Dolgozz itthon! Hírlevél I. évfolyam 1. szám (2013. május 17.)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dolgozz itthon! Hírlevél I. évfolyam 1. szám (2013. május 17.)"

Átírás

1 Dolgozz itthon! Hírlevél I. évfolyam 1. szám (2013. május 17.) 1. Köszöntő Kedves Magyar Fiatal! Rövid bemutatkozásképpen annyit szeretnék elmondani, hogy Fodor Zoltán vagyok, és projekt koordinátorként dolgozom a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Egyik futó projektünk a Dolgozz itthon! nevet viseli, melynek egyik fő célja a külföldre szakadt magyar fiatalok hazacsábítása, illetve az itthon lévők hazánkban tartása. Mindennek érdekében szeretnélek benneteket, akik érintettek vagytok e témában, körül-belül kéthetente ellátni a legfrissebb információkkal, lehetőségekkel, hasznos tudnivalókkal. Hamarosan elindul aggregát portálunk, a melyen szinte minden hazaköltözéshez, itthoni letelepedéshez, álláskereséshez, vállalkozásalapításhoz szükséges információt igyekszünk összegyűjteni számotokra. A portál indulásától hírlevelünk is megújul, addig ebben a formában juttatjuk el hozzád. Természetesen a hírlevélről bármikor leiratkozhatsz, ha úgy érzed, nem szeretnél több levelet kapni tőlünk. Ehhez elegendő, ha válaszként elküldöd a nem szócskát a zoltan.fodor@hkik.hu címre. (A portál létrejöttével elegendő lesz két kattintás a leiratkozáshoz.) De bízunk abban, hogy az általunk nyújtott információkat hasznosnak találod, így érdeklődve fogadod majd további leveleinket is. Most pedig bele is csapnék az informatív húrok közé! Fodor Zoltán call center munkatárs Dolgozz itthon! 2. A projektről néhány sorban A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy szlovák-magyar együttműködésben, szlovákiai partner szervezetekkel közösen, Dolgozz itthon! - Integrált munkaerőpiac és oktatás-szervezési program címmel, HUSK/1101/1.6.2/0018 azonosító számmal egy hazahívó projektet indított el 2012 novemberében. A partnerség célja a régióban fellelhető lehetőségek, információk, helyi ösztönzők összegyűjtése és egy digitális portálon keresztül történő megjelenítése annak érdekében, hogy megkönnyítse, ill. ösztönözze a külföldön tartózkodó fiatalok hazatérését, letelepedését, munkavállalását, valamint elősegítse a két érintett térség Heves megye és Besztercebánya kerület foglalkoztatási mutatóinak javulását, gazdasági teljesítményének fejlődését.

2 Az egyéves projekt időszak a partnereknek arra ad lehetőséget, hogy a fent megjelölt célokhoz szükséges információs adatbázisokat kialakítsák, működésüket, napra készségüket biztosítsák. Ehhez jó néhány, a célterületen működő intézmény segítségére szükség van, melyet egy közös munkaerő-piaci paktum kialakításával és aláírásával kívánnak az együttműködő felek biztosítani (helyi önkormányzatok, munkaügyi központ, vállalkozásfejlesztő szervezetek, oktatási intézmények és fenntartóik, főiskolák). Alapvető cél a helyben tartás, hazahívás, munkavállalóként és vállalkozóként. A lehetséges eszközök: Információ átadás, ismeretterjesztés (kiadványok) Munkaerő-piaci információk (állásajánlatok) Befektetési lehetőségek (ingatlan kataszter, befektetési ajánlatok) Helyi ösztönzők (vállalkozások támogatása, ösztöndíjak, lakásprogramok) Képzési lehetőségek, támogatások (alapképzéstől felsőoktatásig) 3. Egy kérdőíves felmérés Projektünk keretében készítünk egy szociológiai kiadványt, melynek egyik fő része migrációs statisztikákat dolgoz majd fel. E rovatban ehhez kérném a segítségeteket. Első körben ugyanis készítettünk jó néhány interjút, melyek alapján összeállt egy kérdőív, ami a külföldre költözés motivációit és statisztikáit hivatott kutatni. Kérlek, töltsétek ki a kérdőívet a mellékelt linken, mellyel hozzájárulhattok a projektünk eredményességéhez, valamint segítségünkre lehettek, hogy a portál szolgáltatásait a lehető legteljesebb mértékben rátok szabjuk. A kérdőív elérhető az alábbi linken: #start=invite 4. Az első ajánlat Lehetőség vállalkozni vágyó fiatalok számára A TÁMOP B-12/1. kódszámú, Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című könnyített elbírálású pályázati felhívás ugyan a tavalyi évben jelent meg az Új Széchenyi Terv programjai között, azonban a megelőző A komponens beadásának, elbírálásának módosulása, elhúzódása miatt e pályázat határidejei is kitolódtak. Röviden a pályázatról: A konstrukció alapvető célja a mikrovállalkozások indítását tervező fiatalok segítése. A közvetett kedvezményezettek köre a 18 és 35 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező, új egyéni vállalkozást, vagy mikrovállalkozást indítani tervező természetes személyek. A korhatár kitolódhat 40 éves korig, amennyiben a pályázó személynek 7. életévét be nem töltött kisgyermeke van. A pályázónak rendelkezni kell a TÁMOP A-12/1 konstrukció kedvezményezettje által jóváhagyott üzleti tervvel. Az üzleti terv jóváhagyását követően, de a pályázat benyújtását megelőzően maximum 3 hónappal korábban alakult vállalkozások pályázhatnak.

3 Támogatható tevékenységek köre: A támogatott vállalkozás elindításához, az üzleti tervben tervezett vállalkozói tevékenység folytatásához elengedhetetlenül szükséges, gazdaságos működést elősegítő, költséghatékony tételek számolhatóak el, mint például: cégalapítás, ahhoz kapcsolódó ügyvédi szolgáltatás igénybe vétele, eszközbeszerzés, betanítás (közvetlenül az eszközhöz kapcsolódva), domain név regisztráció és a hozzá tartozó webtárhely egyszeri díja, formatervezés, képzéseken való részvétel, pénzügyi tanácsadás, anyagbeszerzés, könyvelés, stb. A projekt összköltségének minimum 30 %-át, de maximum 50 %-át személyi jellegű ráfordításra (bér és járulékai) kell felhasználni. A támogatás vissza nem térítendő támogatásnak minősül. Mértéke: a projekt elszámolható összes költségének legfeljebb 90 %-a. Összege: egyéni vállalkozóként vagy mikrovállalkozásként legfeljebb hárommillió Ft, társas vállalkozások esetében az igényelhető támogatás összege maximum hatmillió Ft (abban az esetben, ha az alapítók közül legalább 2 fő sikeresen részt vett a TÁMOP A konstrukcióban). A pályázati felhívás és útmutató, valamint az adatlap és a hozzá tartozó mellékletek, segédletek letölthetőek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (továbbiakban: NFÜ) honlapjáról: Az A komponens: Többször említésre került fentebb a pályázatot megelőző A konstrukció. Ennek keretében olyan szervezetek pályázhattak az NFÜ felé, akik megfelelő forrásokkal rendelkeznek egy vállalkozóvá válást támogató ingyenes képzés és egy mentori program lefolytatásához. Ebben a konstrukcióban az Észak-Magyarországi Régióban a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) nyerte el a jogot a program lefolytatására. Az aktuális információk szerint a FIVOSZ képzései legkorábban 2013 augusztusában vagy szeptemberében indulnak el. Két típusú képzés elindulása várható: - intenzív képzés, hétköznapokon: 1,5 2 hónap alatt végezhető el; - hétvégi képzés: 2,5 3 hónap alatt végezhető el. A képzések várhatóan valamennyi konvergencia régióban egyszerre indulnak majd el, ily módon senki nem kerül hátrányba. Emellett az egyenlőséget azzal is biztosítani kívánja az NFÜ, hogy minden régió számára külön keretösszeget különítettek el. A fentebb ismertetett támogató pályázat benyújtásának feltétele, hogy a pályázó rendelkezzen a képzést lefolytató szervezet (jelen esetben a FIVOSZ) által jóváhagyott üzleti tervvel és a képzés elvégzését igazoló bizonyítvánnyal. Mindebből következően várhatóan 2013 októberében kerülhetnek majd benyújtásra a legelső pályázatok a B komponensen belül. Számos további hasznos és praktikus információ megtalálható a FIVOSZ honlapján, a pályázat számára elkülönített oldalon: Itt, a Regisztráció rovatra kattintva feliratkozhatunk egy hírlevélre, melyben átlagosan kéthetente tájékoztatnak minket a képzések valamennyi részletével kapcsolatosan.

4 Aktuális: május 9-én, a Széchenyi Programiroda (SZPI) által rendezett Tavaszi konferenciasorozat egri állomásán Falucskai Attila, a FIVOSZ megyei elnöke és Gál Andrea, a projekt vezetője tartott előadást a témában. Ismertették a pályázattal kapcsolatos általános tudnivalókat, a legfrissebb híreket, végül válaszoltak a feltett kérdésekre. Többször nyomatékosították az előadók, hogy rengeteg nyitott kérdés van még, melyet tisztázni kell, így sajnos sok témakörhöz kötődően nem tudnak nyilatkozni. Elhangzott, hogy az Észak-Magyarországi Régióban 560 fő vehet majd részt az ingyenes képzéseken. Esetleges túljelentkezés esetén egy objektív szempontrendszer alapján választják ki a résztvevőket, de ez a rendszer jelenleg kidolgozás alatt áll. A képzések helyszínei még kérdésesek, de az biztosra vehető, hogy a megyeszékhelyeken lesz lehetőség a képzés elvégzésére. A képzés végén záróvizsgát tesznek a résztvevők, melynek sikeressége után bizonyítványt kapnak, mellyel valamint a jóváhagyott üzleti tervvel lesz majd lehetőség beadni a B jelű pályázatot, illetve megalapítani a vállalkozást. Az alapítás után a FIVOSZ fél éves térítésmentes mentorálást is biztosít a nyertes jelentkezők számára. Kiemelték azt is, hogy a mezőgazdasági, a halászati és a szénbányászati tevékenység ki van zárva a pályázatból, ilyen jellegű vállalkozások nem támogathatóak. A vállalkozás elhelyezkedésével kapcsolatos kérdések kapcsán elhangzott, hogy a létrehozandó vállalkozás székhelye a lényeges a pályázat szempontjából, annak kell az érintett konvergencia régióban lennie, illetve ajánlatos ott résztevékenységeket is végezni. De például egri székhelyű vállalkozás akár Budapesten is végezhet tevékenységet. Fontos kérdésként merült fel az eszközök problémája. Több esetben ugyanis a vállalkozói tevékenység végzéséhez szükséges eszközök újonnan több tízmillió forintba kerülnek, míg használtan akár egy-két millióból is beszerezhetőek. Azonban a pályázatban ezt nem tudják mérlegelni, ezért kizárólag új eszközök beszerzése támogatható. A % közötti személyi jellegű ráfordítás kötelezettség kapcsán Gál Andrea elmondta, erre vonatkozóan beadott a FIVOSZ egy javaslatot, hogy ez a vállalkozó saját munkabére is lehessen. Ez az ajánlás jelenleg szintén elbírálás alatt van. A konferencián elhangzott előadások anyagai letölthetőek a SZPI honlapjáról: 941

5 A HKIK kötődése: A FIVOSZ és a HKIK között jelenleg egyeztetés folyik, hogy a Kamara milyen módon tudja segíteni a program megvalósulását, a képzés lebonyolítását, ezen keresztül a leendő fiatal vállalkozókat. 5. Egyszer volt, hol nem volt A Dolgozz itthon! állásbörze A fentebb említett projektcélok elérése érdekében, az Eszterházy Károly Főiskolával szoros együttműködésben a HKIK április 16-án állásbörzét szervezett, a Főiskola B épületének földszintjén, 9-től 14 óráig. Az állásbörzén több mint 20 kiállító várta az érdeklődőket, köztük vállalkozások, munkaügyi szervezetek, az adó és vámhivatal munkatársai, alapítványok, stb. A részt vevő cégek elsődlegesen IT tudással rendelkező, angolul beszélő munkaerőt kerestek (pl.: Nokia Siemens Networks Kft., Morgan Stanley), illetőleg közgazdász, vendéglátós gyakornok, értékesítők iránt érdeklődtek (pl.: Hotel E*stella, MobilNet s.r.o.). A további szervezetek álláskeresést segítő kiadványokkal, önismereti tesztekkel igyekeztek az érdeklődők segítségére lenni. A nap folyamán cégismertető előadásokon, álláskeresési, állásinterjús tanácsadásokon, próba állásinterjúkon is részt vehettek a látogatók többek között. Az állásbörze körül-belül 300 látogatót vonzott, akik döntő többségében a főiskola diákjai voltak, részben végzéshez közel állók, részben pedig alsóbb évfolyamos hallgatók, akik szerettek volna információkat kapni a munkaerőpiaci kínálatról, és kipróbálni magukat. A tavaszi félévben diplomát szerző érdeklődők zömében Gazdálkodási és menedzsment, illetve Turizmus-vendéglátás szakokon végeznek majd, így elsődlegesen közgazdasági és turisztikai állások iránt érdeklődtek. A kiállítók listája, a hozzájuk szükséges munkaerő és kompetenciák összefoglalása, valamint az érdeklődők meglévő tudása, kompetenciái elérhetőek a projekt call center munkatársánál (kontaktok a hírlevél végén találhatóak). A délután folyamán, 13:45 perctől sor került a projekt első sajtótájékoztatójára, a releváns megyei médiumok részvételével, valamint 14 órától a Dolgozz itthon! paktum első kerekasztal megbeszélésére, melyen a szlovák és magyar projekt partnereken túl többek között a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, az EKF, a KRF, a KSH, EMJV Polgármesteri Hivatala, a Heves Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és vállalkozások is képviseltették magukat. Minden szervezet felvázolta a saját álláspontját a projekt céljaival kapcsolatosan, majd közösen megvitatták a résztvevők, milyen konkrét lépésekkel tudnak az egyes szereplők hozzájárulni a paktumon keresztül a projekt sikerességéhez. A projekt menedzsere és HKIK gazdaságfejlesztési igazgatója, File Sándor a megbeszélés elején összefoglalta a legfontosabb problémát: a fiatalok rendszerint azt mondják: hazajönnének, de nincs miért. A projekt fő célja ezt az állítást megcáfolni. Rázsi Botond, Eger alpolgármestere többek között bemutatta Eger ifjúsági koncepcióját, a támogatási programokat (Ifi Pont, Eger Város Ösztöndíjasa, ipari együttműködések, stb.)

6 A KSH képviseletében Fejes László, szakmai tanácsadó tartott előadást az Északmagyarországi és Heves megyei migrációs statisztikákból. Prezentációjából kiderült, hogy a lakónépesség a régióban és a megyében egyaránt folyamatosan csökken, a népesség öregszik. A 2011-es népszámlálási adatok alapján Észak-Magyarországon Heves megyében a legmagasabb a foglalkoztatottak aránya. Ez látható a következő ábrán. 1. ábra: Gazdasági aktivitás az Észak-Magyarországi régióban (Forrás: Migráció Észak-Magyarországon és Heves megyében, Fejes László, KSH) A vándorlási különbözet alakulása azt mutatja, hogy a rendszerváltás előtti években Észak- Magyarországon igen jelentős elvándorlás volt tapasztalható, mely Heves megyét is érintette és 2011 között viszont mind a régiót, mind megyénket az odavándorlás jellemezte. Ez a tendencia a régiót tekintve a időintervallumban visszájára fordul, és jelentősen megugrott az elvándorlás értéke, ám Heves megyére továbbra is odavándorlás volt jellemző, még ha jóval kisebb mértékű is. Ez olvasható le a következő ábráról. 2. ábra: A vándorlási különbözet alakulása Észak-Magyarországon, illetve Heves megyében (Forrás: Migráció Észak-Magyarországon és Heves megyében, Fejes László, KSH)

7 Ha Heves megye járásait tekintve vizsgáljuk a vándorlási különbözet alakulását, akkor egyértelműen látszik, hogy az Egri járás esetében kiemelkedően magas odavándorlás jellemző, de a Füzesabonyi, a Pétervásárai és a Bélapátfalvai járásnál is pozitív a vándorlási különbözet értéke. A további három megyei járáshoz kötődően sajnos elvándorlás tapasztalható, ezek közül is a legrosszabb értékkel a Hatvani járás rendelkezik. Mindez leolvasható a 3. sz. ábráról. 3. ábra: Heves megye járásainak vándorlási különbözete 2011 és 2011 között (Forrás: Migráció Észak-Magyarországon és Heves megyében, Fejes László, KSH) Mihályi Gábor, Feled község polgármestere bemutatta a Besztercebányai kerületet, mely a legnagyobb szlovákiai kerület, az ország lakosainak 12 %-a itt él, ezeknek 10 %-a magyar nemzetiségű óta országos szinten e kerület déli járásaiban legrosszabbak a mutatószámok, nagy a munkanélküliség, míg az északi járások iparilag jóval fejlettebbek. A rimaszombati járásban a legmagasabb, 34 %-os a munkanélküliség. Az álláskeresők 35 %-a alacsony végzettségű, a pályakezdő álláskeresők száma csökkent az utolsó 3 év viszonylatában. A magasan kvalifikált szakemberek rendre nyugatra vándorolnak. Fenyves Péter, a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, hogy Heves megyében a problémák részben megoldhatóak lennének a nettó bérek növelésével. A megyében 10 %-os gazdasági növekedés volt megfigyelhető a tavalyi évben, mely azonban 1,5 %-os foglalkoztatottságbeli csökkenéssel járt együtt, mivel elsődlegesen a technológiaigényes ágazatok fejlődtek, azok pedig alacsony élő munkaigénnyel rendelkeznek. Kiemelte a támogató programok fontosságát (TÁMOP programok, Első munkahely garancia program, Munkahelyvédelmi akcióterv).

8 Domján Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat Területfejlesztési és Területrendezési Osztályának osztályvezetője elmondta, hogy január elsejétől a területfejlesztésben megyei tervezés zajlik, megszűntek ilyen értelemben a régiók. Kiemelte a munkakultúra fontosságát, hogy nem kell mindenkinek diplomát szerezni, fontosak az egyéb szakmák is, mindenki a saját szintjén végezzen felelősségteljes munkát. Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, valamint a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke a társadalmi folyamatokról és azok szakképzési összefüggéseiről tartott előadást. Bemutatta, hogy két területen érzékel foglalkoztatási, népmozgalmi problémákat: demográfia elvándorlás, illetve iskolaszerkezet foglalkoztatási szerkezet terén. Előbbi mennyiségi, utóbbi minőségi gondokat mutat. Ismertette az elvégzett felmérések eredményeit, melyből jól látható, hogy a fiatalok száma folyamatosan csökken, a magyar társadalom öregszik. A szülők átlagos életkora gyermekük születésekor emelkedő tendenciát mutat, és egyre több a házasságon kívüli gyermek. Egy Európai Uniós kitekintés kapcsán rámutatott arra, hogy a munkaidő rugalmassága terén hazánk csupán Portugáliát, Ciprust és Bulgáriát előzi meg. Borbély András, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Megyei Tankerületének szakmai igazgatóhelyettese elmondta, hogy intézményük célja a szakképzés fejlesztése, színvonalának emelése, a megye vállalkozásainak, iparának igény kielégítése, a megyei szakképző intézmények integrációja. Beszélt arról is, hogy a jövőben nehezebb lesz bejutni a gimnáziumokba, melynek köszönhetően többen mennek majd szakközépiskolákba, így a szakképzés is megfelelő alapanyagot kaphat. Helgertné Dr. Szabó Ilona Eszter, a Károly Róbert Főiskola rektora felszólalásában említette, hogy fő céljuk a piaci igények kielégítése, ennek érdekében a doktori képzések helyett a szakmai képzésekben kell szerepet vállalni, és fontos a képzésbe bevonni a szakma kiváló képviselőit is. Kiemelte a fél éves szakmai gyakorlatok relevanciáját, a valós üzleti környezetbe való bekerülés fontosságát, melyhez kamarai segítségre van szükség. Dr. Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola általános és fejlesztési rektorhelyettese arról beszélt, hogy a felsőoktatás az utóbbi évben eltömegesedett, míg új munkahelyeket az iskolák nem tudnak létrehozni. Az óraszámok is növekednek, a gyakorlati oktatástól elvonták a pénzeket. Ezek mind ellent mondanak az elvárásoknak. Kiemelte az információs műveltség emelésének, az idegen nyelv oktatásnak és a gyakorlati felkészítésnek a fontosságát. A találkozó végén File Sándor összefoglalta az elhangzottakat, és a Dolgozz itthon! paktumról ejtett néhány szót. A találkozóról készített, részletes és számos további információt tartalmazó jegyzőkönyv, illetve a megtartott előadások anyagai elérhetőek a projekt call center munkatársánál.

9 6. Kontakt Elsődleges céljaink között szerepel tehát, hogy segítsük azokat a külföldön élő magyarokat, akikben akár szemernyit is felmerül a hazatérés szándéka. Ahogy fentebb többször is említettem, szeretnénk a program nyújtotta szolgáltatásokat a lehető legteljesebb mértékben a ti igényeitekhez, preferenciáitokhoz, érdeklődésetekhez igazítani. A Dolgozz itthon! programmal és bármely egyéb témával kapcsolatban további információ kérhető az alábbi elérhetőségek bármelyikén. Örömmel fogadunk bármilyen jellegű visszajelzést, érdeklődést, építő jellegű kritikát, hogy közösen küzdhessünk azért, hogy TE is mielőbb DOLGOZZ ITTHON! Fodor Zoltán call center munkatárs, Dolgozz itthon! projekt koordinátor, Tanácsadó és Projekt Iroda Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 3300 Eger, Faiskola utca 15. I. em. 38. iroda Tel.: / (114. mellék) Fax: / Skype: dolgozz.itthon zoltan.fodor@hkik.hu / info@dolgozzitthon.hu Web:

Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének időarányos (2014.12.31.) végrehajtásáról

Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének időarányos (2014.12.31.) végrehajtásáról 3300 Eger, Faiskola u. 15. Telefax: (36) 323-615 Postacím: 3301 Pf.: 440 E-mail: hkik@hkik.hu Weblap: www.hkik.hu HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének

Részletesebben

Vállalkozz itthon - fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.

Vállalkozz itthon - fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1. Vállalkozz itthon - fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása A FIVOSZ és a TÁMOP-2.3.6.-12/1 pályázat célja A pályázat célja a mikrovállalkozások indítását tervező fiatalok segítése. Cél a vállalkozásalapítás

Részletesebben

2010. februári hírek

2010. februári hírek 2010. februári hírek Újra itt a sztárpályázat Újra jönnek a telephelypénzek Kkv-k: a források egyharmadát már kiosztották Ismét elérhetőek a GOP február 20-al felfüggesztett pályázatai Százmilliárd a közép-magyarországi

Részletesebben

Balmazújvárosi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége TÁJÉKOZTATÓ

Balmazújvárosi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége TÁJÉKOZTATÓ Balmazújvárosi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége TÁJÉKOZTATÓ Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2 év december hó 2-én tartandó ülésére Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Balmazújvárosi

Részletesebben

BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2010. JANUÁR MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. - 1 - BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (Az adatgyűjtés lezárva:

Részletesebben

TARTALOM FÓKUSZ FÓKUSZ AKTUÁLIS NEMZETKÖZI GAZDASÁG KUTATÁS FELSŐOKTATÁSI ÁTALAKÍTÁS

TARTALOM FÓKUSZ FÓKUSZ AKTUÁLIS NEMZETKÖZI GAZDASÁG KUTATÁS FELSŐOKTATÁSI ÁTALAKÍTÁS TARTALOM FÓKUSZ AKTUÁLIS NEMZETKÖZI GAZDASÁG KUTATÁS FÓKUSZ FELSŐOKTATÁSI ÁTALAKÍTÁS EGYEZTETÉST KEZDTEK AZ MKIK ÉS A REKTORI KONFERENCIA VEZETŐI A magyar felsőoktatási rendszer problémáiról, azok lehetséges

Részletesebben

K Ü L Ö N K I A D Á S 2016

K Ü L Ö N K I A D Á S 2016 küf_16_adó_küf 2016.02.03. 15:29 Page 1 KAMARAI ÜZLETI f ü z e t e k K Ü L Ö N K I A D Á S 2016 Széchenyi Kártya..........2 Országos és helyi pályázatok 16 Adó 2016................40 Lakáscélú támogatások....56

Részletesebben

MUNKAERŐ-PIACI HELYZET VAS MEGYÉBEN 2015.ÉV

MUNKAERŐ-PIACI HELYZET VAS MEGYÉBEN 2015.ÉV MUNKAERŐ-PIACI HELYZET VAS MEGYÉBEN 2015.ÉV Készítette: Harangozóné Vigh Ilona főosztályvezető 2016. április Foglalkoztatási Főosztály 9700 Szombathely, Vörösmarty Mihály u. 9. 9701 Szombathely, Pf.: 265

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013. Kiadja: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. Módszertan... 5 3. Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalkozások számára a konvergencia régióban c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-2.1.3.C-12/1 1 Tartalom

Részletesebben

Szebényi Anita Magyarország nagyvárosi térségeinek társadalmi-gazdasági

Szebényi Anita Magyarország nagyvárosi térségeinek társadalmi-gazdasági Szebényi Anita Magyarország nagyvárosi térségeinek társadalmi-gazdasági összehasonlítása Bevezetés A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized társadalmi-gazdasági változásai jelentősen átrendezték hazánk

Részletesebben

Magyar Nemzeti Bank : Ajánlati felhívás, EUHL

Magyar Nemzeti Bank : Ajánlati felhívás, EUHL Magyar Nemzeti Bank : Ajánlati felhívás, EUHL Közzététel dátuma: 22.07.2011 Szerződés típusa: Szolgáltatásmegrendelés Jelentkezési határidő: 31.08.2011 Dokumentáció beszerzésének 31.08.2011 határideje

Részletesebben

33. szám - Április hírmondó

33. szám - Április hírmondó 33. szám - Április hírmondó Kövessen minket a facebookon is! Ügyvezetői köszöntő Tisztelt Partnerünk! Ahogy ez a tavaszi időjárás változik, úgy történnek változások a pályázatok világában is. Hiszen módosult

Részletesebben

Szakmai tevékenységcsoportok

Szakmai tevékenységcsoportok A projekt célja A projekt célja, hogy a főiskola meglévő képzéseinek fejlesztésével, átstrukturálásával és új képzések indításával a regionális vállalkozói szféra igényeit a turisztikai (borászati) és

Részletesebben

HEVES MEGYE SZAKKÉPZÉS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

HEVES MEGYE SZAKKÉPZÉS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA HEVES MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG HEVES MEGYE SZAKKÉPZÉS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2013 KÉSZÍTETTE A HEVES MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG ÉS MUNKABIZOTTSÁGAI MEGBÍZÁSÁBÓL A FÜLÖP GÁBOR

Részletesebben

Csongrád Megyei Önkormányzat

Csongrád Megyei Önkormányzat Csongrád Megyei Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának felülvizsgálata 2008. Készítette: Majláthné Lippai Éva Közreműködtek: Hivatal munkatársai: Makhult Zoltán Szekeresné dr. Makra

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Autópálya és közút építése 2015/S 059-102878. Ajánlati/részvételi felhívás. Építési beruházás

Magyarország-Budapest: Autópálya és közút építése 2015/S 059-102878. Ajánlati/részvételi felhívás. Építési beruházás 1/19 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:102878-2015:text:hu:html Magyarország-Budapest: Autópálya és közút építése 2015/S 059-102878 Ajánlati/részvételi felhívás

Részletesebben

A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA HELYZETFELTÁRÁS TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN 2010.

A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA HELYZETFELTÁRÁS TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN 2010. A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN HELYZETFELTÁRÁS TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. AUGUSZTUS Tartalomjegyzék 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2 BEVEZETÉS...

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Tinyó Ottó polgármester. Csorba Tibor képviselõ. Mertusné Varga Katalin képviselõ. Suga László alpolgármester

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Tinyó Ottó polgármester. Csorba Tibor képviselõ. Mertusné Varga Katalin képviselõ. Suga László alpolgármester J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselõ-testületének 2008. június 19-én 14.00 órai kezdettel megtartott nyílt ülésérõl. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme

Részletesebben

14- -^ - ^. >. i. -rítlet Kőbányai - i-testület ülése

14- -^ - ^. >. i. -rítlet Kőbányai - i-testület ülése 14- -^ - ^. >. i. -rítlet Kőbányai "' - i-testület ülése x._lmla±ja A

Részletesebben

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó kiviteli tervek elkészítése

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó kiviteli tervek elkészítése A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó kiviteli tervek elkészítése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/1 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Ajánlati felhívás -

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az Ifjúsági Garancia Programról munkáltatók számára

TÁJÉKOZTATÓ az Ifjúsági Garancia Programról munkáltatók számára TÁJÉKOZTATÓ az Ifjúsági Garancia Programról munkáltatók számára Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 8.2.1-15- 2015-00001 munkaerő-piaci programból nyújtható foglalkoztatás bővítését szolgáló

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. Jeneiné Dr. Egri Izabella polgármester

J E G Y ZŐKÖNYV. Jeneiné Dr. Egri Izabella polgármester 938 939 J E G Y ZŐKÖNYV Készült: Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 6-án (hétfőn) 15 00 órakor megtartott rendkívüli Képviselő-testületi ülésén. Helye: Községháza emeleti

Részletesebben

Járási Esélyteremtő Programterv (JEP) TARTALOMJEGYZÉK

Járási Esélyteremtő Programterv (JEP) TARTALOMJEGYZÉK Járási Esélyteremtő Programterv (JEP) TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 ÁROP-1.A.3.-2014 pályázat célkitűzése... 3 Együttműködő partnerek... 5 Elvárt eredmények... 8 Jogszabályi háttér... 10 Miskolc Járás

Részletesebben

Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2012

Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2012 Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2012 Budapest, 2011. november Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat folytat.

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 07-7/82-7/2008 TÁRGY: PÉCSI KISTÉRSÉG FOGLALKOZ- TATÁSI PAKTUMA MELLÉKLET: 4 DB E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE ELŐTERJESZTŐ: NÉPJÓLÉTI

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Pénzügyi és Adóügyi Iroda irodavezetője Baloghné Juhász Erzsébet Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda irodavezetője

Jegyzőkönyv. Pénzügyi és Adóügyi Iroda irodavezetője Baloghné Juhász Erzsébet Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda irodavezetője Jegyzőkönyv Készült: Martfű Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi, Ügyrendi és Városfejlesztési Bizottsága 2013. január 16-án a Városháza nagytárgyalójában megtartott üléséről. Jelen voltak:

Részletesebben

Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november

Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november 1 Tartalom 1. A fejlesztés integrált városfejlesztési stratégiához való illeszkedése...3 2. A településfejlesztési akcióterület kijelölése, jogosultság

Részletesebben

I. évfolyam 2. szám 2009. október

I. évfolyam 2. szám 2009. október BÉKÉS MEGYEI EGÉSZSÉGTURISZTIKAI KLASZTER HÍRLEVÉL I. évfolyam 2. szám 2009. október Tisztelt Klasztertagok! Ön a Békés Megyei Egészségturisztikai Klaszter I. évfolyamának 2. számú Hírlevelét olvassa,

Részletesebben

Békés megye szakképzés fejlesztési koncepciója

Békés megye szakképzés fejlesztési koncepciója Békés megye szakképzés fejlesztési koncepciója Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló...4 A szakképzés-fejlesztési koncepció meghatározása... 5 A szakképzés-fejlesztési koncepció készítésének előzménye...

Részletesebben

TARTALOM AKTUÁLIS FÓKUSZ NEMZETKÖZI KUTATÁS HÍREK AKTUÁLIS 10. MAGYAR KÉZMŰVES REMEK - JUBILEUMI DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG BUDAPESTEN A VAJDAHUNYAD VÁRBAN A 2012. április 26-án megrendezett jubileumi díjátadó

Részletesebben

VÉGREHAJTÁS OPERATÍV PROGRAM MONITORING BIZOTTSÁG

VÉGREHAJTÁS OPERATÍV PROGRAM MONITORING BIZOTTSÁG JEGYZŐKÖNYV - nem szószerinti VÉGREHAJTÁS OPERATÍV PROGRAM MONITORING BIZOTTSÁG 2013. június 13-i ülése Időpont: 2013. június 13. 10.00 14.00-ig (Regisztráció 9:00 órától) Helyszín: ELTE Társadalomtudományi

Részletesebben

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA 58. ÉVFOLYAM 2006 6. SZÁM MFTTT Közgyűlés A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 2006. május 30-án a Térképész Székházban (Budapest XIV., Bosnyák tér 5.), a

Részletesebben

Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán

Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán 2016. április 25., hétfő A 11. Életút Nap rendezvény kapcsán ez idáig összesen 69 megjelenést regisztráltunk. A megjelenések közel ötöde elektronikus médiumokban

Részletesebben

JAVASLAT. a TÁMOP-7.2.1-11/K kódjelű pályázathoz kapcsolódóan a Nógrád Megyei Humán Fejlesztési Stratégia elfogadására

JAVASLAT. a TÁMOP-7.2.1-11/K kódjelű pályázathoz kapcsolódóan a Nógrád Megyei Humán Fejlesztési Stratégia elfogadására NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 4. sz. napirendi pont 2-4/2016. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Szabó József JAVASLAT a TÁMOP-7.2.1-11/K kódjelű pályázathoz kapcsolódóan a Nógrád

Részletesebben

Sárisápi Polgármesteri Hivatal 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu

Sárisápi Polgármesteri Hivatal 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu Sárisápi Polgármesteri Hivatal 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V Sárisáp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.

Részletesebben

KÖZKINCS Program a harmadik évezredben A Közkultúra fejlesztése az Új Magyarország Fejlesztési Tervben

KÖZKINCS Program a harmadik évezredben A Közkultúra fejlesztése az Új Magyarország Fejlesztési Tervben KÖZKINCS Program a harmadik évezredben 163 KÖZKINCS Program a harmadik évezredben A Közkultúra fejlesztése az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Konferencia Tatabányán, 2006. szeptember 24. A Nemzeti

Részletesebben

1. A MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI FŐISKOLA KÜLDETÉSE ÉS JÖVŐKÉPE... 4 2. A FŐISKOLA MINŐSÉGÜGYI KONCEPCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA... 5 2.1. Minőségbiztosítás a

1. A MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI FŐISKOLA KÜLDETÉSE ÉS JÖVŐKÉPE... 4 2. A FŐISKOLA MINŐSÉGÜGYI KONCEPCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA... 5 2.1. Minőségbiztosítás a 1 1. A MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI FŐISKOLA KÜLDETÉSE ÉS JÖVŐKÉPE... 4 2. A FŐISKOLA MINŐSÉGÜGYI KONCEPCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA... 5 2.1. Minőségbiztosítás a Magyar Táncművészeti Főiskolán... 5 2.2. A Minőségfejlesztési

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSOKNAK, NONPROFIT SZERVEZETEKNEK. Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. neve:

VÁLLALKOZÁSOKNAK, NONPROFIT SZERVEZETEKNEK. Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. neve: A Széchenyi 2020, az Új Széchenyi Terv és a Nemzeti Együttműködési Alap összefoglaló táblázata vállalkozások költségvetési szervek és nonprofit szervezetek részére VÁLLALKOZÁSOKNAK, NONPROFIT SZERVEZETEKNEK

Részletesebben

Munkaerő-piaci szükséglet- és helyzetfeltárás a Baktalórántházai kistérségben

Munkaerő-piaci szükséglet- és helyzetfeltárás a Baktalórántházai kistérségben Munkaerő-piaci szükséglet- és helyzetfeltárás a Baktalórántházai kistérségben Zárótanulmány Készült a Revita Alapítvány kutatóműhelyében Debrecen, 2010. január 11. TARTALOM I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...4

Részletesebben

AJÁNLATI FELHÍVÁS I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ

AJÁNLATI FELHÍVÁS I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ Végleges területrendezéséhez, kezelői lehatárolási terv és ingatlan összevonási terv elkészítése (az 502. sz. főút Szeged nyugati elkerülő út III. ütem és a 451. sz. főút Csongrád elkerülő szakasz) Közbeszerzési

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések A rugalmasságot növelő helyi, innovatív kezdeményezések támogatása c. pályázati

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A szociális földprogramok megvalósításának támogatására. (A pályázat kódja: SZOC-FP-12)

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A szociális földprogramok megvalósításának támogatására. (A pályázat kódja: SZOC-FP-12) PÁLYÁZATI KIÍRÁS A szociális földprogramok megvalósításának támogatására (A pályázat kódja: SZOC-FP-12) Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Wekerle Sándor Alapkezelő (továbbiakban: Alapkezelő)

Részletesebben

FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015 Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása

Részletesebben

be/sfp-10279/2015/mlsz

be/sfp-10279/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Túrricse Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Túrricse SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3352 A kérelmező jogállása

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodás Kar Zalaegerszeg

Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodás Kar Zalaegerszeg Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodás Kar Zalaegerszeg A szociális ellátások formái Kéthely és Balatonújlak Községi Önkormányzatoknál 2007 2012. években Belső konzulens: Némethné Czaller Zsuzsanna Külső

Részletesebben

A gyakorlati képzés a szakképzésben

A gyakorlati képzés a szakképzésben MIHUCZ Sándorné Bevezető A gyakorlati képzés a szakképzésben Az iskolai rendszerű szakképzés átalakítása az 1990-es évek elejétől folyamatosan napirenden lévő téma, minden oktatáspolitikához kapcsolódó

Részletesebben

Világ Nyelv Program. Pályázati felhívás és útmutató

Világ Nyelv Program. Pályázati felhívás és útmutató Világ Nyelv Program Pályázati felhívás és útmutató 2005 Bevezető... 3 Általános tudnivalók... 4 1. Forrás támogatás a tanulóközpontok fenntartására... 11 2. Előre fuss: A nyelvoktatás terén hátrányt szenvedő

Részletesebben

Sárisápi Polgármesteri Hivataltól 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Sárisápi Polgármesteri Hivataltól 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V Sárisápi Polgármesteri Hivataltól 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V Sárisáp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.

Részletesebben

A Gyakran Ismételt Kérdések témakörei (Az adott témakörre kattintva megtekintheti a témakörhöz kapcsolódó leggyakoribb kérdéseket.

A Gyakran Ismételt Kérdések témakörei (Az adott témakörre kattintva megtekintheti a témakörhöz kapcsolódó leggyakoribb kérdéseket. A Gyakran Ismételt Kérdések témakörei (Az adott témakörre kattintva megtekintheti a témakörhöz kapcsolódó leggyakoribb kérdéseket.) I. Mely szakképesítésekre felkészítő gyakorlati képzéssel lehet pályázni?

Részletesebben

A Békés Megyei Kormányhivatal. Szeghalmi Járási Hivatal. Járási Munkaügyi Kirendeltségének

A Békés Megyei Kormányhivatal. Szeghalmi Járási Hivatal. Járási Munkaügyi Kirendeltségének Békés Megyei Kormányhivatal Szeghalmi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége A Békés Megyei Kormányhivatal Szeghalmi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének 2014. évi tevékenységei, feladatai

Részletesebben

Nemzeti Adó- és Vámhivatal adattárházainak informatikai támogatása

Nemzeti Adó- és Vámhivatal adattárházainak informatikai támogatása Nemzeti Adó- és Vámhivatal adattárházainak informatikai támogatása Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/117 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Ajánlati felhívás/eu/2011.08.19. EUHL

Részletesebben

be/sfphpm01-08512/2015/mlsz

be/sfphpm01-08512/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Kőszegi Sportklub A kérelmező szervezet rövidített neve Kőszegi SK Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2628 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfphpm01-08149/2015/mlsz

be/sfphpm01-08149/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Budakalászi Munkás Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve BMSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 429575 A kérelmező jogállása

Részletesebben

BARANYA MEGYE KÉPZÉSI STRATÉGIÁJA Pécs, 2015. október

BARANYA MEGYE KÉPZÉSI STRATÉGIÁJA Pécs, 2015. október BARANYA MEGYE KÉPZÉSI STRATÉGIÁJA Pécs, 2015. október Kiadó: Baranya Megyei Önkormányzat Készítették: dr. Ásványi Zsófia dr. Barakonyi Eszter Galambosné dr. Tiszberger Mónika dr. László Gyula Sipos Norbert

Részletesebben

be/sfp-9500/2015/mlsz

be/sfp-9500/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Zagyvaszántói Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve ZSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 995 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Ikt.sz.: 81-23/2015.

JEGYZŐKÖNYV. Ikt.sz.: 81-23/2015. Ikt.sz.: 81-23/2015. JEGYZŐKÖNYV Készült: Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 25. napján (csütörtök) du. 16 00 órai kezdettel megtartott soros, nyílt üléséről. Az ülés

Részletesebben

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik: Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent Helyi foglalkoztatási együttműködéseka megyei jogú város területén és várostérségben című (TOP-6.8.2-15 kódszámú) felhívás Felhívjuk a támogatást igénylők

Részletesebben

A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A CSATLAKOZÁS UTÁN

A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A CSATLAKOZÁS UTÁN VÁROSFEJLESZTÉS RT. H-1022 Budapest, Ruszti u.10. Tel.: 346-0210, 346-0211 Fax: 326-6556 e-mail: varosfej@enternet.hu A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A CSATLAKOZÁS UTÁN

Részletesebben

HU-Budapest: Mérnöki tervezési szolgáltatások 2013/S 067-112048. Ajánlati/részvételi felhívás. Szolgáltatásmegrendelés

HU-Budapest: Mérnöki tervezési szolgáltatások 2013/S 067-112048. Ajánlati/részvételi felhívás. Szolgáltatásmegrendelés 1/12 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:112048-2013:text:hu:html HU-Budapest: Mérnöki tervezési szolgáltatások 2013/S 067-112048 Ajánlati/részvételi felhívás Szolgáltatásmegrendelés

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V

J E G Y Z Õ K Ö N Y V 150. J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 14-én 14 00 órától megtartott rendkívüli üléséről Az ülés helye: Jelen vannak: Polgármesteri

Részletesebben

Tájékoztató. a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről

Tájékoztató. a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről Ikt. szám: 57-10/2016/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről

Részletesebben

MÖDFE 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

MÖDFE 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjra a 2011/2012-es tanévre azon a 2008/2009-es vagy a 2009/2010-es

Részletesebben

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei Monostori Judit 1. Bevezetés Az emberi életpálya egyik legfontosabb fordulópontja a nyugdíjba vonulás. A társadalom szinte minden tagja érintett

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 317/2007. (XI.28.) ÖK. számú H A T Á R O Z A T A

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 317/2007. (XI.28.) ÖK. számú H A T Á R O Z A T A Mezőkövesd Város Önkormányzatának 317/2007. (XI.28.) ÖK. számú H A T Á R O Z A T A Jelentés a 2007. október 31-ig lejárt határidejű képviselő-testületi döntések végrehajtásáról 1.) A Képviselő-testület

Részletesebben

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Tájékoztató Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI JELENTÉS 2009. III. negyedév Dél-Alföld 2009. augusztus szeptember Bács-Kiskun megye 662 31014 fő Csongrád megye 477 35611 fő

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2014. évi munkájáról 2015. április 13. TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 STRATÉGIAI

Részletesebben

TANULMÁNY A BÉKÉSCSABAI OKTATÁS MÚLTJA, JELENE, JÖVŐJE. Szeged ÉS A VÁROS KAPCSOLATA AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL. Készítette: Anka Ágnes

TANULMÁNY A BÉKÉSCSABAI OKTATÁS MÚLTJA, JELENE, JÖVŐJE. Szeged ÉS A VÁROS KAPCSOLATA AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL. Készítette: Anka Ágnes TANULMÁNY A BÉKÉSCSABAI OKTATÁS MÚLTJA, JELENE, JÖVŐJE ÉS A VÁROS KAPCSOLATA AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL Készítette: Anka Ágnes Cseh Györgyi Lenke Gyenes Patrik Tibor Szeged 2015 Cégnév: Qualitas T&G Szolgáltató

Részletesebben

NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév

NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév Tájékoztató Munkaügyi Központ NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév Gönc (2,2 %) Sátoraljaújhely Putnok Edelény Encs Sárospatak Szikszó Ózd Kazincbarcika

Részletesebben

Válságban még fontosabb a kamarai tagság. Új utak keresése, a partneri együttmûködés hozhat eredményt. 10. évfolyam 5. szám. 2009.

Válságban még fontosabb a kamarai tagság. Új utak keresése, a partneri együttmûködés hozhat eredményt. 10. évfolyam 5. szám. 2009. Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 10. évfolyam 5. szám A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági havilapja 2009. május Válságban még fontosabb a kamarai tagság Nagy érdeklõdés övezte a

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. április 1.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. április 1. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2014. április 1. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

Január 11. Január 12. Az idén is magas ponthatárok várhatóak

Január 11. Január 12. Az idén is magas ponthatárok várhatóak Január 11. Az idén is magas ponthatárok várhatóak http://www.monitormagazin.hu/cgi-bin/monitor/index.cgi?view=ck&tid=97&nid=104679 A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem a legjobb és legszínvonalasabb

Részletesebben

1. sz. Jegyzőkönyv. Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2010. január 26-i üléséről.

1. sz. Jegyzőkönyv. Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2010. január 26-i üléséről. Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése 1. sz. Jegyzőkönyv Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2010. január 26-i üléséről. Jelen vannak: a Közgyűlés tagjai a mellékelt jelenléti ív szerint

Részletesebben

2.0 változat. 2012. június 14.

2.0 változat. 2012. június 14. SZAKISKOLA 2012 Kutatási beszámoló a szakképzési beiskolázási keretszámok tervezéséhez és a munkaerő-piaci szolgáltatások fejlesztéséhez a Közép-Dunántúlon 2.0 változat 2012. június 14. H-8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉSEK Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testület 2015. október 6. napján tartandó rendkívüli üléséhez ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. október 6-i ülésére 1. napirendi pont Tárgy:

Részletesebben

be/sfp-09280/2015/mlsz

be/sfp-09280/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Almásfüzitői Sport Club A kérelmező szervezet rövidített neve ASC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1119 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

2010. n o v e m b e r 1 7 - én. m e g t a r t o t t n y i l v á n o s ü l é s é r ő l

2010. n o v e m b e r 1 7 - én. m e g t a r t o t t n y i l v á n o s ü l é s é r ő l Nagydorog Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 7044 Nagydorog Kossuth L. u. 81. Tel.: 75/ 532-019, Fax: 332-047 e-mail: nagydorogonk@axelero.net J E G Y Z Ő K Ö N Y V N A G Y D O R O G N A G

Részletesebben

Jegyzőkönyv. 1. Hazai és EU-s források terhére kiírt pályázatok benyújtásával kapcsolatos döntéshez javaslattétel. Előadó: Pap Tibor polgármester

Jegyzőkönyv. 1. Hazai és EU-s források terhére kiírt pályázatok benyújtásával kapcsolatos döntéshez javaslattétel. Előadó: Pap Tibor polgármester I-1/3-9/2009.ikt.sz. Jegyzőkönyv Készült: Dévaványa Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2009. május 25-én megtartott Pénzügyi- Ellenőrző- Önkormányzati Vagyonkezelő Bizottság nyílt ülésén. Jelen

Részletesebben

be/sfp-10094/2015/mlsz

be/sfp-10094/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Sásd Városi Sportkör A kérelmező szervezet rövidített neve Sásd Városi Sportkör Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 89 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-08102/2015/mlsz

be/sfp-08102/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Ibrány Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Ibrány SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 574596 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek

Részletesebben

Ajánlattételi felhívás

Ajánlattételi felhívás Ajánlattételi felhívás Az ajánlatkérő a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (a továbbiakban Kbt.) 122/A szerinti hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárást kíván indítani. 1.) Az ajánlatkérő

Részletesebben

Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020. A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata

Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020. A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020 A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2015. november 10.

Részletesebben

Baranya megye fejlődésének lehetőségei a foglalkoztatási paktumok kialakításának szemszögéből

Baranya megye fejlődésének lehetőségei a foglalkoztatási paktumok kialakításának szemszögéből Baranya megye fejlődésének lehetőségei a foglalkoztatási paktumok kialakításának szemszögéből Szakmai értékelő tanulmány Készítette: Logframe Tanácsadó Iroda Bt. Megbízó: Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Bevezető gondolatok 1. Túlzott központosítás

Bevezető gondolatok 1. Túlzott központosítás A Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestülete egyetért a miskolci Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium második levelével. Ezért az ő szövegüket megismételni nem akarjuk, de fő pontjaikat

Részletesebben

A közbeszerzési eljárás útvesztői: a MÁV elővárosi motorvonattendere

A közbeszerzési eljárás útvesztői: a MÁV elővárosi motorvonattendere Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Export-Import Menedzsment Szakirány A közbeszerzési eljárás útvesztői: a MÁV elővárosi motorvonattendere Készítette:

Részletesebben

A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2001. II. FÉLÉVRE

A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2001. II. FÉLÉVRE A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2001. II. FÉLÉVRE (kivonat) I. A PBKIK, mint kiemelten közhasznú szervezet Közhasznúsági fokozat: kiemelten közhasznú szervezet Megszerzésének időpontja: 2001.06.18. A PBKIK

Részletesebben

Magyarcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26. napján délután 15.00 órakor tartott soros, nyílt ülésének

Magyarcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26. napján délután 15.00 órakor tartott soros, nyílt ülésének Határozatok: Iktatószám: 1634/5/2015 Magyarcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26. napján délután 15.00 órakor tartott soros, nyílt ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E 28/2015.

Részletesebben

Szezonális foglalkoztatás a magyar mezőgazdaságban Seasonal employment in Hungarian agriculture

Szezonális foglalkoztatás a magyar mezőgazdaságban Seasonal employment in Hungarian agriculture Hamza Eszter 1 Rácz Katalin 2 Ehretné Berczi Ildikó 3 Szezonális foglalkoztatás a magyar mezőgazdaságban Seasonal employment in Hungarian agriculture hamza.eszter@aki.gov.hu 1 Agrárgazdasági Kutató Intézet,

Részletesebben

Új Széchenyi Terv második hullám

Új Széchenyi Terv második hullám Új Széchenyi Terv második hullám Az Új Széchenyi Terv uniós pályázatainak társadalmi vitája január 31-én zárult. Ezt követően, február 10-én 77 pályázat jelent meg közel 510 milliárd forint keretösszeggel.

Részletesebben

Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin - Klucsai Barna

Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin - Klucsai Barna Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin - Klucsai Barna LAKÓOTTHONOK ÉS REHABILITÁCIÓS INTÉZMÉNYEK A PSZICHIÁTRIAI BETEGEK ELLÁTÓRENDSZERÉBEN Bevezetés A Kapocs előző (2003 decemberi, ill. 2004 februári) lapszámaiban

Részletesebben

be/sfphpm01-10158/2015/mlsz

be/sfphpm01-10158/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Baksai Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Baksai Sportegyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám - A kérelmező jogállása

Részletesebben

EZERARCÚ NÉPFŐISKOLA FELNŐTTKÉPZÉSI TANÁCSKOZÁS. TESSEDIKKEL A XXI. SZÁZADBA Második Esély Népfőiskola

EZERARCÚ NÉPFŐISKOLA FELNŐTTKÉPZÉSI TANÁCSKOZÁS. TESSEDIKKEL A XXI. SZÁZADBA Második Esély Népfőiskola A mi szerepünk alig több rendezésnél, rendszerezésnél, adminisztrálásnál és az erők helyes ökonómiájának érvényesítésénél. (Karácsony Sándor:Új Szántás, 1948) EZERARCÚ NÉPFŐISKOLA FELNŐTTKÉPZÉSI TANÁCSKOZÁS

Részletesebben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben Központi Statisztikai Hivatal 2012. március Tartalom Bevezető... 2 Demográfiai helyzetkép... 2 Egészségügyi jellemzők... 12 Oktatás és kutatás-fejlesztés...

Részletesebben

Tájékoztató Kazincbarcika város és térsége foglalkoztatási. helyzetéről, az álláskeresők számának alakulásáról

Tájékoztató Kazincbarcika város és térsége foglalkoztatási. helyzetéről, az álláskeresők számának alakulásáról KAZINCBARCIKAI JÁRÁSI HIVATAL JÁRÁSI MUNKAÜGYI KIRENDELTSÉGE Tájékoztató Kazincbarcika város és térsége foglalkoztatási helyzetéről, az álláskeresők számának alakulásáról Kazincbarcika, 2014. május 3700

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program. 6. prioritás: Egészségmegőrzés és egészségügyi humánerőforrás fejlesztés. Akcióterv 2009-2010

Társadalmi Megújulás Operatív Program. 6. prioritás: Egészségmegőrzés és egészségügyi humánerőforrás fejlesztés. Akcióterv 2009-2010 Társadalmi Megújulás Operatív Program 6. prioritás: Egészségmegőrzés és egészségügyi humánerőforrás fejlesztés Akcióterv 2009-2010 2010. március 3. I. Prioritás bemutatása 1. Prioritás tartalma Prioritás

Részletesebben

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Irányító Hatóságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA. 2006. január

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Irányító Hatóságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA. 2006. január Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Irányító Hatóságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA az Európa terv A vidék és a mezőgazdaság fejlesztéséért részprogramja keretében 2006. január A 14/2004. (VIII.

Részletesebben

ABAÚJ KIVIRUL HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013.

ABAÚJ KIVIRUL HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa ABAÚJ KIVIRUL HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013. ABAÚJ LEADER HACS ABAÚJ LEADER EGYESÜLET 3860. ENCS, PETÖFI ÚT 62.

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Pápa Város Önkormányzata 2013-2018.

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Pápa Város Önkormányzata 2013-2018. Helyi Esélyegyenlőségi Program Pápa Város Önkormányzata 2013-2018. Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 A település bemutatása... 4 Demográfiai helyzet... 4 Gazdasági helyzet... 6 Társadalmi helyzet... 7 Értékeink,

Részletesebben

TÁMOGATOTT LAKHATÁS PROTOKOLLJA OKTATÁSI SEGÉDANYAG

TÁMOGATOTT LAKHATÁS PROTOKOLLJA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Készítette: Varsányi Nóra, Bársony Zsolt TÁMOGATOTT LAKHATÁS PROTOKOLLJA Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása Összefogás Közalapítvány FOGLAK

Részletesebben