1. Elektrotechnika feladatlap a villanyszerelő II. tanfolyam számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Elektrotechnika feladatlap a villanyszerelő II. tanfolyam számára"

Átírás

1 1. Elektrotechnika feladatlap a villanyszerelő II. tanfolyam számára Név:.. 1. Definiálja a következő mennyiségek, adja meg jelüket és mértékegységüket! villamos töltés: feszültség: áramerősség: ellenállás: 2. Írja fel Ohm törvényét és fogalmazza meg szövegesen is! 3. Hogyan határozhatjuk meg egy fémes vezető ellenállását? 4. Milyen hosszú az a rézből készült huzal, amelynek keresztmetszete A=1,5mm 2 és ellenállása R=3Ω? 5. Mekkora az ellenállás értéke, ha a rajta átfolyó I=1,2A áramerősség U=48V feszültségesést hoz létre? 6. Végezze el az alábbi mennyiségek átváltását! 530mA = A; 22kV = V; 1230mm = cm = m; 32000g = kg; 1,2kA = A = μa; 3,3MΩ = Ω. 1 nem vill.

2 7. Mit mond ki Kirchhoff I. (csomóponti) törvénye? Írja fel képletszerűen is! 8. Hogy szól Kirchhoff II. (hurok) törvénye? Írja fel képletszerűen is! 9. Hogyan számoljuk a sorosan kapcsolt ellenállások eredőjét? Melyik hálózati törvényeket használná fel az összefüggés igazolására? 10. Hogyan számoljuk a párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredőjét? Melyik hálózati törvényeket használná fel az összefüggés igazolására? 11. Határozza meg az eredő ellenállás értékeket: a) sorosan kapcsoljuk az R 1 = 350Ω, R 2 = 55Ω és R 3 = 1,1kΩ ellenállásokat; b) párhuzamosan kapcsoljuk az R 1 = 700Ω és R 2 = 300Ω ellenállásokat; c) R 1 = 80Ω, R 2 = 20Ω, R 3 = 124Ω, R 4 = 140Ω R 1 R 3 R 2 R 4 2 nem vill.

3 12. Milyen célból kapcsoljuk sorosan vagy párhuzamosan az energiaforrásokat? 13. Sorosan kapcsolt energiaforrások esetén hogyan határozzuk meg az eredő üresjárási feszültséget és eredő belső ellenállást? 14. Párhuzamosan kapcsolt energiaforrások esetén hogyan határozzuk meg az eredő üresjárási feszültséget és eredő belső ellenállást? 15. Határozza meg az alábbi kapcsolás esetén a kapocsfeszültség értékét! R b =2Ω U e =24V U k R t =6Ω 16. Határozza meg az alábbi feszültséggenerátor áramgenerátoros helyettesítőjét (Thevenin- Norton átalakítás)! R b =1,2Ω U e =2,4V U Ü 3 nem vill.

4 17. Rajzolja fel a Wheatstone-híd elvi kapcsolási rajzát és adja meg hogyan határozható meg az ismeretlen ellenállás! 18. Rajzolja fel az időben állandó és az időben változó egyenáram időfüggvényét! 19. Hogyan határozhatjuk meg a villamos teljesítmény értékét a következő mennyiségek felhasználásával (U, I, R)? Írja fel a lehetséges összefüggéseket! P = P = P = 20. Írja fel a villamos munka meghatározását a zárójelbe tett mennyiségek felhasználásával! W = (U,I,t) = W = (I,R,t) = W = (P,t) = 21. Milyen összefüggés van a P bevezetett, a P hasznosított és a P veszteség között? 22. Mekkora lehet a hatásfok (η) legnagyobb értéke? Hogyan számolhatjuk? 23. Határozza meg, mekkora áramot vesz fel a hálózatból az a vízforraló, amelynek névleges teljesítménye P = 1,3kW, feszültsége U = 230V! 4 nem vill.

5 24. Határozza meg annak az egyenáramú motornak a hatásfokát, amely I = 15A áramot vesz fel az U = 200V feszültségű hálózatból és a tengelyén mechanikai leadott teljesítménye P mech = 2,4kW! 25. Egy P = 1,8kW teljesítményű vízforraló t = 6 óra időtartamig van bekapcsolva. Mennyivel emelkedik a tartályban lévő 100 liter víz hőmérséklete, ha a víz fajhője c = 4190 J/kg. o C? 26. Milyen üzemállapotai vannak az energiaforrásoknak? Mit nevezünk üresjárásnak? 27. Melyik a nagyobb a felvett vagy a leadott teljesítmény? 28. A következők közül melyek lehetnek a munka, ill, a villamos munka mértékegységei: kwh, Ws, J, N, W, Nm 29. Hogyan függ az elsőrendű vezetők ellenállása a hőmérséklettől? 30. Hány darab elektron áramlott át a vezető keresztmetszetén 15 perc alatt, ha az áramerősség értéke I = 4A? 5 nem vill.

6 1. Szakmai ismeretek feladatlap a villanyszerelő tanfolyam számára Név:.. 1. Milyen szerszámokat és kisgépeket használnak a villanyszerelésnél? 2. A villamos szerelvényeket csoportosítsa rendeltetés és szerelési mód szerint! 3. Ismertesse a védettség fogalmát, jelölését! 4. Csoportosítsa a világítási áramkörök kapcsolóit az áramkörben betöltött szerepük szerint! 6 nem vill.

7 5. Rajzoljon le egy váltókapcsolást! 6. Csoportosítsa a dugaszolóaljzatokat feszültség és rendeltetés szerint! 7. Milyen fényforrásokat és foglalatokat ismer? 8. Ismertesse a mágneskapcsolók működését és felhasználási területeiket! 7 nem vill.

8 9. Csoportosítsa a villamos vezetékeket, térjen ki rendeltetésükre, betűjelölésükre és színjelölésükre. 10. Ismertesse a kisfeszültségű kábeleket. 11. A vezetékcsatornával történő szerelésnél, milyen előírásokat kell betartani? 12. Ismertesse a falon kívüli szerelés anyagait és a szerelés technológiáját! 8 nem vill.

9 13. Milyen szempontok szerint kell kialakítani a méretlen fővezetékeket és a fogyasztásmérő helyét? 14. Ismertesse a lakáselosztó tábla elhelyezésének szempontjait! 15. Milyen készülékeket kell elhelyezni a lakáselosztó táblán? 16. Melyek az ideiglenes létesítmények energiaellátásának előírásai (pl. építkezések ideiglenes csatlakozásai)? 9 nem vill.

10 1. Szakrajz feladatlap a villanyszerelő II. tanfolyam számára Név:.. 1. Definiálja, hogy mit nevezünk dokumentációnak! 2. Mi az egyvonalas kapcsolási rajz? Rajzoljon rá erősáramú példát! 3. Mi az általános kapcsolási rajz (röviden: kapcsolási rajz)? Rajzoljon rá példát! 4. Mit tud a vezetékek rajzolási szabályairól? 5. Mit rajzolunk vékony vonallal, mit jelöl a vékony szaggatott vonal? 10 nem vill.

11 6. Rajzolja le a felsorolt rajzjeleket! Név:.. Megnevezés Rajzjel Megnevezés Rajzjel Vezeték általában Földelés Csatlakozó vezetékek Védőföldelés Több vezeték jelölése Bontható kötés Védővezető Kondenzátor általában Telefonvezeték Ellenállás általában Flexibilis vezeték Galvánelem vagy akkumulátorcella Egyenáramú telep Változó értékű ellenállás általában Potencióméter Fokozatosan állítható ellenállás Egyenáram általában Tekercs általában Váltakozó áram általában Vasmagos tekercs Csillagkapcsolás Fojtótekercs Háromszög kapcsolás Transzformátor 11 nem vill.

12 7. Írja le a rajzjelek jelentését! Név:.. Megnevezés Rajzjel Z 12 nem vill.

13 1. Villamos műszerek és mérések feladatlap a villanyszerelő tanfolyam számára 1. Sorolja fel az elektromechanikus mérőműszereket! 2. Melyek azok az elektromechanikus mérőműszerek, amelyek működéséhez egy tekercs elegendő? 3. Milyen mennyiségek mérhetők az elektrodinamikus mérőműszerekkel? 4. Sorolja fel, melyik műszerekkel lehet egyenáramot mérni! 5. Hogyan kötjük az áramkörbe az alábbi műszereket (sorosan, párhuzamosan, vegyesen)? ampermérő: voltmérő: frekvenciamérő: teljesítménymérő: fogyasztásmérő: 6. Rajzolja le az előtét ellenállás alkalmazását és határozza meg értékét, ha egy u m = 100V méréshatárú, R b = 10kΩ belső ellenállású voltmérő méréshatárát 300V-ra akarjuk bővíteni! 7. Milyen belső ellenállás jellemzi az áramtekercseket és a feszültségtekercseket? 13 nem vill.

14 8. Egy 10A méréshatárú ampermérő 8A helyett 8,2A-t mutat. A műszer pontossági osztálya 0,5. Határozza meg az abszolút és a relatív hiba értékét! Megfelel-e a műszer a megadott pontossági osztálynak? 9. Mekkorák a műszerek által mért mennyiségek? a) az ampermérő méréshatára 5A, skálaterjedelme 100 o. A mutatója 60 o -nál áll. b) a wattmérő méréshatárai: 250V és 5A, skálaterjedelme 125 o. A mutatója 75 o -nál áll. 10. Sorolja fel, hogy milyen méréshatár-változtatási lehetőségeket ismer (műszerek típusától és a mért mennyiségektől függetlenül)! 11. Rajzoljon fel ellenállás mérésére alkalmas volt-ampermérős kapcsolásokat! Indokolja a különböző megoldásokat! 12. Rajzolja fel az ellenállásmérést Wheatstone-híddal! 14 nem vill.

15 2. Elektrotechnika feladatlap a villanyszerelő II. tanfolyam számára 1. Sorolja fel a villamos teret jellemző erővonalak tulajdonságait! Név:.. 2. Definiálja a villamos térerősséget, írja fel jelét és mértékegységét! 3. Határozza meg a síkkondenzátor kapacitásának nagyságát! A = 500 cm 2, d = 1 mm, ε r = 6 4. Mit mond ki Lenz törvénye? 5. Írja a mozgási indukció esetén az indukálódott feszültség nagyságát meghatározó összefüggést! 6. Egy légmagos önindukciós tekercs menetszáma N = 1000, hossza l = 10 cm, átmérője d = 2 cm. A tekercsben az áram t = 5 ms alatt csökken 10 A-ről nullára. Határozza meg a tekercsben indukálódott feszültség nagyságát! 7. Sorolja fel milyen indukció fajtákat ismer! Mi jellemzi mozgási indukciót? 15 nem vill.

16 8. Mágneses tulajdonságaik alapján milyen anyagokat ismer? Név:.. 9. Rajzolja fel a B-H (hiszterjézis) görbét, jelölje be a jellemző mennyiségeket! 10. Sorolja fel a mágneses indukció vonalak tulajdonságait! 11. Írjon példákat a különböző indukciók gyakorlati felhasználására! 12. Számolja ki az indukálódott feszültség nagyságát, ha egy l = 50 cm hosszú egyenes vezetőt v = 72 km/h sebességgel merőlegesen mozgatunk B = 0,8 Vs/m 2 indukciójú homogén mágneses térben! 16 nem vill.

17 13. Rajzolja fel egy egyenes tekercs (szolenoid) mágneses terét! Név: Milyen irányú erő hat két párhuzamos vezető között, ha azokban azonos irányú áram folyik? 15. Határozza meg a vezetőre ható erő nagyságát, ha az l = 80 cm hosszú vezetőben I = 20 A áram folyik és a rá merőleges homogén mágneses tér indukciója 0,6 Vs/m 2! 16. Rajzolja le a váltakozó feszültség előállításának alapelvét! 17. Rajzolja fel a szinuszosan váltakozó feszültség időfüggvényét, jelölje be a jellemző értékeket (pillanatérték, maximális érték, periódus idő)! 18. Egy szinuszosan váltakozó feszültség csúcsértéke U max = 200 V, frekvenciája f = 50 Hz. Határozza meg a feszültség effektív értékét, periódus idejét, valamint pillanatértékét t = 4 ms időpillanatban! 17 nem vill.

18 19. Két kondenzátort kapcsolunk sorosan: C 1 = 60 nf, C 2 = 80 nf. A két kondenzátorra U = 440 V feszültséget kapcsolunk. Határozza meg a következő mennyiségeket: eredő kapacitás C e, az egyes kondenzátorokra jutó feszültségek U 1, U 2, a kondenzátorokban tárolt töltés nagyságát Q! 20. Egy síkkondenzátor lemezei közé U = 1500 V feszültséget kapcsolunk, a lemezek közötti távolság d = 2 mm. Mekkora a térerősség (E) értéke a lemezek között? Átüt-e a kondenzátor, ha a szigetelőanyag villamos szilárdsága 30 kv/cm? 18 nem vill.

19 2. Szakmai ismeretek feladatlap a villanyszerelő tanfolyam számára Név:.. 1. Milyen tokozott berendezéseket ismer? 2. Melyek a túláram fajtái? 3. Milyen módon védekezünk a túláramokkal szemben, melyek a védekezés eszközei? 4. Rajzolja le a biztosítók áramkorlátozó jelleggörbéit! 19 nem vill.

20 5. Ismertesse a villámvédelem eszközeit, a villámhárító kialakítását! Név:.. 6. Milyen eredetű túlfeszültségeket ismer és ismertesse a védekezés eszközeit! 7. Melyek a lakóépületek hálózatra történő csatlakoztatásának módjai? 8. Hogyan kell kialakítani a lakóépületek belső áramköreit? 20 nem vill.

21 9. Milyen előírásokat kell betartani a nem hordozható berendezések áramköreinek kialakításánál (pl. vízmelegítő)? 10. Ismertesse a villamosenergia előállítását és útját a fogyasztóig! 11. Ismertesse a hálózatalakzatokat! 12. Mit nevezünk szabadvezetéknek és milyen anyagokat használnak a szabadvezeték létesítésekor? 21 nem vill.

22 13. Melyek a hálózatvédelem alapfogalmai, mit nevezünk szelektivitásnak? 14. Hogyan kell kialakítani az épületben levő híradástechnikai berendezéseket? 15. Milyen vizsgálatokat kell elvégezni villamos berendezések üzembe helyezése előtt? 22 nem vill.

23 2. Szakrajz feladatlap a villanyszerelő II. tanfolyam számára Név:.. 1. Rajzolja le a felsorolt rajzjeleket! Megnevezés Rajzjel Megnevezés Rajzjel Bontó érintkező általában Késleltetve meghúzó záró érintkező Ívfúvással záró érintkező Önmagától vissza nem térő záró érintkező Elengedéskésleltetéses jelfogó Elektronikus jelgenerátor Egyenirányító Fotodióda p-kapus tirisztor Fototranzisztor Csatlakozó foglalat Integráló mérőműszer Gyors olvadóbiztosító Oltócső Hangszóró Mikrofon Csillagkapcsolás Háromszög kapcsolás Párh. gerjesztésű egyenáramú motor 3f. aszinkron motor tekercselt forgórész Szintről elmenő vezeték Egysarkú csillárkapcsoló Kettős csatlakozó aljzat Egysarkú keresztkapcsoló 23 nem vill.

24 2. Írja le a rajzjelek jelentését! Név:.. Megnevezés Rajzjel M 3~ 24 nem vill.

25 3. Rajzolja fel a fénycsőkapcsolást az alábbi esetekben: a) 1 db 40W-os fénycső esetében Név:.. b) 2 db 20W-os fénycső esetében 25 nem vill.

26 4. Rajzolja fel az egy- és a háromfázisú hídkapcsolású egyenirányítót, valamint az egyenirányított feszültség jelalakját! 26 nem vill.

27 2. Villamos műszerek és mérések feladatlap a villanyszerelő tanfolyam számára 1. Rajzolja fel a háromfázisú hatásos teljesítmény mérésének lehetőségeit egy-, kettő- és három wattmérővel! 27 nem vill.

28 2. Rajzolja le a vonali és fázismennyiségek (áram és feszültség) közötti összefüggés igazolását méréssel csillagkapcsolású fogyasztó esetében! 3. Rajzolja fel az áramváltó és a feszültségváltó bekötését az áramkörbe! 28 nem vill.

29 3. Elektrotechnika feladatlap a villanyszerelő tanfolyam számára Név:.. 1. Írja fel a hatásos ellenállás, az induktív és a kapacitív reaktancia kiszámításának összefüggéseit! Rajzolja fel frekvenciafüggőségüket! 2. Határozza meg egy L = 100 mh induktivitású tekercs reaktanciáját a következő frekvenciákon: f 1 = 50 Hz, f 2 = 200 Hz, f 3 = 50 khz! 3. Számítással igazolja, hogy melyik kondenzátor reaktanciája nagyobb f = 50 Hz frekvencia esetén C 1 = 200 nf, C 2 = 2 μf, C 3 = 2000 pf! 4. Hogyan számolja a sorosan kapcsolt hatásos ellenállás, tekercs és kondenzátor eredő impedanciáját? 29 nem vill.

30 5. Sorosan kapcsolunk egy R = 320 Ω-os hatásos ellenellenállást, egy X L = 400 Ω reaktanciájú tekercset és egy X C = 160 Ω reaktanciájú kondenzátort. Határozza meg az eredő impedancia és a teljesítménytényező (cosφ) értékét! 6. Hogyan határozza meg a párhuzamosan kapcsolt hatásos ellenállás, tekercs és kondenzátor eredő impedanciáját? 7. Határozza meg egy párhuzamosan kapcsolt hatásos ellenállás R = 40 Ω, egy tekercs X L = 30 Ω és egy kondenzátor X C = 50 Ω eredő admittanciáját, impedanciáját és teljesítménytényezőjét, valamint a rezonanciafrekvenciát (Thomson-képlet)! 8. Rajzolja fel egy soros kapcsolású R-L-C áramkör vektorábráját váltakozó áramú hálózaton! 30 nem vill.

31 9. Milyen váltakozó áramú teljesítményeket ismer? Melyik teljesítménynek mi a jellemzője? Írja lehetőleg minél több módon, hogyan lehet az egyes teljesítményeket meghatározni (kiszámítani) egyfázisú hálózat esetén! Rajzolja fel a teljesítmény-háromszöget! 10. Mit nevezünk szimmetrikus többfázisú rendszernek? 11. Rajzolja fel a csillag- és a háromszögkapcsolást! Írja fel a fázis és a vonali mennyiségek (U, I) közötti összefüggéseket mindkét kapcsolás esetében! 31 nem vill.

32 12. Egy háromfázisú fogyasztó U = 3 x 230/400 V feszültségű hálózatból I = 12 A áramot vesz fel. Határozza meg a fogyasztó hatásos-, meddő és látszólagos teljesítményfelvételét, ha a teljesítménytényező értéke cosφ = 0,6! 13. Egy háromfázisú aszinkron motor névleges teljesítménye P = 1,2 kw, teljesítménytényezője cosφ = 0,7, feszültsége U = 3 x 230/400 V. Határozza meg a hálózatból felvett hatásos és meddő teljesítmény nagyságát, valamint a felvett áramerősség értékét! 14. Hogyan hozható létre a forgó mágneses mező? 15. Rajzolja fel az egyfázisú egyutas együtemű (1f1u1ü), az egyfázisú egyutas kétütemű (1f1u2ü) és az egyfázisú kétutas kétütemű (1f2u2ü) egyenirányító kapcsolásokat és az egyenirányított feszültségek jelalakját! 32 nem vill.

33 3. Szakmai ismeretek feladatlap a villanyszerelő tanfolyam számára Név:.. 1. Mit nevezünk villamos gépnek és hogyan csoportosítjuk a villamos gépeket? 2. Ismertesse az egyenáramú gép szerkezetét és működését! 3. Melyek az egyenáramú gépek belső kapcsolásai? 4. Ismertesse az aszinkron gépek felépítését és működését! 33 nem vill.

34 5. Miért alkalmaznak csillag-delta indítást és Dahlander kapcsolást? Név:.. 6. Milyen módon lehet megváltoztatni a háromfázisú és az egyfázisú motor forgásirányát? 7. Hogyan lehet változtatni az aszinkron motor fordulatszámát? 8. Ismertesse a szinkrongépek szerkezetét és működését! 34 nem vill.

35 9. Milyen egyenirányító kapcsolásokat ismer? Név: Ismertesse a transzformátorokat! 11. Mit értünk a villamos forgógépek védelmén? 12. Melyek az áram élettani hatásai? 35 nem vill.

36 13. Mit nevezünk érintésvédelemnek és milyen megoldásokat ismer? Név: Hogyan működik az áram-védőkapcsoló és milyen érintésvédelmi megoldásnál alkalmazzák? 15. Milyen érintésvédelmi osztályokat ismer? 16. Mit értünk FAM alatt? Ismertesse a feszültségmentesítés lépéseit! 36 nem vill.

37 3. Rajz feladatlap a villanyszerelő tanfolyam számára Név: Készítsen többvonalas elvi rajzot egy háromfázisú aszinkron motor forgásirányának megváltoztatásához. 18. Készítse el egy kereszt-váltókapcsolás működési rajzát! 19. Készítse el egy háromfázisú aszinkron motor csillag-delta indításának működési rajzát! 37 nem vill.

38 3. Villamos műszerek és mérések feladatlap a villanyszerelő tanfolyam számára 20. Rajzolja le egy háromfázisú transzformátor üresjárási állapotának méréséhez szükséges kapcsolási rajzot! 21. Milyen módon lehet meghatározni a transzformátor áttételét! 22. Hogyan határozzuk meg egy háromfázisú transzformátor dropját? 23. Mit nevezünk a háromfázisú transzformátor kapcsolási csoportjának és milyen módon lehet meghatározni? 38 nem vill.

39 24. Hogyan határozható meg méréssel egy névleges terhelésű háromfázisú aszinkron motor teljesítménye? 25. Milyen módon határozható meg egy háromfázisú aszinkron motor tekercseinek 60º os elkötése? 26. Ismertesse az egyenáramú söntgenerátor külső terhelési jelleggörbéjének felvételét! 27. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre fordulatszám mérésre? 39 nem vill.

Számítási feladatok a 6. fejezethez

Számítási feladatok a 6. fejezethez Számítási feladatok a 6. fejezethez 1. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után 1 μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? 2. Egy áramkörben I = 0,5 A erősségű és 200 Hz

Részletesebben

VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ KÖRÖK

VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ KÖRÖK Számítsuk ki a 80 mh induktivitású ideális tekercs reaktanciáját az 50 Hz, 80 Hz, 300 Hz, 800 Hz, 1200 Hz és 1,6 khz frekvenciájú feszültséggel táplált hálózatban! Sorosan kapcsolt C = 700 nf, L=600 mh,

Részletesebben

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? T = 4 t = 4 = 4ms 6 f = = =,5 Hz = 5

Részletesebben

Komplex szakismeretek

Komplex szakismeretek 2 Komplex szakismeretek 1. a) Ismertesse a villamos szerelvények fajtáit, védettségüket! b) Mutassa be a feszültség és az áramerősség mérését háromfázisú rendszerben! Készítsen kapcsolási rajzot háromszög

Részletesebben

Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör Passzív és aktív hálózatok

Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör Passzív és aktív hálózatok Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör A villamos áramkör. A villamos áramkör részei. Ideális feszültségforrás. Fogyasztó. Vezeték. Villamos ellenállás. Ohm törvénye. Részfeszültségek és feszültségesés.

Részletesebben

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit!

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit! Áramkörök 1. /ÁK Adja meg a mértékegységek lehetséges prefixumait (20db)! 2. /ÁK Értelmezze az ideális feszültség generátor fogalmát! 3. /ÁK Mit ért valóságos feszültség generátor alatt? 4. /ÁK Adja meg

Részletesebben

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit!

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit! Áramkörök 1. /ÁK Adja meg a mértékegységek lehetséges prefixumait (20db)! 2. /ÁK Értelmezze az ideális feszültség generátor fogalmát! 3. /ÁK Mit ért valóságos feszültség generátor alatt? 4. /ÁK Adja meg

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

írásbeli vizsgatevékenység

írásbeli vizsgatevékenység Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0896-06 Villanyszerelési munka előkészítése, dokumentálása Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat száma, megnevezése: 0896-06/3 Mérési feladat

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01

Részletesebben

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át?

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át? 1. Jelöld H -val, ha hamis, I -vel ha igaz szerinted az állítás!...két elektromos töltés között fellépő erőhatás nagysága arányos a két töltés nagyságával....két elektromos töltés között fellépő erőhatás

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9 TARTALOMJEGYZÉK 3 Előszó 9 1. Villamos alapfogalmak 11 1.1. A villamosság elő for d u lá s a é s je le n t ősége 12 1.1.1. Történeti áttekintés 12 1.1.2. A vil la mos ság tech ni kai, tár sa dal mi ha

Részletesebben

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt 2017. május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Kezdés ideje 2017. május 9., kedd, 16:54 Állapot Befejezte Befejezés dátuma 2017.

Részletesebben

Elektrotechnika 9. évfolyam

Elektrotechnika 9. évfolyam Elektrotechnika 9. évfolyam Villamos áramkörök A villamos áramkör. A villamos áramkör részei. Ideális feszültségforrás. Fogyasztó. Vezeték. Villamos ellenállás. Ohm törvénye. Részfeszültségek és feszültségesés.

Részletesebben

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét ELEKTROTECHNIKA (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGY 11-12. évfolyam A tantárgy megnevezése: elektrotechnika Évi óraszám: 69 Tanítási hetek száma: 37 + 32 Tanítási órák száma: 1 óra/hét A képzés célja: Választható tantárgyként

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

Marcsa Dániel Transzformátor - példák 1. feladat : Egyfázisú transzformátor névleges teljesítménye 125kVA, a feszültsége U 1 /U 2 = 5000/400V. A névleges terheléshez tartozó tekercsveszteség 0,06S n, a

Részletesebben

Háromfázisú aszinkron motorok

Háromfázisú aszinkron motorok Háromfázisú aszinkron motorok 1. példa Egy háromfázisú, 20 kw teljesítményű, 6 pólusú, 400 V/50 Hz hálózatról üzemeltetett aszinkron motor fordulatszáma 950 1/min. Teljesítmény tényezője 0,88, az állórész

Részletesebben

MÉRÉSI GYAKORLATOK (ELEKTROTECHNIKA) 10. évfolyam (10.a, b, c)

MÉRÉSI GYAKORLATOK (ELEKTROTECHNIKA) 10. évfolyam (10.a, b, c) MÉRÉSI GYAKORLATOK (ELEKTROTECHNIKA) 10. évfolyam (10.a, b, c) 1. - Mérőtermi szabályzat, a mérések rendje - Balesetvédelem - Tűzvédelem - A villamos áram élettani hatásai - Áramütés elleni védelem - Szigetelési

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel 3. aboratóriumi gyakorlat Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel. dolgozat célja oltmérők, ampermérők használata áramköri elemek mérésénél, mérési hibák megállapítása és azok függősége a használt mérőműszerek

Részletesebben

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő 4 Villanyszerelő 4

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő 4 Villanyszerelő 4 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye?

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? .. Ellenőrző kérdések megoldásai Elméleti kérdések. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? Az ábrázolás történhet vonaldiagramban. Előnye, hogy szemléletes.

Részletesebben

1. feladat R 1 = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V. Megoldás. R t1 R 3 R 1. R t2 R 2

1. feladat R 1 = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V. Megoldás. R t1 R 3 R 1. R t2 R 2 1. feladat = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V U 1 R 2 R 3 R t1 R t2 U 2 R 2 a. Számítsd ki az R t1 és R t2 ellenállásokon a feszültségeket! b. Mekkora legyen az U 2

Részletesebben

Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei

Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei Villamosipar és elektronika ágazat Elektrotechnika gyakorlat 10. évfolyam 10 óra Sorszám Tananyag Óraszám Forrasztási gyakorlat 1 1.. 3.. Forrasztott kötés típusai:

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Számolási, szerkesztési, szakrajzi feladatok

Részletesebben

Fizika II. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak. Levelező tagozat

Fizika II. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak. Levelező tagozat Fizika. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak Levelező tagozat 1. z ábra szerinti félgömb alakú, ideális vezetőnek tekinthető földelőbe = 10 k erősségű áram folyik be. föld fajlagos

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 33 522 04 1000 00 00-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Feladatok a szakmai ismeretek,

Részletesebben

írásbeli vizsgatevékenység

írásbeli vizsgatevékenység Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0896-06 Villanyszerelési munka előkészítése, dokumentálása Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat száma, megnevezése: 0896-06/2 Folyamatábra

Részletesebben

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel!

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! 1.) Hány Coulomb töltést tartalmaz a 72 Ah ás akkumulátor? 2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! a.) alumínium b.) ezüst c.)

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport MEGOLDÁS 2013. június 3. 1.1. Mekkora áramot (I w, I m ) vesz fel az a fogyasztó, amelynek adatai: U n = 0,4 kv (vonali), S n = 0,6 MVA (3 fázisú), cosφ

Részletesebben

1. Feladat. Megoldás. Számítsd ki az ellenállás-hálózat eredő ellenállását az A B az A C és a B C pontok között! Mindegyik ellenállás értéke 100 Ω.

1. Feladat. Megoldás. Számítsd ki az ellenállás-hálózat eredő ellenállását az A B az A C és a B C pontok között! Mindegyik ellenállás értéke 100 Ω. 1. Feladat Számítsd ki az ellenállás-hálózat eredő ellenállását az A B az A C és a B C pontok között! Mindegyik ellenállás értéke 100 Ω. A 1 2 B 3 4 5 6 7 A B pontok között C 13 = 1 + 3 = 2 = 200 Ω 76

Részletesebben

ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL 1. EGYENÁRAM

ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL 1. EGYENÁRAM ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL INFORMATIKUS HALLGATÓK RÉSZÉRE 1. EGYENÁRAM 1. Vezesse le a feszültségosztó képletet két ellenállás (R 1 és R 2 ) esetén! Az összefüggésben szerepl mennyiségek jelölését

Részletesebben

EGYFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM

EGYFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM VANYSEEŐ KÉPÉS 0 5 EGYFÁSÚ VÁTAKOÓ ÁAM ÖSSEÁÍTOTTA NAGY ÁSÓ MÉNÖKTANÁ - - Tartalomjegyzék Váltakozó áram fogalma és jellemzői...3 Szinuszos lefolyású váltakozó feszültség előállítása...3 A szinuszos lefolyású

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 1:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Elektrotechnika. Ballagi Áron

Elektrotechnika. Ballagi Áron Elektrotechnika Ballagi Áron Mágneses tér Elektrotechnika x/2 Mágneses indukció kísérlet Állandó mágneses térben helyezzünk el egy l hosszúságú vezetőt, és bocsássunk a vezetőbe I áramot! Tapasztalat:

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

Elektromechanika. 4. mérés. Háromfázisú aszinkron motor vizsgálata. 1. Rajzolja fel és értelmezze az aszinkron gép helyettesítő kapcsolási vázlatát.

Elektromechanika. 4. mérés. Háromfázisú aszinkron motor vizsgálata. 1. Rajzolja fel és értelmezze az aszinkron gép helyettesítő kapcsolási vázlatát. Elektromechanika 4. mérés Háromfázisú aszinkron motor vizsgálata 1. Rajzolja fel és értelmezze az aszinkron gép helyettesítő kapcsolási vázlatát. U 1 az állórész fázisfeszültségének vektora; I 1 az állórész

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport MEGOLDÁS 2013. június 10. 1.1. Egy öntözőrendszer átlagosan 14,13 A áramot vesz fel 0,8 teljesítménytényező mellett a 230 V fázisfeszültségű hálózatból.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektromos gép- és készülékszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Versenyző kódja: 30 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 30 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 522 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 522 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Számolási/szerkesztési/szakrajzi

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Az elektromos töltések eloszlása atomokban, molekulákban, ionokon belül és a vegyületekben. Vezetők, félvezetők és szigetelők molekuláris szerkezete.

Az elektromos töltések eloszlása atomokban, molekulákban, ionokon belül és a vegyületekben. Vezetők, félvezetők és szigetelők molekuláris szerkezete. Szakképesítés: Log Autószerelő - 54 525 02 iszti Tantárgy: Elektrotechnikaelektronika Modul: 10416-12 Közlekedéstechnikai alapok Osztály: 11.a Évfolyam: 11. 36 hét, heti 2 óra, évi 72 óra Ok Dátum: 2013.09.21

Részletesebben

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása Bolyai Farkas Országos Fizika Tantárgyverseny 2016 Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely XI. Osztály 1. Adott egy alap áramköri elemen a feszültség u=220sin(314t-30 0 )V és az áramerősség i=2sin(314t-30

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ Egy vezetéket 2 cm átmérőjű szigetelő testre 500 menettel tekercselünk fel, 25 cm hosszúságban. Mekkora térerősség lép fel a tekercs belsejében, ha a vezetékben 5 amperes áram folyik? Mekkora a mágneses

Részletesebben

HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM

HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM VILLANYSZERELŐ KÉPZÉS 2 0 1 5 HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA NAGY LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR - 2 - Tartalomjegyzék Nem szimmetrikus többfázisú rendszerek...3 Háronfázisú hálózatok...3 Csillag kapcsolású

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA ELEKTROTECHNIKA

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA ELEKTROTECHNIKA ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA ELEKTROTECHNIKA 1. Egyenáramú körök Követelmények, matematikai alapok, prefixumok Töltés, áramerősség Feszültség Ellenállás és vezetés. Vezetők, szigetelők Áramkör fogalma Áramköri

Részletesebben

2.11. Feladatok megoldásai

2.11. Feladatok megoldásai Elektrotechnikai alaismeretek.. Feladatok megoldásai. feladat: Egy szinuszosan változó áram a olaritás váltás után μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? T 4 t 4 4µ s f,5 Hz 5 khz

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő 4 Villanyszerelő 4 33 522 04 0100 21 01 Kábelszerelő Villanyszerelő 4

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő 4 Villanyszerelő 4 33 522 04 0100 21 01 Kábelszerelő Villanyszerelő 4 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hajtástechnika. Villanymotorok. Egyenáramú motorok. Váltóáramú motorok

Hajtástechnika. Villanymotorok. Egyenáramú motorok. Váltóáramú motorok Hajtástechnika Villanymotorok Egyenáramú motorok Váltóáramú motorok Soros gerjesztésű Párhuzamos gerjesztésű Külső gerjesztésű Vegyes gerjesztésű Állandó mágneses gerjesztésű Aszinkron motorok Szinkron

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 1:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Tételek Elektrotechnika és elektronika I tantárgy szóbeli részéhez 1 1. AZ ELEKTROSZTATIKA ALAPJAI AZ ELEKTROMOS TÖLTÉS FOGALMA 8 1.

Tételek Elektrotechnika és elektronika I tantárgy szóbeli részéhez 1 1. AZ ELEKTROSZTATIKA ALAPJAI AZ ELEKTROMOS TÖLTÉS FOGALMA 8 1. Tételek Elektrotechnika és elektronika I tantárgy szóbeli részéhez 1 1. AZ ELEKTROSZTATIKA ALAPJAI 8 1.1 AZ ELEKTROMOS TÖLTÉS FOGALMA 8 1.2 AZ ELEKTROMOS TÉR 9 1.3 COULOMB TÖRVÉNYE 10 1.4 AZ ELEKTROMOS

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 25/2014 (VIII. 26) NGM rendelet által módosított), a 27/2012 (VIII.27.) NGM rendelet a 25/2017. (VIII. 31.) által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

Részletesebben

21. laboratóriumi gyakorlat. Rövid távvezeték állandósult üzemi viszonyainak vizsgálata váltakozóáramú

21. laboratóriumi gyakorlat. Rövid távvezeték állandósult üzemi viszonyainak vizsgálata váltakozóáramú 1. laboratóriumi gyakorlat Rövid távvezeték állandósult üzemi viszonyainak vizsgálata váltakozóáramú kismintán 1 Elvi alapok Távvezetékek villamos számításához, üzemi viszonyainak vizsgálatához a következő

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Azonosító jel NSZI 0 6 0 6 OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai előkészítő érettségi tantárgyi verseny 2006. április 19. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK DÖNTŐ ÍRÁSBELI FELADATOK Az írásbeli időtartama: 240 perc 2006

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 1:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 523 02 Elektronikai technikus

Részletesebben

Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések

Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések 1) Definiálja a rendszeres hibát 2) Definiálja a véletlen hibát 3) Definiálja az abszolút hibát 4) Definiálja a relatív hibát 5) Hogyan lehet az abszolút-, és a

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐORRÁS

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK zonosító ÉRETTSÉGI VIZSG 2016. május 18. ELEKTRONIKI LPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2016. május 18. 8:00 z írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MÁGNESES INDUKCIÓ VÁLTÓÁRAM VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK

MÁGNESES INDUKCIÓ VÁLTÓÁRAM VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK MÁGNESES NDUKCÓ VÁLTÓÁRAM VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK Mágneses indukció Mozgási indukció v B Vezetőt elmozdítunk mágneses térben B-re merőlegesen, akkor a vezetőben áram keletkezik, melynek iránya az őt létrehozó

Részletesebben

Gyakorlat 34A-25. kapcsolunk. Mekkora a fűtőtest teljesítménye? I o = U o R = 156 V = 1, 56 A (3.1) ezekkel a pillanatnyi értékek:

Gyakorlat 34A-25. kapcsolunk. Mekkora a fűtőtest teljesítménye? I o = U o R = 156 V = 1, 56 A (3.1) ezekkel a pillanatnyi értékek: 3. Gyakorlat 34-5 Egy Ω ellenállású elektromos fűtőtestre 56 V amplitúdójú váltakozó feszültséget kapcsolunk. Mekkora a fűtőtest teljesítménye? Jelölések: R = Ω, U o = 56 V fűtőtestben folyó áram amplitudója

Részletesebben

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.)

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) Egyenáramú gépek (Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) 1. Párhuzamos gerjesztésű egyenáramú motor 500 V kapocsfeszültségű, párhuzamos gerjesztésű

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja.

tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja. Tápvezeték A fogyasztókat a tápponttal közvetlen összekötő vezetékeket tápvezetéknek nevezzük. A tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja. U T l 1. ábra.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Azonosító jel NSZI 0 6 0 6 OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai előkészítő érettségi tantárgyi verseny 2006. február 23. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ELŐDÖNTŐ ÍRÁSBELI FELADATOK Az írásbeli időtartama: 180 perc

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA PÓTPÓTZÁRTHELYI DOLGOZAT - A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA PÓTPÓTZÁRTHELYI DOLGOZAT - A csoport VLLAMOS ENERGETKA PÓTPÓTZÁRTHELY DOLGOZAT - A csoport 2013. május 22. NÉV:... NEPTN-KÓD:... Terem és ülőhely:... A dolgozat érdemjegye az összpontszámtól függően: 40%-tól 2, 55%-tól 3, 70%-tól 4, 85%-tól

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek középszint 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. október 0. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ OKTATÁSI ÉS KLTRÁLIS MINISZTÉRIM Az

Részletesebben

2. Ideális esetben az árammérő belső ellenállása a.) nagyobb, mint 1kΩ b.) megegyezik a mért áramkör eredő ellenállásával

2. Ideális esetben az árammérő belső ellenállása a.) nagyobb, mint 1kΩ b.) megegyezik a mért áramkör eredő ellenállásával Teszt feladatok A választásos feladatoknál egy vagy több jó válasz lehet! Számításos feladatoknál csak az eredményt és a mértékegységet kell megadni. 1. Mitől függ a vezetők ellenállása? a.) a rajta esett

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM HTTP://UNI.SZE.HU AUTOMATIZÁLÁSI TANSZÉK HTTP://AUTOMATIZALAS.SZE.HU HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM HTTP://UNI.SZE.HU AUTOMATIZÁLÁSI TANSZÉK HTTP://AUTOMATIZALAS.SZE.HU HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE SZÉCHENY STÁN EGYETEM HTT://N.SZE.H HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE Marcsa Dániel illamos gépek és energetika 2013/2014 - őszi szemeszter Kisfeszültségű hálózatok méretezése A leggyakrabban kisfeszültségű vezetékek

Részletesebben

Gáz- és hőtermelő berendezésszerelő

Gáz- és hőtermelő berendezésszerelő 63-11 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport MEGOLDÁS 2013. június 21. 390.5D, 7B, 8B, 302.2B, 102.2B, 211.2E, 160.4A, 240.2B, 260.4A, 999A, 484.3A, 80.1A, 281.2A, 580.1A 1.1. Határozza meg az ábrán

Részletesebben

MÉSZÁROS GÉZA okl. villamosmérnök villamos biztonsági szakértő

MÉSZÁROS GÉZA okl. villamosmérnök villamos biztonsági szakértő MÉSZÁOS GÉZA okl. villamosmérnök villamos biztonsági szakértő VLLAMOS ALAPSMEETEK villamos ----------- elektromos villamos áram villamos készülék villamos hálózat villamos tér villamos motor villamos

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2011. március 18. MA lev - 4. óra Verzió: 1.3 Utolsó frissítés: 2011. május 15. 1/51 Tartalom I 1 A/D konverterek alkalmazása

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek emelt szint ÉETTSÉG VZSG 0. május. ELEKTONK LPSMEETEK EMELT SZNTŰ ÍÁSEL ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKELÉS ÚTMTTÓ EME EŐFOÁSOK MNSZTÉM Egyszerű, rövid feladatok Maximális pontszám:

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 200. május 4. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 200. május 4. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 33 522 04 1000 00 00-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 33 522 04 1000 00 00 SZVK rendelet száma: Modulok: Modulon

Részletesebben

1. mérés: Indukciós fogyasztásmérő hitelesítése wattmérővel

1. mérés: Indukciós fogyasztásmérő hitelesítése wattmérővel 1. mérés: ndukciós fogyasztásmérő hitelesítése wattmérővel 1.1. A mérés célja ndukciós fogyasztásmérő hibagörbéjének felvétele a terhelés függvényében wattmérő segítségével. 1.2. A méréshez szükséges eszközök

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Egyszerű, rövid feladatok megoldása Maximális pontszám: 40. feladat 4 pont

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Villamosság biztonságtechnikája I. rész

Villamosság biztonságtechnikája I. rész Villamosság biztonságtechnikája I. rész Villamos alapfogalmak 1. Ismertesse az áramforrás és az áramkör fogalmát (áramkör rajza)! Az áramkör elemei? 2. Mi a villamos áram, feszültség és az ellenállás?

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek emelt szint 06 ÉETTSÉGI VIZSG 007. május 5. EEKTONIKI PISMEETEK EMET SZINTŰ ÍÁSBEI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKEÉSI ÚTMTTÓ OKTTÁSI ÉS KTÁIS MINISZTÉIM Teszt jellegű kérdéssor

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont)

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1. 2. 3. Mondat E1 E2 NÉV: Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, 2017. december 05. Neptun kód: Aláírás: g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus /

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTROMOS ÉS SZABÁLYOZÓ RENDSZEREK

ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTROMOS ÉS SZABÁLYOZÓ RENDSZEREK 6203-11 modul ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTROMOS ÉS SZABÁLYOZÓ RENDSZEREK I. rész ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTROMOS SZERELÉSEK II. RÉSZ VEZÉRLÉS ÉS SZABÁLYOZÁSTECHNIKA TARTALOMJEGYZÉKE Szerkesztette: I. Rész: Tolnai

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben