilvahibridek egy részét. Munkája eredménye a két Besztercei klón, az alapfajtánál nagyobb gyümölcsű Bt 1 és a 1. oldal (összes: 8)

2 bőtermőbb Bt 2. Neki köszönhetjük a Ruth Gerstetter, a Stanley, a Mont fort, a Tuleu Gras, a Bluefre, a President és a Utility honosítását. Rengeteg tájfajtát is begyűjtött, ilyen például a Beregi datolya, a Sárga Besztercei, a Révfülöpi szilva, a Lengyel szilva. Sajnos a szilvahimlő vírus miatt nagyon nehéz a szilva szaporítása, nincs elég hatékony módszer a vírusmentesítésre. Évekig kell várni a továbbszaporításra alkalmas törzsanyagra. Ismerünk szerencsére a vírusfertőzésnek ellenálló szilvákat is, ilyenek a mirabellák, folytatta a szilvanemesítésről szóló előadást Surányi Dezső. A fajtagyűjteményben sok értékes adatra találnak a mai napig, és érdemes visszatekinteni Tóth Elek eredményeire, a fajtákról alkotott véleményére. Jónak tartotta például a Vörös nektarin szilvát a gyümölcs mérete és a fa termesztési tulajdonságai alapján. Már az 1950-es években megállapította, hogy a Besztercei fajtának a nagyobb gyümölcsű változatait kell keresni és továbbszaporítani. Sajnos a fajta már akkor leromlott, mert sokan magról szaporították. Ugyancsak tőle tudjuk, hogy a sziromlevél fontos bélyeg a szilvafajták rendszertanában. 120 fajta vizsgálata alapján megállapította, hogy az összes szilva negyede jól ön termékenyül, egyharmada viszont teljesen önmeddő, ilyen például a Ruth Gerstetter, a Vörös nektarin, vagy a Zöld ringló. Jól termékenyül a Besztercei, az Olasz kék és a Paczelt szilva, de még ezeknél az öntermékeny fajtáknál is érdemes méheket telepíteni a gyümölcsösbe a jobb megporzás érdekében. Más fajták megbízhatatlanok, szeszélyesen terem például a Utility vagy a President. Előbbi az idén hihetetlenül sokat termett és az íze is jó volt. Jó lenne rájönni, mivel volt összefüggésben ez a jó évjárat. Ugyancsak jól termett az idén a Révfülöpi szilva, a Szarvasi és a Sárga besztercei, bár azt a levele alapján nem szabadna Beszterceinek hívni, használjuk a C jelölést, mondta Surányi Dezső. Tóth Elek emlékére szülővárosában, Gyomaendrődön, annak is az endrődi részén vérszilvafát ültettek és tavaly emléktáblát állítottak. Széles az alanyválaszték A szilva számára az igen gyengétől az igen erős növekedésű alanyig teljes a választék, tudtuk meg Hrotkó Károly, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tanára előadásából. Általában a rokon fajok olthatók egymásra, de minden faj és fajta összeférhetőségét külön kell értékelni. A legtöbb alany Nyugat-Európából származik, ezeknek a hazai éghajlathoz való alkalmazkodó képességét alaposabban meg kell ismernünk, mielőtt széles körben használnánk azokat. Szilvából akár erős növekedésű alanyon is lehet intenzív ültetvényt művelni. A térállást tekintve vitába szállt Gonda Istvánnal: szerinte előre el kell dönteni, hogy milyen piacra szánjuk az árut, nem összeegyeztethető 2. oldal (összes: 8)

3 a kézi és a gépi szedés. Hazánkban a mirobalán a legelterjedtebb alany, sajnos a faiskolák annak is az ismeretlen eredetű magoncait használják. A ceglédi mirobalán magoncok használata is elég nagy arányú, a St. Julien alanyé viszont csak néhány százalékos. Mirobalánból a ceglédi magoncok vírusmentesek, jó magot teremnek és jó a csírázó képességük. Léteznek klónok is, mint az angol B klón, a szlovák MYBO1 és MYKLA, az amerikai M 29 C, vagy a francia Myrocal. Az utóbbi két mirobalán klón az irodalom szerint jól tűri a szárazságot és a meszes talajt. Hibrid alanyok közül szinte minden termőhelyre ajánlott a francia Marianna GF 8/1. Bírja a meszet és az időszakos vízborítást, a mirobalán magoncnál kissé erősebb növekedésű. Amerikai szilva a Marianna 2624, kajszi, szilva és mandula alanyának ajánlják. A GF 31 nagy hibája, hogy rendkívül vírusér zékeny. A Bel siana szilva utódai közé tartozik a Jaspi és az Ishtara, mindkettő középerős növekedésű. Polihibrid alany a Citation, kajszi és ázsiai Prunus fajok keresztezéséből származik. A mirobalán legnagyobb hibája, hogy sok sarjat hoz, könnyebben esik a vírusfertőzés áldozatául. Jól viseli a kötöttebb, nedvesebb talajokat, jól szaporítható. Faiskolában nem jó korán szemezni. A szilva alanyok általában közepes növekedési erélyűek, de érdekes módon a Fehér besztercei a kajszinak nagyon jó alanya, a szilvafajtáknak kevésbé. Nagy csoport a kökényszilvák (Prunus insititia), változatai szerte a világon megtalálhatók a folyók menti ligeterdőkben. Ebből is ered, hogy gyökere érzékeny a kiszáradásra. Alanyként kevésbé sarjadzik, viszont csemetéje elég lassan nő. Nálunk a Tisza mentén található sok belőlük, a francia St. Julien alany a Loire mellől származik. Magtermő és vegetatív szaporítású alanyok is ismertek ebből a fajból. Jó alanynak látszik a C 83 kökényszilva, de vírusmentesíteni kellene, sajnos még nincs szaporításban. Hazai alkalmazásra lehet alkalmas a GF 655/2. 3. oldal (összes: 8)

4 Törpe növekedésű alany a Pixy. A törpe növekedésű alanyok csoportját több faj képviselői alkotják: Prunus besseyii, Prunus pumila Pumila (francia, igen törpe alany) és Pumiselect (német) fajtája, Prunus tomentosa és hibridjei. A Nyikitszkij Botanikus Kert féltörpe növekedésű alanyokat hozott létre, a Krymsk 1 és 2 nálunk azonban valószínűleg nem bírná a nyári meleget és szárazságot, valamint nagyon tápanyagigényesek, a gyümölcs aprósodhat rajtuk. Nálunk a Wangenheim a leggyengébb növekedésű, még ajánlott szilvaalany, az annál is kisebbek már nem valók a hazai körülmények közé. Ebbe a féltörpe növekedési csoportba tartozik még a St Julien 655/2, a Julior, az Ishtara és a Citation. A szilvafajta növekedési erélyét is figyelembe kell venni az alanyválasztáshoz, például a gyenge növekedésű Cacanskalepotica a legerősebb alanyon termett a legjobban az egyetemi kísérletben. Soroksáron a kísérleti ültetvényben 4 méter sortávolságra és 1,25-1,5-1,75 és 2 méter tőtávolságra ültetett fákat neveltek, Bluefre és Stanley oltványokat. A Stanley termése hektárra átszámítva 25 és 36 tonna közé esett, a legtöbb termést a 2000es tőszámú változatban lehetett betakarítani. Ugyanez a tőszám a Bluefre esetében a GF655/ 2 alanyon 30, a C.679 mirobalánon 23 tonna termést eredményezett a negyedik évben. Alany és öntözés Czinege Anikó, a Kecskeméti Főiskola tanársegéde tenyészedényes öntözési kísérlet első eredményeiről számolt be. Hat szilvafajta (Topper,Cacanskalepotica, Jojo, Katinka, Topfive éstoptaste) és hat alany (mirobalán, St.JulienGF655/ 2,St. JulienA, Fereley, Wangenheim és Wavit) szerepelt a kísérletben, különböző kombinációkban. Egyedül a mirobalán jelent meg minden szilvafajtával együtt. Az ültetés éve 2010, az öntözési kísérlet 2012ben kezdődött, 2, illetve 4 literes óránkénti vízadaggal. Legkorábban a Katinka ért, július közepe táján, a Cacansk alepotica július végén, augusztus elején a Tophit és augusztus 25 körül a Topper. Ez a fajta termett a legtöbbet, 2012-ben fánként 5 kg-ot, az idén pedig már 20 kgot. Sajnos a gyümölcse apró, jövőre ritkítani fogják és figyelik a beavatkozás hatását a gyümölcsméretre. A Topfive esetében mutatta be az előadó a termőrészek alakulását két alanyon. St.Julien GF655/ 2 alanyon 55 százalékban termőnyársak, 14 százalékban hosszú termővesszők alakultak ki a fákon, százalék volt a bokrétás termőnyárs és a középhosszú termővessző aránya, 7 százalék az álbokrétás termőnyársé. A St.JulienA alanyon is a termőnyárs volt a leggyakoribb termőrész (51%), de 28 százalék lett a hosszú termővesszők aránya, a másik három termőrész 68 százalékos aránnyal szerepelt. Tavaly már mérhették az öntözés hatását a termésmennyiségre. A Topper mirobalánon és St.JulienGF655/ 2 alanyon termett jól, míg a Fereley alanyon csak ötödannyit, a kétszeres vízadag pedig csak a St.Julienen eredményezett valamivel több termést. Második helyen a Toptaste 4. oldal (összes: 8)

5 szerepelt, fánként körülbelül 2,5 kg volt a 2012-es termése a két StJulien alanyon, valamint a Fereleyn, a mirobalánon és a Wangenheimen kevesebbet termett. A legnagyobb gyümölcsöt a Toptaste adta, gyakorlatilag, alanytól függetlenül, gramm volt a gyümölcstömeg. Alig maradt el tőle a Cacanska lepotica gyümölcsmérete. A gyümölcsök minőségét vizsgálva a Toptaste kiemelkedően magas szárazanyagtartalma érdemel említést, savtartalomban a Topfive, húskeménységben a Topper és a Topfive kiemelkedő. A vízmegvonás hatását is vizsgálták a fákra: nyár közepén 9 napig nem öntözték a konténeres növényeket. A legrosszabbul a Fereley alanyon álló Topper viselte a szárazságot, elhullatta a gyümölcsét, mirobalánon viszont még a lombja sem lankadt. Ugyanakkor a Ferely alanyon a Toptaste nem reagált ilyen szélsőségesen a szárazságra. A Wangenheim és a Wavit nem bírja a szárazságot és a Wangnheim Toptaste kombináció inkompatibilisnek mutatkozott. A többi alany jól összefért a vizsgált nemes fajtákkal. A fajtákról legbiztosabban a termőre fordulás ideje értékelhető: korán fordul termőre a Topper és a Toptaste, míg a Katinka az irodalom szerint korán, a kísérletben viszont későn kezd teremni. Német fajták hazánkban Kovács Szilvia, a BCE adjunktusa a Gyümölcstermő Növények Tanszéken folyó fajtaértékelés eredményeit ismertette. Eltérnek a hazai tapasztalatok az irodalomban leírtaktól, ezért is fontos a hazai fajtakutatás. Hazánkba elsősorban új német szilvafajtákat hoztak be, pedig érdemes lenne körülnézni a román, olasz és szerb fajták közt is. Napjainkban a grammos, kék vagy sötétkék, jóízű, magas szárazanyag-tartalmú, szilárd húsú, magvaváló, kis magvú fajtákat tartjuk jónak. Követelmény még a korai termőre fordulás, a bő termés, az öntemékenyülés és a betegségekkel szembeni ellenállóság. A hazai ültetvényekben a Cacanskalepotica a legnagyobb arányban telepített fajta, bár az utóbbi években csökkent az aránya és az ára is. A Beszterceire állandó igény mutatkozik, nagyon jó minőségű a gyümölcse, de az ellenálló képességén és a termésbiztonságán kellene javítani. A Stanley 40 éve van termesztésben, az aránya kissé nőtt, mert nagyon megbízhatóan terem: a tavalyi fagyok sem tettek kárt benne. A 2000-es években került hazánkba a Katinka, az Elena, a Presenta, a Hanita, a Haganta és a Topsorozat. Közülük a Toptaste a legjobb ízű. Mindegyik elég korán termőre fordul és keményebb húsúak, mint a megszokott szilváink. Eddig a Jojo és a Haganta kapott állami elismerést. Legkorábban a Katinka és a Topfirst szedhető, július közepétől, illetve néhány nappal később a Tegera. Augusztus első felében érik a Topfive, a hónap közepén a Hanita, majd szeptemberre áthúzódva a Toptaste és a Jojo. Szeptember első felében szedhető a Tophit és az Elena, inkább a 5. oldal (összes: 8)

6 hónap második felében a Presenta, Haganta és TopendPlus. Gyümölcsméretben a Haganta, a Topfirst, a Tophit és a TopendPlusemelkedik ki, szárazanyagtartalomban a Toptaste magasan a legjobb, százalékkal, de a Topfive, a Presenta és a Haganta is jó. Savasabb a Katinka, a Tegera, a Hanita és a Haganta gyümölcse. A Katinka július közepénvégén érik, gyümölcse grammos, sötétlila, kiváló ízű és jól szállítható. Fája középerős növekedésű, feltörő koronájú, korán termőre fordul, túlkötődésre hajlamos. Az irodalomban jelzettnél fogékonyabb a szilvahimlő vírus fertőzésére, a beteg fáról hullik a gyümölcs. Tavaszi fagyokra érzékeny. A Tegera július végén érik, gyümölcse grammos. Öntermékeny fajta, az irodalomban leírtaknál erősebb vírusfertőzést tapasztaltak rajta. A Topfive augusztus első harmadában érik, a sötétlila gyümölcs grammos, éretten magvaváló, jóízű. Középerős, szétterülő koronájú, a vírusfertőzésre toleráns. Tavaszi fagyokra érzékeny és túlkötődésre, termésingadozásra hajlamos. A Hanita augusztus közepén érik, gyümölcse grammos, jóízű, magvaváló. Fája erős növekedésű, korán termőre fordul, a himlővírusra fogékonyabb, mint amit leírtak róla. A Toptaste gyümölcse grammos, sötétlila, jóízű, nem teljesen magvaváló. Koronája feltörő, a tavaszi fagyot elég jól viseli. A Jojo tényleg vírusellenálló, viszont a moníliára és a tavaszi fagyokra érzékeny. Kék gyümölcse grammot nyom, magvaváló, kellemes ízű. Igen korán termőre fordul, fája jól alakítható, de hajlamos rá, hogy sok ikertermés alakuljon ki. A Tophit gyönyörű, liláskék, grammos gyümölcsöt nevel. Ez is ellenáll a himlővírusnak, de moníliára érzékeny. Érdemes ritkítani a gyümölcsét, azért is, mert a sok terméstől lehasadhatnak az ágai. Fája jól alakítható, a tavaszi fagyokat jól tűri. Az Elena telepítésre érdemes fajta, de öntözni kell, mert a száraz termőhelyet nem szereti. Szeptember közepén- végén érő gyümölcse grammos, de sokáig a fán tartható, lekvárnak és pálinkának is nagyon finom. Fája erős növekedésű. A Presenta szeptember közepén- végén érik, gyümölcse 30 grammot nyom, jóízű, de könnyen reped. Fája sok vékony hajtást nevel, ezért sok zöldmunkával tartható kézben. A tavaszi fagyokat jól elviseli. A TopendPlus szeptember közepén-végén érik, liláskék gyümölcse 45 grammos, nem teljesen 6. oldal (összes: 8)

7 magvaváló. Fája középerős növekedésű, korán termőre fordul, sokat terem, a tavaszi fagyokat jól bírja. Mindezek alapján Kovács Szilvia a Toptaste,Tophit, Elena és TopendPlus fajtákat javasolná telepítésre. Feldolgozásra mind alkalmas Kerek Mária Magdolna, a ceglédi kutatóintézet munkatársa a Fazekas István élelmiszertechnikussal közösen folytatott feldolgozási vizsgálatokról számolt be. Több alkalommal több fajta feldolgozásra való alkalmasságát értékelték: befőttet, mélyhűtött terméket, rostos levet, aszalványt és pálinkát készítettek a szilvafajtákból és érzékszervi bírálat alapján sorolták be azokat. A bírálat során értékelt tulajdonságokra adott pontokat átlagolták és a 4 pont fölötti értéket elért fajtákat minősítették az adott feldolgozási célra igen alkalmasnak. A vizsgált fajták fele jól vagy igen jól feldolgozhatónak bizonyult. A Besztercei klónok befőttjei mindig nagyon jók voltak, a Cacanska lepotica és rana fajtákból készített befőtt elsősorban a megjelenése miatt ért el magas pontszámot, az íze egyiknél sem volt különösebben jó. A Stanley és a C nagyon jó befőtt alapanyag. Jónak minősült a bolgár Plovdivi csemege, az amerikai Kaliforniai kék és a kanadai Valor fajta is. A Debreceni Egyetemmel közös pályázat keretében a rostos lének való alkalmasságot tesztelték, 93 és 80 C-os hőkezelés után. A japán szilvák közül jól szerepelt az Angeleno, a Black King, a Giant Super és a TC Sun. Mélyhűtésre gyakorlatilag minden szilvafajta alkalmasnak minősült. Aszalványnak a Bluefre, a Cacanska lepotica, a Révfülöpi és a Stanley vált be, de egyik sem érte el a kereskedelemben kapható aszalt szilva minőségét. Cukrok és savak Villányi Vandaa szilvafajták szerves sav és cukor összetevőinek előzetes vizsgálatáról beszélt. A ceglédi intézet fiatal munkatársa a glükóz, fruktóz, szacharóz, illetve a szorbitol és a xilitol mennyiségét mérte néhány fajtában. A szájüreg védelmére is alkalmas cukoralkoholt, xilitolt nem talált a szilvában. A szerves savak közül az oxálsav, almasav, citromsav, ecetsav, borkősav, borostyánkősav, alfaketoglutánsav és aszkorbin sav mennyiségét vizsgálta, és megállapította, hogy kevés C-vitamin van a fajtákban. A vizsgált fajták a kései érésű, viszonylag nagy gyümölcsű, de a termelésből kiszorult Spath Anna, a kis gyümölcsű, szeptemberben érő édes-savas BeszterceiCs35, a Francianarancs nevű, sárga héjú és húsú, lédús, fűszeres ízű, nagy gyümölcsű szilva, a bolgár vírusellenálló Szakarka, a Debreceni muskotály (muskotályos zamatú, kemény húsú, lédús szilva) és az öntermékeny, kimondottan édes, vírus rezisztens francia Nancy voltak. A savak egymáshoz és a többi fajtához viszonyított mennyisége adott érdekes eredményt. Például az édes Nancy a többi fajtánál több citromsavat és alfaketoglutánsavat tartalmaz, a Besztercei Cs 35-ben pedig feltűnően sok a borkősav. A többi fajtához viszonyítva a legkevesebb szerves savat a Francianarancs és a Spath Anna fajtákban lehetett találni. 7. oldal (összes: 8)

8 Relatív ökológiai mérőszámok Surányi Dezső ökológiai mérőszámokkal jellemezte a történelmi szilvafajtákat és a ma termesztetteket. Elöljáróban elmondta, hogy 2013-ban minden európai és japánszilva-fajta jól termett. A szilvafajták vírusfogékonysága részben a cukortartalmukkal van összefüggésben: a több cukrot felhalmozó fajtákat jobban szeretik a vírust terjesztő levéltetvek, ezért nagyobb az esélyük a fertőzésre. Az Olaszkék például szórványban nem vírusos, a nagyon termékeny, aprósodásra hajlamos mirabella szilvák sem betegszenek meg. Relatív értékszámok formájában lehet megadni az ökológiai igényeket, erre több módszer is ismert. Hazánkban Borhidi Attila több mint 2000 fajra adott meg ilyen értékszámokat. Ismeretük segít eldönteni, hogy az adott faj vagy fajta gazdaságosan termeszthető-e az adott körülmények között. Surányi Dezső Cegléden 108 szilvafajtát vizsgált ilyen szempontból is. A szilva a kajszihoz hasonlóan nagyon fény igényes növény. Az éghajlati szélsőségek tűrésében az átmeneti, a szubkontinentális és a kontinentális-szubkon tinentális mérőszámok közé tartozik, a Cegléden megállapított átlag alapján leginkább a szubkontinentális csoportba tartoznak, de ennek az értékszámnak volt a legnagyobb a szórása. Szerző: Horváth Csilla Közzététel ideje: , kedd, 16:28 A forrás webcíme: 8. oldal (összes: 8)

PALESITS FAISKOLAI KFT.

PALESITS FAISKOLAI KFT. Import szilvaoltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása után,

Részletesebben

A szilva intenzív koronaformái és a metszés

A szilva intenzív koronaformái és a metszés A szilva intenzív koronaformái és a metszés Dr. Gonda István professor emeritus Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet Ültetési rendszer kísérlet négy szilvafajtával Telepítés éve: 1997 tavasz Alany:

Részletesebben

CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera:

CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera: CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MEGGY:

Részletesebben

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas. Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. ŐSZIBARACK: Andosa (Stark Red Gold): Babygold 6: Balkonella nektarin: Champion: Cresthaven: Dixired: Early Redhaven: Elberta: Fantasia: Flavortop: Incrocio

Részletesebben

Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations

Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations Czinege Anikó Kertészeti Tanszék, Kertészeti Főiskolai Kar, Kecskeméti

Részletesebben

AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN

AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET SZEREPE A SZILVA FAJTAHASZNÁLATBAN Surányi Dezső történeti-ökológus, botanikus Kecel, Szilvafórum 2017. aug. 3. A gyümölcsfajok és-fajták ökológiai igényeinek pontos ismerete nem

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, tavasz

Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, tavasz Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, 2019. tavasz A + jellel jelölt alany nemes kombinációkra tudok mennyiség függvényében árajánlatot adni. Az árajánlatot EUR-ban adom meg, de fizetni lehet

Részletesebben

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Keressünk jó termőhelyet a mandulának Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger

Részletesebben

Konténeres gyümölcsoltványok, 2013. nyár

Konténeres gyümölcsoltványok, 2013. nyár Konténeres gyümölcsoltványok, 2013. nyár Az idei évben megkezdtük konténeres gyümölcsoltványaink forgalmazását, törekedtünk arra, hogy a különleges, védett fajták is jelen legyenek a szortimentünkben.

Részletesebben

Szilvafajták savtartalmának alakulása ban

Szilvafajták savtartalmának alakulása ban Szilvafajták savtartalmának alakulása 2012-2013-ban Czinege Anikó 1, Pető Judit 2 1 Gyümölcstermesztési Csoport/Kertészeti Tanszék, Kertészeti Főiskolai Kar, Kecskeméti Főiskola, 2 Környezettudományi Csoport/Kertészeti

Részletesebben

PALESITS FAISKOLAI KFT.

PALESITS FAISKOLAI KFT. Import cseresznyeoltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása

Részletesebben

Import kajszioltvány ajánlati lista, ősz Fytos Faiskola (CZ)

Import kajszioltvány ajánlati lista, ősz Fytos Faiskola (CZ) Import kajszioltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása után,

Részletesebben

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu KÜLÖNLEGES CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Anita Bíró kék Carina Conegliáno (Adriána) Csausruzsovüj (Klára) Dabuki Diamant Dunavszka lazúr Emperor

Részletesebben

A hazai szilva fajtahasználat lehetőségei és korlátai NAIK-MKSZN (Cegléd) Surányi Dezső. Cegléd, szeptember 1.

A hazai szilva fajtahasználat lehetőségei és korlátai NAIK-MKSZN (Cegléd) Surányi Dezső. Cegléd, szeptember 1. A hazai szilva fajtahasználat lehetőségei és korlátai NAIK-MKSZN (Cegléd) Surányi Dezső Cegléd, 2016. szeptember 1. A Római Birodalomban egyetlen szilva ábrázolás (Balácapuszta) A Kárpát-medence alkalmas

Részletesebben

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban old. Június 3-án Faenzához közeli kajsziültetvényekben rendezett fajtabemutatót a Dalmonte faiskola és a francia Escande

Részletesebben

Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái. Szerkesztette Tóth Magdolna

Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái. Szerkesztette Tóth Magdolna Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái Szerkesztette Tóth Magdolna Alma Batul Származás: Erdélyből származik Érési idő: szeptember vége október eleje, novembertől márciusig fogyasztható, kiválóan tárolható

Részletesebben

Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben

Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben 2013 július 16-án több mint százan vettek részt a Gyümölcstermesztési

Részletesebben

Tenyészedényes szilvafajták és alanykombinációik fenofázisai ( )

Tenyészedényes szilvafajták és alanykombinációik fenofázisai ( ) Tenyészedényes szilvafajták és alanykombinációik fenofázisai (2011-2013) Czinege Anikó 1 - Soltész Miklós 1 - Nyéki József 2 1 Gyümölcstermesztési Szakcsoport/Kertészeti Tanszék, Kecskeméti Főiskola 2

Részletesebben

Az újabb német és szerb szilvafajták szerepe a magyarországi termesztésben. Dr. Nádosy Ferenc tudományos főmunkatárs

Az újabb német és szerb szilvafajták szerepe a magyarországi termesztésben. Dr. Nádosy Ferenc tudományos főmunkatárs Az újabb német és szerb szilvafajták szerepe a magyarországi termesztésben Dr. Nádosy Ferenc tudományos főmunkatárs Szilvafajták szaporítási aránya Magyarországon 2001-2015 között A főbb szilvafajták szaporítási

Részletesebben

Kertgazdaság Horticulture

Kertgazdaság Horticulture Kertgazdaság Horticulture Szent istván egyetem Kertészettudományi Kar 2018 Kertgazdaság 2018. május 50. évfolyam 2. szám 2018. május 1650 Ft A világon elterjedt szilvaalanyok botanikai csoportosítása A

Részletesebben

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A művelési rendszer fogalma és elemei A koronaformák csoportosítása A fontosabb koronaformák, szerkezetük és jellemzőik Szerkesztette: Simon Gergely

Részletesebben

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38 DIÓ: Alsószentiváni 117 Alsószentiváni Bonifác Alsószentiváni Kései Milotai 10 Milotai bőtermő Milotai intenzív Milotai kései Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MANDULA_ Budatétényi 70

Részletesebben

Kajtár-Czinege Anikó. Kertészeti Tanszék, Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Pallasz Athéné Egyetem, Magyarország

Kajtár-Czinege Anikó. Kertészeti Tanszék, Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Pallasz Athéné Egyetem, Magyarország Gradus Vol 3, No 2 (2016) 321-326 ISSN 2064-8014 SZILVA ALANY-NEMES KOMBINÁCIÓK GENERATÍV TELJESÍTMÉNYE KECSKEMÉTEN 2016-BAN GENERATIVE CAPACITY OF THE PLUM ROOTSTOOK VARIETY COMBINATIONS IN KECSKEMÉT

Részletesebben

Gyümölcsök metszése és koronaformái

Gyümölcsök metszése és koronaformái Gyümölcsök metszése és koronaformái Művelési rendszer Telepítési rendszer Termőfelület- és termésszabályozás Ültetési rendszer tőtávolság Faalak Sorés Törzsmagasság és koronaforma Metszés Növekedés- és

Részletesebben

Pullulo Faiskolai Kft. 2730 Albertirsa, Baross u. 14/1. Palesits Zsolt, 30/467 8612 E-mail: pullulokft@gmail.com

Pullulo Faiskolai Kft. 2730 Albertirsa, Baross u. 14/1. Palesits Zsolt, 30/467 8612 E-mail: pullulokft@gmail.com Konténeres gyümölcsfa árlista 2014. július Rendelés: 2014. július 13-tól. Szállítás: 2014. július vége- augusztus Fajták, árak, minőségek Almatermésűek: alma, körte, japánkörte, birs, Minőség Szállítási

Részletesebben

Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája

Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája A fajtamegválasztás szempontjai Felhasználási cél piaci igények Termőhelyi adottságok Fajtatársítás megporzási termékenyülési viszonyok Főbb termesztett

Részletesebben

Augusztusi őszibarackok

Augusztusi őszibarackok A hónap témája Gyümölcstermesztés ROVATVEZETŐ: Dr. Szalay László Augusztusi őszibarackok Dr. Szalay László SZIE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék, Budapest Az őszibarack fő fogyasztási

Részletesebben

Áfonyát konténerben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Áfonyát konténerben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Az áfonyafélék rendkívül összetett nemzetség, alnemzetségekre, és azokon belül fajcsoportokra osztható, besorolásuk még mindig vitatott. Európában az üzemi termesztésben a Vaccinium formosum (déli magasbokrú

Részletesebben

Beszélgessünk az. őszibarackról és a. nektarinról. Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul

Beszélgessünk az. őszibarackról és a. nektarinról. Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul Beszélgessünk az őszibarackról és a nektarinról Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul 3: ŐSZIBARACK ÉS NEKTARIN 1) Új fajták az olasz termesztésben és a piacon

Részletesebben

Ruszból. Kismis lucsüsztüj. Kismis vadkana

Ruszból. Kismis lucsüsztüj. Kismis vadkana Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MAGNÉLKÜLI CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Ruszból Kismis lucsüsztüj Kismis vadkana Kismis moldavszkij Fehér Szultán Belgrádi magvatlan Ruby King Vénusz Flame seedles

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi Birsfajták megfigyelése génbankokban Összeállította: Dr. Szabó Tibor Tápiószele 2014. 10. 21. Ökológiai igény Elő- és Közép-Ázsiából származik Meleg- és fényigényes gyümölcsfaj Téli lehűlésektől (-20 -

Részletesebben

Mogyoró, mandula - megtermelni nehezebb, mint eladni

Mogyoró, mandula - megtermelni nehezebb, mint eladni Mint a statisztikákból kiderül, mogyoró és mandulát apróbb területeken ültettek, nehéz a számbavételük - mondta el Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Szerencsére a területalapú

Részletesebben

A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők

A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők A csemegeszőlőfajták termesztési értékét meghatározó jellemzők Termésminőség A csemegeszőlőfajták minősége cukor és savtartalom mellett az ízharmónia és a tetszetősség is fontos A nagy, laza fürtű és nagy

Részletesebben

Különböző szilva alany-nemes kombinációk vegetatív hajtásnövekedése és generatív teljesítménye

Különböző szilva alany-nemes kombinációk vegetatív hajtásnövekedése és generatív teljesítménye CzinegeA:Layout 1 7/18/12 12:1 PM Page 1 AGrárTuDoMányI KözlEMÉnyEK, 212/47. Különböző szilva alany-nemes kombinációk vegetatív hajtásnövekedése és generatív teljesítménye Czinege Anikó 1 Nyéki József

Részletesebben

Bokor faiskola évi őszi ajánlata

Bokor faiskola évi őszi ajánlata Bokor faiskola 2017. évi őszi ajánlata http://www.bokorfaiskola.hu (Készült: 2017.12.23 08:30:26) ELŐZETES RENDELÉSEKET FOLYAMATOSAN FELVESZÜNK! ---- GYÜMÖLCSFÁK --- 1 köteg 10 darab fát tartalmaz. ALMA

Részletesebben

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás árut ad. Egyközepű (monocentrikus) fejeket képez. Magas, erős növekedésű

Részletesebben

Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban

Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban Dr. Hrotkó Károly egyetemi tanár hrotko.karoly@kertk.szie.hu Előadásom témakörei A diófajták oltása, szemzése, oltványnevelése Autovegetatív szaporítási módok In

Részletesebben

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Alanyfajták tulajdonságai (Az anyatelepeken) Vesszők beérlelése - a tenyészidő függvénye - befolyásolja a ráoltott nemes érési folyamatait Vesszőhozam:

Részletesebben

SZÍNES PAPRIKA paletta

SZÍNES PAPRIKA paletta SZÍNES PAPRIKA paletta SZÍNES PAPRIKA paletta Megújult kínálat Belföldre és exportra A paprika a világ zöldségtermesztésében előkelő helyen áll, mivel a mai korszerű táplálkozás nélkülözhetetlen eleme.

Részletesebben

Kihal a kajszi: kutatás a termesztőkkel együtt

Kihal a kajszi: kutatás a termesztőkkel együtt Ennek a régóta kutatott, de mindeddig megoldatlan problémának a feltárására és megoldására több konzorciumi kutatást indított a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési

Részletesebben

PALESITS FAISKOLAI KFT.

PALESITS FAISKOLAI KFT. Az olasz Battistini Vivai kajszioltvány választéka 2019. tavaszra Érdeklődés esetén a Palesits Faiskolai Kft. ad árajánlatot az oltványokra! A behozatalt 100 db feletti tételeknél tudjuk megoldani, házi

Részletesebben

Gyümölcstermő növények szaporítása. Szaporítás: a termesztett növények életfolyamatainak újrakezdésére irányuló tevékenység.

Gyümölcstermő növények szaporítása. Szaporítás: a termesztett növények életfolyamatainak újrakezdésére irányuló tevékenység. Gyümölcstermő növények szaporítása Szaporítás: a termesztett növények életfolyamatainak újrakezdésére irányuló tevékenység. Főbb típusai: ivaros (generatív), ivartalan (vegetatív), mikroszaporítás. Szaporítóanyag:

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

XVI. évfolyam, 15. szám, 2012. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVI. évfolyam, 15. szám, 2012. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVI. évfolyam, 15. szám, 2012 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVI. évfolyam, 15. szám, 2012 Megjelenik kéthetente 2012. augusztus 14. Felelős

Részletesebben

- Párhuzamosan felvehető kurzus(ok) kódja:

- Párhuzamosan felvehető kurzus(ok) kódja: Kurzus neve: Nappali II.évf. BSC Idő: 2013/2014. I.félév Tantárgy neve: Gyümölcstermesztés I. Tantárgyelem neve: Felelős Kar: KF Kertészeti Főiskolai Kar Felelős tanszék/intézet: Gyümölcs- és Szőlőtermesztési

Részletesebben

Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány

Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány Alföldi erdőterületeink jelentős része: száraz, gyenge termőképességű, kedvezőtlen vízgazdálkodású Hazai talajaink: 43%-a kedvezőtlen

Részletesebben

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ)

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) 2017.02.08 2017.02.17. A 2016/2017 telének tartós és kemény fagyokat hozó időjárása a korábbi enyhe évekhez képest próbára tette a szőlőtőkék állóképességét. Ebben az

Részletesebben

Szilvanap Cegléden biztató érdeklődés

Szilvanap Cegléden biztató érdeklődés Szilvanap Cegléden biztató érdeklődés Zsúfolásig telt rendezvényházban került sor a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézete (NAIK GyKI) által szervezett szilvanapra

Részletesebben

Pullulo Faiskolai Kft. 2730 Albertirsa, Baross u. 14/1. Palesits Zsolt, 30/467 8612 E-mail: pullulokft@gmail.com

Pullulo Faiskolai Kft. 2730 Albertirsa, Baross u. 14/1. Palesits Zsolt, 30/467 8612 E-mail: pullulokft@gmail.com Konténeres bogyós árlista, merisztéma növényekből, 2014. június Málnák Blissy R Autumn Bliss (S) Nagy, kúp alakú gyümölcsökkel rendelkező, sarjontermő málna. Bogyójának színe középpiros, éretten sötétpiros.

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában

Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában 2015.10.09. Régi gyümölcsfajták szerepe a biodiverzitás fenntartásában Összeállította: Dr. Szabó Tibor Tájfajták kialakulása Kultúrnövényeink nem Európai eredetűek A legtöbb fajtőshonosnak kell mondanunk

Részletesebben

Pomológia. Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia

Pomológia. Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia Pomológia Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia Fajta: gazdasági tulajdonságai, fajtabélyegei alapján elkülönített fajon belüli rendszertani

Részletesebben

Különleges megoldások és kínálat

Különleges megoldások és kínálat Saját vállalkozásában jól hasznosította korábbi szakmai kapcsolatait, Bereznai Roland okleveles kertészmérnök ugyanis 15 évig vezette a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar kísérleti és tanüzemének

Részletesebben

Csörgőalma gyümölcsöskert

Csörgőalma gyümölcsöskert Csörgőalma gyümölcsöskert Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság régi fajtákat felkutató, megőrző és bemutató kertje Csörgőalma Almák Októberre beérő, de nem télálló alma. Két színváltozata ismert: sárgás-zöldes

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtásai rövidek. Termései szabályos henger alakúak, ikresedésre, deformálódásra

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE Készítette: Dr. Farkas Ágnes Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Tanszék 2009 _ Kutatási előzmények

Részletesebben

Fehér és hegyes erős paprika katalógus

Fehér és hegyes erős paprika katalógus Fehér és hegyes erős paprika katalógus Fehérben órzi egészségét Termelői vélemény HORVÁTH JÓZSEF, Árpád-Agrár Zrt.Kertészeti Igazgató: SV97PP F1 HR Tm:-3 IR TSWV Az SV97PP fehér paprika fajtát már két

Részletesebben

Gyümölcsösök telepítése

Gyümölcsösök telepítése Gyümölcsösök telepítése Területválasztás } Fajtaválasztás Telepítés előkészítése Ültetvény létesítés (Szaporítóanyag előállítása) Telepítés Talajművelés Trágyázás Öntözés Fitotechnika Növényvédelem Betakarítás

Részletesebben

Rita. Érési ideje megelőzi a hazai és a külföldi fajtákét, igen korán érő, primőr cseresznye. Münchebergi korai

Rita. Érési ideje megelőzi a hazai és a külföldi fajtákét, igen korán érő, primőr cseresznye. Münchebergi korai Rita Nemesítő: Brózik Sándor és Apostol János Minősítési fokozat: Államilag elismert fajta. Származás: A Trusenszkaja 2 x H 2 keresztezésével állították elő. Virágzás, termékenyülés: Virágai középkorán

Részletesebben

Magyarország Borrégiói

Magyarország Borrégiói A DUNA BORRÉGIÓ Magyarország Borrégiói 1. 2. 3. 4. 5. 6. Duna Borrégió Balaton Borrégió Pannon Borrégió Észak Magyarország Borrégió Észak-Dunántúl Borrégió Tokaji Miért szükséges a borrégió? 22 Borvidék

Részletesebben

HÁRSLEVELŰ KLÓNOK ÉS KLÓNJELÖLTEK VIZSGÁLATA 2003-2004

HÁRSLEVELŰ KLÓNOK ÉS KLÓNJELÖLTEK VIZSGÁLATA 2003-2004 HÁRSLEVELŰ KLÓNOK ÉS KLÓNJELÖLTEK VIZSGÁLATA 2003-2004 Gál Lajos 1 -Varsányi Lajos 2 -Nagy Szabolcs 1 -Kiss Péter 1 1. FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger Kőlyuktető Pf. 83 2. Varsányi Lajos

Részletesebben

Magnélküli csemegeszőlő fajták:

Magnélküli csemegeszőlő fajták: Magnélküli csemegeszőlő fajták: Fürtje nagy, vállas. Bogyója közép nagy, sárgás színű, magvatlan. Bőtermő. Fürtje nagy, bőtermő, mézédes. Bogyói nagyok, kissé oválisak. Aszalva nagyon kellemes ízű mazsolát

Részletesebben

HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL

HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL A Kunsági borvidék szőlőterületének alakulása (ha) a - közötti időszakban Változások a hegyközségi adatok tükrében ( ) Gácsi Anikó Zanathy Gábor Lőrincz

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

NAIK és ZKI Zrt. csapata

NAIK és ZKI Zrt. csapata FŰSZERPAPRIKA kínálat 2017-2018 Kedves Fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő Partnerünk! Az elmúlt szezonokban tudásunk legjavát adva, a kínálatunkban szereplő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs

Részletesebben

megrendelő neve : cím: cím, telefonszám:

megrendelő neve : cím:  cím, telefonszám: nettó egységár (Ft) megrendelt db érték Ft visszaigazol t db érték Ft megrendelő neve : cím: emailcím, telefonszám: NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomás 2015 őszi oltvány nagykereskedelmi

Részletesebben

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1!

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1! 5-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 15/16 Fókuszban a Genezis Nicola! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 15-16-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral

Részletesebben

cím: emailcím, telefonszám:

cím: emailcím, telefonszám: nettó egységár (Ft) készlet db 11.11.-én megrendelt db visszaigazolt db érték Ft megrendelő neve : cím: emailcím, telefonszám: NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomás 2014 őszi oltvány nagykereskedelmi

Részletesebben

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Országos Szőlészeti, Borászati Konferencia Eger - 2015. január 21-23. Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Kozma Pál - Werner János PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Pécs PTE TTK Szőlészeti

Részletesebben

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Májer János-Németh Csaba -Knolmajerné Szigeti Gyöngyi NAIK SZBKI 2014-es év időjárása szélsőséges, drámai volt! Korábbi években is hozzászoktunk a szélsőségekhez,

Részletesebben

Beszámoló az IKR Agrár Kft. 2016/2017. évi repcekísérleti eredményeiről. Vetőmag Kereskedelmi Ágazat

Beszámoló az IKR Agrár Kft. 2016/2017. évi repcekísérleti eredményeiről. Vetőmag Kereskedelmi Ágazat Beszámoló az IKR Agrár Kft. 2016/2017. évi repcekísérleti eredményeiről Vetőmag Kereskedelmi Ágazat Az IKR-Agrár Kft. repcekísérletek küldetése A kísérletek célja: a jelenlegi legpotenciálisabb repcehibridek

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

A Syngenta Paradicsom kínálata

A Syngenta Paradicsom kínálata A Syngenta Paradicsom kínálata 2019-2020 Tisztelt Partnerünk! A zöldségtermesztést is jelentősen befolyásolják a gazdaságossági szempontok, azok a változások, irányok, amelyek a termelési, értékesítési

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

A málna- és szedertermesztés gazdaságossága

A málna- és szedertermesztés gazdaságossága A málna és a szeder ültetvénytelepítési költsége meglehetősen közel áll egymáshoz, még ha művelési rendszerük némileg eltérő is. A málna térállása jellemzően 2,5-3 0,3-0,4 méter, hektáronkénti tőszáma

Részletesebben

Paradicsom info. Hidrokultúrás paradicsom. Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016. Piaci trendek itthon és külföldön

Paradicsom info. Hidrokultúrás paradicsom. Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016. Piaci trendek itthon és külföldön Paradicsom info Hidrokultúrás paradicsom Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016 A hidrokultúrás termesztésben megtörtént a szemléletváltás, az elmúlt néhány évben a saját utas próbálkozásokat mindinkább

Részletesebben

Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében. dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében. dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Diónemesítés helyzete Kínában (1 t szárított héjas termésmennyiség) 18 16 1 1 1 8 6

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

XVII. évfolyam, 17. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVII. évfolyam, 17. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVII. évfolyam, 17. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVII. évfolyam, 17. szám, 2013 Megjelenik kéthetente 2013. szeptember 10.

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

Gyakorlati meggy Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Gyakorlati meggy Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Kasztovszky Zoltán igazgató rövid köszöntője után Szenci Győző kutatási igazgató az intézetben kidolgozott és vezetett gyümölcs termőhelyi kataszter jelentőségéről beszélt. Ebben talajtani, vízgazdálkodási,

Részletesebben

Kötelező termesztésben tartási idő

Kötelező termesztésben tartási idő 1. számú melléklet a 7/2008. (I. 19.) FVM rendelethez 1. számú melléklet a 75/2007. (VII. 27.) FVM rendelethez Támogatásban részesíthető ültetvény fajok Faj Maximális fajlagos telepítési költségek (ezer

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

XIX. évfolyam, 17. szám, 2015. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XIX. évfolyam, 17. szám, 2015. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XIX. évfolyam, 17. szám, 2015 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XIX. évfolyam, 17. szám, 2015 Megjelenik kéthetente szeptember 8. Felelős

Részletesebben

Gyümölcs szaporítóanyagok

Gyümölcs szaporítóanyagok Gyümölcs szaporítóanyagok avagy, mi lehet az oka a nem eredésnek? Háttér: magyar, vagy külföldi szaporítóanyag? Sarlóspuszta, 2017. 03. 16. PALESITS FAISKOLAI KFT. Palesits Zsolt 06 30 557 3964 palesitsfaiskola@gmail.com

Részletesebben

Akáckutatás a NAIK-ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomásán. Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János

Akáckutatás a NAIK-ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomásán. Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János Az akác hazai múltja Európai megjelenése Jean Robin francia botanikus nevéhez köthető az 1600-as évek elején. A ma élő legidősebb akácfa ismereteink szerint Bábolnán

Részletesebben

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról 2009. június Zöldségtermesztők figyelmébe Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról Rova tvezető: Dr. Terbe István egyetemi tanár Dr. Slezák Katalin BCE Kertészettudományi Kar, Zöldség- és Gombatermesztési

Részletesebben

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! Repce vetőmag ajánlat

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! Repce vetőmag ajánlat Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! Repce vetőmag ajánlat 2015. MINDEN, AMIT a REPCÉRŐL TUDNI KELL! OL IKA I AGROTECH N IN F O H ÁT TÉ R RMAT ÓGIA Minden, ami a repce termesztéséhez szükséges! vé ak

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; nem volt -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT 2012 KISKUN KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT Magyar földbe magyar vetőmagot! IN MEMORIAM Dr. Rády Samir 1941 2011 Megkezdett munkádat méltóképpen folytatjuk. Tisztelt Termelők! A Kiskun Kft. megújult vezetése köszönti

Részletesebben

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Készítette: Kisdi Benedek ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 2016 Bevezetés A borkészítés

Részletesebben

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk:

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk: Áruismeret Dzsemek A NYERSÁRU A kiváló minőségű dzsemek előállításának alapfeltétele a kifogástalan nyersanyagok felhasználása. A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: Friss

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről szóló megállapodás

A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről szóló megállapodás A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről szóló megállapodás keretében létrejött kertekben található gyümölcsfajták leírásai

Részletesebben

Starking. Tenroy(Royal Gala)

Starking. Tenroy(Royal Gala) GYÜMÖLCSFÁK 2015 ALMA Idared Az Idared alma érési ideje: október elejétől végéig tart. Gyümölcse Közép nagy vagy nagy 170-200 g, lapított gömb alakú, csaknem teljes felületét élénkpiros mosott fedőszín

Részletesebben