Szent István körút 10.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szent István körút 10."

Átírás

1 Szent István körút 10., Weiss-ház Választott házam a Szent István körút 10-es szám alá esik, a Tátra utca és a körút sarkán, helyrajzi száma: től, a körút ezen szakaszán Weiss Manfréd és családja számos telekkel rendelkezett, így itt több, a családhoz köthető bérház áll egymáshoz közel. A Szent István körút 4, 10 és 12-es számú házak is az ő megrendelésükre készültek 1899 és 1904 között. z általam választott házat Kármán Géza Aladár ( ) és Ullmann Gyula ( ) tervezőpáros építette között. Szintén az ő munkájuk gyümölcse 4-es és 12-es szám alatt található további két bérház. Szent István körút 10.

2 Szent István körút 4. Szent István körút 12.

3 Épületem Weiss Berthold és Manfréd testvérpár megrendelésére készült. A dualizmus korának egyik legsikeresebb vállalkozója Weiss Manfréd és testvére Berthold, a századfordulóra már jelentős vagyont halmozott fel, közös csepeli konzerv- és lőszergyáruk révén. A testvérpár nem csak ügyes vállalkozásaik, de házasság révén is növelte vagyonát. Berthold egyik ausztriai üzletfelének lányát vette feleségül, Manfréd pedig, Albert von Wahl vasúti vezérigazgató lányát. Így mind a ketten a századfordulóra az ország leggazdagabbjai közé kerültek. A két tehetséges vállalkozó a körút kiépülésében jelentős üzleti lehetőséget látott, ezért építették fel itt a bérházaikat. Az épület tervezésével megbízott Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula 1895 óta dolgoztak társként. Kármán Münchenben folytatta építészeti tanulmányait, és 1893-ban kapta meg oklevelét. Négy évet töltött Németországban, majd fél évet Párizsban. Egyes munkáihoz, a legkorszerűbb megoldások tanulmányozására, gyakran tett utazásokat, többször járt Angliában, Olaszországban és Németországban. Ullmann Gyula 1894-ben végzett a Budapesti Műegyetemen. Tanulmányai befejezése után társult Kármán Géza Aladárral. Érdekesség, hogy ő vette feleségül Weiss Berthold lányát, Weiss Elízt, és ez nagy szerepet játszott abban, hogy építésztársával közösen tervezhették a körúti Weiss-házakat. Közösen több vidéki kastélyt, budapesti villát, bérházat, üzletházat, kiállítási pavilont, szanatóriumot építettek. Az ő nevükhöz fűződik többek között, az Amerikai Nagykövetség Szabadság téri épülete (Bp. V., Szabadság tér ), a Király bazár (Bp. V., Károlyi u. 3-5.), Hermes -Udvar (Bp. V., Petőfi Sándor u. 5.), Groedel-villa (Bp. VI., Lendvay u. 28.). Számos épületükön kívül, sok klasszikus stílusú budapesti épület belső korszerűsítését tervezték. Valószínűsíthető, hogy a korban szokásos módon, az építész párosokat jellemző munkamegosztásban üzemeltették irodájukat. Esetükben Kármán a formai kialakításért, építészeti tervezésért felelt, míg Ullmann a gazdasági kapcsolati hátteret biztosította vállalkozásukhoz. Kármán Géza Aladár Ullmann Gyula

4 Az építészpáros munkásságát három jól körülhatárolható korszakra lehet osztani. Az első korszakra ( ) jellemző, az építészeti útkeresés, a különböző művészettörténeti stílusok elemeiből építkező, kísérletező formanyelv. Itt még főleg a historizáló formajegyeké a főszerep, pl os Ezredéves Kiállítás Sajtó- és Közművelődési Csarnoka. A második korszakban ( /6) már megtalálták saját stílusukat, ekkor leginkább az Otto Wagner féle bécsi Jugendstil ornamentikájából építkeznek, amellett hogy saját egyedi építészeti stílusjegyeik is meghatározók. Elmondható, hogy ebben az időszakban az úgynevezett népies szecesszióval szemben (pl. Lechner), ők a bécsi szecessziót preferálták. Ezen második korszak meghatározó épülete a Szabadság tér es szám alatt található házak. Harmadik korszakuk (első világháború előtti évek) jellemző változása, hogy egy hűvös, neoklasszikus (klasszicizáló) formavilágra váltanak (pl. a Lendvay utca 28.). Szabadság tér

5 Lendvay utca 28. Épület leírása A Szent István körút 10 és 12. számú Weiss-házak, egymással szomszédos saroképületek. A 10-es számú ház főhomlokzata a körútra, mellékhomlokzata a Tátra utcára néz. Maga az épület ötszintes. Az épület egy téglalap alapú telken áll. Homlokzatainak nyílásai egyszerűek, szögletes formákat növényi ornamentika tompítja. Ez leghangsúlyosabban az épület sarkán észlelhető, ahol egymásba fonódó növénysor kerekíti le a szögletes sarokrészt. Ezek a hangsúlyos formák Rákos Manó épületszobrász munkái, aki rendszeresen együtt dolgozott a tervezőpárossal. Az épület felső részén a homlokzatot ornamentikus, szalagszerűen elnyújtott sorminta zárja, amely az épület mindkét homlokzatán végigfut és szabad szemmel az utcáról kevésbé látható.

6 A körútra néző főhomlokzat maga nagyon egyszerű kialakítású, a bejárat feletti rész az első és a második emelet magasságában kiugrik. Ez a kiugró homlokzati rész nem nevezhető rizalitnak, mivel nem az egész épület magasságában mozdul ki, azonban így is a főhomlokzat legdinamikusabb épitészeti eleme. A rizalit szerű építmény egy nyitott kőerkéllyel zárul. A kiugró homlokzati rész aljában van az impozáns bejárat, amely az épület legfőbb dísze. A kapubejáró lekerekített kulcslyuk formájú, melyet virágfüzér keretez. A legdíszesebb része a háznak a kovácsoltvas bejárati ajtó, amely burjánzó virágokat formáz. Az ajtó üvegbetéteit elfedő kovácsoltvas ornamentika lentről felfelé növő virágbokrot ábrázol. A házban található bejárati ajtó, a függőfolyosó korlátjai, a külső erkélyek valamint a liftet keretező kovácsoltvas Forreider és Schiller műhelyének munkái. Rákos Manóhoz hasonlóan, Kármán és Ullmann által tervezett épületek kivitelezésében gyakran közreműködött a korszak díszítőiparában vezető szerepet vivő budapesti műhely.

7 A főhomlokzat ablakait az első, második, harmadik emelet magasságában lizénák fogják össze, amelyek fejezete szecessziós, egymásba fonódó virágdíszes motívummal díszített. Ezek a lizénák a főhomlokzatot öt egyenlő egységre osztják. Főhomlokzaton leghangsúlyosabban megjelenő kiugró emeletrész és az alatta lévő díszes bejárat az öt egység közepén helyezkedik el. Ez az öt egység három elkülöníthető részre oszlik, a középső bejárati részre, amely egyfajta szimmetriatengelyként funkcionál a főhomlokzaton, illetve a teljesen szimmetrikus jobb és bal oldalra. Az öt egységből a középsőt közrefogó második és negyedik részek dísze egyedi kialakítású. Ezen két részlet ablakait kis virágos sorminta keretezi és fogja össze. Az ablakok között fennmaradó részeket, a bejárati ajtó kovácsoltvas motívumához hasonló virágfüzérrel fedi le. Ezekkel a motívumokkal az építész nem csak összefogja az második és harmadik emelet ablakait, de légiesebbé teszi az egyszerű szögletes ablakhelyeket. Az építészpáros izgalmas ritmust alakított ki a főhomlokzaton, azzal hogy a két szélső, második emeleti ablakot, alulról felfelé görbülő virágfüzérrel támasztja meg az ablak alatt, míg a már említett második és negyedik traktust felülről lefelé görbülő díszekkel koronázza. Szintén ebbe a ritmusosságba illeszkedik a főhomlokzat három erkélyének kialakítása. Amíg a rizalit szerű részt koronázó kőerkély alakja felfelé homorodó formájú, addig a két, kovácsoltvas negyedik emeleti erkély ornamentikája lefelé domborodó.

8 A negyedik emelet ablakait két, buborékszerű, oktogonális formákból összeálló szalagsor fogja össze, amely a Tátra utcai homlokzaton is végigfut. Az épület homlokzatának első emeletén négyzet alakú fehér kerámia betétek kettős sora fut végig. A kétsoros kerámia négyzetek közötti sáv vakolata, sötétebb tónusú lehetett, amely manapság is látható. Ugyanakkor az archív felvételek alapján megállapítható, hogy a homlokzatot tagoló lizénák, valamint a legfelső emeletet lezáró párkányzat alatti rész szintén más, sötétebb színnel bírt. Ezek a színbéli különbségek is a az épület dekoratív elemei voltak, a tervezők a színek közötti kontrasztokkal is az épület ritmusát alakították, erősítették.

9

10 A épület körútra néző homlokzatának földszintjén üzlethelyiségeket alakítottak ki. A földszint bejárati részt leszámítva, teljesen dísztelen sávokra osztott, amelyet az üvegkirakatok törnek meg. A Tátra utcai mellékhomlokzat ornamentikája, természetesen nem olyan hangsúlyos mint a körútra néző főhomlokzaté. Az ablakok rendszerben helyezkednek el. A homlokzat középső részén lévő, négy sorba rendezett kilenc egyszerű, szögletes ablakot, két lizénás fejezet keretezi. A homlokzat további egy-egy szélső ablakkal egészül ki a legszélső sávban. Az első, második és harmadik emelet magasságában futó lizénás traktus egy az egyben a főhomlokzat hasonló részével megegyező kialakítású. Tehát, a főhomlokzat két szimmetrikus oldalával megegyező részek, a mellékhomlokzaton nem egy díszes bejárati részt, hanem egy négy emeletnyi elnyújtott ablaksort keretez.

11 A főhomlokzatnál már szintén tárgyalt párkányzat alatti szalagszerű ornamentika mellékhomlokzat tetején is végigfut. Valamint, az első emelet ablakait összefűző kerámiasorok is ismétlődnek. A mellékhomlokzat földszintjén nincsenek kirakatrészek kialakítva, mindössze földszinti lakásablakok és picei szellőzők egyszerű sora fut végig. Az épület másik hangsúlyos része a sarokrész. Kereskedelmileg fontos útvonalaknál a sarkok kiképzése mindig is fontos volt (tornyok, kupolák). Az épület szögletességét puhítja az egymásba fonódó növényi ornamentikával háló szerűen betakart sarok. A két homlokzatot egy impozáns első emeleti kovácsoltvas sarokerkély fogja össze.

12 A főbejáraton belépve egy szögletes kialakítású előtérbe jutunk, azonban ennek eredeti jellege nem igazán rekonstruálható, a sok átépítés következtében. Az egyetlen eredeti állapotokra utaló nyom, egy ajtótok, amely ma már teljesen funkció nélküli, azonban valamikor egy impozáns fakeretes üvegajtó része lehetett. Pár lépcsőfok megtétele után egy teljesen szabályos téglalap alakú belső udvarba jutunk. A szabályos alaprajzú udvar felett négy emelet magasságban kovácsoltvas függőfolyosó fut. A földszinti lakásokhoz tartozó korlátzattal együtt öt kovácsoltvas korlát három típusra osztható. A földszinti korlát mintázatának nincsen további párja, azonban az első és harmadik, valamint a második és a negyedik emelet korlátjai megegyeznek. Tehát az emeleti folyosók váltakozó mintát mutatnak, ezzel meghatározva a belső udvar képét. A szecessziós stílusú korlátok Forreider és Schiller műhelyének munkái. A földszinti, illetve az első és harmadik emeleti korlátoknál a hullámos hajlított formák meghatározók, míg második és negyedik emeleti korlátokon a geometrikus formák dominálnak. Ezek kontrasztja érdekes ritmust biztosít a belső udvarnak. A ritmust a hangsúlyos kovácsoltvas korlátokon túl az egyes emeletek falán kialaktott stukódíszeknek a korlátokkal megegyező váltakozása is tovább erősíti. Bár manapság a belső udvar stukkói teljesen egyszínűek, valószínüsíthető, hogy eredetileg ezek a díszek is erősebb színbéli hangsúllyal bírtak.

13 A belső udvarra néző nyílások rácsai között máig felfedezhetők eredeti motívumok. Valószínüleg ezek a rácsok is a Forreider féle műhely munkái. A ház eredeti állapotában ezek a rácsok a belső udvar tekintetében teljesen egységes képet mutathattak. Az eredeti rácsok formanyelvét a csillagforma, hajlított motívok, és szív alakú formák egymásba fonódása jellemzi. Ugyanakkor a belső udvar mai állapotában, a rácsok teljesen hétköznapi, sorozatgyártott típusai mellett, megtalalálhatók olyan próbálkozások is, amelyek megpróbálnak idomulni az eredeti szecessziós formanyelvű rácsozathoz.

14 bal oldalon: eredeti rácsozat, jobb oldalon: utólagosan kiegészített Az épület korban szokásos tűzvédelmi előírások miatt két lépcsőházzal rendelkezik. A főlépcsőház a főbejárattól balra helyezkedik el. Szintén itt kapott helyet a lift, amely már az épület eredeti állapotában is szerepelt. A liftet szintén impozáns szecessziós kovácsoltvas rács keretezi. Azonban, a liftajtót már eredeti állapotában nem ismerjük. A lépcsőház korlátja a lift rácsozatával harmonikus egységet alkotó növény szerű csigavonalas formákkal operál. Ez a lépcsőházi korlát meglepően modern jegyeket mutat, a szecesszión is túlhaladva. bal oldalon: főlépcsőház korlátja, jobb oldalon: liftajtó feletti kovácsoltvas

15 A bevezetőben már említett Szent István körút 10 és 12-es számú házak egyaránt Weiss-házak egymás mellett. Mindkét ház Kármán és Ullmann építőpáros tervei alapján készült teljesen egy időben ( ). Mindkét épület meghatározó építészeti motívuma a hullámzó ornamentika. A Szent István körút 10-es számú ház a díszítések, fel és lefelé görbülésével alakít ki hullámos formákat, míg a 12-es számú épületben ez a hullámzás a homlokzat falának plasztikus alakításában is megjelenik. A 12-es számű háznak is jellemzője a színnel való ritmikus játék. Azonban a 12-es számú ház sokkal nagyobb szabású, sokkal impozánsabb, kerekebb, hajlított formák egyenlőtlen váltakozása jellemzi, a 10-es számú egységes szimmetriájával szemben. Megítélésem szerint az általam választott ház, finom eleganciája és egyszerűbb formái harmonikusabb összhatást eredményeznek, mint a másik Weiss-ház burjánzó, gazdag díszessége. Szent István körút 12.

16 Szent István körút 10. és 12. Tervrajzok Az eredeti terv: Az épület eredeti tervrajzán jól látszik a kékkel jelölt vasbeton gerendák helye, valamint az aláírás alapján azonosítható a szerkezettervező, Szentpály József. Az első emeleten hat lakást alakítottak ki. Az első emelet két legértékesebb lakása értelemszerűen, a két körútra néző lakás lehetett. A Tátra utca felé néző oldalon három kisebb lakás került kialakításra, míg a másik Weiss-házra néző oldalon csak egy. A Tátra utcai oldal két traktusos kialakítású. Weiss-ház felöli oldalon lévő kisebb lakás, kizárólag a belső udvarról kap fényt, így valószínűleg ez lehetett a legolcsóbb lakás. Minden egyes lakásnak a ház megépítésétől kezdve részét képezte a fürdőszoba, wc, konyha és cselédszoba. A fürdő, wc és kamra helyiségek rendszerint a lichthof köré csoportosultak. A cselédek számára fenntartott mellékhelyiségek, hátul a melléklépcsőház mögött kaptak helyet. A lakások elrendezése a többi emeleten is az első emeletével megegyező. A földszinten kaptak helyet a legkisebb lakások, a Tátra utcai felöli oldalon három míg a Szent István körút 12 felőli oldalon kettő lakás került kialakításra. Míg a körút felőli oldalon a bejárattól jobbra és balra egy-egy üzelethelyiség volt a hozzájuk tartozó raktárszobákkal együtt. Az eddigiek alapján valószínűsítem, hogy a ház legreprezentatívabb lakása, az első emeleten a sarok erkéllyel ellátott lakás lehetett. Hiszen ez a lakás a méretei alapján a legnagyobbak közé tartozik, három oldalról kap fényt (Tátra utca, körút, belső udvar), illetve a legnagyobb erkéllyel rendelkezik a házban. Összességében a házban 29 lakást és két üzlethelyiséget alakítottak ki, amelyek így kiváló jövedelmet jelentettek Weisséknek. Átalakítási tervek:

17 A háztörténetében a legtöbb és legjelentősebb átalakítás az földszinten történt. Az itt helyet kapó üzlethelyiségek funkcióinak folyamatos váltakozásaival. Az első jelentősebb átépítésre az 1910-es években került sor, amikoris Mazura Rudolf bejárattól balra eső vendéglőjét bővítette. Az átalakítás során a földszinti szomszédos Tátra utca felöli helyiségeket az éttermével egybenyitotta. XV. 17. d , ben bankfiókot nyitottak a volt étterem helyén. Ekkor a körúti homlokzaton az ajtó helyett ablakot, az ablak helyett pedig ajtót alakítottak ki.

18 XV. 17. d , ban padlásemeletet, azaz tetőteret szerettek volna kialakítani a negyedik emelet felett, erről tervek is születtek. Azonban ezek megvalósulását a történelmi események végül meghiúsították.

19 XV. 17. d , 21. A szocializmus időszakában több kisebb lakást alakítottak ki a nagyobb lakások feldarabolásával. Erre példa, hogy mikor 1964-ben a harmadik emeleti saroklakást szétdarabolták, három kis lakást alakítottak ki belőle. Valamint 1975-ben a negyedik emeleten lévő egyik lakásból négy szoba leválasztásával egy új kisebb lakás jött létre. XV. 17. d , 23.

20 XV. 17. d , től a harmadik emeleti saroklakást és a Tátra utca felőli lakásokat átalakították a Postás Nőotthon számára. Ugyanis akkoriban a postánál a női dolgozók számára, szociális alapon lakhatást biztosítottak, feltehetően valamilyen bérlet formájában. Az átalakítás során a nőotthon részére több egyenlő szobát és és társalgót alakítottak ki. XV. 17. d , 24.

21 ben mind a három Weiss-ház (Szent István körút 4, 10, 12) teljeskörű homlokzati felújításon esett át. Birtokállási lap és Tulajdonlap Weiss Berthold és Manfréd birtokjogát korábbi adásvételi szerződések alapján 1899-ben lett bejegyezve, kétharmad-egyharmad részben. A birtokállási lap alapján kiderül, hogy csökkentették a birtok méretét /100 ölről, /100-ra. Erre sajnos nem találtam magyarázatot, bár az erre vonatkozó dokumentum megvan, viszont a csökkenés okát ez alapján nem sikerült kiderítenem. A bérház építésére vonatkozó terveket 1901-ben adták be engedélyezésre ban a telek kétharmad része Bertholdtól Manfrédhoz került. Manfréd 1922-es halála után a telket lánya, Eliza örökli, majd innentől a Weiss családon belül öröklődik a bérház. A 1944-től a lakók elkezdték megvásárolni lakásaikat. Majd az 50-es évek szocialista tulajdonreformja nyomán, 1952-ben az állam tulajdonába került a ház. Bibliográfia Rozsnyai József: Építőművészet Ybl és Lechner korában. Budapest: TERC Kft., 2015, oldal F0A69F80DF3?pagesize=36&view=long&sort=0&page=10&perpage=36&action=result &actualsearchset=find+zuty+%22villamos%22&actualsort=0&language=&currentpa ge=result&text0=&index0=&whichform=simplesearchpage&showmenu=&itemorder=h olds&itemorderad=a&edocorder=rownum&edocorderad=a&resultview=long&rec num=&marcposition=&text0=&index0=&ccltext=&resultsize=

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Pipiske út 4. = Svájci út 11. (hrsz. 9269/18) Társasház, volt társas szálló Budapest, 2011 EGYEDI ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK

Részletesebben

Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház

Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház Budapest, 2011 EGYEDI ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Evetke út 2. (hrsz. 9230) Társasház, volt Lomnic társas szálló Budapest, 2011 EGYEDI ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁSA

Részletesebben

Óbudai gázgyár lakótelepe

Óbudai gázgyár lakótelepe Óbudai gázgyár lakótelepe MŰVD-707, BMVD-080.25 Budapest 100 szem és közismereti ea Mai cím (egykori cím): Gázgyár utca, Sujtás utca Mai helyrajzi szám: 19341 és 19333 Épületek funkciója: Lakótelep az

Részletesebben

Budapest, VIII. kerület Puskin utca 12. sz.

Budapest, VIII. kerület Puskin utca 12. sz. Budapest, VIII. kerület Puskin utca 12. sz. HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ MEDARCH Bt. 2012. A L Á Í R Ó L A P Tárgy: Homlokzat felújítási engedélyezési tervdokumentáció Budapest,

Részletesebben

A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése

A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése 2007 Készítette: Csányi Szabolcs, okl. restaurátor, K3_447 A Petőfi szálló ajtó és ablaknyílásaiban, a fa nyílászárók

Részletesebben

Budapest, 2010. szeptember

Budapest, 2010. szeptember A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium rekonstrukciójára és bővítésére kiírt tervpályázat Zárójelentés és összefoglaló értékelés Budapest, 2010. szeptember 1. Összefoglaló eredmény B u d

Részletesebben

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Karthauzi út 4/a (hrsz. 9227/1) Társasház, volt Svábhegyi Társas Szálló, majd Majestic öröklakásos társasház Budapest,

Részletesebben

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Mátyás király út 8. (hrsz. 9507), Reimann-villa és melléképülete Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2011

Részletesebben

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának GÉCZY NÓRA Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának rekonstrukciós terve Az ICOMOS, az UNESCO mûemlékvédelmi világszervezete 2001-ben a legjobb nemzetközi diplomáért

Részletesebben

Krasznabéltek, római katolikus templom

Krasznabéltek, római katolikus templom Papp Szilárd Krasznabéltek, római katolikus templom A Kraszna egyik jobb oldali mellékpatakjáról elnevezett, a megye déli részén fekvő település a XIV. század végén lett királyi tulajdonból földesúri birtok.

Részletesebben

BUDAPEST SZÍVE - VÁROSHÁZA FÓRUM

BUDAPEST SZÍVE - VÁROSHÁZA FÓRUM BUDAPEST SZÍVE - VÁROSHÁZA FÓRUM ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT LEÍRÁS 2008 SZEPTEMBER TARTALOMJEGYZÉK ELŐKÉSZÍTŐ KUTATÁSI ANYAG -A KÖZPONTI VÁROSHÁZA TÖRTÉNETE -1940-ES VÁROSHÁZA TERVPÁLYÁZAT -2006-OS BUDAPEST

Részletesebben

Szöveg: Erhardt Gábor Fotó: Dénes György

Szöveg: Erhardt Gábor Fotó: Dénes György 26 Turi Attila építészete Szöveg: Erhardt Gábor Fotó: Dénes György 27 E lapszámban az előbbiekben Turi Attila budakalászi főépítészi tevékenységét mutattuk be. Az előző kiadványokhoz hasonlóan ez esetben

Részletesebben

VISEGRÁD VÁROSKÖZPONTJÁNAK LÉTREHOZÁSA

VISEGRÁD VÁROSKÖZPONTJÁNAK LÉTREHOZÁSA VISEGRÁD VÁROSKÖZPONTJÁNAK LÉTREHOZÁSA ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT 2008. TARTALOMJEGYZÉK 1. ÉPÍTÉSZETI GONDOLATOK, MŰLEÍRÁS 2. TARTÓSZERKEZETEK, ÉPÜLETGÉPÉSZET 3. HASZNÁLT ANYAGOK, TÉRBÚTOROK, BURKOLATOK 4.

Részletesebben

Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin. A pszichiátriai betegek ápolást, gondozást nyújtó intézményeinek vizsgálata II.

Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin. A pszichiátriai betegek ápolást, gondozást nyújtó intézményeinek vizsgálata II. Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin A pszichiátriai betegek ápolást, gondozást nyújtó intézményeinek vizsgálata II. Bevezető Az alábbiakban olvasható tanulmány folytatása a Kapocs 2003. decemberében megjelent

Részletesebben

LAKÓHÁZ UTCAI HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA

LAKÓHÁZ UTCAI HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA 1085 BUDAPEST, HORÁNSZKY U. 7. (Hrsz.:36618) LAKÓHÁZ UTCAI HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI TERV MŰSZAKI LEÍRÁS Készítette:... Jónás Péter okl. építészmérnök É/2 09-0639 telefon: 06 30

Részletesebben

Műszaki leírás. Koncepció - Több, mint irodaház. Beépítés, környezetalakítás, tájépítészet - Ház(ak) a parkban

Műszaki leírás. Koncepció - Több, mint irodaház. Beépítés, környezetalakítás, tájépítészet - Ház(ak) a parkban KKÁT BOIÉ Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója Beléptető és Operatív Irányító Épület bővítése TERVPÁLYÁZAT 2010 Műszaki leírás Koncepció - Több, mint irodaház Kézenfekvő gondolat, hiszen a kiírás kettős

Részletesebben

1. Egy nemzeti intézmény szerepkörei

1. Egy nemzeti intézmény szerepkörei MNM komplex fejlesztése tervpályázat 2010 ADI Studio Kádár Bálint Miklós Balázs Rab Judit Szemerey Samu építész munkatárs: Darab Írisz kertépítészet: Németh Eszter látványtervek: Gyulai Attila 1. Egy nemzeti

Részletesebben

és függetlenített apparátusának összetétele a számok tükrében

és függetlenített apparátusának összetétele a számok tükrében hell roland Adalékok a Kádár-rendszer politikai elitjének vizsgálatához: Az MSZMP tagságának és függetlenített apparátusának összetétele a számok tükrében Jelen tanulmány tárgya az egykori MSZMP tagjai,

Részletesebben

Központi Építészeti Tervtanács műemléki testületének konzultációs emlékeztetője

Központi Építészeti Tervtanács műemléki testületének konzultációs emlékeztetője Központi Építészeti Tervtanács műemléki testületének konzultációs emlékeztetője Vélemény száma: 44/2014 Tárgy: VISEGRÁD, Salamon-torony állagvédelme, fedés létesítése és részleges rekonstrukciója Műemléki

Részletesebben

Kastélydomb TERVEZET

Kastélydomb TERVEZET Kastélydomb 04 TERVEZET Elhelyezkedés A fejlesztési terület a Nemes utca, Kisfaludy utca, Vezér utca, István utca által határolt területen helyezkedik el. E tömb a Nemes utca, Kisfaludy utca átellenes

Részletesebben

Pályaudvarok, vasútállomások

Pályaudvarok, vasútállomások Pályaudvarok, vasútállomások Két tényező szerint csoportosíthatók a pályaudvarok és a vasútállomások, építésük és rendeltetésük szerint, ez utóbbi és méretük alapján különíthetők el egymástól. Míg a vasútállomások

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2011 június 29 - i testületi ülésére a 1. sz. napirendi ponthoz. Tárgy: Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Részletesebben

Műszaki leírás. A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázata. 2009. szeptember 7.

Műszaki leírás. A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázata. 2009. szeptember 7. Műszaki leírás A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázata 2009. szeptember 7. 2. / 7 oldal Rajzjegyzék és tartalom 01 A város egy duzsungel

Részletesebben

100 éves a gimnázum épülete

100 éves a gimnázum épülete 100 éves a gimnázum épülete Tekintélyes múlt Kőszeg város életében mindig is fontos szerepet töltött be a művelődés, a kultúra. Műveltségi állapot tekintetében Kőszeg régóta kiváló helyet foglal el valamennyi

Részletesebben

Státuszcsoportok és életstílus

Státuszcsoportok és életstílus Státuszcsoportok és életstílus Készítette: Jelenfi Gábor Rosta Gergely Tóth Zsolt Tartalomjegyzék I. Bevezető... 3 II. Státuszcsoportok... 4 III. Szocio demográfiai összetétel... 6 IV. Státuszcsoportok

Részletesebben

BOLYAI ÉPÜLET FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE Szeged, Aradi vértanúk tere 1. Hrsz.: 3728/3

BOLYAI ÉPÜLET FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE Szeged, Aradi vértanúk tere 1. Hrsz.: 3728/3 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR BOLYAI ÉPÜLET FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE Szeged, Aradi vértanúk tere 1. Hrsz.: 3728/3 ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ SZEGED, 2011.

Részletesebben

faldiagnosztikai szakvélemény az utcai homlokzat felújításához

faldiagnosztikai szakvélemény az utcai homlokzat felújításához 1 1085 BUDAPEST, RÖKK SZILÁRD U. 11. (Hrsz.:36677) LAKÓÉPÜLET UTCAI HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA faldiagnosztikai szakvélemény az utcai homlokzat felújításához Készítette:...Simonffyné Asztalos Éva okl. építészmérnök

Részletesebben

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1 BEVEZETŐ A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány fennállása óta kiemelt célcsoportként kezeli a női vállalkozókat. Az alapítvány munkatársai naponta ismernek meg egyedi emberi, vállalkozói, női sorsokat

Részletesebben

Társasházi lakás egyszerűsített ingatlanforgalmi értékbecslése

Társasházi lakás egyszerűsített ingatlanforgalmi értékbecslése Társasházi lakás egyszerűsített ingatlanforgalmi értékbecslése Az ingatlan címe: 6500. Baja, Czirfusz Ferenc utca 34. ép A 1. emelet ajtó 8. HRSZ: 700/A/8 Típusa: társasházi lakás Értékelés kelte: 2013.

Részletesebben

Merítés a KUT-ból IV. GADÁNYI JENŐ. (1896 1960) festőművész emlékkiállítása. HAAS GALÉRIA, Budapest 2000. május 11-től június 10-ig

Merítés a KUT-ból IV. GADÁNYI JENŐ. (1896 1960) festőművész emlékkiállítása. HAAS GALÉRIA, Budapest 2000. május 11-től június 10-ig Merítés a KUT-ból IV. GADÁNYI JENŐ (1896 1960) festőművész emlékkiállítása HAAS GALÉRIA, Budapest 2000. május 11-től június 10-ig A kis zugokat szeretem, mert a részekben azonosul a világ. Kerülő úton,

Részletesebben

A veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója

A veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója A veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója Az épület a Piráni Építészeti Napokon a Piranesi díj dicséret fokozatát nyerte el 2007-ben. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 1997-ben országos, nyilvános

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 28-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 28-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 28-i ülésére Tárgy: Zirc, Rákóczi tér 11. szálláshely fejlesztés tervezési program jóváhagyása Előadó: Ottó Péter polgármester

Részletesebben

Daragó László: Vásár - város - piac - áruház - bevásárlóközpont

Daragó László: Vásár - város - piac - áruház - bevásárlóközpont Daragó László: Vásár - város - piac - áruház - bevásárlóközpont Az egyre elszaporodó gigászi méretű vásárlásra szolgáló helyek láttán az ember eltöpreng, vajon szükségszerű-e létrejöttük, és, ha igen,

Részletesebben

Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években

Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években Bevezető A nyolcvanas évek elején egyik megjelent tanulmányában J. Pahl az angol családok pénzkezelési szokásairól írt. A szerző hipotézise

Részletesebben

Kisvárda, Iskola tér 2. Megjegyzés

Kisvárda, Iskola tér 2. Megjegyzés He-e/1. 2683 Iskola tér 2. Bessenyei György Gimnázium és Kollégium épülete Kisvárda város Önkorm. Kisvárda város Önkorm. Oktatási épület 1919 jó szabadon álló F+3 Összetett tetőidom, kontyolt nyeregtető.

Részletesebben

3. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. április 28-i rendkívüli ülésére

3. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. április 28-i rendkívüli ülésére 3. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. április 28-i rendkívüli ülésére Tárgy: Turisztikai célú ingatlanvásárlás a Zsinagóga felújításához

Részletesebben

Kiss Éva ALMÁR (FRÄNKEL) GYÖRGY ÉS A MAGYAR MÛHELY-SZÖVETSÉG

Kiss Éva ALMÁR (FRÄNKEL) GYÖRGY ÉS A MAGYAR MÛHELY-SZÖVETSÉG 407 Kiss Éva ALMÁR (FRÄNKEL) GYÖRGY ÉS A MAGYAR MÛHELY-SZÖVETSÉG A 20. század, különösen az elsô világháborút követô idôszak sürgetô igénnyel vetette fel a lakáskérdést, ezen belül a környezet alakításának

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/103. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/103. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: Vállalkozási szerződés az Eger, Csiky Sándor utca 1. Hrsz.: 4600 alatti Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium energetikai korszerűsítésére és átalakítására tárgyú szerződés eredményéről Közbeszerzési Értesítő

Részletesebben

KONCEPCIÓ, SZAKMAI TARTALOM

KONCEPCIÓ, SZAKMAI TARTALOM KONCEPCIÓ, SZAKMAI TARTALOM Boldogasszony Iskolanővérek/Boldogasszony Kolostori Kávéház Meglévő állapot: A Boldogasszony Iskolanővérek valamint a fenntartásában működő Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont

Részletesebben

Parád Nagyközség Önkormányzata

Parád Nagyközség Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLATA Parád Nagyközség Önkormányzata tervezet 2015. Türr István Képző

Részletesebben

A hivatkozások megkönnyítése végett a sorokat beszámoztam, jelezve, hogy hányadik versszak melyik felének melyik sora. Temetésre szól az ének

A hivatkozások megkönnyítése végett a sorokat beszámoztam, jelezve, hogy hányadik versszak melyik felének melyik sora. Temetésre szól az ének 1. Melléklet Gaul Géza: Mi a szép? című tanulmányához Egy Petőfi-vers Szöveg forrása: Petőfi Sándor összes költeményei, sajtó alá rendezte Baróti Lajos, Budapest, 1900. Singer és Wolfner. Megtartottam

Részletesebben

PADA DOKTORI ISKOLA / az Óvárosháza épületének megújítása

PADA DOKTORI ISKOLA / az Óvárosháza épületének megújítása PADA DOKTORI ISKOLA / az Óvárosháza épületének megújítása PALLAS ATHÉNÉ DOMUS ANIMAE ALAPÍTVÁNY BUDAPEST I. KERÜLET, ÚRI U. 21. 2016. ÁPRILIS Az épület, a 13. század második felétől, a budai polgárváros

Részletesebben

Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória

Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória 2005. január 12. feladatok kidolgozására két óra áll rendelkezésre. Számológép nem használható. példák tetszőleges sorrendben megoldhatók.

Részletesebben

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

A nagykunsági tanyavilág rendszerváltás utáni társadalmi-gazdasági helyzete. Debreceni Egyetem doktori értekezés tézisei.

A nagykunsági tanyavilág rendszerváltás utáni társadalmi-gazdasági helyzete. Debreceni Egyetem doktori értekezés tézisei. A nagykunsági tanyavilág rendszerváltás utáni társadalmi-gazdasági helyzete Debreceni Egyetem doktori értekezés tézisei Molnár Melinda Debreceni Egyetem, Természettudományi Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési

Részletesebben

A vízaknai fürdő - Egy modern fürdő kiépítése a századfordulón-

A vízaknai fürdő - Egy modern fürdő kiépítése a századfordulón- XI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Kolozsvár, 2007. május 26-27. A vízaknai fürdő - Egy modern fürdő kiépítése a századfordulón- Témavezető: Kovács Zsolt egyetemi tanársegéd BBTE, Történelem-

Részletesebben

A szeretet intimitása

A szeretet intimitása Farkas Péter A szeretet intimitása Buda Béla fontosabb családügyi munkáinak áttekintése Buda Béla Tanár Úr korunk ritka polihisztorainak egyike volt. Hihetetlenül gazdag munkássága kötetek sokaságában

Részletesebben

Pályázat. A 4. emeleti lakás felújítási terve. Tervező: UaIWgxQPoBuJwJyM

Pályázat. A 4. emeleti lakás felújítási terve. Tervező: UaIWgxQPoBuJwJyM Pályázat A 4. emeleti lakás felújítási terve Tervező: UaIWgxQPoBuJwJyM 2016 1 Műleírás: Megrendelőm egy fiatal hölgy, aki szereti a letisztult, igényes, modern környezetet, szeret vendégeket hívni és nagy

Részletesebben

A településrendezési tervek fejlesztési összefüggései A tervezési program és a területek adottságai Annak idején, a 80-as években, s különösen az önkormányzati rendszer létrejötte után rendszeres és erőteljes

Részletesebben

Weöres Sándor Színház, Szombathely. Városrendezési megközelítés

Weöres Sándor Színház, Szombathely. Városrendezési megközelítés Weöres Sándor Színház, Szombathely Városrendezési megközelítés Szombathely térképére tekintve két jelentős strukturáló erő érezhető a leendő színház területén: egyrészt a város utcaszerkezetének rácsrendszere,

Részletesebben

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 7 I. AZ ELŐRESZÁMÍTÁS FELTÉTELRENDSZERE ÉS VÉGREHAJTÁSA... 10 1. A népesség családi állapot szerinti összetételének

Részletesebben

REFORMOK AZ OKTATÁSBAN 2002 2006

REFORMOK AZ OKTATÁSBAN 2002 2006 REFORMOK AZ OKTATÁSBAN 2002 2006 234 9 TARTALOM Szemünk fénye-program Sokan azért tekintenek különösen nagy tisztelettel Klebelsberg Kúnó valamikori vallás- és közoktatásügyi miniszterre, mert az ô minisztersége

Részletesebben

Budapest, IV. Káposztásmegyer Jégkorong csarnok, módosított építési engedélyezési terve

Budapest, IV. Káposztásmegyer Jégkorong csarnok, módosított építési engedélyezési terve Budapest, IV. Káposztásmegyer Jégkorong csarnok, módosított építési engedélyezési terve IV. Újpest- Káposztásmegyer, Szilágyi út Homoktövis u. Farkaserdő utca által határolt terület ( HRSZ : 76561 /221.

Részletesebben

AF - Kunhegyesi Református Egyházközség - Rekreációs központ

AF - Kunhegyesi Református Egyházközség - Rekreációs központ AF - Kunhegyesi Református Egyházközség - Rekreációs központ Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/114 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Eljárást megindító felhívás - 121.

Részletesebben

A dolgok arca részletek

A dolgok arca részletek 1 Bakonyi István: A dolgok arca Arcképvázlat Pék Pálról Nagykanizsa, Czupi Kiadó Pannon Tükör, 2007. A dolgok arca részletek Pék Pál 1939. július 26-án született Nagykanizsán. A szülőhely mindmáig lakóhelye

Részletesebben

ÚJPEST SZÍNDINAMIKA helyszínrajz

ÚJPEST SZÍNDINAMIKA helyszínrajz Felújított épület. I. helyszín II. helyszín III. helyszín Bercsényi út Görgei Artúr út Závodszky Zoltán utca Szigeti József utca helyszínrajz IV. helyszín V. helyszín VI. helyszín Isvtán út VII. helyszín

Részletesebben

Javaslat pályázaton való részvételre

Javaslat pályázaton való részvételre Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármestere 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat pályázaton való részvételre Előterjesztő: Geiger

Részletesebben

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése Szabó Beáta Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése A régió fő jellemzői szociális szempontból A régió sajátossága, hogy a szociális ellátórendszer kiépítése szempontjából optimális lakosságszámú

Részletesebben

Budapest, Főváros VIII. kerület JÓKÉSZ MÓDOSÍTÁS

Budapest, Főváros VIII. kerület JÓKÉSZ MÓDOSÍTÁS Budapest, Főváros VIII. kerület JÓKÉSZ MÓDOSÍTÁS Tárgyalásos eljárás Pro Arch. Építész Stúdió 2014. június Tervezők Megbízó: Budapest Főváros, VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat 1082 Budapest, Baross

Részletesebben

Mûszaki leírás. MNM Komplex fejlesztése 2010 c. tervpályázat. Tartalomjegyzék: 1. Építészeti gondolatok. 2. Építészeti megoldások

Mûszaki leírás. MNM Komplex fejlesztése 2010 c. tervpályázat. Tartalomjegyzék: 1. Építészeti gondolatok. 2. Építészeti megoldások Mûszaki leírás MNM Komplex fejlesztése 2010 c. tervpályázat Tartalomjegyzék: 1. Építészeti gondolatok 2. Építészeti megoldások 3. Táj- és kertépítészeti megoldások 4. Épületgépészeti megoldások 5. Összefoglaló

Részletesebben

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY A Csárdaszállás, Petőfi utca 11. szám alatti ingatlan becsült forgalmi értékének megállapításáról Készült: 2015. március 13. Készítette: Csényi István Ingatlanforgalmi

Részletesebben

AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL

AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL KÖVESDI AGNES: AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL A Statisztikai Hivatal az N. T. 651/33/195.0. sz. határozata nyomán az önköltség és önköltségcsökkentés mérésére gyáripari önköltségstatisztikát

Részletesebben

A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés

A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés 2.) Az épület tartószerkezetére vonatkozó műszaki állapot értékelés 2.1.

Részletesebben

A város kórusmű. Az építészeti illeszkedés egyes kérdései egy urbanista szemével

A város kórusmű. Az építészeti illeszkedés egyes kérdései egy urbanista szemével A város kórusmű Az építészeti illeszkedés egyes kérdései egy urbanista szemével XVIII. Országos Főépítészi Konferencia, Nagykőrös, 2013 Körmendy Imre Fotók: Körmendyné Érdi Mária (a 16 20. diák a világhálóról

Részletesebben

A moszkvai Nagyszínház Большой театр

A moszkvai Nagyszínház Большой театр A moszkvai Nagyszínház Большой театр Большой театр A világ leghíresebb operaházainak egyike, Oroszország vezető zenés színháza Moszkvában, a Színháztéren. Nyolcoszlopos klasszicista főhomlokzatával a főváros

Részletesebben

Helyi egyedi védett építmények

Helyi egyedi védett építmények Helyi egyedi védett építmények - értékvédelmi lapok - 2016. Utcanév, házszám: Albert utca 7. Városrész: Külső-Erzsébetfalva Hrsz: 173037 1. Tömeg, arányok: földszintes, részben kontyolt nyeregtetős Építészeti

Részletesebben

Szeminárium-Rekurziók

Szeminárium-Rekurziók 1 Szeminárium-Rekurziók 1.1. A sorozat fogalma Számsorozatot kapunk, ha pozitív egész számok mindegyikéhez egyértelműen hozzárendelünk egy valós számot. Tehát a számsorozat olyan függvény, amelynek az

Részletesebben

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült?

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült? MŰHELYBESZÉLGETÉS FABINY TAMÁS Vermes Géza - a zsidó Jézus és a Holt-tengeri tekercsek kutatója A magyar származású, ma Angliában élő zsidó történészt két kutatási terület tette világhírűvé: A Qumránban

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek nappali ellátást nyújtó intézményeinek körében. A kutatást

Részletesebben

343 Jelentés a FIDESZ - Magyar Polgári Párt 1994-1995. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről

343 Jelentés a FIDESZ - Magyar Polgári Párt 1994-1995. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről 343 Jelentés a FIDESZ - Magyar Polgári Párt 1994-1995. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Részletes megállapítások 1. A párt gazdálkodásáról szóló éves beszámolók ellenőrzésének

Részletesebben

MŰLEÍRÁS HELYSZÍN GONDOLATOK, ELVEK

MŰLEÍRÁS HELYSZÍN GONDOLATOK, ELVEK Pestszentimrei Közösségi Ház felújítása és bővítése Műszaki leírás MŰLEÍRÁS HELYSZÍN Családi házas beépítési szövetben csomóponti sűrűsödés, a Nemes utca és Nagykőrösi út- Vasút utca sarkán kialakuló kereskedelmi-szolgáltató

Részletesebben

A Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége a Munkás

A Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége a Munkás Kedvezményes üdülés a Munkástanácsok üdülőiben. Tisztelt Tagjaink! A Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége a Munkás Tanácsok (MOSZ) tagja. A MOSZ lehetőséget biztosít arra,

Részletesebben

A gyakorlati képzés a szakképzésben

A gyakorlati képzés a szakképzésben MIHUCZ Sándorné Bevezető A gyakorlati képzés a szakképzésben Az iskolai rendszerű szakképzés átalakítása az 1990-es évek elejétől folyamatosan napirenden lévő téma, minden oktatáspolitikához kapcsolódó

Részletesebben

320 MŰVÉSZETI, KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS TECHNIKAI KÖZPONT Műszaki leírás ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT 2010. június _k o n c e p c i ó 1 320 KENYÉRGYÁR CO 2 SZÓDAGYÁR A világ két részből áll: az alkotás folyamatából

Részletesebben

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS RENDELETEINEK ÉS HATÁROZATAINAK TÁRA 2012. június 28. 6. szám R E N D E L E T E K 27/2012. (VI.29.) önk. rendelet Eger Megyei Jogú Város Alapokmányáról szóló 28/2011. (VI.30.) önkormányzati

Részletesebben

SAJTÓSZABADSÁG-INDEX 2012 AZ ÚJSÁGÍRÓK, A MÉDIAVÁLLALKOZÁSOK ÉS A KÖZÖNSÉG VÉLEMÉNYE A SAJTÓSZABADSÁG HELYZETÉRŐL. Vezetői összefoglaló

SAJTÓSZABADSÁG-INDEX 2012 AZ ÚJSÁGÍRÓK, A MÉDIAVÁLLALKOZÁSOK ÉS A KÖZÖNSÉG VÉLEMÉNYE A SAJTÓSZABADSÁG HELYZETÉRŐL. Vezetői összefoglaló SAJTÓSZABADSÁG-INDEX 2012 AZ ÚJSÁGÍRÓK, A MÉDIAVÁLLALKOZÁSOK ÉS A KÖZÖNSÉG VÉLEMÉNYE A SAJTÓSZABADSÁG HELYZETÉRŐL Vezetői összefoglaló A Mérték Médiaelemző Műhely arra vállalkozott, hogy feltárja a 2010-ben

Részletesebben

INGATLAN LEÍRÁSA #29 KARCAG PÜSPÖKLADÁNYI ÚT 19. SZ. ALATTI INGATLAN Hrsz.: 6903, 6904 Az értékelt vagyontárgy Az ingatlan elhelyezkedése, környezete, megközelíthetősége Az értékelt ingatlan Karcag központjától

Részletesebben

Budapest, XIII. ker. Váci út Huba utca Angyalföldi út Dózsa György út által határolt terület beépítése, építészeti megfogalmazása. 2009.

Budapest, XIII. ker. Váci út Huba utca Angyalföldi út Dózsa György út által határolt terület beépítése, építészeti megfogalmazása. 2009. É P Í T É S Z E T I M Ő L E Í R Á S Budapest, XIII. ker. Váci út Huba utca Angyalföldi út Dózsa György út által határolt terület beépítése, építészeti megfogalmazása 2009. november TARTALOM- ÉS RAJZJEGYZÉK

Részletesebben

Kréta szigetén, Knósszosz központtal kialakult egy kultúra - a művészet középpontjában nem a harcok, hanem az élet örömei álltak

Kréta szigetén, Knósszosz központtal kialakult egy kultúra - a művészet középpontjában nem a harcok, hanem az élet örömei álltak Jegyzetek művészettörténethez IV. 8. és 9. osztály Égei kultúra Minószi (krétai) kultúra Kr. e. 2700-1100 Kréta szigetén, Knósszosz központtal kialakult egy kultúra - a művészet középpontjában nem a harcok,

Részletesebben

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Bernát Anikó Szivós

Részletesebben

Műszaki leírás a Közösségi Ház Újpalotán c. tervpályázathoz

Műszaki leírás a Közösségi Ház Újpalotán c. tervpályázathoz Műszaki leírás a Közösségi Ház Újpalotán c. tervpályázathoz 2014. szeptember 1. Városépítészeti összefüggések A tervezési terület jelenleg intenzíven használt közparkként funkcionál: erőteljes az átmenő

Részletesebben

ITS Konzorcium. Projekt azonosító: ÉAOP-6.2.1/13/K-2014-0002 JÁSZAPÁTI VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁNAK MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA

ITS Konzorcium. Projekt azonosító: ÉAOP-6.2.1/13/K-2014-0002 JÁSZAPÁTI VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁNAK MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA Projekt azonosító: ÉAOP-6.2.1/13/K-2014-0002 JÁSZAPÁTI VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁNAK MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA BELÜGYMINISZTÉRIUM JÁSZAPÁTI VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁNAK

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati. mérlegek alapján

Központi Statisztikai Hivatal. A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati. mérlegek alapján Központi Statisztikai Hivatal A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati mérlegek alapján Budapest 2004 Központi Statisztikai Hivatal, 2005 ISBN 963 215 753 2 Kzítette: Nyitrai Ferencné dr. A táblázatokat

Részletesebben

GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA. Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete. A szülők iskolai végzettsége

GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA. Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete. A szülők iskolai végzettsége MAGYAR PEDAGÓGIA 103. évf. 3. szám 315 338. (2003) GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete 1990 óta nagyméretű differenciálódás ment végbe a gimnáziumi oktatásban. 1989-ben

Részletesebben

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 3-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 3-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 3-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 214/2015. (XII. 3.) határozata

Részletesebben

Új ablak régi házon kassai rekviem. Markušová Tina Krajský pamiatkový úrad Košice Regionális Műemléki Hivatal Kassa

Új ablak régi házon kassai rekviem. Markušová Tina Krajský pamiatkový úrad Košice Regionális Műemléki Hivatal Kassa Új ablak régi házon kassai rekviem. Markušová Tina Krajský pamiatkový úrad Košice Regionális Műemléki Hivatal Kassa A szlovákiai műemlékvédelmi törvény (2002 évi 49. sz. jogszabály) szerint a műemlékjegyzékben

Részletesebben

Előtörténet A terület a városszerkezetben, jelenlegi állapot A koncepció Funkcionális leírás Az épület külső-belső megjelenése Felhasznált anyagok

Előtörténet A terület a városszerkezetben, jelenlegi állapot A koncepció Funkcionális leírás Az épület külső-belső megjelenése Felhasznált anyagok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Előtörténet A terület a városszerkezetben, jelenlegi állapot A koncepció Funkcionális leírás Az épület külső-belső megjelenése Felhasznált anyagok 1. Előtörténet Szombathely városát cca.

Részletesebben

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010*

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* 2012/3 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 3. szám 2012. január 18. A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* Tartalomból 1

Részletesebben

Lovassy László Gimnázium rekonstrukciója, bővítése Veszprém

Lovassy László Gimnázium rekonstrukciója, bővítése Veszprém Lovassy László Gimnázium rekonstrukciója, bővítése Veszprém Tervpályázati műleírás Adottságok A tornaterem tervezett helye (a gimnázium meglévő alsó sportpályája) a történeti városszövet és a 70-es évekre

Részletesebben

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzati Építészeti-műszaki Tervtanácsának Ügyrendje

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzati Építészeti-műszaki Tervtanácsának Ügyrendje Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzati Építészeti-műszaki Tervtanácsának Ügyrendje A Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (I.25.) rendeletével

Részletesebben

KAKAÓ - CSIGA NÉLKÜL - KODÁLY KÖZPONT, PÉCS ÍRTA: VÁNCZA MÁRK

KAKAÓ - CSIGA NÉLKÜL - KODÁLY KÖZPONT, PÉCS ÍRTA: VÁNCZA MÁRK KAKAÓ - CSIGA NÉLKÜL - KODÁLY KÖZPONT, PÉCS ÍRTA: VÁNCZA MÁRK A közelmúltban Pécsett felépült Kodály Központ fontos alapköve a 2011-ben Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert város fejlesztési tervének,

Részletesebben

Tettek a régi idők értékeinek megőrzéséért Az Országos Onkológiai Intézet ékei

Tettek a régi idők értékeinek megőrzéséért Az Országos Onkológiai Intézet ékei Tettek a régi idők értékeinek megőrzéséért Az Országos Onkológiai Intézet ékei Budapest, 2010. június 10. Visszatekintés képekben Szanatórium a Kis-Svábhegy délkeleti lejtőjén Részlet az egykori parkból

Részletesebben

UNIÓS TÁMOGATÁS SEGÍTSÉGÉVEL ÉPÜL MEG AZ AGÓRA TERMINÁL A 21.SZÁZAD ÚJ FÉNYE SZOLNOKON

UNIÓS TÁMOGATÁS SEGÍTSÉGÉVEL ÉPÜL MEG AZ AGÓRA TERMINÁL A 21.SZÁZAD ÚJ FÉNYE SZOLNOKON SAJTÓKÖZLEMÉNY UNIÓS TÁMOGATÁS SEGÍTSÉGÉVEL ÉPÜL MEG AZ AGÓRA TERMINÁL A 21.SZÁZAD ÚJ FÉNYE SZOLNOKON 2011. december 8. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Oktatásinevelési intézmények

Részletesebben

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Zárótanulmány a VP/2013/013/0057 azonosítószámú New dimension in social protection towards community based

Részletesebben

Molnár Farkas (1895, Pécs 1945, Budapest)

Molnár Farkas (1895, Pécs 1945, Budapest) Molnár Farkas (1895, Pécs 1945, Budapest) Dárdai Balázs előadása a Vándoriskolában 2007. március 30., péntek (vázlat, legfőbb gondolatok) Molnár Farkas a magyar Bauhaus legnagyobb mestere. Kortársaihoz

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 21 / 2009. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

BAKONYOSZLOP TERVPÁLYÁZAT

BAKONYOSZLOP TERVPÁLYÁZAT Szerzõ: Domiporta Építész Stúdió Kft. Farkas Mária okl. építészmérnök, mûemlékvédelmi szakmérnök Józsa Ágota okl. építészmérnök Józsa Dávid okl. építészmérnök BAKONYOSZLOP TERVPÁLYÁZAT MÛLEÍRÁS Az elbûvölõ

Részletesebben

Laudáció Apponyi Albert grófnak a Magyar Örökség Díjjal történő. kitüntetéséhez

Laudáció Apponyi Albert grófnak a Magyar Örökség Díjjal történő. kitüntetéséhez Laudáció Apponyi Albert grófnak a Magyar Örökség Díjjal történő kitüntetéséhez Két fogalmat választottam, amelyek köré csoportosítva könnyen megérthetjük, miért tiszteljük meg a mi Magyar Örökség Díjunkat

Részletesebben