GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc"

Átírás

1 1 GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc Tanácsok: lassú, fokozatos mozgással végeztessük a gyakorlatokat, óvatosan közelítve az izület mozgáshatárához, nyújtás közben, a nyúló izom ellazítására, elernyesztésére kell koncentrálni, ha a nyúló izom ellazult, az izomfeszülés oldódott, lehet fokozni a nyújtás mértékét, a nyújtás ne okozzon fájdalmat, a gyakorlatok végzése közben lassan és egyenletesen kell lélegezni, a tudatos ellazítás segíti a nyújtás hatékonyságát, az izmok és izületek túlnyújtása tilos! Nem időpocsékolás! a nagyobb mozgáskiterjedés segíti a vízben a helyes úszótechnika és lövőtechnika kialakítását, a testérzékelés és a mozgáskoordináció fejlődése segíti a mozgástanulást a vízben, sok sérülést előzhetünk meg, kialakíthatjuk a helyes testtartást, amely a gerinc tehermentesítését szolgálja, gerinc deformitásokat javíthatunk, oldhatunk általa. Kedves Edzőkollégák, jó munkát kívánok mindenkinek! Szedlmayer Ildikó BEMELEGÍTÉSEK körzésekkel fejkörzések vállkörzések könyökkörzések csuklókörzések csípőkörzések térdkörzés bokakörzés törzskörzés karkörzések: - váltott előre - váltott hátra - páros előre - páros hátra - páros test előtt - befelé ill. kifelé - páros karkörzés, térdrugóval - előre ill. hátra - páros karkörzés, szökkenéssel - előre ill. hátra

2 TARTÁSHIBÁK! 2 Az előtérben a helyes, a háttérben a helytelen tartás látható, különböző testhelyzetekben. Helyes tartás: vízszintes, egyenes hát, kezek a vállak alatt, térdek a csípők vonala alatt, combok függőlegesek, fej a törzs meghosszabbításában. Helytelen tartás: beesik a derék, lóg a has. Helyes tartás: vízszintes közeli, egyenes hát, karok a vállak vonalában vízszintesen nyújtva, fej a törzs meghosszabbításában, lapockák zárva. Helytelen tartás: púpos, görbe hát. Helyes tartás: feszes, egyenes test, hasizmok, farizmok megfeszítve, fej a törzs meghosszabbításában (a fekvőtámasznak sokféle válfaja létezik a kéztámasz helyzetétől függően, a testtartás azonban fontos bármely változat végrehajtásánál). Helytelen tartás: lógó fej, beeső derék, púpos hát. Helyes tartás: a gerinc minden pontja a talajon, leszorított derék. A felülős gyakorlatoknál gördül a törzs föl- és le, visszafekvésnél először a derék érjen a talajhoz. Helytelen tartás: felemelkedő, homorító derék Helyes: a derék a csípő vonala elé kerül Helytelen: hátradőlő medence Helyes: hegyes kézfej, a csípő, derék, hát, vállak, és a fej függőleges Helytelen: hátradőlő medence, görbe hát

3 NYÚJTÓZKODÁSOK 3 Nyújtózkodás kis terpeszben, váltott karral. Könyök nyújtva, vállból nyújtózás Összefűzött ujjakkal, kifordított tenyérrel, egyszerre nyújtózkodik a két kar. Mellkas kicsit kiemelve, előretolva. Vállakkal fölfelé nyújtózás, nem hátra. Farizom megfeszítve. OLDALRA HAJLÍTÁSOK Törzs hajlítása oldalra összefogott kezekkel. A csípő és a váll maradjon egy síkban, ne forduljon el. A csípő középen marad. Mélyebb törzshajlítás oldalra, csípőn az egyik, magastartásban a másik kéz (lehet falnál is végeztetni, a fej, váll, derék, csípő érjen a falhoz helyes testtartás megéreztetéséhez). Az előző gyakorlat, az ellentétes térd hajlításával. A nyújtott láb felé hajlik a törzs.

4 ELŐRE HAJLÍTÁSOK 4 Törzshajlítás előre, széles Törzshajlítás előre, kis Törzshajlítás előre, zárt terpeszben, tenyér a földön terpeszben lábakkal Fontos! A karok, vállak, a hát lazítva lóg, hátul a combhajlítót próbáljuk ellazítani. Hirtelen utánmozgások, nagy rugózások elkerülendők, mert sérülésveszélyesek! Törzshajlítás terpeszben, jobb ill. bal bokába kapaszkodva, homlokot a térdhez húzva. Törzshajlítás előre terpeszállásban, ellentétes térdhajlítással, két kézzel a bokába kapaszkodva. Homlokot a térdhez húzni. TÖRZSKÖRZÉSEK Csípőretartással Tarkóra tett kézzel Nyújtott karokkal, magastartásban

5 TÖRZSFORDÍTÁSOK 5 Törzsfordítások állásban, U.a törzsdöntésben, Törzsfordítások ellentétes Vízszintes karlendítéssel, függőleges karlendítéssel, bokaérintéssel, lendületesen lendületesen lendületesen ELŐREHAJLÍTÁSOK HÁTUL ÖSSZEFOGOTT KÉZZEL Törzshajlítás előre, haj- Törzshajlítás előre, nyújtott, zárt Törzshajlítás előre, terpeszállásban, lított térdekhez, hátul lábakhoz, hátul összefogott kézzel, hátul összefogott kézzel. Tartás összefogott kezekkel. hát, váll ellazítva. Tartás után lehet után óvatos rugózással. Derék felfelé tol, has néhány óvatos rugózás. behúzva, homlok a térdeknél. HÁTRAHAJLÍTÁSOK Törzshajlítás hátra terpesz- Törzshajlítás hátra terpesz- Nyújtózás hátra, fölfelé, állásban, kezek a combokon állásban, csípőre tett kézzel. egymásnak támasztott támaszkodnak. Csak a gerinc A teljes gerinc homorít. tenyerekkel, terpeszfelső szakasza hajlik, fej Hiba: has, csípő előre toló- állásban. hátra-fölfelé emel. dik, túlzott hajlítás derékból.

6 LÁBLENDÍTÉSEK 6 Láblendítések előre, lazán, csípőből. Láblendítések oldalra, azonos oldali Cél a kezek érintése. Mindkét lábbal kéz megérintésével. Mindkét lábbal x x Figyelem! Törzs ne dőljön el, a láb lendülhet a másik láb vonala mögé, karok vízszintesek! GYAKORLATOK TÁMADÓÁLLÁSBAN Térdelésből nagy kilépés az egyik lábbal előre, kézfejek és a kilépő láb lábfeje egyvonalban. Csípőtolás előre, fej megemelve, hát egyenes. A lábszár függőleges, sarok, térd egyvonalban. Lábcserével. U.a. mint az előző, térdnyújtással hátul. Boka, térd, csípő, váll egy ferde, emelkedő egyenes vonalban, tenyér lent, csípő lefelé nyom. Lábcserével. Az elől lévő láb is nyújtva, elől csak a sarok legyen letámasztva. Tenyerek a lábfej mellett maradnak. Óvatosan!!! Lábcserével.

7 7 Terpeszállásból tenyértámasszal a talajon, ereszkedés félguggolásba. Másik láb nyújtva, lábfej pipál. Lassan!!! Ugyanaz a másik oldalra. Achilles ín nyújtása. Guggolás talpon, kis terpeszben kényelmesen megtartva, egészen mélyen. Térdelőtámaszból térdnyújtás. Spiccen támaszkodva fokozatosan emelni egyre magasabbra a csípőt. Testsúly elosztva a kezeken és a lábfejeken (befelé csámpa).

8 8 GYAKORLATOK TÉRDELÉSBEN Térdelőtámasz párhuzamos kartartással. A mellkas és a váll nyomása lefelé, combok függőlegesek, fej a két kar között. Pici rugóval is hatásos. Egyik kéz visszahúzva a váll alá, ujjak befelé néznek. A mellkas lefelé nyomva. A váll a nyújtott kar oldalán lefelé nyomva tart (pici rugóval, majd kartartás cserével is) Kiinduló helyzet: sarokülés. Sarokülésből térdelőtámaszon keresztül! mellkas leengedés a talajra. Áll a kezek vonala elé tolva, szintén majdnem leér a talajra. Kiinduló helyzet: sarokülés. Sarokülésből a mellkas mélyen, a talajtól 3 cm-re csúszik előre. Fej megemelve, érkezés előre, has a talajon, törzs megemelve, támasz nyújtott karokkal (derékra vigyázz!!!). Kéztámasz lehet előrébb is. Vissza a kiinduló helyzetbe, ugyanazon az úton.

9 9 Kiinduló helyzet: térdelőtámasz. Térdelőtámaszból csípőtolás térdnyújtással fölfelé. Sarkak leszorítva, a vállak és a mellkas a combok felé közelít, a törzs és a karok egyvonalban. Először csak tartással, majd apró rugókkal. Térdelőülésből tenyértámasz az egyik lábfej mögött - csípőtolás előre, nyújtózkodással oldalra,fölfelé. Másik oldalra is. Sarokülésből kéztámasz a lábfejeken, vagy mögötte csípőtolás és mellkasemelés előre-fölfelé. A fejet csak egészen kicsit hajtsuk hátra. Visszaérkezés kiinduló helyzetbe sorrendje: csípő, mellkas, fej. Beülés a sarkak közé, lábfejek spiccben, hát egyenes.

10 GYAKORLATOK HASONFEKVÉSBEN 10 Kiinduló helyzet: hasonfekvés, oldalsó középtartás, lábak kis terpeszben. Láb átemelése az ellenoldali karhoz, csípő fordítással, fej oldalra fektetve a talajon, kezek nem mozdulhatnak el. Fél fészek nyújtózás karral előre Ugyanaz a másik lábbal Fészek lábbal hátra Hasonfekvésben hátul összefogott kézzel karhúzás a váll vonala elé. Hasonfekvésben az egyik kar keresztben az áll alatt, a másik a test mellett. Vállal a keresztben lévő kar megérintése.

11 GYAKORLATOK HANYATTFEKVÉSBEN 11 Hanyattfekvésben térdhúzás a mellkashoz, másik láb nyújtva, hát, derék a talajra simul: Cserével is. Hanyattfekvésben nyújtott láb húzása a mellkas felé, fogás a térdhajlatban, térdek lehetőleg nyújtva legyenek. Fontos: a combot el kell lazítani, csak utána nyújtsuk! Cserével is. Csípő lazítása, nyújtása hanyattfekvésben, terpeszbe nyitott lábakkal. A lábakat a csípővel egyvonalban, lefelé húzzuk. Térdek nyújtva, derék a talajon. Farizom nyújtás. Az egyik láb derékszögben hajlítva, comb függőleges, lábszár vízszintes. A másik láb lábfeje a combon keresztben. Az alul lévő lábat kulcsolva, a törzs felé húzzuk. Fej a talajon. Cserével is Gurulás hátra. Óvatosan!!! Lábak a fej mögött a talajon támaszkodnak. Kezekkel a csípő megtartása, hátizom nyújtás. Csípőemelés bokafogással, homorítás

12 GERINC LAZÍTÓ GYAKORLATOK 12 Kh: hanyattfekvés, kezek a tarkó alatt, lábak hajlítva, talpra húzva. Derék is a talajon. Lassú térd + csípő fordítás, könyök, váll a talajon marad, hát, derék ellazítva. Térdek a talajon (20 mp). Ellenkező oldalra is. Kh: hanyattfekvés, kezek a tarkó alatt, egyik láb talpra támasztva, másik láb sarokkal a térdre támaszkodik. Lassan elfordul a csípő, váll a talajon, hát, derék ellazítva, lábak a lehető legközelebb a talajhoz (20 mp). Kh: Hanyattfekvés, kezek a tarkó alatt, lábak zsugorban, hashoz húzva. Lassú csípőfordítás, térdek a könyökhöz közel érintik a talajt. Könyök, váll a talajon, hát, derék ellazítva (20 mp). Ellenkező oldalra is.

13 13 Kh: Hanyattfekvés, lábak hajlítva, talpon, karok oldalsó középtartásban. Bal kar átnyújtózik a jobb oldalra, bal tenyér a jobb tenyérhez. Váll fordul, csípő a talajhoz szorítva, lábak függőlegesek. Ellenkező oldalra is. Kh: Hanyattfekvés, lábak hajlítva, talpon. Mellkasemelés, homorítás. A gerinc lapockák közti szakaszának emelése a lényeg. Kh: Hanyattfekvés, bal kéz a tarkó alatt, bal láb hajlítva, talpon. Jobb oldal-jobb kar, jobb láb nyújtózik. Derék a talajhoz szorítva. Ellenkező oldalra is Nyújtózkodás karokkal, lábakkal. Zsugorülésből gurulás hátra és vissza, ülésbe. Csigolyáról-csigolyára gördülve, zökkenés nélkül. Homlok a térdhez szorítva.

14 GYAKORLATOK ÜLÉSBEN 14 Kh: nyújtottülés, karok magastartásban, törzs függőleges, egyenes, kar a törzs meghosszabbításában, az egész törzs nyújtózik. Kh: nyújtottülés, karok magastartásban, törzshajlítás előre, lábfejek flexben, térdek nyújtva. Comb, derék, hát, váll Ellazítva. Kh: Nyújtottülés, jobb láb talpa a U.a. előre hajlítással, átfogva a U.a. két kézzel fogva a nyújtott bal térdhez támasztva, bal kéz nyújtott láb talpát. láb talpát. Ellenkező oldalra is. a jobb térdet fogja. Törzshajlítás a nyújtott lábhoz oldalra. Mellkas előre kiemelve, a törzs ívben hajlik oldalra. Pillangó ülés. Talpak összetéve a két könyök lefelé nyomja a lábszárakat. Hát, derék egyenes, törzs kicsit előre dől. Pillangó ülésben előrehajlítás, két könyök a lábszár előtt a talajon.

15 15 Előrehajlítás terpeszülésben az egyik lábhoz. Térdek nyújtva, csípő Nem emelkedhet fel a talajról, lábfejek flexben. Ellenkező lábhoz is. Előrehajlítás terpeszülésben középre, a két láb közé. Lábfejek flexben. Kh: Terpeszülés kéztámasz a csípő mögött, másik kar magastartásban. Csípőemeléssel nyújtózás oldalra elfordulva. Ellenkező oldalra is. Kh: Terpeszülés lábak hajlítva, kéztámasz a csípő mögött. Lábak és csípő fordítása balra, majd törzzsel is fordulás balra, széles kéztámasz, séta a kezekkel addig, amíg a gerinc hajlékonysága engedi. Vállak egyvonalban. 20 mp tartás után, kezeket egymásra téve, fejet a kézfejekre támasztjuk.20 mp. Derék, váll, csípő ellazítva. Ellenkező oldalra is.

16 16 Kh: Nyújtottülés, jobb láb talpa keresztben a bal térd mellett, bal könyök a jobb térdnek támasztva, másik kéz a csípő mögött támaszkodik. Törzsfordítás a hajlított láb felé, és könyökkel térd nyomása ellenkező irányba. Másik oldalra is. Kh: Törökülés, egyik kar magastartásban, törzs egyenes, függőleges. Törzshajlítás oldalra, alkartámasz a csípő vonalában. Az ellenoldali tompor is a talajon. Másik oldalra is. Kh: Nyújtottülés, az egyik talpat két kézzel átkulcsoljuk. Hát egyenes. A talpat a Kezekbe tolva, a hát gömbölyít, derék hátra tolva, fej lehajtva. Hátizom nyújtás. Másik lábbal is. Nyújtottülés, törzshajlítás előre, karok keresztezve, kezek a külső talpélekbe kapaszkodnak. Hát, derék gömbölyű, combok, lábak ellazítva.

17 VÁLL LAZÍTÓ GYAKORLATOK 17 Karlendítések térdrugóval. Törzshajlításban karlendítések tapssal, lent és fent. Állásban karlendítések, elől keresztbe, hátul tapssal. Függeszkedés bordásfalon.

18 18 SZÖKDELÉSEK, FUTÁSOK Szökdelések: Páros lábon Terpesz - zár - különböző kartartásokkal Haránt terpeszben Terpesz - kereszt Fordulattal 90, 180, 360 Jobbra - balra Előre - hátra Csípőfordítással Térdfelhúzással Egy lábon Stb. Futások Térdemeléssel Sarokemeléssel Taposás Laza futás Stb.

19 19 PÁROS GYAKORLATOK Csak fegyelmezetten, teljes figyelemmel végezhető! Az álló társ térdével előretolja az ülő társ mellkasát és két csuklóját átfogva, fölfelé húzza. Karok függőlegesek, kézfejek a vállak fölött. Az álló társ térdével előretolja az ülő társ mellkasát és két könyökét hátra, és fölfelé egymáshoz közelíti, kezek összekulcsolva a tarkón. Óvatosan! Az ülő társ hátraemeli két hajlított karját, az álló társ pedig a felkarokat átfogva megpróbálja összeérinteni a két könyököt. Hát egyenes, felkarok vízszintesek.

20 20 Az álló társ átfogja az ülő társ két csuklóját és a vállak vonalában vízszintesnél, megpróbálja összeérinteni két tenyerét. Esetleg keresztezhet a két nyújtott karral. A nyújtott ülésben ülő társ lapockája alatt támaszkodva, a térdelő társ előretolja az ülő társ törzsét. Lábak nyújtva. U.a terpeszülésben. Kh.: hasonfekvés, magastartás, társ szemben állva megfogja a két kezét. Óvatosan megemelve a fekvő társ karját előre-fölfelé húzza. Az álló társ hajlított térdekkel áll, könyökkel a combján támaszkodik. Fontos: a hasonfekvő társ lazítsa el a vállait, nyakát, derekát!

21 21 Hasonfekvés, hátul összefogott kezek, fej oldalra fordítva. Társ segítségével karhúzás előre, a csípőtől a fej irányába (ellentétes fejtartással is). Szakaszonként kell előretolni majd megtartani. Megint pár centit tolni és ismét tartani. Stb. Hasonfekvés, nyújtott karok, kezek egymáson. Társ a könyök alatt, az alkaroknál fogva megemeli a partnerét. Csak addig emeli, míg a társ ellazulva marad. Lassan, fokozatosan szabad csak emelni és leengedni. Hasonfekvésben, a társ a lábfejeket a tomporhoz nyomja. Térdek kis terpeszben. U.a. a csípő mellé nyomva a lábfejeket. Bokafogás, lábrázás.

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

TARTÁSKORREKCIÓ. (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában)

TARTÁSKORREKCIÓ. (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában) A BIOMECHANIKAILAG HELYES TESTTARTÁS KIALAKÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IZOMERŐ ÉS IZOMNYÚJTHATÓSÁG ELLENŐRZÉSÉT ÉS FEJLESZTÉSÉT ELŐSEGÍTŐ GYAKORLATOK TARTÁSKORREKCIÓ (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában)

Részletesebben

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16 Otthoni alapozó edzésterv: 2 hét 20 2. hét, 1. nap Szériák közötti szünetek: 30 mp (ahol van szériaszám, és a gyakorlat nem egy komplex része) Gyakorlatok közötti szünetek: 0 mp (folyamatos) Körök javasolt

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

BEVEZETÉS ÁLLÓ HELYZET

BEVEZETÉS ÁLLÓ HELYZET BEVEZETÉS 1 Az önedző "istennői" gimnasztikához Ugyanazon ízületnek számos mozgása van. Ha bármelyik mozgás során kattant egy ízület - pl. a csípőízületi gyakorlat során kattant a boka -, az az ízület

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

zsír (ide tartoznak az olajok is, az esszenciális zsírsavak (omega3 és 6), táplálékunk 25%-a legyen. Olajos magvak, tengeri halak, kukorica)

zsír (ide tartoznak az olajok is, az esszenciális zsírsavak (omega3 és 6), táplálékunk 25%-a legyen. Olajos magvak, tengeri halak, kukorica) A mozgás életünk elengedhetetlen része. Ahhoz, hogy mindennapi életünket éljük, mozogni tudnunk kell és természetesen nem mindegy a mozgás minősége sem. Ennek fenntartása és fejlesztése érdekében a testünket

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) SL101 KAR ÉS MELLKAS ERŐSÍTŐ 1600x750x2050 19,1 (4,16 x 4,58 m) 155 440 700 Ft 559 689 Ft Mire jó? Felső végtagok,

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok. Gyakorlat leírások. Arthuman Központ Tel:

Gerinctorna gyakorlatok. Gyakorlat leírások. Arthuman Központ Tel: Gerinctorna gyakorlatok Gyakorlat leírások Arthuman Központ Tel: +36 30 190 7315 Mi is ez az anyag? Az Arthuman Központ gyógytornászai leginkább egyéni gyógytorna foglalkozások keretében kezelik a mozgásszervi

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli

48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli 48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli Gyermekeknél már az óvodában, majd az iskola alsóbb évfolyamaiban meg kell kezdeni a láb elváltozásainak megelőzését. Ekkor zajlik le ugyanis a második alakváltozás

Részletesebben

TOPFLYERS CHEERLEADING HOME WORKOUT GO HOME & GO HARD

TOPFLYERS CHEERLEADING HOME WORKOUT GO HOME & GO HARD TOPFLYERS CHEERLEADING HOME WORKOUT GO HOME & GO HARD Az itt összeállított program a teljesség igénye nélkül született. A legfontosabb izomcsoportokat helyeztük előtérbe. Mielőtt nekikezdesz a feladatok

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

Segítségnyújtás a torna oktatásában. Talajtorna Szekrényugrás

Segítségnyújtás a torna oktatásában. Talajtorna Szekrényugrás Segítségnyújtás a torna oktatásában Talajtorna Szekrényugrás Általános tudnivalók A gyerekeknek meg kell tanulniuk a szerek (zsámolyok, padok, szőnyegek, dobbantók, szekrények,...) hordását, felállítását,

Részletesebben

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna Gerinctorna A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Óravázlat. Tisztelt Kollégák!

Óravázlat. Tisztelt Kollégák! Tisztelt Kollégák! Engedjétek meg, hogy megköszönjük megtisztelı jelenléteket, és röviden bemutassuk a Zipernowsky Károly sport törekvéseit, amelyek egyben a mai bemutató óra szakmai hátterét is meghatározzák.

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak 2019/20. tanév Intézet neve: DE Sporttudományi Koordinációs Intézet Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak Tagozat: nappali Specializáció megnevezése: nincs Félév: 1. Tantárgy neve, Neptun-kódja(i):

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (2.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Összefoglaló tartalomjegyzék

Összefoglaló tartalomjegyzék Összefoglaló tartalomjegyzék Bevezetés... 1 I. rész: A pilates alapjai... 5 1. fejezet: Pilates teljesen kezdõknek... 7 2. fejezet: Felkészülni...... 21 3. fejezet: Tanuljuk meg a pilates-abc-t... 31 II.

Részletesebben

A csípõkopás gyógytornája

A csípõkopás gyógytornája A csípõkopás gyógytornája Az alábbi tornagyakorlatok leginkább az elsõ és második stádiumban ajánlottak. Csak saját felelõsségre végezhetõk! Nem helyettesítik az egyéni állapotnak megfelelõ, szakember

Részletesebben

JÚLIUS. Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak

JÚLIUS. Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak WWW.MHE.HU 2010. JÚLIUS Hemofília Füzetek Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak Tartalomjegyzék: A bevérzések mozgásszervi következményei... 3 A gyógytorna célja... 3 Térdízület gyakorlatai... 4 Bokaízület

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok

Gerinctorna gyakorlatok Gerinctorna gyakorlatok Arthuman Központ www.arthuman.hu Tel: + 36 30 190 7315 Rendelői gyógytorna, McKenzie, Schroth, Terrier, Manuálterápiás kezelések, gyógymasszázs Gerinc betegségek kezelése (Porckorongsérv,

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe.

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. Gyakorlatsor 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. 4. Karemelés oldalsó középtartásba. 5. Kar leengedés

Részletesebben

Fitnesz / fit-kid/ CÉL: RÉSZCÉL:

Fitnesz / fit-kid/ CÉL: RÉSZCÉL: Fitnesz / fit-kid/ Évfolyam: 1-2 osztály,7-8 évesek Korcsoport: I.-II. CÉL: a sportág megismertetése a mozgás megszerettetése - élvezetes fejlesztő gyakorlatok, játékok végeztetése minden izomcsoportra

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY PONTSZÁMOK Sportjátékok Atlétika Torna Úszás Küzdősportok (mindkét nem számára) Összesen 20 pont 30 pont 30 pont 30 pont 10 pont

Részletesebben

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE Fekudj hanyatt, kezek a combok mellett. Emeld fel a fejed es alabakat 20-25 centire a talajtol, kezek a combok felett, tenyerek egymas fele neznek. Spiccelnek a labfejek,

Részletesebben

NÉPTÁNC 1. évfolyam. Tananyag: I.Bemelegítés, tánctechnika. II. Ritmika. III. Gyermekdalok, kiszámolók, népdalok. IV. Énekes mozgásos gyermekjátékok

NÉPTÁNC 1. évfolyam. Tananyag: I.Bemelegítés, tánctechnika. II. Ritmika. III. Gyermekdalok, kiszámolók, népdalok. IV. Énekes mozgásos gyermekjátékok NÉPTÁNC 1. évfolyam Témakörök: I.Bemelegítés, tánctechnika II. Ritmika III. Gyermekdalok, kiszámolók, népdalok IV. Énekes mozgásos gyermekjátékok V. Néptáncok Tananyag: I.Bemelegítés, tánctechnika Járás,

Részletesebben

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom!

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom! SMR henger protokoll Az SMR (Self Myofascial Release) elsősorban sportolók számára kifejlesztett rendszer, melynek lényege azizompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG FÉRFI TORNA Melléklet a Magyar Köztársaság 2016. évi versenykiírásához TARTALOM - Gyermek kezdő korosztály előírt gyakorlatai, és azok hibapont táblázata. - Gyermek haladó korosztály

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyar Köztársaság 2 0 1 9. évi versenykiírásához GYAKORLATANYAG Zsebi Baba I. Korcsoport Nekifutásból függőleges felugrás karlendítéssel magastartásba,

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JANUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyarország 2 0 1 8. évi versenykiírásához GYAKORLATANYAG Zsebi Baba I. Korcsoport Előírt gyakorlat: kiinduló helyzet: Függés az alacsony karfán; húzódzkodás

Részletesebben

nagyobb izomtömeget A tömeg növelésének több összetevője van, de a két legfontosabb: Edzés. Táplálkozás. Szénhidrát 50-60%

nagyobb izomtömeget A tömeg növelésének több összetevője van, de a két legfontosabb: Edzés. Táplálkozás. Szénhidrát 50-60% Ha már ízületeinket, izmainkat általános kondicionáló mozgással/tornával felkészítettük, akkor fokozhatjuk a terhelést annak érdekében, hogy nagyobb izomtömeget érhessünk el. A tömeg növelésének több összetevője

Részletesebben

Műtét utáni gyakorlatok

Műtét utáni gyakorlatok Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti

Részletesebben

KARDIÓS ALAKFORMÁLÓ EDZÉS

KARDIÓS ALAKFORMÁLÓ EDZÉS KARDIÓS ALAKFORMÁLÓ EDZÉS KINEK AJÁNLJUK? Teljesen kezdőknek, akik jelentős túlsúlytól szeretnének megszabadulni, edzettségi szintjük alacsony, de formálni, alakítani, feszesíteni szeretnék az alakjukat.

Részletesebben

Gimnasztika Fitness Company sportedző tanfolyamok

Gimnasztika Fitness Company sportedző tanfolyamok Gimnasztika Fitness Company sportedző tanfolyamok Fi Emília Gimnasztika Fitness Company, Vác Fi Emília 2001, Fitness Company Kft., Vác Szerkesztő: Fi Emília Grafika és tördelés: Timkó Krisztina Második

Részletesebben

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014 Antibes (FRA), Sunday, 5th October 201 Kedves Barátok, A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) Aerobik Technikai Bizottsága az alábbi információkról értesíti a Tagszövetségeket. COP MÓDOSÍTÁSAI és PONTOSÍTÁSAI,

Részletesebben

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén Alkalmazható készülék: Triomed Egészséges Ízület sugárzója A készülék működési ideje: 12 perc. Ajánlott kezelési zónák: Az ízületek és azok vetületei,

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

Az egészség mint érték és a mozgás összefüggései

Az egészség mint érték és a mozgás összefüggései szka105_03 É N É S A V I L Á G Mozogj az egészségért! Az egészség mint érték és a mozgás összefüggései Készítette: somogyiné Kuti Ilona Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Magyar Torna Szövetség. Felmérőprogram éves korú tornászok számára

Magyar Torna Szövetség. Felmérőprogram éves korú tornászok számára Felmérőprogram 9- éves korú tornászok számára Készítette: A munkacsoport tagjai: Köszönet: Bordán Csaba Halmos Csaba Kovács Antal Mihók Ádám Tamás Szóra Lóránd Tóth Levente Puskás Péter Minden edzőnek,

Részletesebben

Gimnasztika. Módszertani segédlet tanítóknak és óvodapedagógusoknak 2014.

Gimnasztika. Módszertani segédlet tanítóknak és óvodapedagógusoknak 2014. Gimnasztika Módszertani segédlet tanítóknak és óvodapedagógusoknak 2014. Összeállította: Rácz Katalin ELTE TÓK Testnevelési Tanszék Szerkesztette: M. Pintér Tibor Felelős kiadó: Dr. Mikonya György dékán

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

Guggolás* Megosztott guggolás* Guggolás fél lábon. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) lépés: 2. lépés: 1.

Guggolás* Megosztott guggolás* Guggolás fél lábon. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) lépés: 2. lépés: 1. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) 1 1 Guggolás* Megfeszített törzzsel és egyenes háttal engedd a feneked hátra és lefelé, míg majdnem megérinti a mögötted lévő széket. Csípőből

Részletesebben

TRX gyakorlatok. (bővített kiadás) Kezdő Középhaladó szint 3-5 napos edzésterv

TRX gyakorlatok. (bővített kiadás) Kezdő Középhaladó szint 3-5 napos edzésterv TRX gyakorlatok (bővített kiadás) Kezdő Középhaladó szint 3-5 napos edzésterv 1 Alapszabályok, hibák elkerülése A kezdetek kezdetén mindenképp óvatosan kezd a gyakorlatokat, főleg első alkalommal az első

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MUNKAFÜZET GIMNASZTIKA

ELEKTRONIKUS MUNKAFÜZET GIMNASZTIKA DEBRECENI EGYETEM ELEKTRONIKUS MUNKAFÜZET GIMNASZTIKA Szerkesztette: Pfau Christa 2015 TÁMOP-4.1.2.E-15/1/Konv-2015-0001 ''3.misszió'' Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon Többszörös

Részletesebben

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák 2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák < Jóga Ászanák Az ászanák statikus gyakorlatok, amelyek húzzák, nyújtják és erősítik az izmokat. Az ászanák elvégzésének célja minél több izomcsoport megmozgatása. Amikor elkezdesz

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

Kezelések cukorbetegség esetén. Glükóz intolerancia és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése

Kezelések cukorbetegség esetén. Glükóz intolerancia és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése Kezelések cukorbetegség esetén Alkalmazható készülék: Triomed Antidiabetikus sugárzója A sugárzó működési ideje: 13 perc A sugárzó frekvenciája a hasnyálmirigy sejtjei- és az inzulinfüggő szövetek receptormezői

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára. Tananyag. Uszoda. Vízhez szoktatás (járás vízben, merülési gyakorlatok, lebegés,)

Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára. Tananyag. Uszoda. Vízhez szoktatás (járás vízben, merülési gyakorlatok, lebegés,) Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára Fejlesztési célok Szárazföld, Tornaterem Tananyag Uszoda Mozgásformák Vízitelep Módszertani javaslatok, tevékenységi formák Baleset megelőzés Testtartás

Részletesebben

Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak

Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGA Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak 1. A vizsga részei: 1.1. Gimnasztika: Gyakorlati anyag: 64 ütemű gimnasztikagyakorlat végrehajtása, illetve mászás vagy függeszkedés

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm Termék azonosító: KF 101 méretek: 88 x 62 x 147 cm Eszközhasználat célja : Megerősíteni és rugalmasabbá tenni a lábak és a derék ízületekhez kapcsolódó izomzatot. Használat: Mindkét kezével fogja meg a

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 Rendelési szám Eszközök Méret (cm) Nettó ár (EUR) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 cm 1 300 364 000 Ft 462 280 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek

Részletesebben

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015.

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015. A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015. I. A NETFIT tesztjeinek leírásai 1. Testösszetétel és tápláltsági állapot a) Testtömeg-index (BMI: kg/m 2 ) b) Testzsír százalék

Részletesebben

Serdülő II. osztályú korcsoport korosztály számára (talaj, gyűrű, ugrás, minitrampolin)

Serdülő II. osztályú korcsoport korosztály számára (talaj, gyűrű, ugrás, minitrampolin) Átdolgozta és szerkesztette: Dr. Gyulai Gergely Szakmailag lektorálta: Bélteki Pál Bordán Csaba Guczoghy György Kiss Péter Kollár András Kökény Béla Lakatos István Láng Géza Mihók Ádám Puskás Jenő Rácz

Részletesebben

Komplex állóképesség javító program

Komplex állóképesség javító program Komplex állóképesség javító program Az állóképesség azt jelenti, hogy izmaink viszonylag hosszútávú, azonos terhelés hatására is megfelelő teljesítményre képesek anélkül, hogy elfáradnának. Ez a fejezet

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Magyar Torna Szövetség VERSENYPROGRAM. A magyar férfi torna utánpótlás versenyrendszere és gyakorlatanyaga december

Magyar Torna Szövetség VERSENYPROGRAM. A magyar férfi torna utánpótlás versenyrendszere és gyakorlatanyaga december Magyar Torna Szövetség VERSENYPROGRAM A magyar férfi torna utánpótlás versenyrendszere és gyakorlatanyaga 2017. december Készítette: A munkacsoport tagjai: Köszönet: Bordán Csaba Mihók Ádám Puskás Jenő

Részletesebben

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez Hogyan használja ezt a kézikönyvet? Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez A Totalgym 1000 edzőprogramja jó módszer a tökéletes alak kidolgozására és megőrzésére. Ezt az edzőgépet használhatja sportolás

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus TARTALOM BEVEZETŐ... 3 CSOMAG TARTALMA... 3 BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 ELSŐ HASZNÁLAT... 3 TÁROLÁS... 3 GYAKORLATOK... 4 GARANCIÁLIS

Részletesebben

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat gatizomtorna_belivek_2c 17.1.2008 10:08 Page 1 17 Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! Hüvelyszárazság, égô érzés, feszülés, viszketés, fájdalmas, örömtelen aktus? Sokkal több nôt érint, mint gondolná!

Részletesebben

Otthoni szobabicikli

Otthoni szobabicikli Otthoni szobabicikli 10006711 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást.

Részletesebben

A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS)

A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS) TÓTH JÁNOS A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS) Az emberi fejlődéstörténet folyamán az aktív testmozgás és a hozzá kapcsolódó fizikai kondíció alapvető

Részletesebben

I. Az előre bukfenc technikájának rövid leírása:

I. Az előre bukfenc technikájának rövid leírása: 50. Sényi Gabriella: A Budapest XVIII. kerületi gyógytestnevelés szakszolgálat tapasztalatai alapján az óvodás korban nem javasolt károsító hatású gyakorlatok körének ismertetése. Munkánk során többször

Részletesebben

Táplálkozás A bevitt összes kalória fehérje 17 % szénhidrát 60% zsír 15-20% vitaminok és ásványi anyagok táplálék kiegészítők L-karnitin

Táplálkozás A bevitt összes kalória fehérje 17 % szénhidrát 60% zsír 15-20% vitaminok és ásványi anyagok táplálék kiegészítők L-karnitin Amikor alakformálásról beszélünk, akkor megint rá kell jönnünk, hogy a magyar nyelv mennyire beszédes is, hiszen benne van a kifejezésben az alakítás is, formálás-formázás is. Amennyire a kifejezés nyelvtanilag

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (5.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal

EXKLUZÍV vonal EXKLUZÍV vonal 2010.1 280 Rendelési (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 1 300 364 000 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek mozgékonyságának megőrzésére. Egyik keze ujjaival egyesével lépegessen fel az eszköz

Részletesebben

Az indonéz nők titkai 3 ŐSI KULTÚRÁK WELLNESSE SOROZAT. Dr. Molnár Csaba Budai Ágnes

Az indonéz nők titkai 3 ŐSI KULTÚRÁK WELLNESSE SOROZAT. Dr. Molnár Csaba Budai Ágnes Az indonéz nők titkai 3 ŐSI KULTÚRÁK WELLNESSE SOROZAT Az indonéz nők titkai Dr. Molnár Csaba Budai Ágnes 2014 4 Az indonéz nők titkai Dr. Molnár Csaba Budai Ágnes Az indonéz nők titkai ISBN 978-963-08-8360-3

Részletesebben