Gyümölcsifjoncok nemesbítése ojtással. Magyar Lajos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyümölcsifjoncok nemesbítése ojtással. Magyar Lajos"

Átírás

1 Gyümölcsifjoncok nemesbítése ojtással Magyar Lajos

2 Azt mondja az írás:»azon fa, mely jó gyümölcsöt nem terem, kivágatik és a tűzre vettetik «(a fenti idézet Lukács, A szegények evangéliumából, A jó fa és a rossz fa /6, 43-45/) A gyümölcsészet (pomológia), melynek az evangelista idejében talán még nevét nem ismerték, ma már az emberi nemnek egyik áldást hozó tudományává nőtte ki magát. Tanuljuk meg e tudománynak legalább az ABC-jét, és nemcsak egy ketten, hanem minél többen, és azonnal rájövendünk az orvosságra, mellyel silány gyümölcsöt termő fáinkon segíthetünk. Tanuljuk meg a fanemesítést, helyesebb szóval az ojtást minél többen! Bereczki Máté

3 Oltás és oltvány előállítás a házi kertben Magyar Lajos, SZIE, KETK

4 Mi is az az oltás? Az oltás egy olyan speciális szaporítási mód, amikor egy gyökérrel rendelkező növénnyel (alany!) megsebzés után (metszlap) összeillesztjük és azzal összenövesztjük a nemes fajta (gyümölcs-, vagy díszfa, szőlő) szaporító anyagát (oltócsap, szem), és ezáltal két- vagy többkomponensű új növényegyedet (oltvány!) állítunk elő.

5 Az alany adja a fa gyökerét (de néha a törzset is) A nemes (a termesztendő fajta) adja a koronát és a törzset

6 Párosítások: Ékoltások: Lapozások: Az oltási módok csoportosítása - közönséges - angolnyelves - gépi (pl. lamellás, omega, csapos) - hasítékoltás - javított hasítékoltás - oldalékezés - kecskeláb-ékezés Fehér nyugalmi időben, téli kézbenoltás Zöld vegetációs időben tavaszi oltások tavaszi hajtószemzés, nyári alvószemzés - közönséges lapozás - nyelves lapozás - táskás lapozás - oldallapozás - rügy (chip-szemzés = egy rügyes táskás oldallapozás) Héj alá oltások:- közönséges - nyelves (vastag héjkéregnél) - T szemzés (egy rügyes héj alá oltás) Ablaktálás: Sípolás: - egyszerű összenövesztés - nyelves összenövesztés - nyitott (több rügyes, az egy rügyes = szemzés) - zárt

7 Mit, mire olthatunk? Az a hiedelem, hogy almát lehet oltani szeder-, platán, tölgy- és fűzfára, az ókori és középkori mezőgazdasági szakírókra vezethető vissza (Plinius, Columella stb.), de még Palladius, a középkorban sokat olvasott gazdasági szakíró szerint is lehet a fűzfába almát oltani (melyek gyümölcsei ezért keserűek vagy ízetlenek). A hagyomány többfelé azt tartja, hogy a szederfát be lehet oltani szőlővel. Ez a hagyomány onnan eredhet, hogy a Balkánon sokfelé a szőlőt fára futtatják és a szőlővel befuttatott fák nagy része szederfa (ma hivatalosan eperfa névre hallgat) (Rapaics R. 1940b: 292; Andrásfalvy B. 1962).

8 Mit, mire olthatunk? A mérsékeltövi fás termetű fajok esetében az alapelv az, hogy lehetőleg minden növényt a saját vagy nagyon közeli rokon fajára oltsunk. Pl. almát almára, körtét körtére (azaz azonos nemzetségen genus -on belül). Persze léteznek tágabb határok is. A gyümölcstermő növények jelentős része a Rózsafélék (Rosaceae) családjának különböző nemzetségeibe tartoznak. A Prunoidae (szilvafélék) alcsaládba tartozó fajok nemzetségein belül az oltások általában kompatibilisek (összeférhetőek). Pl. Kajszit lehet szilvára, cseresznyeszilvára, kökényszilvára, kökényre, mandulára, mandulabarackra sőt akár őszibarackra (bár ez alanyként elég érzékeny) is oltani (a jelenlegi besorolás szerint mind a Prunus nemzetségbe tartozik).

9 Lehetőségek: Házi almát saját fajának (Malus domestica), vagy az európai vadalmának (Malus sylvestris) magoncára. Ezek hiánya esetén esetleg galagonya (Crataegus sp.) vagy vadkörte (Pyrus pyraster) magonc is használható, de ez utóbbi két esetben erős törpítő hatás érvényesül (összeférhetetlenség?). A faiskolákban vegetatív szaporítású (feltöltéses bujtás), sokszor erősen törpítő alanyokat használnak oltvány előállításra termesztők számára, de ezek a fák viszonylag rövid életűek ( év) és nagyon igényesek (csak intenzív ültetvényekbe valók). Házi kertbe legalább középerős alany szükséges (pl. MM 106). Házi körtét (Pyrus communis) saját magoncára, európai vadkörtére (Pyrus pyraster) vagy nyírlevelű körtére (Pyrus betulifolia), ez utóbbi két magonc alanynál erősebb lesz a növekedés, és később fordulnak termőre. A nyírlevelű körte nagyon jól bírja a szárazságot. A körtét lehet birsre is oltani, ebben az esetben törpe, a magas mésztartalomra (klorózis) és szárazságra érzékeny fát kapunk. Szintén törpít, de nem érzékeny alanya lehet a galagonya.

10 A birset (Cydonia oblonga) birsre, a naspolyát (Mespilus germanica) birsre vagy galagonyára oltjuk. A házi szilva (Prunus domestica) általában az erős növekedésű mirobalán (cseresznyeszilva, Prunus cerasifera) ill. a hibrid Marianna szilva ( Prunus x marianna) alanyokon működik jól (a ringlók alany válogatók, főleg ez utóbbival nem mindig összeférhetőek), de a számára törpítő hatású házi szilva és, kökényszilva alanyokon is jól szerepel. Igen száraz, meszes talajokon a vadkajszi (tengeri barack, Prunus armeniaca, syn. Armeniaca vulgaris) is eredményesen alkalmazható alanyként. A kajszi legjobban saját fajának (Prunus armeniaca) magonc alanyain nő, de lehet cseresznyeszilvára (erős növekedésű, kötött, vízállásos talajokra), szilvára, kökényszilvára (törpítő alanyok, kötött talajokra), kökényre, mandulára (törpítő alanyok, száraz talajokra), mandulabarackra (erős növekedésű, igen jó szárazságtűrő) sőt akár őszibarackra (bár ez alanyként elég érzékeny) is oltani.

11 (A kajszi törzs fagyérzékenysége miatt az alföldön fokozott a gutaütés kórokozóinak fertőzése a fagysérüléseken keresztül, ezért itt inkább a szilva törzs javasolt, az alanyból kinevelve vagy közbenoltva. Szintén szilva alanyokat kell használni erősen kötött vagy magas vízállású talajokon) Az őszibarackot (Prunus persica) saját magoncára (jó vízgazdálkodású semleges ph-jú talajokon), vagy mandulára (száraz, meszes talajokon, törpít) ill. a két faj hibridjére, az igen erős növekedési erélyű mandulabarackra olthatjuk (igen gyenge talajokon. Erősen kötött, magas vízállású talajokon a szilva alanyok ajánlatosak). A diót (Juglans regia) saját magoncára, esetleg fekete dióra (Juglans nigra) olthatjuk. (Ez utóbbi törpítő alany, és korábban is termőre fordul, de felléphet rajta a fekete vonal elhalás, ezért manapság ritkán használják). A szelidgesztenyét (Castanea sativa) csak saját fajának magoncaira (esetleg a kínai szelidgesztenyével - C. mollissima - létrehozott hibridjére) lehet eredményesen oltani. A vadgesztenye Aesculus hippocastanum - egészen más, nagyon távoli faj, nem férnek össze egymással!

12 Oltási (ill.) szemzési módok alkalmazási lehetőségei időrendben (szeptember közepétől december végéig nem lesz eredményes az oltás a fák téli nyugalmi állapota ill. az arra való felkészülés miatt) 1. Idősebb fák tavaszi átoltása - márc. v. - ápr. k 2. Csemeték hajtószemzése - ápr. e. - jún. k. 3. Ribiszke, köszméte, szőlő zöldoltása - jún. e. - júl. k. 4. Gyümölcsfák nyári alvószemzése - aug. e. - szept. e. 5. Csemeték téli kézbenoltása - dec. v. - márc. e.

13 Az oltásforradás főbb lépései: a.: 1. Sebzés és összeillesztés. 2. Nekrotikus réteg képződése és lebomlása (roncsolt és felületi sejtekből). 3. Sebzáró kallusz képződése (fiatal phloem és xylem sejtekből). 4. Kalluszhidak kialakulása. b.: 5. Kambium hidak, kambium gyűrű kialakulása. 6. Edénnyalábok képződése. Az oltás eredményességét befolyásoló tényezők: - kompatibilitás (összeférhetőség) - hőmérséklet, nedvességtartalom, oxigén - az oltást követő időszak környezeti feltételei - az alany és a nemes növekedési aktivitása, nyugalmi állapota - oltásmód megválasztása - vírusfertőzés, gombabetegségek, rovarok - hormonhatású anyagok használata

14 Szövettájak illeszkedése eltérő szemzésmódoknál: Héj alá oltásnál (T szemzésnél) az alany és a nemes kambiuma (osztódó szövete) távolabb helyezkedik el egymástól, ezért lassabb az összeforradás. A többi oltásmódnál (párosítás, lapozás - chip szemzés részben az ékezések esetén) a kambiális részek közeli elhelyezkedése következtében (az alany metszlapjának és a nemes szempajzsának osztódó szövete kambium- egymással illeszkedik ) gyorsabb az oltási komponensek összeforradása.

15 Az oltás és szemzés eszközei

16 A szemzésnél és oltásnál használatos kések a, b, oltókések (egyenes, hosszú penge szemzésre és oltásra is alkalmas) c, d, szemzőkések (íves, rövid penge általában szemzésekhez jó) e kacor (metszőkés), csapra vágáshoz, metszlap letisztázáshoz átoltásnál a b c e d

17 A tavaszi (át)oltásokhoz szükséges egyéb eszközök Metsző és karos ágvágó ollók (oltócsap és gallyak vágásához) Fűrészek (ágak visszavágásához) Balták, bárdok (ékezéshez)

18 A tavaszi (át)oltásokhoz szükséges egyéb eszközök Kötöző anyagok (madzag, kárpitos szalag, oltófólia, rafia) ill. a sebzések és az oltócsap lezárásának anyagai (oltóviasz, paraffin)

19 Az oltásokhoz szükséges egyéb eszközök Aki nem bízik a kézügyességében vagy sok pénze van, az próbálkozhat kézi oltógépekkel is, de alkalmazási lehetőségük korlátozott (elsősorban párosításhoz)

20 Az oltások eredésével kapcsolatos általános tudnivalók Az oltóvesszőket a tél közepéig meg kell szedni (mélynyugalomban), és hidegen (0 és +5 C között) kell tárolni a felhasználásig (nyirkosan nedves rongy v. papír + fólia zacskó) Az oltócsap és az alany vágási felületének (metszlap) tökéletesen kell illeszkednie (egy vágással ejtett sima metszlap, a kambiumok érintkezése a jó forradás titka) A metszlap nem szennyeződhet (víz, por, nyál, izzadtság, vér stb.), mert az gátolja az összeforradást Az oltásokat szorosan kell kötözni, a nyílt sebfelületeket le kell zárni (oltóviasz) A megeredt oltásokról a kötöző anyagot nyáron el kell távolítani (különben befűződik ill. rávastagodik, utána letörik)

21 Oltóvessző átmérője 3-10 mm lehet amennyiben kellően megfásodott és érett rügyei vannak. Legjobb a ceruza vastagságú = 5-7 mm átmérő Metszlapvágás oltásnál: a vágást mindig a kés tövétől a hegye felé haladva, egy húzással végezzük, az oltóvessző végén

22 Párosítások a. közönséges, b. nyelves, c. csak gépi: 1. omega, 2. lamellás, 3. csapos, 4. nyerges kézi Követelmény: Az alany és a nemes oltócsap átmérője (közel) azonos legyen, a kézi metszlap vágásnál a metszlap hossza az átmérő 3 szorosa

23 Közönséges párosítás

24 Angolnyelves párosítás

25

26

27 Angolnyelves párosítás

28 Kézi oltógéppel végzett párosítások

29 A téli kézbenoltások paraffinozása (60 C-nál nem melegebb, az oltócsapot az oltási helyig kell bemártani a vízvesztés meggátlása céljából) Magyar Lajos

30 Lapozások a. közönséges-, b. nyelves-, c. táskás-, d. oldallapozás Ha az alany átmérője 2-3 szorosa a nemes oltócsap átmérőjének

31 Lapozások: felül közönséges lapozás, alul táskás lapozás Az oltócsapok oltási helye (szivarfa átoltása gömbkoronájú változatra)

32 Jól összeforrt oltványok

33 Oltásforradási problémák: - Szennyeződött metszlap - Illesztési problémák

34 a. b. c. Kézbenoltott suhángok oltási helyei az oltófólia felvágása után: a. közönséges párosítás, b. egyszerű lapozás, c. angolnyelves párosítás

35 Mirobalan (cseresznyeszilva) fa átoltása szilvával: - balra táskás lapozással - alul egyrügyes táskás oldallapozással (chip szemzés)

36 a. b. c. A kikötözés jelentősége: a. kikötözendő megeredt dióoltvány, b.- c. megfelelően kikötözött, szabványos diósuháng,

37 A kikötözés jelentősége: Időben és jól kikarózott és kikötözött oltványok (balra), suhángok kikötözés nélkül (középen) Többszörös nevelési ill. ápolási hiba eredménye a kitört oltvány: - késői oltófólia felvágás = befűződés, - kikötözés hiánya + hiányos oltásforradás = mechanikai ráhatásra az oltási komponensek szétválnak

38 Ékezések a. közönséges hasítékoltás, b. javított hasítékoltás, c. csúcsrügybe oltás, d. oldalékezés f. e. e. kecskeláb ékezés f. bogyósok zöldoltása

39 Közönséges hasíték oltás A nyílt sebfelületeket mindig kezeljük (magyarul lekenjük sebkezelővel: oltóviasz, méhviasz, fagél stb)

40 Kecskeláb ékezés: Az alany átmérője 3-5 x-e a nemes oltócsap átmérőjének, az oltócsap metszlapjának hossza 3-5 x-e az átmérőjének. Az első vágás után 60-90º-kal elfordítva újabb vágást ejtünk, így kialakul a féloldali ék. Ezután az alanyból lentről a metszlap felé mélyülő körcikk alapú éket metszünk, hasonló méretben a nemes oltócsapéhoz.

41 Kecskeláb ékezés:

42 Kecskeláb ékezés: A nyílt sebfelületeket mindig kezeljük

43 Speciális ékoltás mód a zöldoltás: (Pl. köszméte és ribiszke zöldoltása Ribes aureum alanyon, itt a gumihenger zárja a metszlapot és a sebzési felületet)

44 Zöldoltás szilván (fent és balra lent), és szőlőn (jobbra lent, zöldre-zöld módszer)

45 Oldal ékezés Csúcsrügybe oltás Hasíték oltás (balra őszibarack, jobbra körte. Az oltócsapot mindig az alany széléhez kell illeszteni!) Zöldoltás (őszibarack mandulára, előző nyáron, párosítással oltott)

46 Héj alá oltások a. egy csapos, b. több csapos, c. csukaszáj d. nyelves a. b. c. d. Követelmény: Az alany adja a héját! Az alany erőteljes nedváramlásban legyen a tavaszi átoltások legegyszerűbb módszere

47 Héj alá oltás Almafa két csapos héj alá oltása Amúri galagonya héj alá oltása egybibés galagonya alanyra A fenti fa 4 év múlva (a másik oldalról fényképezve)

48 A nyílt sebfelületeket mindig kezeljük Héj alá oltás (itt épp a kétcsapos nyelves változat látható)

49

50

51 Ablaktálás (összenövesztés) minkét komponensnek azaz növénynek van saját gyökere a. egyszerű b. nyelves összenövesztés Magyar Lajos Oltásmódok és használatuk

52 Áthidalás Törzssérülések esetén, kettős héj alá oltás Magyar Lajos Oltásmódok és használatuk

53 Áthidalás Áthidalás körtén egy év után

54 Sípolás (magyarán háncs-csere) a. zárt (azonos átmérőnél, csak az alany farészét kell lezárni) b. nyitott (vastagabb alanynál, itt kötözni is kell!) Átoltások védelme a madaraktól (ülőfa ívben hajlított vesszőből)

55 Oltások metszlapvágásának gyakorlása: Közönséges párosítás (balra): Az alany és a nemes oltócsap átmérője azonos, a metszlap hossza az átmérő 3 x-a Metszlapvágás oltásnál: a vágást mindig a kés tövétől a hegye felé haladva, egy húzással végezzük. A vágási módszertől függően vagy az oltóvessző (ha a kést húzzuk), vagy a kés (ha a vesszőt húzzuk) vízszintes. Táskás lapozás (jobbra): Az alany átmérője 2-3 x-a a nemes oltócsap átmérőjének, az oltócsap metszlapjának hossza 4-5 x-e az átmérőjének, alján a túloldalon ékre vágás, az alanyon táska (támasztó ék), az alanyon a chipszemzéshez hasonló lapvágás, majd a felesleg levágásra kerül

56 Oltások metszlapvágásának gyakorlása: Magyar Lajos Oltásmódok és használatuk

57 Oltások metszlapvágásának gyakorlása: Kecskeláb ékezés: Az alany átmérője 3-5 x-e a nemes oltócsap átmérőjének, az oltócsap metszlapjának hossza 3-5 x-e az átmérőjének. Az első vágás után 60-90ºkal elfordítva újabb vágást ejtünk, így kialakul a féloldali ék. Ezután az alanyból lentről a metszlap felé mélyülő körcikk alapú éket metszünk, hasonló méretben a nemes oltócsapéhoz.

58 Fogalmak: Szemzés Rügy = Szem (faiskolás elnevezéssel) Szemzés = Egyrügyes oltás! (egy rügy felhasználása kisebb-nagyobb rügyalappal - szempajzs) Szemzőhajtás: azévi, növekedésben levő, lomblevelekkel rendelkező, növényi szárrész, megfelelő mérettel, fásodási állapottal és érett rügyekkel (legtöbbször nyugalmi állapotú = alvó rügyek nyári alvószemzés) Oltóvessző: télen megszedett, nyugalmi állapotban levő vessző (fásodott, egyéves, levél nélküli szár, alvó rügyekkel)

59 Szemzés Fogalmak: Amire szemzünk = Alany (faiskolás elnevezéssel) Lehetőleg 1-2 éves csemete, vagy az idősebb fák hajtása vagy vesszője legyen Amit szemzünk = Nemes az elszaporítani kívánt gyümölcs vagy díszfa fajta elnevezése régebben az ojtás a (nem megfelelő) fajta nemesbítés -ére szolgált A szemzés igen hatékony szaporítási művelet, mivel akár egyetlen nemes rügyből egy új egyedet nevelhetünk. (Az oltások esetében több 3 rügyes oltócsapokat használunk, de az oltóvesszőből való megvágás során legtöbbször még két rügyet elveszítünk).

60 A szemzési módok alkalmazási lehetőségei 1. Csemeték hajtószemzése - ápr. e. - jún. k. áprilistól májusig télen megszedett oltóvesszővel, május -júniusban azévi szemzőhajtással 2. Gyümölcsfák nyári alvószemzése - aug. e. - szept. e. szemzőhajtással, (egyes melegigényes fajoknál pl. dió, szelidgesztenye már júli. közepén) 3. Csemeték téli kézbenoltása - dec. v. - márc. e. kevés nemes esetén chip szemzéssel is végezhető, oltóvesszőből

61 Szemzések T- szemzés és keresztvágásos szemzés (egy rügyes héj alá oltás) Csak akkor végezhetőek, ha az alany adja a héját! Ablakos (a.) és pajzsos (b.) szemzés (dió rügylapozás, háncs-cserével) Chip szemzés (egy rügyes, táskás oldallapozás) nyugalmi állapotban is végezhető! Oltásmódok és használatuk

62 Szemzések szempajzs vágása a vágást mindig a kés tövétől a hegye felé haladva, egy húzással végezzük T szemzés - a szemzőhajtás csúccsal lefelé áll chip szemzés - a szemzőhajtás csúcsával felfelé áll T szemzés chip szemzés

63 T szemzés (balra): Csak kis, vékony farész a szempajzsban, vagy a farész kipattintva (őszibarack, rózsa) Chip szemzés (jobbra): Nagyobb farész, szinte párhuzamos oldalak a szempajzsnál, a farész - általában fehér legyen egyforma széles (azaz a kambiális részek illeszkedjenek) Oltásmódok és használatuk

64 Szemzések szempajzsai A szemzőhajtás fejjel lefelé áll. A vágást a levélnyél alól fél centivel kezdjük - a kés pengéjének a tövétől a penge hegye felé haladva - és a rügy fölött másfél-két centivel fejezzük be, majd a hüvelykujj körmével megtámasztva leszakítjuk a szemzőhajtásról T szemzés Chip szemzés A szemzőhajtás a csúcsával felfelé áll. A vágást a rügy fölött másfél-két centivel kezdjük - a kés pengéjének a tövétől a penge hegye felé haladva - és a levélnyélcsonk alatt 3-5 mm-re fejezzük be,egy befelé-lefelé irányuló ék vágással

65 Chip szemzés A szemzések megeredtek, elindult a rügyfakadás T szemzés Ősszel Tavasszal

66 A tavaszi szemremetszés helye A tavaszi szemremetszés helye Nyári alvószemzés jól összeforrt szemzései ősszel, balra T szemzés, jobbra chip szemzés.

67 Nyári alvószemzésnél tavasszal szemre metszünk. A tavaszi hajtószemzésnél az alanyból nyár közepéig biztosító csapot hagyunk A fagyérzékeny növényeket fagytűrő alanyra kell oltani (Diospyros kaki koronába szemezve D. lotus alanyra)

68 T szemzés szemre metszés után chip szemzés ablakos szemzés, szemre metszés előtt Szelídgesztenye átoltása chip szemzéssel Koronába oltás (cseresznye) T szemzéssel

69 Köszönöm a figyelmet, jó időt, sok szerencsét (és nagy türelmet) az oltásokhoz

Oltás, szemzés a kertben

Oltás, szemzés a kertben Oltás, szemzés a kertben A fás növények nemesítése, azaz oltvány előállítás a házi kertben Magyar Lajos, SZIE, KETK Mi is az az oltás? Az oltás egy olyan speciális szaporítási mód, amikor egy gyökérrel

Részletesebben

Gyümölcstermő növények szaporítása. Szaporítás: a termesztett növények életfolyamatainak újrakezdésére irányuló tevékenység.

Gyümölcstermő növények szaporítása. Szaporítás: a termesztett növények életfolyamatainak újrakezdésére irányuló tevékenység. Gyümölcstermő növények szaporítása Szaporítás: a termesztett növények életfolyamatainak újrakezdésére irányuló tevékenység. Főbb típusai: ivaros (generatív), ivartalan (vegetatív), mikroszaporítás. Szaporítóanyag:

Részletesebben

Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban

Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban Dr. Hrotkó Károly egyetemi tanár hrotko.karoly@kertk.szie.hu Előadásom témakörei A diófajták oltása, szemzése, oltványnevelése Autovegetatív szaporítási módok In

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Princz Zoltán. Milyen módon szaporíthatjuk a termesztett gyümölcsfajainkat? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés

MUNKAANYAG. Dr. Princz Zoltán. Milyen módon szaporíthatjuk a termesztett gyümölcsfajainkat? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés Dr. Princz Zoltán Milyen módon szaporíthatjuk a termesztett gyümölcsfajainkat? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés A követelménymodul száma: 2228-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Gyümölcsök metszése és koronaformái

Gyümölcsök metszése és koronaformái Gyümölcsök metszése és koronaformái Művelési rendszer Telepítési rendszer Termőfelület- és termésszabályozás Ültetési rendszer tőtávolság Faalak Sorés Törzsmagasság és koronaforma Metszés Növekedés- és

Részletesebben

Tantárgyi követelményrendszer a 2013/14. tanév őszi félévére

Tantárgyi követelményrendszer a 2013/14. tanév őszi félévére Kertészettudományi Kar DÍSZNÖVÉNYTERMESZTÉSI ÉS DENDROLÓGIAI TANSZÉK ügyintéző: Magyar Lajos telefon: +36-1-482-6506 fax. +36-1-482-6333 e-mail: lajos.magyar@uni-corvinus.hu ikt. sz.: KETK DDT 0590/2012.

Részletesebben

óra/félév óra/félév előadás gyakorlat A félév végi számonkérés típusa: A vizsga típusa: szóbeli Kreditérték: 4 aláírás megszerzése + vizsgajegy

óra/félév óra/félév előadás gyakorlat A félév végi számonkérés típusa: A vizsga típusa: szóbeli Kreditérték: 4 aláírás megszerzése + vizsgajegy Iktatószám: KETK-DDT/109-1/2016. Tételszám: 37 Mellékletek: 2 db Tantárgyi követelményrendszer a 2016/17. tanév őszi félévére A tantárgy neve: Faiskolai termesztés angolul: Nursery of Woody Plants németül:

Részletesebben

Gyümölcs szaporítóanyagok

Gyümölcs szaporítóanyagok Gyümölcs szaporítóanyagok avagy, mi lehet az oka a nem eredésnek? Háttér: magyar, vagy külföldi szaporítóanyag? Sarlóspuszta, 2017. 03. 16. PALESITS FAISKOLAI KFT. Palesits Zsolt 06 30 557 3964 palesitsfaiskola@gmail.com

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

URTICACEAE Csalánfélék P 2+2 v. 5 A 2+2 G (2)

URTICACEAE Csalánfélék P 2+2 v. 5 A 2+2 G (2) URTICACEAE Csalánfélék P 2+2 v. 5 A 2+2 G (2) SZÁR: - hazánkban lágyszárúak, - tejnedv nélküliek, - gyakoriak a csalánszőrök LEVÉL: - tagolatlan VIRÁG: - négytagú - egy- vagy kétlakiak VIRÁGZAT: - levélhónalji

Részletesebben

Az ültetvényanyagok előállítása. Fajtafenntartás, fajtagyűjtemények. dugványt. termő törzsültetvény. dugvány. dugványiskola. dugvány csemete.

Az ültetvényanyagok előállítása. Fajtafenntartás, fajtagyűjtemények. dugványt. termő törzsültetvény. dugvány. dugványiskola. dugvány csemete. Gyümölcsfaiskola Gyökeres gyümölcs szaporítóanyagot előállító szaporító terület, a rajta lévő növényállománnyal, törzsültetvénnyel, felszerelésekkel, épületekkel, amelynek működését a minősítő intézet

Részletesebben

II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén

II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén Sorszám 1 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Helyenként száraz ágak 2 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Beteg 3 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Helyenként száraz

Részletesebben

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A művelési rendszer fogalma és elemei A koronaformák csoportosítása A fontosabb koronaformák, szerkezetük és jellemzőik Szerkesztette: Simon Gergely

Részletesebben

Dendrológia. 6. elıadás. Dr. Bartha Dénes

Dendrológia. 6. elıadás. Dr. Bartha Dénes Dendrológia 6. elıadás Dr. Bartha Dénes r: Rosales Rózsavirágúak cs: Rosaceae Rózsafélék acs: Spiraeoideae Gyöngyvesszıfélék Spiraea gyöngyvesszı + Spiraea salicifolia főzlevelő gyöngyvesszı + Spiraea

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés Petesné Horváth Anna Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés A követelménymodul száma: 2228-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Ápolás és fenntartás Bevezetés - Szaporítás T 1

Ápolás és fenntartás Bevezetés - Szaporítás T 1 Szaporítás Deiníció (ok / cél) A növényszaporítás a kertészetben és mezőgazdaságban használt fogalom, mely növények sokszorozásának különböző módszereivel kapcsolatos. A szaporítást a hagyományos gyümölcsösökben

Részletesebben

ISK 1/ tavasz 80 Ft 60 Ft 38 Ft 32 Ft ISK 1/ tavasz 90 Ft 70 Ft 50 Ft ISK 1/ tavasz 100 Ft 100 Ft 60 Ft

ISK 1/ tavasz 80 Ft 60 Ft 38 Ft 32 Ft ISK 1/ tavasz 90 Ft 70 Ft 50 Ft ISK 1/ tavasz 100 Ft 100 Ft 60 Ft Frondeus Prima Kft. Székhely : 2112 Veresegyház Fácán u. 12. Telephely : 3000 Hatvan Görbeér hrsz. 0137/2 Telefon: +36 20 9 289 551 Email: attila.dobrovitz@frondeus.hu weboldal: www.hatvanicsemetekert.hu

Részletesebben

Különleges megoldások és kínálat

Különleges megoldások és kínálat Saját vállalkozásában jól hasznosította korábbi szakmai kapcsolatait, Bereznai Roland okleveles kertészmérnök ugyanis 15 évig vezette a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar kísérleti és tanüzemének

Részletesebben

Gyümölcsfélék testalakulás szerinti csoportosítás. Gyümölcsfélék csoportosítása gyakorlati szempontok alapján. Dudvásszárú növények: szamóca

Gyümölcsfélék testalakulás szerinti csoportosítás. Gyümölcsfélék csoportosítása gyakorlati szempontok alapján. Dudvásszárú növények: szamóca Gyümölcsfélék csoportosítása gyakorlati szempontok alapján Almatermésűek alma körte birs naspolya Csonthéjasok cseresznye meggy kajszi őszibarack szilva Héjasok dió mogyoró mandula gesztenye Bogyósgyümölcsűek

Részletesebben

Tanítási anyag. a hagyományos gyümölcsösökkel foglalkozó szakemberek képzéséhez KÉPZÉS: ÁPOLÁS ÉS FENNTARTÁS

Tanítási anyag. a hagyományos gyümölcsösökkel foglalkozó szakemberek képzéséhez KÉPZÉS: ÁPOLÁS ÉS FENNTARTÁS Tanítási anyag a hagyományos gyümölcsösökkel foglalkozó szakemberek képzéséhez KÉPZÉS: ÁPOLÁS ÉS FENNTARTÁS A projektet az Európai Bizottság támogatja. A kiadvány kizárólag a szerző nézeteit tükrözi, a

Részletesebben

Gyümölcsfélék testalakulása, termőrészei és a metszés alapjai

Gyümölcsfélék testalakulása, termőrészei és a metszés alapjai Gyümölcsfélék testalakulása, termőrészei és a metszés alapjai Gyümölcsfélék csoportosítása gyakorlati szempontok alapján Almatermésűek Csonthéjasok Héjasok Bogyósgyümölcsűek alma körte birs naspolya cseresznye

Részletesebben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben A könyv összefoglalja a gyümölcstermő növények környezeti igényeire vonatkozó ismereteket, segítséget nyújtva evvel az adott gyümölcsfaj számára alkalmas terület kiválasztásához,

Részletesebben

SzGy01 - Nevezze meg az előkészített szőlőtőkén a földalatti és föld feletti részeket, a csapokat a rügyszámmal mért hosszúságuk alapján!

SzGy01 - Nevezze meg az előkészített szőlőtőkén a földalatti és föld feletti részeket, a csapokat a rügyszámmal mért hosszúságuk alapján! SzGy01 - Nevezze meg az előkészített szőlőtőkén a földalatti és föld feletti részeket, a csapokat a rügyszámmal mért hosszúságuk alapján! Lásd még SZŐLÉSZET SZÓBELI TÉTELEK Sz02 Tőke föld alatti részek

Részletesebben

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok

Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok Alanyfajták tulajdonságai (Az anyatelepeken) Vesszők beérlelése - a tenyészidő függvénye - befolyásolja a ráoltott nemes érési folyamatait Vesszőhozam:

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Gyöngyöspata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2016.(IX. 27.) önkormányzati rendelete a növények ültetési, telepítési távolságára vonatkozó helyi szabályokról Gyöngyöspata Város Önkormányzat

Részletesebben

Kötelező termesztésben tartási idő

Kötelező termesztésben tartási idő 1. számú melléklet a 7/2008. (I. 19.) FVM rendelethez 1. számú melléklet a 75/2007. (VII. 27.) FVM rendelethez Támogatásban részesíthető ültetvény fajok Faj Maximális fajlagos telepítési költségek (ezer

Részletesebben

A SZELÍDGESZTENYE SZAPORÍTÁSA

A SZELÍDGESZTENYE SZAPORÍTÁSA A SZELÍDGESZTENYE SZAPORÍTÁSA A gesztenyetermesztők fokozott szaporítóanyag igénye a faiskolai üzemeket teljesen készületlenül találta. Magyarországon korábban nagyobb volumenű gesztenyeoltvány előállítás

Részletesebben

Tendenciák és fejlesztési. Dr. Hrotkó Károly

Tendenciák és fejlesztési. Dr. Hrotkó Károly Tendenciák és fejlesztési eredmények a gyümölcsszaporítóanyag előállításban Dr. Hrotkó Károly A magyar gyümölcsfaiskolai termesztés SWOT analízise Erősségek Tradíció, jól képzett szakemberek. Optimális

Részletesebben

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga Kálium szerepe a gyümölcstermő növények fejlődésében A kálium meghatározó jelentőségű a gyümölcstermő

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

A szőlő művelésmódjai

A szőlő művelésmódjai A szőlő művelésmódjai Művelésmód Az ültetvényszerkezet eleme A tőke föld feletti idősebb fás részeinek nagyságát, alakját, térbeli elhelyezkedését jelenti, melyet metszéssel és zöldmunkákkal alakítunk

Részletesebben

2. Értelmező rendelkezések 2. E rendelet alkalmazásában:

2. Értelmező rendelkezések 2. E rendelet alkalmazásában: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2018. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat

Részletesebben

Agroforestry, Forest garden Sövények mezővédő erdősávok

Agroforestry, Forest garden Sövények mezővédő erdősávok Agroforestry, Forest garden Sövények mezővédő erdősávok Agroforestry rendszer Meghatározás: Ezt erdészeti ágazatok és szántóföldi ágazatok és/vagy állattenyésztés egyidejű vagy átfedéses, megvalósítása

Részletesebben

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék)

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Uralkodó időjárási körülmények 2013 Szélsőséges (tavaszi) időjárás 2014

Részletesebben

1. melléklet a 35/2010. (IV. 9.) FVM rendelethez

1. melléklet a 35/2010. (IV. 9.) FVM rendelethez 1. melléklet a 35/010. (IV. 9.) FVM rendelethez A B C D E F G H I J K Maximális Kötelező Elvárt Legkisebb Legkisebb Ültetvény Intenzív ültetvény Öntözési követelmények fajlagos termesztésb hozamok a támogatható

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái. Szerkesztette Tóth Magdolna

Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái. Szerkesztette Tóth Magdolna Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajtái Szerkesztette Tóth Magdolna Alma Batul Származás: Erdélyből származik Érési idő: szeptember vége október eleje, novembertől márciusig fogyasztható, kiválóan tárolható

Részletesebben

Bokor faiskola évi őszi ajánlata

Bokor faiskola évi őszi ajánlata Bokor faiskola 2017. évi őszi ajánlata http://www.bokorfaiskola.hu (Készült: 2017.12.23 08:30:26) ELŐZETES RENDELÉSEKET FOLYAMATOSAN FELVESZÜNK! ---- GYÜMÖLCSFÁK --- 1 köteg 10 darab fát tartalmaz. ALMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Közterület-felügyelők eljárásai

Közterület-felügyelők eljárásai Közterület-felügyelők eljárásai 1. Közterület eltérő használatának bejelentése, közterület-használati engedély Ügyleírás: A közterület eltérő használata csak a tulajdonos engedélyével lehetséges. A közterületet,

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal

A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal Kód Magyar név Tudományos név A Akác Robinia pseudo-acacia AL Vadalma Malus silvestris BL Bálványfa Amorpha fruticosa CSNY Madárcseresznye

Részletesebben

Alanyhasználat Ugocsa és Bereg megyék kajszi termesztésében

Alanyhasználat Ugocsa és Bereg megyék kajszi termesztésében Acta Beregsasiensis 2010/2 223 Gé c s e Má t y á s * 1 Alanyhasználat Ugocsa és Bereg megyék kajszi termesztésében Rezümé Jelen munkám célja az Ugocsa és Bereg megyék kajszitermesztésben használatos alanyainak

Részletesebben

A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS FITOTECHNIKAI

A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS FITOTECHNIKAI Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS FITOTECHNIKAI MŰVELETEI Írta: DR. GONDA ISTVÁN egyetemi tanár VASZILY BARBARA

Részletesebben

Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, tavasz

Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, tavasz Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, 2019. tavasz A + jellel jelölt alany nemes kombinációkra tudok mennyiség függvényében árajánlatot adni. Az árajánlatot EUR-ban adom meg, de fizetni lehet

Részletesebben

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2012. május 14.) Általános rendelkezések

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2012. május 14.) Általános rendelkezések 1 Felsőtárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (I. 17.) önkormányzati rendelete a fák és cserjék ültetési, telepítési távolságának szabályairól (Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva:

Részletesebben

Tárgyszavak: városökológia; biodiverzitás; növény; természetvédelem; őshonos faj; betelepített faj; Berlin; Németország.

Tárgyszavak: városökológia; biodiverzitás; növény; természetvédelem; őshonos faj; betelepített faj; Berlin; Németország. KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁS Biodiverzitás Berlinben A Rio de Janeiróban 1992-ben tartott konferencia egyik természetvédelmi célkitűzése a biológiai diverzitás (sokféleség) fenntartása volt. A közelmúltban

Részletesebben

Helyi egyedi védelem alatt álló értékek jegyzéke

Helyi egyedi védelem alatt álló értékek jegyzéke Helyi egyedi védelem alatt álló értékek jegyzéke Sorszám Utca megnevezése Házszám Helyrajzi szám 1. Kossuth Lajos 5 142 2. 10 5 3. 11 148 4. 13 151 5. 20 10 6. 44 21 (tornáca) 7. 46 22 8. 54 26 9. 57 205

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok

Részletesebben

Helyi egyedi védelem alatt álló értékek jegyzéke (településképi rendelet 1. melléklete)

Helyi egyedi védelem alatt álló értékek jegyzéke (településképi rendelet 1. melléklete) Helyi egyedi védelem alatt álló értékek jegyzéke (településképi rendelet 1. melléklete) Sorszám Rendeltetés Utca, házszám Helyrajzi szám 1. református templom Kossuth u. 37. sz. 595 2. római katolikus

Részletesebben

ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon

ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon VP AKG Agrár-környezetgazdálkodási többlet-vállalások - 2016-tól ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon VP források -2016-158 666

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Dísznövények makroszaporítása március 25.

Dísznövények makroszaporítása március 25. Dísznövények makroszaporítása 2017. március 25. Mivel foglalkozunk? Fásszárú dísznövények Évelő dísznövények Egynyári dísznövények Növényházban termesztett dísznövények Termesztőtájak Magyarországon 5

Részletesebben

Mellékletek. Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve

Mellékletek. Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve Mellékletek Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve 1 Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Pápa Erzsébet liget fakivágás

Pápa Erzsébet liget fakivágás 5 nyugati ostorfa Celtis occidentalis 5 3 száraz ágak 12 cseresznyeszilva Prunus cerasifera 40 15 száraz ágak, mézgás 24 mezei juhar Acer campestre 50 8 száraz ágak, törzssarjak külpontos 41/b kínai papíreperfa??

Részletesebben

Gyümölcsfélék fogalma

Gyümölcsfélék fogalma Gyümölcsfélék fgalma Gyümölcstermő növények csprtsítása és mrflógiája A gyümölcsfélék - nyersen vagy feldlgzva fgyaszttt, - többéves fás szárú (kiv. szamóca) növények. Gyümölcstermő növények csprtsítása

Részletesebben

75/2007. (VII. 27.) FVM rendelet. A támogatás célja. Fogalmak

75/2007. (VII. 27.) FVM rendelet. A támogatás célja. Fogalmak 75/2007. (VII. 27.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból ültetvények korszerűsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

A 2009. évi állami génmegőrzési feladatok támogatását elnyert pályázok listája

A 2009. évi állami génmegőrzési feladatok támogatását elnyert pályázok listája A 2009. évi állami i feladatok támogatását elnyert pályázok listája Pályázó neve Pályázó címe Elnyert Génmegőrzési téma támogatás (Ft) 5 B Bt. 2028 Pilismarót, Dózsa György u. 42. 352.000 Fekete nyár Agrimart

Részletesebben

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban old. Június 3-án Faenzához közeli kajsziültetvényekben rendezett fajtabemutatót a Dalmonte faiskola és a francia Escande

Részletesebben

Növénykórtani problémák kajszin és őszibarackon 2016-ban. Nagy Géza NÉBIH NTAI

Növénykórtani problémák kajszin és őszibarackon 2016-ban. Nagy Géza NÉBIH NTAI Növénykórtani problémák kajszin és őszibarackon 2016-ban Nagy Géza NÉBIH NTAI Uralkodó időjárási körülmények 2013 Szélsőséges (tavaszi) időjárás 2014 Mint 2010, de esetenként problémásabb 2015 Változékony

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete a közterület igénybevételének, használatának, és a közterületi fák, cserjék telepítési szabályairól Kisújszállás

Részletesebben

Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra

Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra Nagykáta Város Önkormányzata Városgazdálkodási Szervezet Nagykáta, Temető u. 24. Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra Készítette: Kutas Péter Nagykáta,

Részletesebben

BSc Mezőgazdasági Mérnök Szak hallgatóinak növény felismeréshez segédlet 2.

BSc Mezőgazdasági Mérnök Szak hallgatóinak növény felismeréshez segédlet 2. BSc Mezőgazdasági Mérnök Szak hallgatóinak növény felismeréshez segédlet 2. Készítette: Gazdagné dr. Torma Mária főiskolai tanár Dr. Avasi Zoltán főiskolai docens Rozik Éva tanszéki mérnök Internet Bükkfélék

Részletesebben

Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely növénykertje települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely növénykertje települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely növénykertje települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Bartókné Piller Magdolna (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 28. (település, dátum) (P. H.)

Részletesebben

Hajóállomás Veránka 0168, 0155/5, 0155/8

Hajóállomás Veránka 0168, 0155/5, 0155/8 lelőhely azonosító szám név HRSZ 1. függelék /2016.( ) önkormányzati rendelethez 0149/7, 0149/6, 0149/8, 0155/2, 0148/3, 0148/4, 0146, 0145, 0149/2, 0148/2, 0155/8 27454 1 Hajóállomás 27455 2 Veránka 0168,

Részletesebben

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa, a zöld jövő Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa fejlődése A kiültetéskor 3 év múlva Az előző évben ültetett, a fagyok után tarra vágott Smaragdfa növekedése A 30, a 80 és a 100 napos facsemete

Részletesebben

Kedvezményezett: Sarkpont Zrt. (7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u ) Pályázati azonosító: GOP / Projekt Előrehaladási Jelentés

Kedvezményezett: Sarkpont Zrt. (7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u ) Pályázati azonosító: GOP / Projekt Előrehaladási Jelentés FOTÓDOKUM EN TÁ C IÓ Kedvezményezett: Sarkpont Zrt. (7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u.16-18.) Pályázati azonosító: GOP-1.1.1-08/1-2008-0104 1. Projekt Előrehaladási Jelentés Időszak: 2009.02.05. 2009.09.30.

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 2: Növekedés és fejlődés Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény)

Részletesebben

Szőlő metszése és művelésmódjai

Szőlő metszése és művelésmódjai Szőlő metszése és művelésmódjai metszésmód: fás részek (vessző, cser) nyugalmi időben történő visszavágásának módja és mértéke művelésmód: a szőlőtőke 2 évnél idősebb szárrendszerének mérete és térbeli

Részletesebben

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei kalászosok (búza, árpa, tritikále, rozs, zab) 0,05 (zab, rozs, búza, tritikálé); 0,5 (árpa) 28 virágzás (BBCH69) burgonya 0,02* 14 sorzáródás (BBCH 39) cukorrépa lambda-cihalotrin 0,02* (gyökér) 14 sorzáródás

Részletesebben

Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations

Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations Szilva alany-nemes kombinációk növekedési erélyének vizsgálata The study of the vigour of the rootstocks plum variety combinations Czinege Anikó Kertészeti Tanszék, Kertészeti Főiskolai Kar, Kecskeméti

Részletesebben

A gyümölcstermő növények szaporítása

A gyümölcstermő növények szaporítása A gyümölcstermő növények szaporítása A szaporodás (reprodukció) olyan biológiai folyamat, amelynek során új egyed képződik. A szaporítás mint tudatos emberi tevékenység a növények szaporodásra alkalmas

Részletesebben

PALESITS FAISKOLAI KFT.

PALESITS FAISKOLAI KFT. Import cseresznyeoltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai 1. példány Budapest, 2014. május 30. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta

Részletesebben

A szőlő metszése. A metszés célja:

A szőlő metszése. A metszés célja: A szőlő metszése A metszés célja: a szőlő meghatározott alakúra nevelése és a kialakított forma fenntartása a tőke kezelhetőségének biztosítása a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás termésszabályozás

Részletesebben

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete A gyümölcsfélék: fásszárú (kivéve a szamóca), több éves, nyersen vagy feldolgozva élvezettel fogyasztható nagy beruházási igényű, fajlagos költségű és fajlagos

Részletesebben

LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.2.-16

LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.2.-16 PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE ÜLTETVÉNYTELEPÍTÉS TÁMOGATÁSÁRA ÖNTÖZÉS KIALAKÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.2.-16 A PÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA: A felhívás célja a kertészeti ágazaton belül a gyümölcstermesztés

Részletesebben

PATOLÓGIAI ESZKÖZÖK BESZERZÉSE KÉ-22821/2011 nyilvántartási számú Egyszerű közbeszerzési eljárás

PATOLÓGIAI ESZKÖZÖK BESZERZÉSE KÉ-22821/2011 nyilvántartási számú Egyszerű közbeszerzési eljárás PATOLÓGIAI ESZKÖZÖK BESZERZÉSE KÉ-22821/2011 nyilvántartási számú Egyszerű közbeszerzési eljárás MŰSZAKI LEÍRÁS 3. Műszaki követelmények, az Intézet egyéb előírásai 3.1. A műszaki leírásban feltüntetett

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete. A helyi környezet védelméről

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete. A helyi környezet védelméről Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete A helyi környezet védelméről (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg.) (Szövege hatályos:

Részletesebben

Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája

Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája A fajtamegválasztás szempontjai Felhasználási cél piaci igények Termőhelyi adottságok Fajtatársítás megporzási termékenyülési viszonyok Főbb termesztett

Részletesebben

MEGHÍVÓ BIOKERTÉSZET TANFOLYAM KRISNA-VÖLGYBEN. Idıpontok: (4 független hétvége, más-más programmal, jelentkezni mindegyikre külön-külön kell!

MEGHÍVÓ BIOKERTÉSZET TANFOLYAM KRISNA-VÖLGYBEN. Idıpontok: (4 független hétvége, más-más programmal, jelentkezni mindegyikre külön-külön kell! Idıpontok: (4 független hétvége, más-más programmal, jelentkezni mindegyikre külön-külön kell!) 1. 2013. március 9-10. 2. 2013. április 13-14. 3. 2013. július 27-28. 4. 2013. szeptember 7-8. Helyszín:

Részletesebben

Arany Zsombos Drink Kft. Szilva Pálinka Szilva 42,0% Arany Zsombos Drink Kft. Fekete szeder pálinka Szeder 42,0% Arany

Arany Zsombos Drink Kft. Szilva Pálinka Szilva 42,0% Arany Zsombos Drink Kft. Fekete szeder pálinka Szeder 42,0% Arany Nevező Pálinka megnevezése Alkategória alc fok besorolás Muthné Kton Mária Merlot borseprő Kék Szőlő 44,0% Heilmann-né Muth Erzsébet Kékfrankos borpárlt Kék Szőlő 44,0% Kevevára Pálinkaház Irsai Olivér

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Corylaceae mogyorófélék családja

Corylaceae mogyorófélék családja Corylaceae mogyorófélék családja Corylus mogyoró Carpinus gyertyán Ostrya - komlógyertyán Corylus mogyoró nemzetség szimpodiális hajtásrendszer nagy termetű cserjék vagy fák váltakozó (szórt) levélállás

Részletesebben

8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK

8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK 8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK 1. aktív mezőgazdasági termelő: a mezőgazdasági termelők részére nyújtandó közvetlen támogatás igénybevételére vonatkozó szabályokról szóló 8/2015. (III.13.) FM rendeletben

Részletesebben

Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/ Mobil:30/ ; 30/ ; 30/

Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/ Mobil:30/ ; 30/ ; 30/ Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/316-158 Mobil:30/965-1557; 30/310-2728; 30/629-7007 E-mail: info@szentesifaiskola.hu Kiskereskedelmi árjegyzék 2017 tavasz

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

Természeti gyümölcstermesztés hagyományai a paraszti gazdálkodásban. Szani Zsolt Témavezető Nagygörbő, augusztus 30.

Természeti gyümölcstermesztés hagyományai a paraszti gazdálkodásban. Szani Zsolt Témavezető Nagygörbő, augusztus 30. Természeti gyümölcstermesztés hagyományai a paraszti gazdálkodásban Szani Zsolt Témavezető szanizs@freemail.hu Nagygörbő, 2012. augusztus 30. Gyümölcstermesztés hagyományai a paraszti gazdálkodásban 1.

Részletesebben

VESZPRÉM BELVÁROS REHABILITÁCIÓS TERVE I. ÜTEM FAÁLLOMÁNY TÁBLÁZATOS KIMUTATÁSA

VESZPRÉM BELVÁROS REHABILITÁCIÓS TERVE I. ÜTEM FAÁLLOMÁNY TÁBLÁZATOS KIMUTATÁSA Sorszám VESZPRÉM BELVÁROS REHABILITÁCIÓS TERVE I. ÜTEM FAÁLLOMÁNY TÁBLÁZATOS KIMUTATÁSA 2009. 06. 23-i MUNKAKÖZI ANYAG (Készítette: PressTonTerv Tervezőiroda, Göd, Hubayné Horváth Nóra, Meiszterné Kapisinszky

Részletesebben

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38 DIÓ: Alsószentiváni 117 Alsószentiváni Bonifác Alsószentiváni Kései Milotai 10 Milotai bőtermő Milotai intenzív Milotai kései Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MANDULA_ Budatétényi 70

Részletesebben

Főgyökérrendszer olyan gyökérzet, amelynek van egy főtengelye (főgyökér), mely a belőle eredő oldalgyökereknél fejlettebb.

Főgyökérrendszer olyan gyökérzet, amelynek van egy főtengelye (főgyökér), mely a belőle eredő oldalgyökereknél fejlettebb. A szőlő gyökérrendszere A gyökérrendszer feladata a növény rögzítése, tápanyaggal és vízzel való ellátása. Eredetileg a szőlőnek (mivel kétszikû növény) főgyökérrendszere lenne (lásd. magonc), de a vegetatív

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta MELLÉKLETEK FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Szakrajz 1. Feladat: a. Készítse el az árokeresztékes illesztéssel (saját csappal) kialakított szélesbítő toldás szakrajzát,

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

Levélfelületi index mérése és modellezése intenzív cseresznye ültetvényben. Készítette: Piblinger Brigitta Környezettan alapszakos hallgató

Levélfelületi index mérése és modellezése intenzív cseresznye ültetvényben. Készítette: Piblinger Brigitta Környezettan alapszakos hallgató Levélfelületi index mérése és modellezése intenzív cseresznye ültetvényben Készítette: Piblinger Brigitta Környezettan alapszakos hallgató Levélfelületi index (Leaf Area Index) Növényállomány jellemzésére

Részletesebben