1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése"

Átírás

1 1 1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése A kutatás célja a természetgyógyászat néven összefoglalható, alternatív és komplementer gyógyító módszerek (röviden: alternatív medicina - AM ) magyarországi igénybevételének empirikus vizsgálata; pszichiátriai ill. mentális egészséggel összefüggő vonatkozásainak megismerése; az egészségügyi ellátásban betöltött szerepének mélyebb megértése. A munkatervben vázolt program az AM komplex vizsgálatának egyik szegmensét helyezte előtérbe. A komplexitás a természetgyógyászat témájában rendelkezésre álló adatbázisainkon alapul (95-ös és 99-es Baranya megyei populáció, természetgyógyászok, természetgyógyászhoz fordulók, orvosok ill. orvostanhallgatók, 99-es országos reprezentatív minta /OTKA F sz. téma/). A szóban forgó szegmensre vonatkozó kutatást pedig pszichiátriai betegek 304 fős mintáján végeztük, abból a célból, hogy a pszichiátriai, mentális egészségi problémák és az AM összekapcsolódási pontjait feltérképezzük. Ehhez kiegészítésül felhasználtuk a természetgyógyászhoz fordulók 472 fős mintáján (az Országos Játék Alap /95 sz. támogatásával) lebonyolított kutatás eredményeit, valamint az 1200 fős, országos, reprezentatív mintából (OTKA F029839) származó adatainkat. Főbb, megválaszolandó kérdések voltak: A pszichiátriai betegek körében milyen arányú a természetgyógyászat igénybevétele, ill. az igénybevételre vonatkozó nyitottság? A természetgyógyászhoz fordulók milyen arányban számolnak be pszichés problémákról? Hogyan vélekednek ugyanerről a természetgyógyászok? Összességében milyen súllyal van jelen a pszichoterápiás igény a természetgyógyászati szektorban? Kielégíti-e a természetgyógyászati ellátás a pszichoterápiás szükségleteket? Kompetens-e ebben? Hogyan függ össze pszichiátriai betegek körében az AM igénybevétele az öngyógyítással és az egészség-tudatossággal? Összefüggenek-e különféle pszichiátriai zavarok az AM igénybevételéhez kapcsolódó irracionális-misztikus hiedelmekkel (asztrológia, spiritizmus, reinkarnáció, UFO stb.)? A kapott eredmények milyen tennivalókat vetítenek előre a mentális egészségügyi ellátás és a természetgyógyászat területén?

2 2 2. A kutatás módszere A kutatás kérdőíves vizsgálatokra és mélyinterjúkra alapult. Adatforrások A kutatás során feldolgozásra került adatok három különböző forrásból származnak. I. minta* 1998-ban kérdőíves vizsgálatba az ország 6 különböző kórházának pszichiátriai osztályán a megelőző fél évben kezelt betegek közül véletlen mintavételi eljárással kiválasztott 304 fő került. Ebből a csoportból 10 fővel félig struktúrált mélyinterjú is készült. II. minta A fenti mintához rendelt kontroll csoport (N=790) random módon került leválogatásra egy, 1200 főre kiterjedő, Magyarország felnőtt lakosságát nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentáló, 1999-ben létrehozott adatbázisból, (OTKA F029839). A leválogatás eredményeként a II. minta a három legfontosabb szocio-demográfiai változó (nem, kor, iskolai végzettség) szerint összevethetővé vált az I. mintával. III. minta 1996-os kérdőíves vizsgálatunk (Országos Játék Alap /95) során orvostermészetgyógyászhoz ill. nem-orvos természetgyógyászhoz forduló személyeket (N=472) kérdeztünk meg önkitöltős kérdőívek alkalmazásával. A mintavétel során több - kiterjedt praxissal rendelkező alternatív módszerekkel dolgozó orvos és nemorvos gyógyítót vontunk be országszerte, akik egy adott időszakban hozzájuk forduló páciensek közül minden ötödiket megkérték a kérdőív kitöltésére. A tanulmányban elemzett három minta fontosabb szociodemográfiai jellemzői: I. minta* N=306 I. minta N=760 III. minta N=472 Nem férfi 39% 42% 29% nő 61% 58% 71% Kor % 30% 26% % 51% 50% % 19% 24% Iskolai végzettség 8 általános 20% 25% 12% Szakmunkásképző 31% 28% 14% Érettségi 30% 30% 41% Főiskola, egyetem 19% 17% 33% *Az F sz. (jelen záróbeszámoló tárgyát képező) OTKA támogatásból finanszírozott adatfelvétel.

3 3 A változók Az I. és II. mintában, melyek demográfiai dimenzióik alapján összevethetők, az alábbi változók alakulását vizsgáltuk: 1. Volt-e egészségével kapcsolatos okok miatt valaha is természetgyógyászati módszerekkel dolgozó orvosnál (orvos-természetgyógyásznál)? (Igen Nem) 2. Elképzelhetőnek tartja-e, hogy a jövőben egészségével kapcsolatos okok miatt (újra) orvos-természetgyógyászt keressen fel? (Igen Nem) 3. Volt-e egészségével kapcsolatos okok miatt valaha is nem-orvos természetgyógyásznál vagy más, nem-orvos gyógyítónál? (Igen Nem) 4. Elképzelhetőnek tartja-e, hogy a jövőben egészségével kapcsolatos okok miatt (újra) nem-orvos természetgyógyászt keressen fel? (Igen Nem) Az I. mintában az alábbi attitűd-állítások szerepeltek még: Mi a véleménye a gyógyítás azon formáiról, melyeket nem orvosok végeznek, vagy nem a hagyományos módon, a természetgyógyászatról vagy más, nem orvosi gyógymódokról? Egyetért az alábbi állításokkal? 5. A legtöbb ilyen gyógyító csak ahhoz ért, hogy a hiszékeny, beteg emberek zsebéből kihúzza a pénzt. (Igen Nem) 6. Ha a beteg hisz benne, ezek a gyógymódok akár a gyógyíthatatlannak tartott betegségeken is segíthetnek. (Igen Nem) Az I. mintában használt további változócsoportok (terjedelmi okok miatt csak összefoglalva, a kérdőívben szereplő kérdések mellőzésével): 1. egészségi állapot önértékelése 2. (alternatív) öngyógyítási szokások 3. egészségtudatosság (ezen belül ún. alternatív egészségtudatosság) 4. alternatív, irracionális-spirituális hiedelmek 5. aktuális pszichiátriai diagnózis (BNO-X. alapján csoportosítva) 6. demográfiai mutatók (nem, kor, iskolázottság, lakóhely, anyagi helyzet) A III. mintában a természetgyógyász felkeresésének okául szolgáló betegségek, panaszok ill. az igénybevett módszerek megoszlását vizsgáltuk. A kérdőívet kitöltés után a válaszadó borítékba zárva adta vissza, amelyre a kezelő feljegyezte az általa vélelmezett diagnózist és a kliensnek nyújtott szolgáltatást. Így két csatornán keresztül kaptunk információt a kezelés okául szolgáló betegségekre, panaszokra, illetve a kapott/alkalmazott gyógyító eljárásra vonatkozóan. Az egészségi panaszok meghatározásakor a kliensek és a természetgyógyászok által megnevezett kondíciókat több különböző kategóriába soroltuk, a fontosabbak: mozgásszervi és reumatikus panaszok, pszichés problémák, emésztőrendszeri betegségek betegségei, bármiféle daganat, bőr és allergiás betegségek, valamint egészségmegőrzés, kivizsgálás érdekében történő találkozás.

4 4 A kliens szerint kapott / a gyógyító szerint alkalmazott természetgyógyászati kezelési formák közül az alábbiakat emeltük ki az elemzés során: bioenergetika, homeopátia, mozgás- és mozgatásterápiák, növényterápiák, speciális pszichotechnikák. Az elemzés módszere A természetgyógyászathoz való viszonyt a fordulás, a jövőre vonatkozó nyitottság (és az I. mintában a természetgyógyászattal kapcsolatos attitűdök), illetve ezek kombinációiból kialakított új változók segítségével mértük. A kategoriális változók összevonásával kialakított, numerikusként kezelt, ordinális változók hátterét többlépcsős, lineáris regresszióanalízis segítségével elemeztük. A statisztikai munkához az SPSS 8.0 szoftvert használtuk. 3. A kutatás eredményei A természetgyógyászat igénybevétele és az azzal kapcsolatos nyitottság A természetgyógyászhoz fordulók (orvos: OTGY és nem-orvos: NOTGY bontásban) és a jövőbeni esetleges fordulásra nyitottságot mutatók százalékos arányai láthatók az alábbi táblázatban. Fontosabb függő változók I. minta II. minta Orvos-természetgyógyászt (OTGY) felkeresett 20,5% 15,3% Elképzelhetőnek tartja, hogy (újra) OTGY-t felkeressen 33,2% 40,8% Nem-orvos természetgyógyászt (NOTGY) felkeresett 18,5% 14,9% Elképzelhetőnek tartja, hogy (újra) NOTGY-t felkeressen 23,1% 28,3% Összes természetgyógyászhoz (TGY=OTGY+ NOTGY) forduló 30,3% 24,1% Ebből: minkét fajta TGY-hoz forduló 10,5% 6,1% Összes nyitottság valamilyen TGY-hoz fordulásra 37,0% 46,1% Ebből: mindkét fajta TGY-hoz fordulásra 19,2% 23,0% A táblázat adatai nyilvánvalóvá teszik, hogy azonos nemi, életkori és iskolázottsági összetétel mellett a pszichiátriai betegek mintájában: magasabb mind az orvos-természetgyógyászhoz, mind a nem-orvostermészetgyógyászhoz fordulók aránya (nemzetközi közleményekkel összhangban); alacsonyabb a jövőbeni fordulással kapcsolatosan nyitottságot mutatók aránya (mindkét típusú szolgáltatást illetően). Az arányok különbségét számos tényező magyarázhatja. A két minta sok olyan dimenzióban mutathat különbséget, melyek a természetgyógyászathoz való viszonyt befolyásolhatják, pl. a jövedelmi viszonyok, lakóhely, általános egészségi állapot stb.

5 5 Torzíthatja a kapott adatok hitelességét az is, hogy pszichiátriai betegség előfordulhat a kontroll csoportban is, és ennek a paraméternek a mérésére nem került sor a vizsgálat folyamán. Feltételezhető azonban, hogy az 1999-es év során hospitalizált pszichiátriai betegek aránya a kontroll mintában nem haladja meg a 2-3%-ot (ennyi volt az 1998-as év során Magyarországon pszichiátriai intézményben kezeltek aránya a teljes, felnőtt népességen belül). Ezek az adatok ilyenformán csak figyelemfelkeltőek, semmiképp sem bizonyító erejűek. Mindenesetre utalhatnak arra, hogy a pszichiátriai betegek valóban nagyobb arányban fordulnak természetgyógyászhoz, viszont kevésbé nyitottak. A pszichés panaszok és a természetgyógyászhoz fordulás szorosabb kapcsolatára a későbbiekben tárgyalt eredményeink további megerősítéssel szolgálnak. A természetgyógyászathoz való viszony háttértényezői az I. mintában Annak eldöntésére, hogy a természetgyógyászathoz való viszonyt az I. mintában az egyes független változók milyen súllyal alakítják, lineáris regresszió-elemzést végeztünk. A függő változók (fordulás + nyitottság + attitűdök) összevonásával olyan, ordinális változót képeztünk, amely 7 lehetséges értéket vehet fel a természetgyógyászattól való teljes elzárkózás és teljes nyitottság közt (nevezzük ezt a változót viszony -nak). A továbbiakban ennek a függő változónak a, különböző háttérváltozók 2 lépcsős bevitelével végzett, lineáris regresszió-analízisét vázoljuk. Terjedelmi okokból a modellben használt független változók képzésére és a fordulás nyitottság elkülönített elemzésének eredményeire nem térünk ki részletesen. A természetgyógyászathoz való viszony regressziós modelljei az I. mintában Modell B Beta Sig. R 2 1 Konstans 2,419,002,095 Nem -,041 -,012,850 Kor -,029 -,203,003 Iskolai végzettség,201,119,081 Lakóhely -,353 -,090,179 Anyagi helyzet,073,104,126 2 Konstans -,538,596 0,224 Nem -,131 -,039,530 Kor -,020 -,142,036 Iskolai végzettség,117,069,286 Lakóhely -,078 -,020,760 Anyagi helyzet,065,092,167 Egészségi állapot önértékelése,039,018,795 Alternatív öngyógyítás,110,196,011 Egészségtudatosság,051,083,337 Alternatív egészségtudatosság,019,038,664 Alternatív hiedelmek,071,188,008

6 6 Az I. mintán végzett regresszió-analízis eredményei: a nemi hovatartozás szerepe elhanyagolható; a kor előrehaladtával csökken a szimpátia a természetgyógyászat irányában; a magasabb iskolai végzettség (közel szignifikánsan) hozzájárul a pozitívabb viszonyhoz, de hatása az új változó bevonásával jelentősen csökken; a lakóhely (város vagy falu) és az anyagi helyzet nem játszik igazán lényeges szerepet; az egészségi állapot önértékelésének nincs jelentősége az egészségtudatosság gyakorlatilag nem játszik szerepet a viszony alakulásában; az alternatív öngyógyítási formák használata és az alternatív hiedelmek jelentős mértékben növelik a természetgyógyászathoz való pozitív viszonyt. Ezek az eredmények (ismerve a természetgyógyászathoz való viszonyt alakító háttértényezők súlyát Baranya megye felnőtt lakosságát leképező mintán végzett kutatásunk alapján /ld. OTKA F sz. téma záróbeszámolóját/) arra engednek következtetni, hogy a pszichiátriai betegek esetében a demográfiai háttér szerepe (az életkor kivételével) a vártnál kisebb; az egészségi állapot és az egészségtudatossági szint nem differenciál a természetgyógyászathoz való viszony kialakításában, mint az várható lenne; az öngyógyítás és a para -hiedelmek nagy súlyú jelenlétének köze lehet a pszichiátriai morbiditáshoz. A természetgyógyászhoz fordulást és az azzal kapcsolatos nyitottságot érdemes tehát az aktuális pszichiátriai betegség, állapot függvényében is vizsgálni. Az alábbi táblázat az egyes diagnosztikai kategóriákhoz tartozó, fordulásra és nyitottságra vonatkozó átlagértékeket mutatja (a változók lehetséges értékei: 0 1 2). A nagyobb számok a pozitív összefüggés felé mutatnak. jelen panaszok fordulás nyitottság sine morbo 0,333 0,666 alkalmazkodási zavarok, krízis 0,333 0,639 depressziós zavarok 0,425 0,456 szorongásos- és egyéb neurotikus zavarok 0,474 0,517 személyiségzavarok, szexuális zavarok 0,500 1,176 addikciók 0,151 0,393 pszichotikus zavarok 0,448 0,793 organikus- és egyéb zavarok 0,400 0,800 Összesen 0,391 0,581 Amint az látható, természetgyógyászhoz leginkább a személyiségzavarral, depressziós vagy szorongásos zavarral, legkevésbé addikciós problémákkal (zömében alkohol-dependencia) fordultak. A nyitottság tekintetében a személyiségzavarhoz tartozik kiugró érték, míg a szorongásos-depressziós kórképekhez tartozó nyitottsági arányok szinte a legalacsonyabbak.

7 7 Tovább árnyalja a képet, ha megvizsgáljuk, hogy a természetgyógyászathoz való viszonyt alakító, legfontosabb két tényező (öngyógyítás és hiedelmek) milyen megoszlást mutat a különböző betegségcsoportok szerint. A táblázatban átlagértékeket tüntetünk fel, melyek az öngyógyítás esetében 5-20-ig, a hiedelmek esetében 6-24-ig terjedő skálán vehettek fel értéket. A nagyobb számok a pozitív összefüggés felé mutatnak. jelen panaszok Alternatív öngyógyítás Alternatív hiedelmek sine morbo 11,666 13,000 alkalmazkodási zavarok, krízis 9,166 13,350 depressziós zavarok 8,477 12,000 szorongásos- és egyéb neurotikus zavarok 9,035 11,928 személyiségzavarok, szexuális zavarok 9,117 13,411 addikciók 7,848 10,848 pszichotikus zavarok 12,000 15,461 organikus- és egyéb zavarok 9,200 13,750 Összesen 9,085 12,569 Az alternatív öngyógyítás kiugróan magas a pszichotikus betegségek esetében ill. abban a csoportban, melynek tagjai aktuálisan nem szenvednek pszichiátriai zavarban, de megjelentek a szakrendelésen (hosszú távon gondozott betegek stb.) Hasonló módon, az alternatív hiedelemvilág is leginkább a pszichotikusokhoz áll közel, míg a szorongásos-depressziós zavaroknál aránya relatíve alacsony. Adataink értelmezéséhez támpontokat ad azoknak az interjúknak az anyaga, melyeket pszichiátriai betegekkel készítettünk, és amelyek tematikája a kutatásban megfogalmazott kérdéseket ölelte fel. Az alábbiakban összefoglaljuk a pszichiátriai betegek mintáján végzett, kvantitatív és kvalitatív vizsgálat legfontosabb konklúzióit. (Terjedelmi okokból az interjúk konkrét szövegrészeit természetesen mellőzzük. Helyenként hivatkozunk más kutatásaink eredményeire is, bővebb kifejtés nélkül.) A pszichiátriai betegek bizonyos módon reprezentálják a populáció mentális zavarokkal küzdő részét. Bár a konkrét kezelést igénylő állapotokkal kapcsolatban folytattuk vizsgálatunkat, a következtetések érvényesek lehetnek a lakosság kiterjedtebb, mentális problémákkal küzdő (de nem hospitalizált) részére is. A pszichiátriai betegek jelentős része fordul természetgyógyászhoz panaszaival. Kevésbé elégedettek viszont a kapott ellátással (az orvos-természetgyógyászt felkeresők 56%-a, a nem-orvos természetgyógyászhoz fordulók 42%-a nem kíván a jövőben újra hasonló szolgáltatást igénybe venni!), és összességében a nyitottságuk is alacsonyabbnak tűnik az átlagnál. A pszichiátriai betegek csoportjának statisztikai vizsgálata felveti annak a lehetőségét, hogy a természetgyógyászhoz fordulásnak itt inkább pszichoterápiás igény az oka, mintsem a preventív szemlélet vagy éppen a magasabb egészségtudatossági szint.

8 8 A természetgyógyászhoz fordulók közt jelentős arányban szerepelnek a neurotikusvagy személyiségzavar szintű problémákkal küzdők. Ők sokszor a nem kielégítő, stigmatizáló, gyógyszerszedésre kárhoztató egészségügyi ellátás alternatíváját keresik. Az interjúk és a nyitottságra vonatkozó statisztikai adatok alapján valószínűsíthető, hogy sokan csalódnak az alternatív ellátásban, nem azt kapják, amire számítottak, állapotuk nem javul tartósan. A szorongó vagy depressziós betegek alacsonyabb szintű nyitottságának a már megszerzett negatív tapasztalat mellet az újtól való félelem is oka lehet. Az alternatív öngyógyítás és az alternatív hiedelemvilág a pszichiátriai betegek csoportjában is nagy hatással van a természetgyógyászathoz való viszony alakulására. Az irracionális, misztikus hiedelmek aránya relatíve magas, és leginkább a pszichotikus zavarokhoz kapcsolódik. Ezen a ponton a természetgyógyászat, alternatív mozgalmak, New Age stb. hiedelemvilága és a pszichiátriai betegségek megjelenése között egyfajta híd látszik körvonalazódni. Kvalitatív vizsgálataink is utalnak arra, hogy a természetgyógyászattal való kapcsolatba kerülés bizonyos esetekben mentális zavarokat, pszichés dekompenzációt is előmozdíthat. Összességében valószínűsíthető tehát, hogy a neurotikus ill. személyiségzavaros betegeket inkább a pszichoterápiás igény, a pszichotikusokat a rokon hiedelemvilág vonzza a természetgyógyászat felé. A természetgyógyászhoz fordulók vizsgálata a mentális zavarok szempontjából A következőkben a természetgyógyászhoz fordulók egészségi panaszainak megoszlását vázoljuk, a III. mintán végzett kutatás eredményei alapján. Az egyes panaszok megoszlása arra utalt, hogy a mozgásszervi és a pszichés problémák aránya magasan megelőzi a többi kategóriát, míg ezek a 35-45%-os intervallumban mozognak, a gyakoriságban ezt követő betegségcsoport (emésztőrendszeri problémák) kevesebb, mint 10%-ban képviselteti magát. Panaszok arány a klienseknél arány a kezelőknél mozgásszervi 46% 39% mentális 35% 41% emésztés 10% 8% bőr-, allergiás 8% 7% daganat 7% 7% prevenció, kivizsgálás 5% 6% Fontos kérdés, hogy mennyiben tér el az adott, a konzultációt indokló, egészségi probléma azonosítása a kezelő ill. a kliens szemszögéből. Az eredményekből kitűnik, hogy a mozgásszervi zavarok megnevezésében 7%-os különbség jelentkezik, ennyivel magasabb arányban nevezték meg a kliensek ezt a panasz, míg a pszichés zavarokat a terapeuták találták gyakrabban jelenlévőnek, itt az eltérés 6%. Megjegyzendő továbbá, hogy ha csak a gyógyító szakember "diagnózisainak" gyakorisági sorrendjét nézzük,

9 9 első helyre kerülnek a lelki-érzelmi természetű panaszok, melyek meglétét átlagosan a konzultációk 41%-ában figyelték meg. A természetgyógyásznak a kliens egészségi problémájára adekvát módszer alkalmazásával kell válaszolnia. A felmérés során az alábbi módszerek alkalmazását találtuk gyakorinak (kliens és kezelője véleményét itt is elkülönítve mutatjuk be). Terápiák arány a klienseknél arány a kezelőknél mozgás- és mozgatásterápiák 40% 50% gyógynövény terápiák 16% 30% bioenergetika 27% 27% homeopátia 9% 16% speciális pszichotechnikák 6% 14% Az alkalmazott terápiák közül az első helyen van az ún. mozgás- és mozgatásterápiák csoportja, bár a kliens és a terapeuta minősítésében itt is 10% különbség észlelhető. Ezt követi a gyógynövényekkel történő gyógyítás, a bioenergiát alkalmazó eljárások (érdekes módon itt találtuk a legnagyobb egyetértést ), a homeopátia, és csak ezek után következik a pszichoterápiás célzatú, de szakmailag legritkább esetben elfogadható ún. pszichotechnikák köre. Ez utóbbit a gyógyítók az esetek 14%-ában vélik alkalmazni, a kliensek pedig 6%-ban vélik kapni. A kutatásaink során talált, Magyarországon legelterjedtebb alternatív pszichotechnikák közül néhányat a teljesség igénye nélkül az alábbi táblázatban sorolunk fel. Agykontroll Dianetika Tűzönjárás Sámánizmus Meditáció Zen Holotróp terápia Pszicho-sebészet Bach-féle virágterápia Kozmogenerátor-kúra Alvókúra Álom-terápiák Ortomolekuláris pszichiátria Transzcendentális meditáció Reinkarnációs terápia Spirituális gyógyítás Hitgyógyítás Primal therapy Rebirthing Csendterápia Rendterápia Színterápia Kristálygyógyítás Erhard szeminárium Darnel tréning Fényadás Asztrológiai gyógyítás stb. A természetgyógyászhoz fordulók populációjában végzett felméréseink eredményei: A természetgyógyászhoz fordulók jelentős része lelki panaszokkal küzd. A mentális panaszok magas aránya mellett a célzott, adekvát terápiás beavatkozások előfordulása relatíve alacsony. A kliensek és a kezelők nem feltétlenül vannak azonos véleményen a diagnózist és a terápiát illetően. Konklúziók: Jelentős pszichoterápiás igénnyel kell számolni az alternatív ellátó szektorban. A kínálat elmarad a kereslet mögött, vagy a kereslet inadekvát kínálattal találkozik. Nem valószínű, hogy a természetgyógyászati ellátás belátható időn belül képes lesz megfelelni a pszichoterápiás igényből fakadó elvárásoknak.

10 10 4. Összefoglalás Kutatásunk a természetgyógyászat magyarországi helyzetének egyik aspektusát: az alternatív medicina és a mentális pszichiátriai zavarok összefüggését kívánta megvilágítani. A felmérés időszerű, hiszen egyrészt, a természetgyógyászat társadalmi hordereje Magyarországon (is) növekvőben van, másreszt, relatíve kevés hazai kutatás foglalkozott eddig a témával. Pszichiátriai betegek több mint 300 fős mintáján vizsgáltuk a természetgyógyászathoz való viszony alakulásának hátterét, és a legfontosabb adatokat reprezentatív mintából válogatott kontroll csoporttal hasonlítottuk össze. Egy másik vizsgálatunk a természetgyógyászhoz fordulók közel 500 fős mintáján a mentális panaszok megjelenésének és az arra kínált terápiáknak az arányát térképezte fel. A kutatás legfontosabb konklúziói: A természetgyógyászat jelensége terjed, társadalmi és egészségügyi jelentősége növekvőben van, így érdemes több figyelmet szentelni a folyamatok mélyebb megértésére. A pszichiátriai betegek jelentős része fordul természetgyógyászhoz panaszaival. Kevésbé elégedettek viszont a kapott ellátással, és összességében a nyitottságuk is alacsonyabb az átlagnál. A pszichiátriai betegek természetgyógyászhoz fordulásának valószínűleg inkább pszichoterápiás igény az oka, mintsem a preventív szemlélet vagy a magasabb egészségtudatossági szint. A természetgyógyászhoz fordulók közt jelentős arányban szerepelnek a neurotikusvagy személyiségzavar szintű problémákkal küzdők. Ők sokszor a nem kielégítő, stigmatizáló, gyógyszerszedésre kárhoztató egészségügyi ellátás alternatíváját keresik. Sokan csalódnak az alternatív ellátásban, állapotuk nem javul tartósan. A szorongó vagy depressziós betegek alacsonyabb szintű nyitottságának a már megszerzett negatív tapasztalat mellet az újtól való félelem is oka lehet. Az alternatív öngyógyítás és az alternatív hiedelemvilág a pszichiátriai betegek csoportjában is összekapcsolódik a természetgyógyászathoz való pozitív viszonnyal. Az irracionális, misztikus hiedelmek aránya relatíve magas, és leginkább a pszichotikus zavarokhoz kapcsolódik. A természetgyógyászat, alternatív mozgalmak, New Age stb. hiedelemvilága és a pszichiátriai betegségek egymást erősítő kölcsönhatása elképzelhető. Mindezek alapján valószínűsíthető tehát, hogy a neurotikus ill. személyiségzavaros betegeket inkább a pszichoterápiás igény, a pszichotikusokat a rokon hiedelemvilág vonzza a természetgyógyászat felé. Az alternatív szektorban a pszichoterápiás kínálat elmarad a kereslet mögött, vagy a kereslet inadekvát, szakszerűtlen kínálattal találkozik. Kérdéses, hogy a természetgyógyászati ellátás belátható időn belül képes lesz-e megfelelni a pszichoterápiás igényből fakadó elvárásoknak.

11 11 Az eredmények bizonyos tennivalókat vetnek fel társadalmi szinten: Az alternatív módszerek jobb megismerése, hatékonyságuk komplex vizsgálata elengedhetetlen. A bizonyíthatóan jótékony hatású eljárások szerepet kaphatnak a mentálhigiénés ellátásban E módszerek oktatása és az ezeket alkalmazó szakemberek valamiféle regisztrációja szükséges és hasznos lenne. Másrészt, a haszontalannak bizonyuló módszerek egyszerű szankcionálására aligha vezet eredményre, ehelyett a hivatalos mentálhigiénés segítségnyújtás már meglévő formáinak támogatása, stigmatizáló jellegének csökkentése és a témát érintő felvilágosító munka kiterjesztése látszik szükségesnek. További vizsgálatoktól várható a fenti, valószínűségi kijelentések igazolása, és annak tisztázása, hogy a lelki-érzelmi természetű panaszokkal küzdő, de nem diagnosztizált populációra is érvényesek-e megállapításaink. A már kidolgozott eredmények szisztematikus publikálása is a közeljövő feladata.

1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése

1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése 1 1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése A kutatás célja a természetgyógyászat néven összefoglalható, alternatív és komplementer gyógyító módszerek (röviden: alternatív

Részletesebben

Társadalmi szükségletek szociális védelmi rendszerek

Társadalmi szükségletek szociális védelmi rendszerek Tanulmányok Társadalmi szükségletek szociális védelmi rendszerek Dr. Fazekas Rozália, a KSH főtanácsosa E-mail: r.fazekas@citromail.hu Tokaji Károlyné, a KSH főosztályvezetője E-mail: karolyne.tokaji@ksh.hu

Részletesebben

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET A könyv szerzője a rotterdami pedagógiai intézet és szolgáltató központ igazgatója, s egyben a groningeni egyetem professzora. Témája a címben is megjelölt hátrányos helyzet

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József,

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Lakossági Egészségfelmérés OLEF2000 KUTATÁSI JELENTÉS Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Epidemiológiai Központ kiadványa 2002. július Dokumentum kutatási sorszáma:

Részletesebben

Hegedűs Róbert Kovács Róbert Tosics Iván: Lakáshelyzet az 1990-es években

Hegedűs Róbert Kovács Róbert Tosics Iván: Lakáshelyzet az 1990-es években Hegedűs Róbert Kovács Róbert Tosics Iván: Lakáshelyzet az 1990-es években (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Hegedűs Róbert Kovács Róbert Tosics Iván

Részletesebben

TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM. 6. prioritás. Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3.

TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM. 6. prioritás. Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3. TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM 6. prioritás EGÉSZSÉGMEGİRZÉS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HUMÁNERİFORRÁS-FEJLESZTÉS Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3. 1. A prioritás bemutatása 1.1. A prioritás tartalma

Részletesebben

A REKONVERZIÓ, MINT A PROFESSZIONÁLIS HADERŐ HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK STRATÉGIAI KÉRDÉSE

A REKONVERZIÓ, MINT A PROFESSZIONÁLIS HADERŐ HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK STRATÉGIAI KÉRDÉSE Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola A REKONVERZIÓ, MINT A PROFESSZIONÁLIS HADERŐ HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK STRATÉGIAI KÉRDÉSE Készítette:

Részletesebben

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján KÖZFOGLALKOZTATÁSI ÉS VÍZÜGYI HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján Cím: 1051 Budapest, József Attila u.

Részletesebben

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010)

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) DR. VAHID YOUSEFI KÓBORI JUDIT Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) (A hatékonyság értelmezése) A magyar nemzetgazdaságon belül az élelmiszertermelés

Részletesebben

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI. Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI. Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel Összeállította: Dr. Bisztricsány Andrea és Dr. Kálmán Zsófia Szerkesztette: Dr. Horváth Attila

Részletesebben

Magyar termék megjelölés miatt indított GVH fellépések ismertsége a lakosság körében

Magyar termék megjelölés miatt indított GVH fellépések ismertsége a lakosság körében Magyar termék megjelölés miatt indított GVH fellépések ismertsége a lakosság körében Telefonos kvantitatív kutatás eredményei 2012. május Oldal: 2 / 49 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK 2 2. BEVEZETÉS

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E GIONÁLIS ÁLLAMIGA ZGATÁSI HIVATAL GYŐR BESZÁMOLÓ A NYUGAT-DUNÁNTÚLII REGIIONÁLIIS ÁLLAMIIGAZGATÁSII HIIVATAL 2009.. ÉVII TEVÉKENYSÉGÉRŐL GYŐR, 2010. JANUÁR 26. 2 I. 1. A törvényességi

Részletesebben

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012.

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012. FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012. 2 Szerkesztette: Dr. Ács Ferenc A munkában részt vevők: Dr. Ács Ferenc Dr. Sárkány Péterné A mű szerzői jogilag védett. A M.Á.S.T. Kft. és a

Részletesebben

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Ez a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek

Részletesebben

4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020

4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020 7690 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 83. szám 1. melléklet a 27/2015. (VI. 17.) OGY határozathoz 1. melléklet a /2015. ( ) OGY határozathoz 4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020 Szakpolitikai

Részletesebben

A Diplomás Pályakövetés. Története a KRE-ÁJK -n

A Diplomás Pályakövetés. Története a KRE-ÁJK -n A Diplomás Pályakövetés Története a KRE-ÁJK -n Készítette: Walter Tamás - Irodavezető 1 I. Karrier Iroda bemutatása A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Karrier Irodája 2006. szeptember

Részletesebben

Bácskay Andrea Gondozási formák az idősellátásban a szociális alapellátás

Bácskay Andrea Gondozási formák az idősellátásban a szociális alapellátás Bácskay Andrea Gondozási formák az idősellátásban a szociális alapellátás Az 1990-es években a társadalomban tovább halmozódtak a már meglévő szociális gondok, többek között felgyorsult a népesség elöregedésének

Részletesebben

A közigazgatási ügyintézés társadalmi megítélése a magyarországi vállalkozások körében

A közigazgatási ügyintézés társadalmi megítélése a magyarországi vállalkozások körében A közigazgatási ügyintézés társadalmi megítélése a magyarországi vállalkozások körében Tanulmány a Miniszterelnöki Hivatal számára Készítette: Fact Intézet Szocio-Gráf Intézet Pécs, 2006. TARTALOM VEZETŐI

Részletesebben

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja NYUGDÍJ a nyugdíjrendszer jövőjéről a kötelező nyugdíjbiztosítás öregségi nyugdíj korhatár korkedvezmény; korengedmény korrekció nyugdíjemelés nyugdíjprémium rokkantsági nyugdíj hátramaradotti ellátások

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014. január Készítette: Az Intézeti akkreditációt előkészítő bizottság: Dr. Nagy Sándor

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2015.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2015. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2015. Kiadja: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. Módszertan... 5 3. Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK.

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK TÁJÉKOZTATÓ az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről J/l 0973 201 3. ápri lis ISSN 2063-546X T A R T A L O M 1. AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele a traumákhoz kapcsolódó pszichés kórképek igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről A különböző súlyosságú sérüléseket, különösen a

Részletesebben

IDŐSELLÁTÁS TÁMOP-5.4.12-14/1-2015-0001

IDŐSELLÁTÁS TÁMOP-5.4.12-14/1-2015-0001 MÓDSZERTANI FÜZET IDŐSELLÁTÁS TÁMOP-5.4.12-14/1-2015-0001 TARTALOMJEGYZÉK Módszertani Füzet... 0 Tartalomjegyzék... 1 Szakterületi kitekintés, helyzetkép... 3 Segítségre szoruló idősek... 3 Jelenlegi

Részletesebben

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Háztartás Monitor. A kutatás dokumentációja

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Háztartás Monitor. A kutatás dokumentációja A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI Háztartás Monitor 2003 A kutatás dokumentációja Háztartás Monitor 2003 3 Bevezetés Bevezetés A 2003 évi TÁRKI Háztartás Monitor kutatás egy olyan, 1992 óta folyó

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016.

M E G H Í V Ó. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016. Gyál Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága tagjai részére M E

Részletesebben

Info-kommunikációs technológiák a vállalati szektorban

Info-kommunikációs technológiák a vállalati szektorban Magyar Kereskedelmi és Iparkamara GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZÉSI INTÉZET HCCI Research Institute of Economics and Enterprises MKIK GVI Kutatási Füzetek 2004/2 Info-kommunikációs technológiák a vállalati

Részletesebben

A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA*

A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA* A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA* NAGY GYULA A tanulmány a magyarországi gazdasági átalakulás nyomán a nők és a férfiak munkaerőpiaci részvételében és foglalkoztatottságában bekövetkezett

Részletesebben

Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Egervár Község Önkormányzati Képviselőtestülete 2012. március hónap 29. napján tartott ülésén 30/2012.(III.29.) számú határozatával. 1

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE

AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE UDPESTI MŰSZKI ÉS GZDSÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI és SZERVEZÉSI TNSZÉK dr. Neszmélyi László Z ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE - 2015. - Tartalom 1. EVEZETÉS... 4 2. Z ÉPÍTÉSEN

Részletesebben

J/9457. B E S Z Á M O L Ó

J/9457. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/9457. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2008. január

Részletesebben

Szűrőprogramok Országos Kommunikációja. Kiemelt projekt Kedvezményezett: Országos Tisztifőorvosi Hivatal (TÁMOP 6.1.3)

Szűrőprogramok Országos Kommunikációja. Kiemelt projekt Kedvezményezett: Országos Tisztifőorvosi Hivatal (TÁMOP 6.1.3) Szűrőprogramok Országos Kommunikációja Kiemelt projekt Kedvezményezett: Országos Tisztifőorvosi Hivatal (TÁMOP 6.1.3) Szűrőprogramok Országos Kommunikációja A projekt átfogó célja: az egészségkommunikáció

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. április 30-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. április 30-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2007. évi értékelése Elıkészítette: Tárnok Lászlóné osztályvezetı Igazgatási osztály, Bimbó Mária Gyámhivatali csoportvezetı, Károlyi Szilvia gyámügyi ügyintézı,

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata Táborfalva Nagyközség Önkormányzata 2016. március 29. Türr István

Részletesebben

jellemezhető csoportot; továbbá azt, hogy az értékorientációk összefüggnek az egészségmagatartás mutatóival.

jellemezhető csoportot; továbbá azt, hogy az értékorientációk összefüggnek az egészségmagatartás mutatóival. Opponensi vélemény dr. Pikó Bettina: Fiatalok lelki egészsége és problémaviselkedése a rizikó- és protektív elmélet, a pozitív pszichológia és a társadalomlélektan tükrében című akadémiai doktori értekezéséről

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala részére végzett munkanap fényképezésről

ÉRTÉKELÉS. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala részére végzett munkanap fényképezésről ÉRTÉKELÉS Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala részére végzett munkanap fényképezésről Készítette: B u d a p e s t, 2009. augusztus 03. A projekt az Európai Unió

Részletesebben

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon Bajmócy Zoltán Lengyel Imre Málovics György (szerk.) 2012: Regionális innovációs képesség, versenyképesség és fenntarthatóság. JATEPress, Szeged, 52-73. o. Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Részletesebben

Terület- és településrendezési ismeretek

Terület- és településrendezési ismeretek Terület- és településrendezési ismeretek Tankönyv a köztisztviselők továbbképzéséhez Szerkesztette: László László Budapest 006. október A TANANYAGOT MEGALAPOZÓ TANULMÁNYOK SZERZŐI: DR. KÖKÉNYESI JÓZSEF

Részletesebben

Érettségi vizsgatárgyak elemzése. 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ

Érettségi vizsgatárgyak elemzése. 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ Érettségi vizsgatárgyak elemzése 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ Láng György Budapest, 2014. január TARTALOM 1. A vizsgák tartalmi elemzése... 5 1.1. Az írásbeli feladatlapok szakmai jellemzői

Részletesebben

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében. 2011. II. negyedév

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében. 2011. II. negyedév Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 7400 Kaposvár, Fő u. 37-39. Telefon: (82) 505 504 Fax: (82) 505 550 E-mail: somogykh-mk@lab.hu Honlap: www.kozig.somogy.hu

Részletesebben

Tájékoztató. a közigazgatási szakvizsga. Általános közigazgatási ismeretek. IV. modul: Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek

Tájékoztató. a közigazgatási szakvizsga. Általános közigazgatási ismeretek. IV. modul: Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek Tájékoztató a közigazgatási szakvizsga Általános közigazgatási ismeretek IV. modul: Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek című tananyagát érintő változásokról Budapest, 2014 Tisztelt Vizsgázó!

Részletesebben

Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján

Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján Dr. Vig Zoltán Ph.D Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján 2000 körül egyfajta hullámként jelentkeztek a különbözı e-learning megoldások új verziói, rendszerei.

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola. Varga Aranka A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola. Varga Aranka A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola Varga Aranka G Y E R M E K V É D E L E M É S I S K O L Á Z O T T S Á G A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Témavezetık Prof. Dr. Forray

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.17. COM(2016) 151 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK a biocidoknak a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló 528/2012/EU

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. 2011. 05. 26-án tartandó Képviselő Testületi Ülésre

B E S Z Á M O L Ó. 2011. 05. 26-án tartandó Képviselő Testületi Ülésre Szeghalom Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 5510 Dévaványa, Jéggyár u 47 Tel/fax: 66/483-339,484-785 E-mail: margareta@vivamail.hu B E S Z Á M O L Ó 2011. 05. 26-án tartandó Képviselő

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére Tárgy: Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi átfogó értékeléséről Előterjesztő: dr. Váliné Antal Mária címzetes

Részletesebben

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV KUTATÁSI JELENTÉS 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. MINTA KIALAKÍTÁSA, KÉRDEZÉSI MÓDSZERTAN... 4 1.2. AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE...

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM SZÉKESFEHÉRVÁRI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM Készítette: Közép-Pannon Regionális Fejlesztési ZRT Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2008. április

Részletesebben

Tartalom. 2. 3. A feladatellátás szakmai tartalma és módja a biztosított szolgáltatások formái, köre, rendszeressége

Tartalom. 2. 3. A feladatellátás szakmai tartalma és módja a biztosított szolgáltatások formái, köre, rendszeressége Tartalom 1. Általános rész 1. 1. 1. A Szorgoskert Nonprofit Kft. bemutatása 1. 1. 2. Főbb programjaink tevékenységeink bemutatása 2. Szolgáltatás 2. 1. A Szolgáltatás célja, feladatai 2.1.1. A megvalósítani

Részletesebben

ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ ESETTANULMÁNY

ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ ESETTANULMÁNY ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ ESETTANULMÁNY TÁMOP 3.1.1. kiemelt projekt 7.3.2. A regionális oktatástervezés támogatása empirikus kutatás a közoktatás-tervezés és a regionális fejlesztés közötti kapcsolatok feltárására

Részletesebben

A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat várható alakulása 2011

A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat várható alakulása 2011 A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat várható alakulása 2011 Az elemzés a Szakiskolai férőhelyek meghatározása 2011, a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB-k) részére

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR. :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police.

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR. :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police. RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police.hu Szám: 08030-./ 2011. Ált. 1. sz. példány Jóváhagyom: 2011. március

Részletesebben

A parkok szerepe a városi életminőség javításában

A parkok szerepe a városi életminőség javításában MINDENNAPI ÉLETÜNK A parkok szerepe a városi életminőség javításában Tárgyszavak: városi zöldterület; várostervezés; fenntarthatóság; park; életminőség; árképzés; lakásár. A természeti környezet megőrzésére

Részletesebben

Gyógytea-fogyasztási szokások napjainkban egy felmérés tapasztalatai

Gyógytea-fogyasztási szokások napjainkban egy felmérés tapasztalatai 2015. április GYÓGYSZERÉSZET 207 Gyógyszerészet 59. 207-212. 2015. Gyógytea-fogyasztási szokások napjainkban egy felmérés tapasztalatai Peták Zsolt 1 és Csupor Dezső 2 A gyógyteák csoportja jogi és szakmai

Részletesebben

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 7 Az öregség képe a közgondolkodásban és felkészülés az öregkorra... 11 I. A közvéleményben élő kép az öregségről... 12 1. Hány éves kortól számít az ember öregnek?... 12 2.

Részletesebben

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről Budapest, 2011. február Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott

Részletesebben

Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium

Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Hajléktalanokért Közalapítvány Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Szociális szolgáltatások és kábítószer-fogyasztók

Részletesebben

KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018

KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018 KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlıségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 10 Célok... 10 A Helyi

Részletesebben

nevelésével kapcsolatos különféle feltételrendszereket tipizáljuk, és e feltételrendszerek

nevelésével kapcsolatos különféle feltételrendszereket tipizáljuk, és e feltételrendszerek Keszi Roland Kiss László Pál Judit Papp Gergő Autista gyermekek a mai magyar közoktatásban nevelésével kapcsolatos különféle feltételrendszereket tipizáljuk, és e feltételrendszerek feltételeit. A kutatás

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓK TÁVMUNKÁVAL SZEMBENI BEÁLLÍTOTTSÁGAI

A MUNKÁLTATÓK TÁVMUNKÁVAL SZEMBENI BEÁLLÍTOTTSÁGAI MAKÓ Csaba - KESZl Roland - POLYÁNSZKY T. Zoltán A MUNKÁLTATÓK TÁVMUNKÁVAL SZEMBENI BEÁLLÍTOTTSÁGAI (A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ PÉLDÁJA) A szerzők dolgozatukban a közép-dunántúli régió mikro-, kis- és középvállalkozásainál

Részletesebben

AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN

AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Pécs, 2013. Tartalomjegyzék: 1. Az 50 év felettiek munkaerő-piaci

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó

SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó írásbeli dolgozatok készítéséhez 2005. S Z O L N O K Összeállította: Fülöp Tamás főiskolai adjunktus Átdolgozta: Mészáros Ádám tanársegéd Konzulens és lektor Dr. Kacsirek

Részletesebben

Területi Szakértői Csoport. Bentlakásos Idősellátás

Területi Szakértői Csoport. Bentlakásos Idősellátás Területi Szakértői Csoport Bentlakásos Idősellátás 2010. november 30. Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. Szakértők: Dr. Egervári Ágnes Czibere Károly Panker Mihály Sztenderdek az idősek

Részletesebben

Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK

Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK 1. A VIZSGÁLAT KIINDULÓPONTJA, A PROBLÉMA FELVETÉSE A jelenlegi magyar oktatási rendszerben

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET Igazgató: Dr. Miltényi Károly ISSN 0236-736-X írta:

Részletesebben

1. ábra: Magyarországra érkező menedékkérők száma 2009-2014 között [1] 1

1. ábra: Magyarországra érkező menedékkérők száma 2009-2014 között [1] 1 KATZ ZOLTÁN MENEDÉKKÉRŐK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA AZ ELŐÍRT SZŰRÉSI VIZSGÁLATOK TÜKRÉBEN TÉNYEK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK Bevezetés A migrációnak a fertőző megbetegedések előfordulására és terjedésére gyakorolt

Részletesebben

Munkaügyi Központja 2014. I. NEGYEDÉV

Munkaügyi Központja 2014. I. NEGYEDÉV Munkaügyi Központja A MUNKAERİ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ÖSSZEFOGLALÓJA 2014. I. NEGYEDÉV Pápa Zirc Devecser Ajka Veszprém Várpalota Sümeg Balatonalmádi Tapolca Balatonfüred Veszprém megye 8200 Veszprém, Megyeház

Részletesebben

MELLÉKLET. Iránymutatás

MELLÉKLET. Iránymutatás HU MELLÉKLET Iránymutatás az Unió által megosztott irányítás keretében finanszírozott kiadásokra vonatkozóan a közbeszerzési szabályok megsértése esetén végrehajtandó pénzügyi korrekciók megállapításáról

Részletesebben

Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében

Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében Kovács K.: Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében 89 Kovács Krisztina Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében A tanulmány a Magyarországon folyó

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

A hazai munkahelyi étkezés értékrend alapú élelmiszerfogyasztói modellje

A hazai munkahelyi étkezés értékrend alapú élelmiszerfogyasztói modellje A hazai munkahelyi étkezés értékrend alapú élelmiszerfogyasztói modellje Dr. Fodor Mónika Budapesti Gazdasági F iskola Marketing Intézet 1165 Budapest Diósy Lajos u.22-24. fodor.monika@kkfk.bgf.hu Csiszárik-Kocsir

Részletesebben

A dokumentum felépítése. Bevezetés

A dokumentum felépítése. Bevezetés ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, XIII. Váci út 73/A Telefon: 298-24-58, Telefax: 298-24-57, E-mail: atfo@oep.hu Kérdések és válaszok a gyógyászatisegédeszköz-támogatási

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat 12.sz. melléklet A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Gyakornoki szabályzat OM azonosító: 031202 GYAKORNOKI SZABÁLYZAT A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9)

Részletesebben

10/2015. sz. jegyzőkönyv

10/2015. sz. jegyzőkönyv 10/2015. sz. jegyzőkönyv Készült: az Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtárban megtartott munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésről, mely 2015. május 28-án 17 óra 00 perckor kezdődött. Jelen vannak:

Részletesebben

A magyarok tv-sorozatokkal kapcsolatos preferenciái, sorozatnézési szokásai országos megkérdezés eredményei alapján

A magyarok tv-sorozatokkal kapcsolatos preferenciái, sorozatnézési szokásai országos megkérdezés eredményei alapján TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 Energiatermelési, energiafelhasználási és hulladékgazdálkodási technológiák vállalati versenyképességi, városi és regionális hatásainak komplex vizsgálata és modellezése

Részletesebben

12. Vig Zoltán: Vizsgálatok a felsıoktatásban tanulók internethasználatával

12. Vig Zoltán: Vizsgálatok a felsıoktatásban tanulók internethasználatával 12. Vig Zoltán: Vizsgálatok a felsıoktatásban tanulók internethasználatával kapcsolatban A BME Mőszaki Pedagógia Tanszékén 2002-ben kezdıdött meg a hallgatók internet- és az ezzel kapcsolatos IKT-használatának

Részletesebben

Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás

Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás Előadásomban arra teszek kísérletet, hogy a bűnözés és a vándorlás kapcsolatát, annak lehetséges megközelítési módjait elméletileg és módszertanilag

Részletesebben

A Szegedi Waldorf Társas Kör Egyesület által. fenntartott iskolára vonatkozó térítési díj szabályzat

A Szegedi Waldorf Társas Kör Egyesület által. fenntartott iskolára vonatkozó térítési díj szabályzat A Szegedi Waldorf Társas Kör Egyesület által fenntartott iskolára vonatkozó térítési díj szabályzat Elfogadta az egyesület vezetősége a 9/2015.08.25. számú határozatával, módosította 1/2016.04.27.határozattal

Részletesebben

Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés. 2009. III. negyedév. Monitoring I. szakasz zárójelentés

Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés. 2009. III. negyedév. Monitoring I. szakasz zárójelentés 3K CONSENS IRODA Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés 2009. III. negyedév Monitoring I. szakasz zárójelentés 2009. október 30. Tartalom 1. Bevezetés... 4 2. A jelentés célja, hatóköre...

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Az általános kereskedelmi feltételek, árfeltüntetés és árfelszámítás vizsgálatáról, különös tekintettel az áruházláncok akciós ajánlataira Budapest, 2016. február NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI

Részletesebben

A tanulószerzıdések igényfelmérése

A tanulószerzıdések igényfelmérése A tanulószerzıdések igényfelmérése Komplex módszertanú problémafeltárás a tanulószerzıdés jelenlegi rendszerérıl Székesfehérváron 2005-2006. A kutatást a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Székesfehérvár

Részletesebben

o A szakképzö ISKOLÁK TANTESTÜLETEINEK KÖZÉLETI AKTIVITÁSA 727

o A szakképzö ISKOLÁK TANTESTÜLETEINEK KÖZÉLETI AKTIVITÁSA 727 o A szakképzö ISKOLÁK TANTESTÜLETEINEK KÖZÉLETI AKTIVITÁSA 727 III. TABU,A többftkozatú egyetemi képzésen belül a kdrtyalapon szereplő lehetőségek közül Ön melyiket tartand optimdlisnak?" (a vdlaszok megoszldsa

Részletesebben

ADATFELDOLGOZÁSI MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. egyrészről a [Irányító Hatóság] ([irányítószám] Budapest,.), mint megbízó (a továbbiakban: Adatkezelő)

ADATFELDOLGOZÁSI MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. egyrészről a [Irányító Hatóság] ([irányítószám] Budapest,.), mint megbízó (a továbbiakban: Adatkezelő) ADATFELDOLGOZÁSI MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a [Irányító Hatóság] ([irányítószám] Budapest,.), mint megbízó (a továbbiakban: Adatkezelő) Postacím:.. Székhely:.. Aláírásra jogosult képviselője:....

Részletesebben

Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett konzultációs anyagukhoz.

Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett konzultációs anyagukhoz. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete B u d a p e s t Tisztelt Felügyelet! Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett

Részletesebben

KÖNYVEKRŐL. Ádám G yörgy: Az orvosi hálapénz M agyarországon. (Magvető Kiadó, Budapest 1986.)

KÖNYVEKRŐL. Ádám G yörgy: Az orvosi hálapénz M agyarországon. (Magvető Kiadó, Budapest 1986.) KÖNYVEKRŐL Ádám G yörgy: Az orvosi hálapénz M agyarországon (Magvető Kiadó, Budapest 1986.) Magam sem hittem volna, hogy Ádám György m onográfiájával az orvosi hálapénz ilyen újszerű megközelítését és

Részletesebben

Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott. 4.../2013. tájékoztatás

Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott. 4.../2013. tájékoztatás Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 4.../2013. tájékoztatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013. évi ellenırzési feladatainak végrehajtásához kapcsolódó ellenırzési irányokról Az adózás rendjérıl szóló

Részletesebben

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA KERETÉBEN A FEHÉRJENÖVÉNY- ÁGAZATBAN ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEK ÉRTÉKELÉSE

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA KERETÉBEN A FEHÉRJENÖVÉNY- ÁGAZATBAN ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEK ÉRTÉKELÉSE LMC INTERNATIONAL A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA KERETÉBEN A FEHÉRJENÖVÉNY- ÁGAZATBAN ALKALMAZOTT INTÉZKEDÉSEK ÉRTÉKELÉSE Összefoglaló 2009. november New York 1841 Broadway New York, NY 10023 USA Tel.:+1 (212)

Részletesebben

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére Gondozási Központ 7140 Bátaszék, Budai út 21. Tel.: 74/ 491-622; 74/ 591-113 Isz.: 12-15./2010. Tárgy: Véleményezés kérés Polgármesteri Hivatal 7149 Báta Fő u. 147. Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester

Részletesebben

A MOHE-CÉGCSOPORT Háziorvosi elégedettségi vizsgálatának elemzése, értékelése 2013.

A MOHE-CÉGCSOPORT Háziorvosi elégedettségi vizsgálatának elemzése, értékelése 2013. A MOHE-CÉGCSOPORT Háziorvosi elégedettségi vizsgálatának elemzése, értékelése 2013. Az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány nagy hangsúlyt fektet a betegek elégedettségén túl a dolgozók és a beszállító háziorvosok

Részletesebben

A nemzetközi vándorlás hatása a magyarországi népesség számának alakulására 1994 2010 között 1

A nemzetközi vándorlás hatása a magyarországi népesség számának alakulására 1994 2010 között 1 Hablicsek László Tóth Pál Péter A nemzetközi vándorlás hatása a magyarországi népesség számának alakulására 1994 2010 között 1 A magyarországi népesség-előreszámítások eddig a zárt népesség elvén készültek,

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL 2013. március 14. SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából kétévente készül reprezentatív felmérés a magyarok utazási szokásairól. A 2012 decemberében

Részletesebben

Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl

Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl TŐZSÉR Zoltán Debreceni Egyetem Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl Bevezetés Ebben az esettanulmányban a Partium történelmi régió magyar tannyelvű felsőoktatási intézményében

Részletesebben

A tájékoztató tartalomjegyzéke:

A tájékoztató tartalomjegyzéke: A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLYÁNAK 2016. FEBRUÁRBAN AKTUALIZÁLT TÁJÉKOZTATÓJA az építőgép-kezelő munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgép-kezelők képzéséről szóló 6/1980.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 106/2016. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Értékelés Budapest Főváros IX.

Részletesebben

Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban

Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban Jasák Helga Fehér András Szakály Zoltán Magyarország mezőgazdasági és élelmiszeripari kincseit a HÍR-gyűjtemény

Részletesebben

A SAJÓSZENTPÉTERI EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT

A SAJÓSZENTPÉTERI EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Sajószentpéteri Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 3770 Sajószentpéter, Móra Ferenc u. 1. Tel: 48/521-500; 48/521-501 Mobil: 20/336-6903 e-mail: speter.epsz@gmail.com A SAJÓSZENTPÉTERI EGYSÉGES PEDAGÓGIAI

Részletesebben

ESETTANULMÁNY II. A nagyváros és környéke területpolitikai sajátosságai a kistérségi rendszer működése szempontjából. című kutatás

ESETTANULMÁNY II. A nagyváros és környéke területpolitikai sajátosságai a kistérségi rendszer működése szempontjából. című kutatás ESETTANULMÁNY II. A nagyváros és környéke területpolitikai sajátosságai a kistérségi rendszer működése szempontjából című kutatás A program vezetője: Kovács Róbert A kutatás vezetője: Zsugyel János Készítette:

Részletesebben