B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez"

Átírás

1 KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) Iktatószám: 3004/ B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez a Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ 2011/2012-es tanévének szeptember 1-től május 15-ig végzett munkájáról Készítette: Horváth Sándor igazgató KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS FÖLDES, MÁJUS 24.

2 Tisztelt Képviselő-testület! A Testület ülésrendje májusára osztotta a Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ beszámolóját. Az intézmény munkáját a mindenkori miniszteri rendelet jelen esetben a 30/2011. (VI. 7.) NEFMI rendelet a 2011/2012. tanév rendjéről határozza meg. A tanév szeptember 1-től augusztus 31-ig tart. Jelen beszámoló készítése idején még nem fejeződött be a tanév szorgalmi ideje, (2012. június 15.) így lezárt időszak eredményeiről beszámolni nem áll módomban. Személyi és tárgyi feltételeink A tanévet megfelelő mondható, de hiányos szakos, és szakember ellátottsággal kezdtük. Az Oktatási Hivatal által végzett pedagógus foglalkoztatás ellenőrzés 1 fő esetében kifogásolta a végzettséget, évfolyamon a technika tantárgy oktatásában. A vizsgálatról készült végzésben a 2012-es tanév végéig hozzájárult a kolléga továbbfoglalkoztatásához. Intézményünkben jelenleg 43 fő dolgozik. Ebből 1 fő félállásban Szakalkalmazottak létszáma: 34 fő. 1 fő pedagógust óraadóként foglalkoztatunk. A technikai személyzet létszáma 9 fő. (1 fő iskolatitkár, 1 fő portás, 1 fő takarító és 6 fő konyhai dolgozó). Az ősz elején 1 fő pedagógus és 1 fő szakács dolgozónk nyugállományba vonult, 1 fő szakácsunk pedig márciusától nyugdíjas. Technikai dolgozóink helyett sikerült megfelelő végzettségű kollégát alkalmazni. Pedagógus kollégánk álláshelyére csak óraadó kollégát foglalkoztatunk részmunkaidőben. A személyi változásokra igyekeztünk már az előző tanévben felkészülni. A Szegedi Egyetem Főiskolai karán technika műveltség területen szerzett képesítést 1 kolléga, aki a nyáron felvételt nyert a technika tanári mesterképzésre is. Ősztől bekapcsolódott a képzésbe és sikeresen zárta az első félévi tanulmányait. A technika tantárgy oktatása továbbra is nemenkénti csoportbontásban történik, de szükséges volt az informatika csoportbontásban történő oktatására is. A második idegen nyelv oktatása két csoporttal bővült. Az előző évben résztvevő csoportok mellé a 7. évfolyamos kezdő csoportokkal. A jelenlegi gyermeklétszám, a hátrányos helyzetű tanulóink száma, és a tárgyi feltételeink alapján főállású gyermekvédelmi felelőst, és rendszergazdát is kellene foglalkoztatnunk. Hiányzik az állandó technikai személyzet a takarítás és karbantartás területén. Szükségünk lenne még egy fő állandó portásra, egy fő konyhai dolgozóra és óraadó német nyelvtanárra is, hogy közművelődési munkatársunkat mentesíteni tudnánk a tanítási feladatok alól. Szakmai munkánkban a hiányzó technikai személyzetet a Közmunka program keretében hozzánk irányított dolgozókkal igyekszünk megoldani.

3 Tárgyi feltételeink Tárgyi feltételeink az intézmény egészét tekintve egyre kevésbé felelnek meg a szakfeladatok ellátásához. Épületeink, külső és belső tereink nagyon elhasználódtak, technikai berendezéseink korszerűsítésre várnak. A fűtési rendszerek, az elektromos-berendezéseink, vízvezeték rendszerünk elavultsága tetemes költséget jelent az energiafelhasználás terén. (Fűtés számlánk a két épületben 1 millió 800 ezer forint volt december közepétől- január közepéig úgy, hogy a szünet idejére teljesen ki lettek kapcsolva a kazánok.) Áprilisban a Rákóczi úti emeletes iskolánk udvarán keletkezett csőtörés tetemes többlet vízköltséget eredményezett. A nevelő-oktató munkához kapcsolódó eszközeink pályázatoknak és az integrációs programunknak köszönhetően megújultak és újulhatnak meg. Az előző tanév végén megérkezett interaktív táblacsomagok, az informatika terembe került 21 új számítógép tartozékokkal együtt megteremtették a digitális tanórák szervezésének feltételeit. A nyár végén megérkeztek a könyvtár melletti tanterembe az új padok, az alsó tagozatos épület három termébe az új szekrények. Az 5 éves ciklusra elkészült eszközjegyzékben meghatározottakat figyelembe és ütemben történtek a bútorvásárlások. Augusztus végén megérkezett a 27 tanulói laptop, telepített programokkal, használatához, az intézményi digitális eszközök használatához, karbantartásához nagy szükség lenne a rendszergazdára. Bútortároló helyiség hiányában sok sporteszközünk ment tönkre, melyek egy része rongálásnak köszönhető. Labdáink jó része elkopott, nem javítható. Az előző évben az integrációs keretből tudtuk csekély számban pótolni, ebben az évben szükség lenne további sporteszközök beszerzésére is. (Labdák, gumikötelek, stb.) Több helyen megrepedezett a kézilabda pályák bitumenes borítása, a nyár folyamán mindenképpen javítatni kellene, hogy tovább ne repedezzen, és pótolni kellene a salakot is a futópályán. Tárolási gondjaink tovább nehezedtek, mivel a Gyakorlókerti színt is ki kellett üríteni, máshol kellett a színpadnak és egyéb holmiknak helyet találni. A tűzvédelmi szabályok szigorodása miatt, a december eleji nagy tűzvédelmi ellenőrzés során gondoskodni kellett az asztalok és a székek elhelyezéséről is, a tornatermi folyosó és a lépcső alatti hely kiürítéséről. Állandó tanterem hiányunkat a klub és az ebédlő helyiségeink bevonásával próbáljuk megoldani. A növekvő SNI tanulóink száma miatt, kiscsoportokban megtartott habilitációs óráknak is kicsinek bizonyul a kis fejlesztő helyiségünk a kémia-fizika tanterem mellett.

4 A év első felében benyújtott infrastrukturális pályázatok (Tornaterem padlózatának cseréje, vizesblokkok felújítása) már harmadik alkalommal bizonyultak eredménytelennek. Az energetikai felújítást tartalmazó pályázat az előkészületeknél abbamaradt. Nem sikerült a melegvizes rendszer konyhai leválasztása sem, a kazánok így a nyár folyamán is állandóan működtek. A konyhában lévő bútorok teljesen tönkrementek, az előkészítő asztalok helyett újakra lenne szükség, a bútorlábak tovább nem javíthatóak. Az intézményudvarokat védő kerítések hálói lassan részlegesen nem javíthatók tovább. Legsürgetőbb az Emeletes iskolát körülvevő kerítés teljes cseréje. Az iskolai gyakorlókertet átadtuk a fenntartó önkormányzatnak a számú pályázat megvalósítására. A Pedagógiai Programunkban meghatározott gyakorló kerti feladatokat az Emeletes iskolához tartozó szolgálati lakás udvarán végezzük el. A kert kialakításához jelentős segítséget kaptunk fenntartónktól. Pályázatok A nehéz gazdasági helyzetben intézményünk igyekszik olyan lehetőségeket keresni, amellyel hozzájárulhatunk a tárgyi eszközeink bővítéséhez, fenntartásához február 4-én Jótékonysági bált szerveztünk, hogy anyagi forrást gyűjtsünk a tornaterem padozatának felújításához. Kezdeményezésünket sokan támogatták. A bál sikerességéért az intézmény minden dolgozója aktívan közreműködött. A bevételt elkülönített számlán helyeztük el. Jelenleg folyik a felújítási munka előkészítése. Iskolai alapítványaink anyagi forrásaiknak megfelelően folyamatosan támogatást nyújtanak a nevelő-oktató munkánk megvalósításában. A évi költségvetési törvényben meghatározott infrastrukturális pályázat újra beadásra került. Eredményessége esetén kicserélődhetne a tornaterem padozata. Jelenleg a kedvező döntésre várunk. A tavasz folyamán két jelentős anyagi támogatással járó pályázat került benyújtásra, melyet a Közművelődési intézményegységünk nyújthatott be. Az egyik a TÁMOP-3.2.3/A-11-1 Építő közösségek - közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában, 30 millió forint értékben, a másik a TÁMOP /1 Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában 25 millió forint értékben. Általános iskolai egységünkben most készül a TÁMOP /2 Iskolai tehetséggondozás című pályázat, mely 20 millió forint támogatást jelent. Kedvező elbírálás esetén pénzügyi forrásokat nyerünk az intézmény minden területén folyó tehetséggondozó munkánkhoz, és olyan tevékenységekhez is, melyeket eddig pénzügyi okok miatt nem állt módunkban megszervezni.

5 Az Integrációs Pedagógiai Rendszer már 2003 óta működik nálunk szeptemberétől decemberéig terjedő időszakra ismét sikeresen pályáztunk. Az elnyert összeg Ft. A támogatás felhasználása a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeink számára nyújtott segítséget különböző iskolai és kulturális rendezvényeken való részvételre. Határtalanul pályázat A Bethlen Gábor Alapkezelő Tanulmányi kirándulások magyar lakta területre pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően ( Ft) április 28 május 1. között négy napos kirándulás keretében ismerkedett 50 hetedik évfolyamos diákunk 5 pedagógussal Erdély legszebb részeivel. Ezt a pályázati lehetőség újra kiírásra került. A pályázat elkészült és a jelenleg 6. évfolyamos diákjaink számára beadásra került. Statisztikai mutatóink alakulása: (Az első félévet záró adatok alapján január 15.) Tanulói létszámunk: 355 fő alsóban 176, felsőben 179 fő. Más településről jár: 22 fő Integráltan oktatott sajátos nevelési igényű: 16 tanuló (Az osztályba sorolásnál 355fő + 16 fő= 371 tanuló) Hátrányos helyzetű tanulóink száma: alsóban 107, felsőben 96. Összesen 203 tanulóink 57,18 % Halmozottan hátrányos helyzetű tanulóink száma alsóban 34, felsőben 32 fő. Összesen 66 fő. Tanulóink 18,59 % -a Veszélyeztetett tanulóink létszáma: alsóban 6 fő, felsőben 8, összesen: 14 fő. Napközis tanulóink száma 58 fő. Tanulószobás tanulóink száma: 33 fő Családlátogatások száma alsóban 51, felsőben 21 alkalom: összesen 72 Értékelt tanulóink száma: 355 fő Kitűnő tanulóink: alsóban 54, felsőben 13 összesen 67 fő Jeles tanulóink: alsóban 10, felsőben 19 összesen 29 tanuló. Bukott tanulóink: alsóban 6 fő, felsőben 12 fő, - összesen 18 fő 1-2 tantárgyból bukott: alsóban 5, felsőben 8 fő, összesen 13 fő. 3 vagy több tantárgyból: alsóban 1 fő, felsőben 4 fő összesen 5 fő.

6 Az előző tanévben igen magas volt a tanulói hiányzás aránya. Ebben az évben a törvényi szigorításoknak köszönhetően jelentősen csökkentek az igazolatlan hiányzások. Mulasztási napok száma: alsóban 587,45 nap, felsőben 721,6 Összesen 1309,05 nap. Felszólítást rendszeres iskolába járásra felsőben kellett küldenünk három alkalommal. Feljelentés ez ügyben nem történt. Igazolatlan napok száma: alsóban 0, felsőben 6,4 nap Egy főre eső igazolt nap átlaga: 3,68 nap, Egy főre eső igazolatlan nap átlaga: 0,018 nap Halmozottan hátrányos helyzetű tanulóink hiányzásai: Igazolt napok: alsóban 178,3 nap, felsőben 199,2 nap, összesen 377,5 nap Igazolatlan napok: alsóban: 0, felsőben 2 nap. Összesen 2 nap. Feladatunk a tanév végéig is kiemelten kezelni a hiányzásokat, és a tanulói késéseket, annál is inkább mivel a hatályos jogszabályok szerint a tanulóra járó családtámogatást csak abban az esetben kaphatja vissza a szülő, ha a gyermek egyetlen órát sem mulaszt igazolatlanul. A es tanév fő feladatai 1. A Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben c. TÁMOP projekt eredményeinek fenntartása, továbbvitele 2. Az egyéni adottságokra épülő differenciált képességfejlesztés a kompetencia mérés eredményeinek javítása (különös tekintettel a szövegértés eredményeinek javítására) 3. Az interaktív táblák, a tanulói laptopok, az informatikai eszközök valamint a digitális tananyagtartalmak mind szélesebb körű alkalmazása a tanórákon, a tanórán kívüli tehetséggondozásban 4. Felkészülés az alapfokú művészetoktatásunk minősítő eljárására 5. A közművelődési intézményegység programjának átdolgozása 6. A 6. Kárpát-medencei vőfélytalálkozó, és a IV. Aratófesztivál megrendezése Eddigi eredményeink tükrében megállapíthatjuk, hogy fő feladataink végrehajtása időarányosan megtörtént. A művelődési év folyamán sikerült rendezvényeinket a pénzügyi gondok ellenére zökkenőmentesen megvalósítani.

7 Szeptemberben a Karácsony Sándor Művelődési Társasággal közösen szervezett emlékülésen a szülők is szép számmal vettek részt. Az integrációhoz kapcsolódó tantestületi mini tréning a differenciált képességfejlesztéshez adott pedagógusainknak szakmai segítséget. Az informatikai eszközeink, a digitális tananyag tartalmak felhasználása egyre szélesebb körű, további igényként fogalmazódott meg, hogy minden teremben szükség lenne az interaktív tábla adta ismeretátadási lehetőségre. Az adaptáló pedagógusaink a pályázatban foglaltaknak megfelelően végzik a kompetencialapú oktatás fenntartását. A megismert módszereket, eljárásokat alkalmazva folytatódott az első félévben is a szakmai tantárgyi munka. A tehetséggondozás területén pozitív dolog az, hogy a tavalyi évhez viszonyítva emelkedett a tehetséggondozó szakköreink száma. Tanulóink ebben az évben is bekapcsolódtak levelezős egyéni és csapatversenyekbe, a tanév folyamán szép eredményeket értek el megyei és országos szintű tanulmányi versenyeken több tantárgyból is. A NEFMI által ősszel közzétett felhívásban az alapfokú művészetoktatási intézményegység minősítését kezdték előkészíteni. Majd néhány hét elteltével a feladatok visszavonásra kerültek. Így intézményünk is félbehagyta a minősítő eljárásra felkészülést. Az eljárást valószínűleg 2013-ben kell végrehajtani az intézményekben. A közművelődési intézményegység művelődési programjának átdolgozására még nem került sor. A jelenlegi bizonytalan helyzetben (Mi lesz az ÁMK-k sorsa?) célszerű várni a végleges köznevelési koncepciókra, a kiadott új Köznevelési törvény végrehajtási rendeletére. A VI. Kárpát-medencei vőfélytalálkozón szép számban vettek részt a hagyományőrzésben elkötelezett tájegységek képviselői. A találkozón bemutatkozó csoportok, együttesek mellett megismerkedhettünk a Kalotaszegi tisztaszoba berendezéseivel, tészta- és kalácsféleségekkel, újabb lakodalmi szokásokkal. A IV. Aratófesztivál a nyár folyamán egy háromnapos kistérségi program keretében kerül megrendezésre az Elszármazottak találkozójával együtt. A rendezvény előkészületi munkái már folynak. SNI és BTM-s tanulóinkról A sajátos nevelési igényű tanulók oktatása integráltan történik. A tavalyi 6 fővel szemben szeptemberben 13 fővel kezdtük meg a tanévet, jelenleg 16 fő vesz részt a habilitációs foglalkozásokon, melyek a létszám miatt kiscsoportokban folyik.

8 Az ÁMK-ban kialakított fejlesztő terem szűkös a gyermekek számára, s ez gyakran hátráltatja a munkát, pl. ha csoporton belül más-más fejlesztési területtel kell tanulónként foglalkozni. A habilitációs foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektet gyógypedagógusunk a tanulókat érintő egyéni problémákra, azok megoldására. A tanulók teljesítménye nagyon hullámzó, melyhez hozzájárulnak a nevelési hiányosságok, a család szociális környezete. Nevelésük-oktatásuk során fontos feladat, hogy SNI tanulóink önértékelése reálisabbá váljon. A tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben sok segítséget igényelnek az önbizalmuk fejlesztésében, erősítésében. A sajátos nevelési igényű tanulóink létszáma alsó tagozaton 6, felső tagozaton 10 fő. A Beilleszkedési, tanulási és magatartási problémákkal küszködő tanulóink (Nevelési Tanácsadó szakvéleménye alapján) ellátását a Nádudvari Kistérségi Pedagógiai Szakszolgálat keretein belül biztosítjuk itthon helyben. Számuk szeptember 1-jén 30 fő volt. A szakvélemény alapján heti 1-2 fejlesztő foglalkozáson vesznek a tanulók részt. Az ellátáshoz kapcsolódó egyéni fejlesztési terveket, a forgalmi napló vezetését a gyógypedagógusunk és a fejlesztő pedagógusunk készíti el. Ezeket a dokumentumokat a szakszolgálat minden évben ellenőrzi, összegyűjti. A BTM-s tanulóink ellátását május 25-én fogja ismételten ellenőrizni a Püspökladányi Nevelési Tanácsadó kihelyezett ellenőrzés formájában. Gyermek- és ifjúságvédelmi munkánkról Ifjúságvédelmi munkánkat a munkatervben rögzítettek szerint végeztük az első félévben. Tanulóink közel kétharmada hátrányos helyzetű. Kiemelt figyelmet fordítunk minden olyan tanulónkra, akiknél súlyozottabban jelen vannak a rossz anyagi körülmények. Az osztályfőnökök jelzései alapján a felmerült gondokat a Gyermekjóléti és a Családsegítő munkatársaival közösen igyekszünk megoldani. Szeptemberben felvettük a kapcsolatot az új iskolarendőrrel. Októberben a 7-8. évfolyamosoknak rendkívüli osztályfőnöki órát tartottak a rendőrség munkatársai az agresszió témában. Az első félévben több alkalommal került sor egyéni és csoportos elbeszélgetésekre, szülők és nevelők bevonásával is az egymás sérelmére elkövetett tanulói agresszió, és durvaságok miatt. (Verekedés, dohányzás, az öltözőben történtek.) Jelentős gondot okoz az is, hogy tanulóink egy része még a minimális ismereteket sem hajlandó megtanulni egyes tantárgyakból.

9 A nyolcadikosok számára szervezett megbeszélés eredményesnek mondható volt, hiszen minimálisra csökkent a bukások száma náluk. A 6. b osztály esetében is közösen kerestük a megoldásokat a nem megfelelő tanórai magatartás és tanulás miatt, de csak néhány tanuló esetében történt változás. A tanulók tanórai és tanórán kívüli viselkedése gyakran házirendbe ütköző. Két 6. évfolyamos tanuló magatartása miatt a félév előtt kialakult helyzet rendezésére be kellett vonni a Gyermekjóléti szolgálat munkatársait is. Az esetek zömében elsősorban a szülői figyelem és segítség elmulasztása miatt nem történik semmi pozitív változás. A második félévben súlyos, rendőrségi feljelentéssel párosuló eset történt pedagógus kollégánk sérelmére. A gyermekek egymás ellen irányuló sérelmek csökkenésében nagy segítséget jelent számunkra, hogy kiépült a térfigyelő rendszerünk második része is. Gyermek- és ifjúságvédelmi munkánkról a Gyermekjóléti Szolgálat szervezésében márciusban rendezett ülésen adtunk számot. Diákönkormányzat A tanév kezdés után szeptemberben megválasztották a Diákönkormányzat vezetőjét és helyettesét. Elkészült az éves programterv is. A programok zöme a januárt követő időszakban került megszervezésre. Az első félévben a tagok aktívan bekapcsolódtak a Környezetvédelmi hetek programjainak szervezésében és lebonyolításában. A decemberi Télapó buli nem került megrendezésre. A tanév második részében játékos délutánt, csocsó, és ping-pong bajnokságot, a Víz világnapjához kötődő vetélkedőt szerveztek a tanulók. Május 11-én került sor a hagyományosnak mondható Diák Önkormányzati Nap. Az alsó tagozatosok akadályversenyen vettek részt a falu utcáin. A felsősök katasztrófavédelmi előadáson, filmvetítésen, akadályversenyen vettek részt, majd a Szabadidő Központ területén közös főzéssel zárták a napot a szülőkkel együtt. Az év végi programok főként a természetjáráshoz kapcsolódnak. Teamek munkájáról A minőségirányítási team munkájáról A tanévben a pedagógusok teljesítmény- értékelésének szabályzata szerint a team tagjai, az intézményvezetés és a munkaközösség-vezetők együttműködésével megszerveztük és lebonyolítottuk ősszel és tavasszal az óralátogatásokat, megtörténtek az óramegbeszélések. Minden kolléga önmaga vezeti hónapokra lebontva a tanórán kívüli feladatait. Májusban kerül sor az önértékelésre, júniusban a pedagógusok, júliusban-augusztusban a technikai személyzet és a közművelődési munkatársak értékelésre folyik az előző tanévek gyakorlata szerint. Az intézmény elért eredményeit szeptember elején összegzi a Minőségirányítási team.

10 Integrációs team tevékenységéről Intézményünkben folytatódott a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóink integrációs programja. Az előző tanévhez képest létszámuk 7 fővel csökkent, (79-72-re). A programok az éves munkaterv alapján folynak. Az öt munkacsoport mindegyike (menedzsment, pályaorientációs, iskola-óvoda átmenet, iskolai környezeti, és a módszertani adaptációs) megvalósította az első félévre betervezett feladatait. Augusztus végén kiosztásra kerültek a szociális hátrányok enyhítésére szolgáló tanszercsomagok, és Iskolára hangoló délelőttöt szerveztünk az első osztályosoknak. Szeptemberben integrációs szülői értekezletet tartottunk, ahol tájékoztatást adtunk a programban lévő tanulók szüleinek az integrációs munkánk céljairól, feladatairól. A menedzsment tagjai területi szakmai fórumon vettek részt Hajdúszoboszlón. A hónap végére elkészült a szülői nyilatkozatok feldolgozása, véglegesítve lett a tanulói névsor. Az osztályfőnökök és a két integrációt segítő kolléga segítségével elkészültek a DIFER és a tanulási attitűd és egyéb mérések, és azok értékelései. Minden tanulónak megnyitásra került a személyiségfejlődést követő füzete. Jó gyakorlatok átvételére Sátoraljaújhelyen jártunk, ahova elkísértek bennünket a szülői tanács tagjai is. Az óvónénik látogatást tettek az első osztályokban, melyet közös megbeszélés követett. Nagy érdeklődés kísérte az október elején megrendezésre került Pályaválasztási fórumunkat. A nyolcadik osztályosainkat Debrecenbe Pályaválasztási kiállításra utaztattuk. A középiskolára történő felkészülés jegyében matematikából és magyar tantárgyakhoz kapcsolódóan felvételire előkészítő foglalkozásokat tartott két kollégánk. Az Iskolai Környezeti munkacsoport havonta rendszeresen tartotta esetmegbeszélő foglalkozásait. A módszertani adaptációs munkacsoport tagjai a kompetencia alapú oktatás folytatásával, a digitális tananyagok tanórai használatával segítették tanulóink egyénre szabott fejlesztését. A munkacsoport tagjai több alkalommal ismerkedtek a SMART interaktív tananyag készítő programjával. November közepén a differenciált tanulásszervezés- mini tréningjén vett részt a tantestület Az ősz folyamán többször szerveződött játszóház tanulóink számára. Kulturális programjaink a VI. Kárpát-medencei vőfélytalálkozóhoz és a Karácsonyi forgatag programjához kapcsolódtak, ahol érdekes előadásokat láthattak, hallhattak az érdeklődők. November és február végén megtörténtek a tanulói értékelések közösen a szülőkkel. A tanévben a harmadik értékelésre május végén-június elején kerül sor. A programhoz kapcsolódó támogatási keret december közepén érkezett meg, ezért programjaink egy része a második félévben valósult csak meg. Januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmával a békéscsabai színház előadóművésze tartott tanulóinknak külön alsó- és felső tagozaton a Februárban megérkeztek a megrendelt szekrények, melyekkel teljes mértékben megújultak az emeletes iskola tantermi bútorai. A keret felhasználása folyamatosan történik. Elszámolni június 15-ig kell. Május közepén jelent meg az IPR támogatás második félévének pályázata, melyet május 30-ig kell benyújtanunk.

11 Egészségnevelési-környezetvédelmi-fogyasztóvédelmi team A team erre a tanévre új célokat, feladatokat nem fogalmazott meg. Mindhárom területen a feladatok megoldásának színterei a tanítási órák voltak, amelyek kiegészültek a jól bevált programokkal, rendezvényekkel. A környezetnevelés területén fontos feladat, hogy a tanulás színterei tiszták és esztétikusak legyenek. A termekben kialakított zöld sarkok gondozása a gyermekek bevonásával történik. Környezetünkről elmondható, hogy az intézmény egész területén, és az utcai kijáratok környékén is jellemző a szemetelés, ezért péntekenként szükség van a szemét szedésekre. A szelektív hulladékgyűjtés részeként folyamatos mindkét épületben a szárazelemgyűjtés. Az őszi három hetes környezetvédelmi projekt keretében változatos programokkal emlékeztünk az Állatok világnapjára és a Földünkért világnapra. A víz világnapja alkalmából meghirdetett helyi vetélkedő megrendezése a márciusi Ép testben ép lélek témahét keretén belül zajlott. Tanulóink körében népszerű az intézményi zöld napok programjainak szervezése, lebonyolítása a tanév végén júniusban történik. Az egészségnevelés a nevelő-oktató munkánk során valamennyi terülten jelen van. Az élelmezésvezetővel folyamatos a kapcsolattartás. Tanulóink az életkoruknak megfelelő minőségű és mennyiségű ételt kapnak, melyet kiegészít az iskolatej és gyümölcsprogram is. A rendhagyó osztályfőnöki órák már az első félévben is jelen voltak, és folytatódtak a második félévben is a rendőrség, az iskolaorvosok és a védőnők bevonásával. Az év folyamán folyamatosak voltak a tanulók egészségügyi és fogászati szűrései. Az Ép testben ép lélek egészségvédelmi projekt márciusi programjai jól illeszkedtek az egészségnevelési programunkba. A szülők ebben az évben is aktív résztvevői voltak a rendezvénynek.,( gyümölcs- és saláta napok) Dr. Tamás Gábor a dohányzás veszélyeiről, a miskolci Támaszpont Egyesület munkatársa és jogásza a drogfogyasztással járó egészségügyi és jogi következményekkel ismertette meg a évfolyamos diákjainkat. A víz világához kapcsolódó játszóházat sok gyermek kereste fel. A fogyasztóvédelem feladatainak végrehajtására a tanítási órák mellett segítséget nyújtott a TIGÁZ munkatársai által tartott interaktív előadás, és jó szolgálatot tehetnek a második félévben az ajándékba kapott társasjátékok használata is. Munkaközösségeink munkájáról Munkaközösségeink szeptember hónapban összeállították az éves munkaterveiket, melyek kapcsolódtak fő feladataink megvalósításához. Minden munkaközösségben megtörtént a fejlesztési feladatokkal kiegészített tanmenetek ellenőrzése. Az intézményi szintű projektek, nagy rendezvények lebonyolításában minden közösség szerepet vállalt.

12 A szakalkalmazotti testület az éves program alapján meghatározott időrendben tartotta üléseit, megbeszéléseit. A Pedagógiai munkaközösség munkájáról Közösség legfontosabb feladatának az előző évekhez hasonlóan a tanulók fegyelmének és munkamoráljának a javítását tartja. Ennek érdekében a hónap elején megtartott évfolyamonkénti esetmegbeszélésen az osztályközösség problémáiról és eredményeiről számol be az osztályfőnök, majd a szaktanárok mondják el tapasztalataikat. A közösség által javasolt további megbeszéléseket minden esetben megtartották, melynek egy része eredményeket is hozott. Az elmúlt évben két tanuló került párhuzamos osztályba. Az egyik tanuló esetében jelentős javulás tapasztalható a tanulmányi munkában és a tanórai magatartásban is. Az első félévben körülbelül egy negyedével nőtt a büntetések száma az előző tanév első félévéhez képest. Szaktanári figyelmeztetés 49 db Osztályfőnöki figyelmeztetés 25 db Osztályfőnöki megrovás 2 db Igazgatói figyelmeztetés 6 db Igazgatói megrovás - 1 db -- összesen: 83 db A legproblémásabb osztály a 6.b osztály volt 29 figyelmeztetéssel, ez az összes 35 %-a. A jó magaviseletű, szorgalmas tanulóinkat, akik a közösségi munkából is aktívan kivették a részüket dicséretben részesítettük. A dicséretek száma az előző tanév első félévéhez képest majdnem felére csökkent. Különösen a szaktanári dicséretek száma csökkent. Szaktanári dicséret -25 db Osztályfőnöki dicséret 61 db Igazgatói dicséret - 62 db - összesen: 148 db A legtöbb dicséretet a 8.b osztály kapta, 54-t, az összes dicséret 36 %-a. Szeptemberben megszervezésre került a nevelő és tanulói ügyelet. Minden nap 4-5 nevelő ügyel a szünetekben, a gyermekek között, egy nevelő az ebédlőben látja el az ügyeletet. Az ügyeletes tanulók általában a helyükön vannak, legtöbbjük megfelelően látja el feladatát. Január 10-én rendhagyó iskolagyűlés keretében emlékeztünk Névadónk 121. születésnapjára. A vetítéssel egybekötött megemlékezést koszorúzás zárta.

13 Március 1-jén az Apáczai Kiadóval közösen szerveztük meg a kistérség szakmai pedagógiai napját. A Debreceni Oktatási Hivatal vezető-helyettese tartott előadást a Köznevelési törvény bevezetésével kapcsolatos feladatokról. Az Apáczai Kiadó kiadványaival ismertette meg az érdeklődőket. A munkaközösség irányításával sikerült tartalmas témahetet megvalósítani április közötti Földes témahéten. Lezárultak a háromfordulós Karácsony Sándor házi bajnokság utolsó fordulói (kézilabda, labdarúgás) rajzverseny, könyvborító tervezés Karácsony Sándor műveihez, Szuperdiák vetélkedő, Költészet napi és tantárgyi versenyek színesítették a programot. A Falumérföld futás a rossz idő miatt el kellett halasztanunk, majd csak a gyermeknap előtt május 25-én kerül - jó idő esetén - megszervezésre. Az osztályfőnökök szabadidős tevékenységek szervezésével próbálták összefogni, fejleszteni az osztályközösségeket. A szabadidő hasznos eltöltése érdekében kirándulásokat, kerékpártúrát, klubdélutánt, mozilátogatást, fürdőzést, korcsolyázást, fenyőünnepet szervezetek. Több közösség szervez az ország különböző vidékére kirándulást, egy vagy több nap felhasználásával, melyek május második felétől kezdődnek. Az alsós munkaközössség munkájáról Az alsó tagozaton nyolc tanulócsoportban folyik a délelőtti tanórai munka. A második és negyedik évfolyamon az osztályok létszáma igen magas. Ebben az évben a délutáni napközis tevékenységet két csoportban kellett megszerveznünk, ami igen magas létszámokkal működik (32 fő-28 fő). A magas létszámok miatt újra megemelkedtek a mindennapi konfliktusok a tanulók között, a nevelők gyakorta nem tudnak megfelelő személyre szabott segítséget adni a másnapi felkészülésben a problémás tanulóknak. Az alsó tagozat nevelői tovább dolgoznak a kompetencia alapú oktatás folytatásán, a megismert jó gyakorlatok továbbvitelében. A tanórákon jelentős mértékben jelen van az interaktív tananyagok használata, az IKT eszközök alkalmazása. A nyár végén megérkezett tanulói laptopok nagy segítséget jelentenek az 1. a osztálynak, hiszen minden tanuló egyéni ütemben, képességeinek megfelelően tud dolgozni. Rendszergazda hiányában még nem sikerült megoldani, hogy a tanulói és a nevelői laptopok szinkronban működjenek. A munkaközösség az első féléves feladatait megvalósította. Munkaközösségi foglalkozásait rendszeresen tartja. A tanév kezdetén a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaival közös megbeszélésen tájékozódtak az alsó tagozatos tanulók helyzetével. Beindították a tantárgyi levelezős egyéni és csapatversenyeket.

14 (Apáczai Kiadó komplex tehetséggondozó versenye: 2. b osztály, Suli-Guru, Kvalitás, Suli-Hód, Teki-Totó, Bendegúz nyelvi versenyek feladatait oldják meg rendszeresen a gyerekek.) Lukács Zsuzsa kolléganő segítségével a SMART interaktív tananyag készítő program alkalmazásával ismerkedtek három alkalommal. A közösség minden tagja vezet tantárgyhoz kapcsolódó tehetséggondozó szakkört. Az ősz folyamán egy alkalommal jelent meg a MÁK szemek iskolai újságunk, és ha ritkábban is, de újra szól az iskolarádió aktuális műsoraival. Az osztályközösségek fejlesztése érdekében változatos szabadidős tevékenységeket szervezetek az alsós osztályfőnökök több alkalommal,(kerékpártúra, mozilátogatás, télapó- fenyő ünnepség, elméleti és játékos vetélkedő, madárgyűrűzés, játékdélután) és aktívan részt vettek a közművelődési programokban is. Tanulóink a Magyar Népmese Napja alkalmából megrendezett mesemondó versenyen a könyvtárban szerepeltek eredményesen. Hegyes Dzsenifer, Ványi József, Bíró Bianka, Joó Dóra értek el szép helyezést. A könyvtári rajzpályázaton Joó Réka, Joó Dóra, Sápi Márta 4. a osztályos tanulók vehettek át díjakat. A XII. Csenki Sándor Roma Mesemondó versenyen Püspökladányban Makula Tünde 2. a osztályos tanuló a döntőben IV. helyezést ért el. Megyei helyesíró versenyen a Benedek Elek Általános Iskolában Bíró Bianka III. Joó dóra IV. helyezést ért el. A megyei szavalóversenyen Bíró Bianka II. lett. A környezetvédelmi projekthez kapcsolódó hulladékgyűjtésben, és Alkoss valamit hulladékból c. pályázaton több alsó tagozatos tanuló és osztály ért el helyezést. A tavaszi versenyeredmények összegzése a tanév végén történik majd. Akkor lesz igazán teljes az egész évi versenyeredmény listánk. Az Alsós Munkaközösség tagjai jó hangulatú farsangi mulatságot szerveztek február közepén a település lakóinak. Ötletes csoportos produkciókban, jelmezekben és díszletekben gyönyörködhetett a szép számú közönség. Március hónapban a negyedik évfolyamos diákjaink közreműködésével ünnepelhettük március 15.-t a község lakóival együtt. Az ünnepséget közös koszorúzás követte a márciusi emlékműnél. Tantárgyi eredmények A közösség tagjai tantárgyi méréseket végeztek a félév zárásaként magyar nyelv és irodalom és matematika tantárgyakból minden osztályban, az évfolyamban tanító kollégák közös megbeszélése alapján. A mérések eredményei az év elejéhez képest minden évfolyamon javultak.

15 Magyar nyelv és irodalom A mérések hangos olvasás, szövegértés, nyelvtani ismeretek, helyesírás, írás és írástempó vizsgálatából álltak. Hangos olvasás: A tanulók többsége életkorának megfelelő szótagszámmal olvas. Vannak kiemelkedő magas és nagyon alacsony szinten olvasók. A feladat minden osztályban a szótagszám emelése, a kifejező szép olvasás elérése. Átlagszótagszámok: 1.o.: 50,3 27,5 szótag 2.o : szótag 3.o : szótag 4.o: szótag. Értő olvasás Az első osztályban a betűtanulás haladásának megfelelően a nevelők által összeállított szöveg alapján, a többi évfolyamban központi mérőlap segítségével végezték a mérést. Eredmények: 1.o: 91,5 % - 87 % 89,2 évfolyameredmény 2.o: 85 % - 74,7 % (79,8 %) 3.o: 80 % - 81,7% (80,8%) 4.o: 78 % - 74 % (76 % ) Fejlesztési feladatok a második félévre: Második évfolyamban: A szöveg és az utasítások pontos olvasása, értelmezése, Valamennyi feladat elkészítése, önellenőrzés fejlesztése. Harmadik évfolyamban a vázlatírás gyakorlása, a szereplők pontos jellemzése, a rokonértelmű szavak használata, a szövegben való tájékozódás gyakorlása. Negyedik évfolyamban szókincsfejlesztés, szómagyarázat, szólások, közmondások értelmezése, a feladatok pontos értelmezése, kompetencia alapú feladatok rendszeres megoldása. Nyelvtan-helyesírás-írás Első osztályban a tanult betűk felhasználásával történt a mérés. A tanulók a betűket kellő alapossággal tanulták meg, de az írásuk szépsége és külalakja kifogásolható. Eredmények: 1a.: 86,6 % - 1.b o.: 85,2 %

16 Fejlesztési feladat a betűk vonalvezetésének pontos követése, a vonalközben történő eligazodás, a külalak javítása, az időtartam pontos jelölése A második és harmadik évfolyamban a mérés anyagát a nevelők állították össze az első félévben tanultak alapján. Eredmények: 2.o.: 83 % - 78,1 % Fejlesztésre váró feladat az abc pontos ismerete, a betűrendbe-sorolás gyakorlása, az elválasztás szabályainak pontos alkalmazása, az önellenőrzés pontosabbá tétele. A harmadik évfolyam eredményei: nyelvtani ismeretek: 82,2 % - 86 % Helyesírás: 87,5 % -84 % A harmadik évfolyamban gyakorlást igényel az elválasztás, a mondatvégi írásjelek pótlása, a mondatfajták pontos megnevezése, a j-ly pótlása, időtartamok pontos jelölése, a főnevekről tanultak rögzítése. Helyesírás terén az egybe- és különírás gyakorlása. A negyedik évfolyamon központi mérőlap feladatait oldották meg a tanulók. Az ismeretek a főnévről tanultakhoz kapcsolódtak. Eredmények: Nyelvtani ismeretek: 87,5 %- 85,7 % Helyesírás: 80,4 % - 79,7 % A második félévben gyakorolni kell a toldalékos főnevek felismerését szövegben, a főnevek toldalékolását, a névelők megkülönböztetését, az összetett főnevek alkotását, a tulajdonnevek helyesírását. Írás- írástempó Az alsó tagozatosok törekszenek a szép írásra. Másolásban kevesebb hibát ejtenek, tempójuk megfelel a korosztályuknak. Eredmények: 1.O. 10 betű 10 betű 2.o: 17 betű 3.o: 23 betű - 27 betű 4.o: 40 betű 41 betű Az írás minősége az életkor előrehaladtával egyénivé válik. Az írástempó fejlődése a keveset író tanulóknál helyesírás romlásával jár. Feladat, hogy minden nap legyen a tanulóknak másolni valója, ahol törekedni kell a hibátlan másolásra, az írás szépségének a megtartására. Matematika: A felmérések anyagát évfolyamon a nevelők állították össze, a 4. évfolyamon központi mérőlap feladatait használták.

17 A tanulók a felmérést képességüknek megfelelően oldották meg. A felmerülő hibák jó része a figyelmetlenségből adódott. Az önellenőrzést csak kevesen alkalmazzák, pedig lenne a tanulóknak rá idejük. Minden évfolyamon volt olyan tanuló aki nem érte el a minimum szintet sem. Ezeknek a tanulóknak egy része már rendelkezik Nevelési Tanácsadói szakvéleménnyel, mely alátámasztja a tanulási kudarcot. Eredmények: 1.O: 81,5 % - 84,4 % 2.o.:76,7 % - 72,8% 3.o: 78 % - 81 % 4.o: 74 % - 70 % Fejlesztési feladatok. Az első évfolyamon gyakorlást igényel a sorozatok folytatása, a relációk igazzá tétele, a számok bontása, képről műveletek lejegyzése, nyitott mondatok megoldása. A második évfolyamban a műveletek pontos végzése, különösen a kivonás gyakorlása, a szorzó- és bennfoglaló táblák pontos megtanulása, a mértékismeret, az átváltások fejlesztése gyakorlati mérésekkel. A harmadik évfolyamon a szóbeli számolás fejlesztése, szorzótáblák, mértékváltás gyakorlása. Negyedik évfolyamon a számok értékeinek pontos értelmezése, halmazba rendezése, az alapműveletek végzése becsléssel. Minden évfolyamon kiemelt feladat a szöveges feladatok értelmezése, megoldása, a logikus gondolkodás fejlesztése a hétköznapi élethez kapcsolódó feladatok megoldása. A számolási rutin fejlesztése az életkornak megfelelő számkörben. A felső tagozat A felső tagozatban egy tanulócsoporttal kevesebb van szeptembertől 9 helyett 8, hiszen az ötödik évfolyamon egy tanulócsoport szerveződött magas létszámmal. A délutáni másnapra való felkészülést egy tanulószobás csoportban kell megoldanunk, ahol jelenleg 33 tanulónak tudunk segítséget nyújtani. (Az előző tanévben 5.-6, illetve évfolyamon külön volt lehetőségünk tanulószobát működtetni, ahol több mint 50 tanulónak tudtunk segítséget nyújtani.) Lenne még jelentkező, de hely hiányában ezeket a tanulókat el kellett utasítanunk. Nyolcadik évfolyamos tanulóink ünnepi műsorával emlékeztünk meg Október 23-i eseményeiről, melyet nemcsak tanulóifjúságunknak, hanem a község lakóinak is bemutattak. Novemberben színházlátogatással egybekötött kiránduláson vettek részt végzőseink, ismerkedve Budapest nevezetességeivel.

18 Pályaválasztás Nyolcadikosaink pályaválasztása áprilisban befejeződött. A végzős 47 tanuló mindegyike felvételt nyert valamilyen középfokú intézménybe. - Gimnáziumban 16 fő, - Szakközépiskolában 24 fő - Szakiskolában 7 fő folytatja ősztől tanulmányait. A nyelvi munkaközösség munkájáról A munkaközösség az intézmény kiemelt feladatait figyelembe véve végezte munkáját az első félévben. Figyelmet fordított az egyéni adottságokra épülő differenciált tehetséggondozásra és képességfejlesztésre minden tantárgynál. Szeptemberben meghirdetésre kerültek a tanulmányi versenyek, októberben elkezdődtek a felvételi előkészítő foglalkozások magyar nyelv és irodalomból Varga Zsuzsanna tanárnő vezetésével. Október 6-ra az Aradi vértanúk emléknapjára Pécsi Miklós kollégánk készített szép kiállítást és megemlékezést a hetedikes tanulók bevonásával. Novemberben a évfolyam érdeklődő tanulói a Ramszesz kiállítást tekintették meg Debrecenben Pécsi Miklós tanár szervezésében. Helyi tanulmányi versenyeket a közösség magyarból, angolból, németből, történelemből a második félévben szervezett. Levelezős tanulmányi versenyek elég költségesek, ezért ezeken néhány tanuló vesz részt. Angol nyelvből Gonda Noémi, Imre Csilla és Mata Zsolt a MOZAIK Kiadó levelezős verseny fordulóit oldja meg. Történelemből az első félévben Mata Zsolt, Sápi Csaba, és Domokos Balázs 7. b osztályos tanulók a Lakitelki Népfőiskola Hungarikumok című versenyén a középmezőnyben végeztek. Mata Zsolt, Molnár Fruzsina és Farkas Dóra tanulók az Időutazók országos történelmi versenyen vesznek részt, Bende Attila, Sápi Csaba 7.o tanulók a Csatangolók Funay Grammar versenyében méri össze tudását. Angolosaink és németeseik igen előkelő helyen végeztek a debreceni Karácsony Sándor Általános Iskola nyelvi versenyein. Az április végén Püspökladányban megrendezett idegen nyelvi szövegértési versenyen 5 díjat hoztak el. Tantárgyi eredmények: Magyar nyelv és irodalom Minden évfolyamon ellenőrizték a tanulók első félévben elért tudását nyelvtani ismeretekből, irodalomból kétféle szövegértés feldolgozásával. A szövegértés feladatai központi mérések voltak. Az eredmények:

19 Nyelvtan: 5. a 57,8 % elégtelen nem volt. A felmérés a hangtani ismeretekhez kapcsolódott, legtöbb hiba a mássalhangzó törvények felismerésében volt. 6. a : 66,2 % elégtelen 2 fő, 6.b. 44,6 % - elégtelen 5 főnek volt. A mérésben a névszókhoz, és az igékhez kapcsolódó ismeretekhez kapcsolódtak a feladatok. Tipikus hiba nem volt. 7.a: 78,4 % 7.b. 77,8 % 7.c 69,4 % A mérés anyanyelvi ismeretek mellett a mondatelemzés és ábrázolás feladatait tartalmazta. Tipikus hiba az ágrajzkészítésnél fordult elő. 8. a: 49 % - 8.b. 79 % - Mondatelemzési gyakorlatok, a magyar helyesírás szabályainak alkalmazása, mondatelemzések, szóalaktan feladatai szerepeltek a feladatok között. A hetedik és a nyolcadik évfolyamon a tollbamondást külön értékelték. Az alábbi eredmények születtek: 7.a 77 %, 7.b % 7.c -72,8 % Legtöbb hiba a mondatközi és mondatvégi írásjelek helytelen használatából adódott, illetve tükröződtek az egyéni képességbeli hiányosságok is. 8. a 77 % - 8.b 65,4 % Irodalom - Szövegértés 5.a osztály: 75,6 % - 88,4 % 6.a osztály: 91,4 % - 67,2% 6.b osztály: 69,4% -48,2 % 7.a 79,4 % - 7.b osztály: 74,2 % 7. c osztály: 68,4 % A 7.ab osztályokban Petőfi Sándor életéhez és verseihez, a 7.c osztályban pedig Jókai Mór életrajzához kapcsolódtak a feladatok. A 7. évfolyam ismeretterjesztő szövegfeldolgozása: 7.a 77 % 7.b-65,4 % 7.c 72,8 % Az irodalmi ismeretekhez (költők és műveik) kapcsolódó szövegfeldolgozás eredménye: 8. a - 69 % 8.b 93,4 % Típushiba volt: az alkotókhoz tartozó műveket pontatlanul ismerték fel, a költői eszközök pontos megnevezése is problémát okozott. Szövegértés: 8.a 73,8 % 8.b-90,2 %

20 Feladatok a második félévben: - A hangos, kifejező olvasás és a néma értő olvasás gyakorlása, - Önálló szövegfeldolgozások, szövegfeldolgozási technikák fejlesztése, - Szövegek tömörítése, vázlatírás - Jegyzetkészítés - A költői szöveg és képalkotás vizsgálata, - Memoriterek felidézése, - A kreatív gondolkodás fejlesztése, - Az igényes nyelvhasználat, szép-, gondos külalakra törekvés. Idegen nyelv Az idegen nyelvet évfolyamon heti 1 órában tanulják a gyerekek csoportbontás nélkül. Cél, a nyelvtanulás megszerettetése játékos formában. Nagy létszámúak a csoportok, de lelkesen tanulnak a gyerekek. A fő hangsúly az órai munkán van, házi feladatot csak 3. osztályban kapnak a tanulók, de ez a k ét év jó előkészíti a 4. évfolyam anyagát és a kompetencia alapú oktatást. 4. évfolyamban az előző évi nagy létszámú csoportot két csoportra bontottuk, ez látványosan javította az egyes tanulók órai teljesítményét. Minden csoportban megfigyelhető, hogy a tavaly csendesebb, visszahúzódóbb tanulók aktívabbak lettek és a teljesítményük is javult. A kompetencia alapú oktatás beépített moduljai kiváló lehetőségét nyújtanak a játékra, daltanulásra, szituációk eljátszására, kreativitásra, verstanulásra, szerepjátékokra. A kiegészítő anyagok (cd-k, dvd-k interaktív feladatok jól szolgálják a tanulók nyelvtanulását. A sok gyakorlásnak köszönhetően jól sikerültek a félévi felmérések. Angol nyelv: 2. évfolyam : 90 % 3. évfolyam: 92 % 4. évfolyam: 4.a - 93 % - 4.b -88 % Az ötödik osztályosok többsége egyenletes, jó teljesítményt mutat, de sajnos a hétfői napokon szinte rendszeres, hogy a csoport felének nincs házi feladata. A szavak tanulásánál hiányosságok mutatkoznak, kommunikációs készségüket fejleszteni kell. Eredményük. 82 % A hatodik évfolyam létszámai nem teszik lehetővé, hogy képesség szerint haladó és normás csoportban folyjon az oktatás. A 17 tanuló heterogén összetétele miatt gyakran kell differenciálni. A szókincs és a nyelvhasználat terén mutatkozó hiányosságok egyre halmozódnak. A jó képességük tanulók plusz feladatokat kapnak, két tanuló rendszeresen olvassa a könnyített szépirodalmi olvasmányokat.

21 Témazáró eredmények: 55% - 66 %. 7. és 8. évfolyamon normál és haladó csoportokban folyik az oktatás. A tanulóknak lehetőségük van a második idegen nyelv délután kiscsoportban történő tanulásra is. Hetedik évfolyamon a normál csoportban a szótárhasználat és önálló nyelvhasználatot, gondolkodást igénylő feladatok okoznak nehézséget, fejleszteni kell az igeidők használatát is. A témazárók eredményei: 45% - 62 %. A haladó csoportnál mérhető a szorgalom, valamint a kutatási munkák és szorgalmi feladatok iránti érdeklődés. A témazárók eredményei: 64% - 69 % A nyolcadik évfolyam normál csoportja kevésbé motiválható, az otthoni tanulás, gyakorlás elhanyagolása miatt gyakoriak a gyengébb teljesítmények. Az idegen nyelv tanulása nem nélkülözheti az otthoni szótanulást, aminek hiánya alapvető gond. A témazárók eredményei: 47 % és 44 %. A haladó csoport teljesítménye egyenletes, jó. Otthoni munkájukra az igényesség jellemző, látszik, hogy tudatosan készülnek a középiskolára. A témazára dolgozatok eredményei: 72 % -76 % Német nyelv 2. évfolyam: 80 % 3. évfolyam: Az olvasás értékelésekor: 86 % - hallás utáni szövegértés: 84 %-os lett. 4. évfolyam: nyelvtani teszt: 4.a- 67 % - 4.b: 75 % Olvasás utáni szövegértés: 4.a 78 % -4.b -82 % Hallás utáni szövegértés: 4.a 71 % - 4.b 78 % Az ötödik osztályos tanulók nem tanulnak rendszeresen. A gyenge képességűek nem készítenek házi feladatot, és nem tanulják a szavakat. Eredményeik: nyelvtani teszt: 60 % -olvasás utáni szövegértés: 61 % - hallás utáni szövegértés: 80 %. A hatodik évfolyamon egy csoportban tanulnak az a- és b osztályosok. A két osztály között nagy a különbség. Nyelvtani teszt: 59,5 % ( -75 % - 44%) Olvasás utáni szövegértés: 62,5 % (80% - 45 %) Hallás utáni szövegértés: 72,5 % ( 83 % - 62 %)

22 Hetedik évfolyam: A normál csoportban a házi feladatot csak néhány tanuló készíti el, felszerelést legtöbbször nem hoznak a tanulók. A helytelen másolások miatt a szótárfüzetet is rendszeresen ellenőrizni kell. Nehezen megy a nyelvtan szabályok elsajátítása. Az olvasás és hallás utáni szövegértés: 41 % -os lett. Haladó csoport tanulói aktívak, szorgalmasak: Nyelvtani teszt: 68 % - Olvasás utáni szövegértés: 80 %, hallás utáni szé.: 82 %. A nyolcadik évfolyamon gondot okoz a nyelvi kommunikáció, a szavakat nem tanulják rendszeresen. Összevont eredményük: 51 % lett. A haladó csoportra a szorgalom és az órai aktivitás jellemző. Nyelvtani teszt: 75 %, Olvasás utáni szövegértés: 80 %, hallás utáni szövegértés 90 %. A második félév feladatai a nyelvtanulás terén a kommunikációs készség fejlesztése, a szótanulás erősítése. Minden évfolyamon feladat a gyengébb teljesítményt mutató nyelvtani ismeretek gyakorlása. Történelem Az ötödik évfolyamon a tanulási technikák és módszerek elsajátítása mellett nehézséget okozott a térképismeretei feladatok megoldása, hiszen ehhez szükséges földrajzi ismeretekkel nem rendelkeznek a tanulók. Témazárók eredményei: 83 % - 63 %. (őskor ókor) A hatodik évfolyamon a két osztály képességbeli összetétele miatt a követelményeket is rugalmasan kellett kezelni. A 6. a osztálynak az évszámok tanulása okozott gondot, a térképen jól boldogulnak, a történelmi eseményeket szívesen tanulják. A 6. a osztály alapvető olvasás technikai hiányosságai miatt gondot okoz a szóbeli kifejezés, történelmi események időbelisége. Felszerelésük hiányos, házi feladatot nem készítenek. A tananyag elsajátítását hangos olvasással, szóbeli közléssel és vázlatírással szükséges segíteni. Témazárók eredményei: 76 % - 55 % (középkor) 77%- 47 % (Árpád-házi uralkodók) A hetedik évfolyamon kevés tanuló él a projekt és a kutatómunkák adta többletlehetőségekkel. Az eszközhiány nagyon hátráltatja az órai munkát. A témazárók eredményei: 7.a 69% - 65% 7.b 71 % - 70 % 7.c 56% - 64 %

23 A nyolcadik évfolyam két osztálya igen eltérő képességű és szorgalmú. Az a osztályban kevés a történelem iránt érdeklődő tanuló, a munkát a fegyelmezetlenkedő gyermekek is nehezítik. Gondot okoznak a hiányzó és összecsapott házi feladatok. A témazárok eredményei: 8.a 60 % - 58 % 8b. 69% - 65 % Hon- és népismeret Nagyon szórakoztató és érdekes tantárgynak vélik a tanulók, ezért szívesen tanulják a hozzájuk közel álló témákat. Az építkezés, a népviseletek, néphagyományok, népszokások megismerése csoportok szervezésével zajlott, melynek tevékenységében örömmel vesznek részt a tanulók. Rajz- és vizuális kommunikáció A gyerekek szívesen vesznek részt az órákon. A feladatok közül az osztályban a tematikus képalkotások, a színtani ismeretekhez kapcsolódó feladatok a kedveltek, míg a évfolyamban a különböző tervezéssel kapcsolatos kreatív feladatok. Az osztályok képességeiknek megfelelően dolgoznak a rajzórákon. A 6. b osztályban komoly gondot okoz az érdeklődés teljes, hiánya, a 8. a osztályban 2-3 tanuló aktuális magatartása. A tanórai munka mellett az első félévben folyamatosan bekapcsolódtak különböző pályázatokban tanulóink. Január hónapban az alsó, február hónapban pedig a felső tagozat munkáit küldjük el a kétfordulós megyei versenyre. A végső megmérettetésre majd áprilisban kerül sor. A természettudományi munkaközösség A természettudományi munkaközösség a munkatervében szereplő első félévi célkitűzéseit maradéktalanul teljesítette. November végén a Zrínyi Ilona matematikaverseny házi fordulóján 47 tanuló vett részt. A megyei versenyre teljesítményével egy tanuló került be, Joó László 8. b osztályos tanulónk. A berettyóújfalui levelezős verseny döntőjébe bejutott Gonda Noémi 8. b osztályos tanulónk. Várjuk a versenyeredményét. Informatikából a berettyóújfalui levelezős versenyen Imre Csilla, Gonda Noémi és Kovács Alexandra vesz részt. A PC kismester országos informatikai verseny II. fordulóját teljesítették Farkas Dóra, Gonda Noémi, és Kovács Alexandra tanulók. A II. félévben a közösség háziversenyeket szervez tanulóinknak a természettudományos tantárgyakhoz kapcsolódóan.

24 Matematika A matematika oktatásában fontos cél, hogy a mindennapi élettel szorosabb kapcsolatba kerüljenek tanulóink és használható matematikát tanítsunk. Félévi méréseket matematikából minden évfolyamon végeztek a kollégák, amelynek anyaga 10 kompetencia jellegű feladat volt. Az ötödik évfolyamban a felmérés feladatai között szöveges feladat megoldása, ábrák elemzése, eredmények összehasonlítása, műveletvégzés természetes számokkal, mértékegységek átváltása, és az arányosság alkalmazása szerepelt szöveges feladatban. Eredmények: 65,75 % (legjobb 88% - leggyengébb 31 %) A hatodik évfolyam feladatai között műveletek a természetes számokkal, szöveges feladatok megoldása törtekkel, következtetéssel, mértékegységek átváltásával, diagramok elemzése, arány és arányosság alkalmazása a szöveges feladat megoldásában, területszámítások szerepeltek. Eredmények. 6.a - 63 % (legjobb: 100 % - leggyengébb: 8 %) 6. b 58 % (legjobb: 95 % - leggyengébb: 20 %) A hetedik évfolyam felmérésében a hatványozás alkalmazása, bűvös négyzet kiegészítése, számelméleti feladatok, szöveges feladat megoldása egyenlettel, következtetéssel, százalékszámítás, törtekhez kapcsolódó műveletek, síkgeometriai szöveges feladatok megoldása volt a feladat. Eredmények: 7.a 71 % (legjobb: 95 % - leggyengébb: 20 %) 7.b - 66 % (legjobb 95 % - leggyengébb: 38 %) 7-c. 59,7 % ( legjobb: 59,7 % - leggyengébb: 15 %) Nyolcadik évfolyamban az algebrai kifejezések és helyettesítési értékeinek összefüggése, a matematikai logika, százalék- és átlagszámítás, arány, arányosság, szöveges feladat, összefüggések elemzése, Pithagorasz tétel alkalmazása síkgeometriai feladat megoldásában alkotta a mérés anyagát. Eredmények: 8,a. 48 % (legjobb: 83 % - leggyengébb:28 %) 8.b 61,6 % (legjobb: 97,5 % - leggyengébb: 32,5%) Feladat a második félévben, hogy fogalmakat, szabályokat értelemszerűen tanuljanak a tanulók, s tudják ezeket gyakorlatban is alkalmazni.

Nyírteleki Általános Iskola MUNKATERV REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG ALSÓ TAGOZAT 2015/2016. Készítette: Bagolyné Takács Enikő munkaközösség vezető

Nyírteleki Általános Iskola MUNKATERV REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG ALSÓ TAGOZAT 2015/2016. Készítette: Bagolyné Takács Enikő munkaközösség vezető Nyírteleki Általános Iskola MUNKATERV REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG ALSÓ TAGOZAT 2015/2016 Készítette: munkaközösség vezető "Amikor a fiadat oktatod, a fiad fiát is oktatod." /Talmud/ I. REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG HELYZETELEMZÉS,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a 2011/2012. tanévi munkáról

BESZÁMOLÓ a 2011/2012. tanévi munkáról PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 9142 RÁBAPATONA, SZENTHÁROMSÁG TÉR 1. BESZÁMOLÓ a 2011/2012. tanévi munkáról Készítette: Márkus Gusztáv igazgató Rábapatona,

Részletesebben

2015/2016. tanév. A munkatervet készítette: Kincses Imréné intézményvezető. Iktatószám: 215/2015. Okány, 2015. szeptember 14.

2015/2016. tanév. A munkatervet készítette: Kincses Imréné intézményvezető. Iktatószám: 215/2015. Okány, 2015. szeptember 14. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Okányi Általános Iskola 5534. Okány, Kossuth u. 5-9. Tel.: 06 (66) 488-105 Tel./Fax: 06 (66) 488-111 email: okanyiskola@gmail.com, web: www.okanyiskola.hu MUNKATERV

Részletesebben

MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye OM 200924

MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye OM 200924 MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye Az iskolai munkatervet 2012. augusztus

Részletesebben

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2012/2013 TARTALOM I. A TANÉVI FELADATOKAT MEGHATÁROZÓ DOKUMENTUMOK II. A 2012/2013-OS TANÉV FELADATTERVE III. RENDEZVÉNYTERV IV. KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK 1. ÓRAKERETSZÁMÍTÁS

Részletesebben

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM. 2014/2015. tanév. Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM. 2014/2015. tanév. Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM 2014/2015. tanév Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes Tartalomjegyzék I. A tanévindítás feltételei 3 II. Fő célkitűzések a 2013/2014-es

Részletesebben

Apagyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 2015/2016. évi MUNKATERVE

Apagyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 2015/2016. évi MUNKATERVE Apagyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 2015/2016. évi MUNKATERVE Apagy, 2015. 08. 31. Benga András Igazgató A munkaterv összeállításánál következő dokumentumokat vettük alapul: - A köznevelési Törvényt.

Részletesebben

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék HELYZETELEMZÉS... 5 BEVEZETÉS... 7 NEVELÉSI PROGRAM... 9 Szervezeti tagozódás... 19 Tárgyi, személyi feltételek... 20 Ellenőrzés, értékelés...

Részletesebben

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2015-2016. évi M U N K A T E R V E A munkaterv összeállításánál az alábbi jogi szabályozókat vettük figyelembe: Törvények: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti

Részletesebben

MUNKATERV. a 2013/2014 es tanévre

MUNKATERV. a 2013/2014 es tanévre 2652 Tereske Telefon: +35 559002 Honlapcím: http://www.tereske.net OM: 032281 MUNKATERV a 2013/2014 es tanévre Az iskolai munkatervet 2013. szeptember 3 án a nevelőtestület egyhangúan elfogadta. jegyzőkönyv

Részletesebben

Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola ÉVES FELADATAI. 2015/2016. tanév

Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola ÉVES FELADATAI. 2015/2016. tanév Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola Ikt.sz.: 74-2/2015. 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Ügyintéző: Ősze Józsefné Tel: 74/496-782 Ügyintézés helye: Őcsény, Perczel u. 1. e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu

Részletesebben

2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:...

2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:... Tóalmási Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:... Horváth Nóra intézményvezető Tóalmás, 2015.

Részletesebben

HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE

HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE FELSŐ TAGOZAT 2015/2016 Készítette: Tereminé Horváth Ildikó munkaközösségvezető Nyírtelek, 2015. szeptember 06. A humán munkaközösség 2015/16-os tanévre szóló munkatervének

Részletesebben

Tájékoztató a 2015/2016-os tanév feladatainak végrehajtásáról és a 2016/2017-es nevelési év előkészítéséről

Tájékoztató a 2015/2016-os tanév feladatainak végrehajtásáról és a 2016/2017-es nevelési év előkészítéséről Polgári Vásárhelyi Pál Általános Iskola ARANY FOKOZAT Tájékoztató a feladatainak végrehajtásáról és a 2016/2017-es nevelési év előkészítéséről 4090 Polgár, Zólyom utca 14. Bevezető: A Polgári Vásárhelyi

Részletesebben

B E R E T T Y Ó Ú J F A L U I J Ó Z S E F A T T I L A S Z É C H E N Y I I S T V Á N T A G I S K O L Á J A

B E R E T T Y Ó Ú J F A L U I J Ó Z S E F A T T I L A S Z É C H E N Y I I S T V Á N T A G I S K O L Á J A B E R E T T Y Ó Ú J F A L U I J Ó Z S E F A T T I L A Á L T A L Á N O S I S K O L A S Z É C H E N Y I I S T V Á N T A G I S K O L Á J A AZOKÉRT ÉLÜNK, AKIKET SZERETÜNK, AZOKÉRT AKIK IGAZNAK TARTANAK. A

Részletesebben

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre 1 Hunyadi Mátyás Általános Iskola 9072 Nagyszentjános Árpád u. 11/a Telefon/fax: 96/544-040 E-mail: humaisk@vipmail.hu Honlap: www.humaisk.hu OM: 03 06 01 A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a

Részletesebben

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2015/2016-os tanév Összeállította: Nagy Zsolt intézményvezető Debrecen, 2015. augusztus 25. Tartalom 1. A 2015/2016-os tanévet meghatározó jogszabályok, dokumentumok...4

Részletesebben

6085 Fülöpszállás, Petőfi Sándor út 4. Tel/Fax: 78/435-026 E-mail: iskola@ktkt-herpai.hu web: ktkt-herpai.hu

6085 Fülöpszállás, Petőfi Sándor út 4. Tel/Fax: 78/435-026 E-mail: iskola@ktkt-herpai.hu web: ktkt-herpai.hu KT Bem József Általános Iskola Herpai Vilmos Általános Iskolája 6085 Fülöpszállás, Petőfi Sándor út 4. Tel/Fax: 78/435-026 E-mail: iskola@ktkt-herpai.hu web: ktkt-herpai.hu A KT Bem József Általános Iskola

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. A 2015/2016. tanévet meghatározó jogi környezet 1. 2. Helyzetelemzés 2.

Tartalomjegyzék. 1. A 2015/2016. tanévet meghatározó jogi környezet 1. 2. Helyzetelemzés 2. Tartalomjegyzék 1. A 2015/2016. tanévet meghatározó jogi környezet 1. 2. Helyzetelemzés 2. 3. A 2015/2016. tanév legfontosabb időpontjai és eseményei 4. 4. Országos mérések- értékelések 6. 5. Az iskola

Részletesebben

MUNKATERV. 2015/2016-os tanév. István Király Baptista Általános Iskola. Kótaj. igazgató -1-

MUNKATERV. 2015/2016-os tanév. István Király Baptista Általános Iskola. Kótaj. igazgató -1- MUNKATERV István Király Baptista Általános Iskola Kótaj 2015/2016-os tanév Készítette: igazgató -1- - 2- T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. TÁRGYI FELTÉTELEK... 4 2. SZEMÉLYI FELTÉTELEK... 4 2.1. DOLGOZÓI

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2009. 1 TARTALOMJEGYZÉK Az intézmény működési rendje... 8 A tanév helyi rendje... 8 A tanítási napok rendje... 10 Az intézmény vezetése, a nevelőtestület és a szakmai

Részletesebben

Munkácsy Mihály Általános Iskola Beszámoló

Munkácsy Mihály Általános Iskola Beszámoló 68. Munkácsy Mihály Általános Iskola Beszámoló 2006-2011. Készítette: Egyházi Viktorné sk. igazgató 1 Tartalom I. Iskolánkról... 2 II. Személyi feltételek... 2 III. Iskolánk felszereltségének alakulása...

Részletesebben

MUNKATERV 2013/2014. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

MUNKATERV 2013/2014. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola MUNKATERV 2013/2014. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola A munkatervet készítette: Tamás Emília igazgató A munkatervet jóváhagyó nevelőtestületi döntés kelte: 2013. augusztus 30. Tartalom

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv. 110/2012(VI.4.) kormány rend. 66.MK.2013.09.0 1.

Nemzeti Alaptanterv. 110/2012(VI.4.) kormány rend. 66.MK.2013.09.0 1. 2012-2013. 2013. tanév Tanév rendje Szorgalmi idő első napja 2012.09.03. hétfő Szorgalmi idő utolsó napja 2013.06.14. péntek Félév vége 2013.01.11. péntek Félévi értesítő kiadása 2012.01.18. péntek Félévi

Részletesebben

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2013/2014 TANÉVI MUNKATERVE

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2013/2014 TANÉVI MUNKATERVE ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2013/2014 TANÉVI MUNKATERVE 2013 TARTALOM I. A TANÉVI FELADATOKAT MEGHATÁROZÓ JOGSZABÁLYOK DOKUMENTUMOK II. A 2013/2014-ES TANÉV FELADATTERVE III. RENDEZVÉNYTERV IV. LEGITIMÁCIÓ

Részletesebben

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola szakmai beszámolója a 2013/14-es tanév végén

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola szakmai beszámolója a 2013/14-es tanév végén Átlag Átlag Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola szakmai beszámolója a 2013/14-es tanév végén 1. A szakmai munka áttekintése 1.1.A statisztikai adatlap mutatóinak elemzése, indoklása (11.-12.)

Részletesebben

A kompetenciamérés eredményének javítása. intézkedési terv

A kompetenciamérés eredményének javítása. intézkedési terv Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

MUNKA- ÉS PROGRAMTERV 2011/2012 TANÉV

MUNKA- ÉS PROGRAMTERV 2011/2012 TANÉV SZENT ISTVÁN EGYETEM GYAKORLÓÓVODA ÉS GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZARVAS MUNKA- ÉS PROGRAMTERV 2011/2012 TANÉV Bíró Gyula igazgató Szarvas, 2011. 2011/2012 tanév célkitűzései, feladatai 2011/2012 tanévben

Részletesebben

Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye

Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye 2013/2014 tanév Munkaterv Összeállította: Pataki Lászlóné Tagintézmény-vezető 1 1. Helyzetkép Intézményünk a Klebersberg Intézményfenntartó

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE 1 AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE Az intézmény hivatalos elnevezése: BÁTAI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az intézmény székhelyének címe: 7149 Báta, Fő u. 174. Az intézmény alapításának

Részletesebben

MUNKATERV. 2015/2016-os tanév. István Király Baptista Általános Iskola. Kótaj. igazgató

MUNKATERV. 2015/2016-os tanév. István Király Baptista Általános Iskola. Kótaj. igazgató MUNKATERV István Király Baptista Általános Iskola Kótaj 2015/2016-os tanév Készítette: Ruskáné Fintor Mária igazgató T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. TÁRGYI FELTÉTELEK... 3 2. SZEMÉLYI FELTÉTELEK... 3

Részletesebben

Különös közzétételi lista. Szigetszentmártoni Általános Iskola

Különös közzétételi lista. Szigetszentmártoni Általános Iskola Különös közzétételi lista Szigetszentmártoni Általános Iskola 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők

Részletesebben

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács)

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) 1. Bukások tantárgyankénti

Részletesebben

a 2014-es év beszámolója

a 2014-es év beszámolója Şcoala Generală pentru Naţionalitatea Română, Grădiniţă Chitighaz, str. Úttörő nr. 89 Telefon,fax: 66/250-052 web:www.romansulioviketegyhaza.hu Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda 5741

Részletesebben

A Herman Ottó Általános Iskola Munkaterve

A Herman Ottó Általános Iskola Munkaterve A Herman Ottó Általános Iskola Munkaterve a 10. tanévre Felsőpakony, 2009. szeptember Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I. Helyzetelemzés... 3 II. A tanévindítás feltételei... 4 Személyi feltételek...

Részletesebben

Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve

Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve 2015. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR... 3 2. A 2014-2015. TANÉV RENDJE... 3 3. HELYZETELEMZÉS... 5 a) A tanulók

Részletesebben

Nagysándor József Általános Iskola 4031. Debrecen, Pósa u. 1. OM 031 086

Nagysándor József Általános Iskola 4031. Debrecen, Pósa u. 1. OM 031 086 Nagysándor József Általános Iskola 4031. Debrecen, Pósa u. 1. OM 031 086 INTEGRÁLT PEDAGÓGIAI RENDSZER 2011. Debrecen 1 INTEGRÁCIÓS PEDAGÓGIAI RENDSZER A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 24-i ülésére:

BESZÁMOLÓ. Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 24-i ülésére: BESZÁMOLÓ Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 24-i ülésére: Tájékoztató az Általános Iskola munkájáról különös tekintettel az előző tanév befejezésére, ill. az új tanév

Részletesebben

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium HÁZIREND 2014. 2 Tartalomjegyzék: 1. A Házirend jelentősége 4.o. 1.1. Mi a Házirend? 4.o. 1.2. A Házirend célja 4.o. 2. A Házirend hatálya

Részletesebben

A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja

A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja 1. számú melléklet A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja Nemcsak az a hasznos, ha pénzt gyűjtünk, de az is, ha egészséget szerzünk, mert az egészség talán inkább, mint a vagyon

Részletesebben

Helyi tanterv HELYI TANTERV 2015.

Helyi tanterv HELYI TANTERV 2015. tanterv A helyi tanterv biztosítja, hogy alsó tagozaton a tanítás-tanulás szervezése játékos formában, a tanulói közreműködésre építve, az érdeklődés felkeltésére, a problémák felvetésére, a megoldáskeresésre,

Részletesebben

JELENTÉS. a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról

JELENTÉS. a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról JELENTÉS a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról A 2012/2013. tanévben munkaközösségünk létszáma 13 fő. A 2012/2013. tanévben a hollóházi tagintézményből utazó pedagógusként

Részletesebben

NKI Móricz Zsigmond Általános Iskola. MUNKATERVE a 2009/2010. tanévre

NKI Móricz Zsigmond Általános Iskola. MUNKATERVE a 2009/2010. tanévre NKI Móricz Zsigmond Általános Iskola MUNKATERVE a 2009/2010. tanévre 1. Tárgyi feltételek: Az előző évek uniós pályázatainak köszönhetően valamennyi tantermünk megújult: korszerű bútorok, taneszközök állnak

Részletesebben

A Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye. Helyi tanterve 2014.

A Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye. Helyi tanterve 2014. A Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye Helyi tanterve 2014. Tartalomjegyzék I. Az 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye helyi tanterve...

Részletesebben

1. Pedagógiai módszertani felkészültség

1. Pedagógiai módszertani felkészültség 1. Pedagógus önértékelés Milyen a módszertani felkészültsége? Milyen módszereket alkalmaz a tanítási órákon és egyéb foglalkozásokon? Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A Pusztamagyaródi Kenyeres Elemér Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: Kozma Andrea igazgató Módosítás időpontja: 2013.március 31. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. PEDAGÓGIAI HITVALLÁSUNK...

Részletesebben

A Dadi Református Egyházközség Általános Művelődési Központja. Munkaterve. a 2012/2013-as tanévre

A Dadi Református Egyházközség Általános Művelődési Központja. Munkaterve. a 2012/2013-as tanévre A Dadi Református Egyházközség Általános Művelődési Központja Munkaterve a 2012/2013-as tanévre Dad, 2012. augusztus 3. 1 Bakiné Takács Irén ÁMK-igazgató Tartalomjegyzék Helyzetelemzés Legfontosabb célkitűzések

Részletesebben

Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola MUNKATERV

Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola MUNKATERV Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola MUNKATERV 2014 /2015 Készült: 2014. augusztus 25 Készítette: Szautner Antalné OM azonosító: 037131 Feladatunk a 2014 / 2015-ös tanévben:

Részletesebben

OM : 028318 M U N K A T E R V. 2014-2015. tanév

OM : 028318 M U N K A T E R V. 2014-2015. tanév Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Kollégium OM : 028318 M U N K A T E R V 2014-2015. tanév Összeállította: Laurinyeczné Trnyík Judit igazgató 1 Az ember csak neveléssel válik

Részletesebben

BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT

BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT A BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Összeállította: Malik Károly igazgató BEVEZETŐ Az iskola hivatalos neve: Balla Károly Általános Iskola Csévharaszt /2002.09.01 óta/ Az iskola

Részletesebben

1. HELYZETELEMZÉS. 1.1. Személyi feltételek

1. HELYZETELEMZÉS. 1.1. Személyi feltételek A Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola 2014/2015-ös tanéve előkészítésének helyzetéről és feladatairól A képesség, hogy valaki tud kitartani az akadályok ellenére is, az a tulajdonság, amit az emberek

Részletesebben

I. N E V E L É S I P R O G R A M

I. N E V E L É S I P R O G R A M I. N E V E L É S I P R O G R A M H E L Y ZE T E L E M ZÉ S Intézményünk a 2003-2004-es tanévtől két iskola összevonásával alakult eggyé. A Dohány utcai, és a Kertész utcai iskola is több mint száz éves

Részletesebben

A BALASSI BÁLINT TAGISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

A BALASSI BÁLINT TAGISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA A BALASSI BÁLINT TAGISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2 A Fenntartó: Eger-Egerbakta-Egerszalók-Demjén Intézményfenntartó Mikrotársulás 3300 Eger, Dobó tér 2. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata (gesztor

Részletesebben

Bogyiszló-Fácánkert Társult Általános Iskola és Óvoda

Bogyiszló-Fácánkert Társult Általános Iskola és Óvoda Bogyiszló-Fácánkert Társult Általános Iskola és Óvoda 2011/2012 tanév Készült: a tagintézmény vezetők, a munkaközösség vezetők és az egyes szakterületek megbízottjainak értékelése alapján Bogyiszló, 2012.

Részletesebben

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Igazgatói pályázat Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Tóvárosi Általános Iskola Székesfehérvár 2011. május 6. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ 2 1. SZEMÉLYES ADATOK Név: Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Születési név: Sajtos

Részletesebben

Esztergály Mihály Általános Iskola. Pedagógiai Programja

Esztergály Mihály Általános Iskola. Pedagógiai Programja A Csomádi Esztergály Mihály Általános Iskola Pedagógiai Programja (kiegészített, átdolgozott változat) 2008. A képviselőtestület jóváhagyta: 2008. jan. 21-én határozat száma: 9/2008 (01.21.) 1 II. Az intézmény

Részletesebben

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Programja Készült: 2013. március 1 1 NEVELÉSI PROGRAM... 4 2 A GYERMEKEK, TANULÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉT SZOLGÁLÓ INTÉZKEDÉSEK... 29

Részletesebben

Kertvárosi Általános Iskola. 2800 Tatabánya, Hadsereg utca 40/a OM 201301-001. Pályázat

Kertvárosi Általános Iskola. 2800 Tatabánya, Hadsereg utca 40/a OM 201301-001. Pályázat Kertvárosi Általános Iskola 2800 Tatabánya, Hadsereg utca 40/a OM 201301-001 Pályázat intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályázó: Petroviczné Gál Ibolya Tatabánya, 2016.01.20.

Részletesebben

Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV

Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV 2015-2016. tanév Tartalomjegyzék I. Szervezési rész... 3 A tanév helyi rendje:... 3

Részletesebben

Éves munkaterv 2013/2014. tanév

Éves munkaterv 2013/2014. tanév Éves munkaterv 2013/2014. tanév Készítette: Kárpáti Piroska Pécs, 2013. szeptember 16. 1. Személyi feltételek: Pedagógus létszám szeptember 1-én: teljes : áttanító: részmunkaidős: tartósan távol: 34 fő

Részletesebben

A munkaközösségi javaslatok alapján összeállította: Kazamér Tibor igazgató

A munkaközösségi javaslatok alapján összeállította: Kazamér Tibor igazgató A munkaközösségi javaslatok alapján összeállította: Kazamér Tibor igazgató Ezt a munkatervet a Petofi Sándor Általános és Alapfokú Muvészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat pedagógiai programja, a nevelotestületi

Részletesebben

Beszámoló a Móra Ferenc

Beszámoló a Móra Ferenc Beszámoló a Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2013-2014-es tanév/nevelési évben végzett munkájáról 1 Tisztelt Képviselő-testület! Egyek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete legutóbb

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 Köznevelés az iskolában. Törteli Szent István Király Általános Iskola

TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 Köznevelés az iskolában. Törteli Szent István Király Általános Iskola Törteli Szent István Király Általános Iskola STATISZTIKAI ADATOK I. TANULÓLÉTSZÁM ALAKULÁSA 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 340 319 313 309 Hátrányos helyzetű tanulók aránya: 63 % HHH tanulók aránya:

Részletesebben

Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 2066 Szár Rákóczi u. 41. Év végi beszámoló 2013-2014-es tanév

Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 2066 Szár Rákóczi u. 41. Év végi beszámoló 2013-2014-es tanév Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 2066 Szár Rákóczi u. 41. Év végi beszámoló 2013-2014-es tanév 1. Működési feltételek rendkívüli események 2013. szeptember 1-jén életbe

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2011/2012. tanév ALAPFOKÚ NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2011/2012. tanév ALAPFOKÚ NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2011/2012. tanév ALAPFOKÚ NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ A minőségirányítási program végrehajtásának

Részletesebben

MUNKATERV 2015/16. tanév

MUNKATERV 2015/16. tanév ARLÓI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA OM 029148 KLIK049013 3663 Arló, Rákóczi út 3/A. Telefon:06-48-444-008 E-mail: iskola@szechenyi-arlo.sulinet.hu MUNKATERV 2015/16. tanév 1. Helyzetelemzés 1.1. Személyi

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Székesfehérvár, Munkácsy Mihály utca 10. 1 MOTTÓNK: Félig sem olyan fontos az, mit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Nevelési program helyi tanterv. Átdolgozott változat 2014.09.15.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Nevelési program helyi tanterv. Átdolgozott változat 2014.09.15. PEDAGÓGIAI PROGRAM Nevelési program helyi tanterv Átdolgozott változat 2014.09.15. Készült és átdolgozásra került a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről, a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet,

Részletesebben

Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi ellátásáról. 1 db határozati javaslat

Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi ellátásáról. 1 db határozati javaslat Előterjesztő: Dr. Solymos László alpolgármester Iktatószám: 01/25576-4/2013. Tárgy: Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi ellátásáról Melléklet: 1 db határozati

Részletesebben

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja A Bajai III. Béla Gimnázium pedagógiai nevelési programja 1 TARTALOMJEGYZÉK A) NEVELÉSI TERV 1. BEVEZETŐ... 4 2. AZ ISKOLA JOGÁLLÁSA... 4 3. ALAPELVEINK, KIEMELTEN KEZELT ÉRTÉKEINK... 9 4. AZ ISKOLA CÉL-

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT ELŐREHADÁSÁRÓL 4. FÉLÉV

BESZÁMOLÓ A PROJEKT ELŐREHADÁSÁRÓL 4. FÉLÉV BESZÁMOLÓ A PROJEKT ELŐREHADÁSÁRÓL 4. FÉLÉV Az iskolai felkészülést, kreatív szabadidős s tevékenységeket biztosító, a gyermek sikeres szocializációját segítő, tanórán kívüli szabadidős programok, kulturális

Részletesebben

Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND

Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND amely a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza az érvényben lévő magasabb rendű

Részletesebben

IPR Hírlevél. Bemutatkozásunk. Tisztelt IPR programban részt vevő intézmény! A Wekerle Sándor

IPR Hírlevél. Bemutatkozásunk. Tisztelt IPR programban részt vevő intézmény! A Wekerle Sándor IPR Hírlevél Hírlevél a 27/2011.(IX.14) KIM rendelet (az oktatási esélyegyenlőségi szolgáló támogatásokról) támogatottjainak. Ön a Wekerle Sándor Alapkezelő által kiadott első IPR Hírlevelet olvassa, mely

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 2471 Baracska, Templom u. 19. OM: 030166 2015-2016-os tanév Készítette: Kárpáthegyi Józsefné 1. A pedagógusok iskolai végzettsége - szakképzettsége

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre Tárgy: A zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programjának módosítása Előadó: Wohlfart

Részletesebben

Az Egészséges életvitel kialakítása az ökoiskolában című oktatási program továbbfejlesztése *

Az Egészséges életvitel kialakítása az ökoiskolában című oktatási program továbbfejlesztése * Tanulmányok 53 Vighné Arany Ágnes Benkéné Kiss Valéria Tárkányi Ferencné Az Egészséges életvitel kialakítása az ökoiskolában című oktatási program továbbfejlesztése * Bevezetés A tanulmány egy egészségtan

Részletesebben

Óvodai intézményegység

Óvodai intézményegység Közzétételi lista 2013-14. nevelési év / tanév 2013. október 01-ei adatok a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Kormányrendelet alapján Óvodai intézményegység

Részletesebben

BENEDEK ELEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, ELŐKÉSZÍTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, ÉS KOLLÉGIUM OROSZLÁNY

BENEDEK ELEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, ELŐKÉSZÍTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, ÉS KOLLÉGIUM OROSZLÁNY BENEDEK ELEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, ELŐKÉSZÍTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, ÉS KOLLÉGIUM OROSZLÁNY Tanulói esélyegyenlőségi terv Elfogadva: Oroszlány, 2008.02.27. Iván Lászlóné igazgató TARTALOMJEGYZÉK I. HELYZETELEMZÉS

Részletesebben

A Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve

A Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve 2010. Tartalom 1. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, valamint ezek óraszámai... 3 1.1 1-4.

Részletesebben

ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE

ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2011/2012 Készítette: Szoboszlai Zoltánné mkv. Jóváhagyta: ig. Kiss Péterné Folyamatosan ellátandó feladatok: Szakmai folyóiratok figyelemmel kísérése. Továbbképzéseken,

Részletesebben

Budapest XX. Kerületi Lázár Vilmos Általános Iskola. Pedagógiai program

Budapest XX. Kerületi Lázár Vilmos Általános Iskola. Pedagógiai program Budapest XX. Kerületi Lázár Vilmos Általános Iskola 2013 Tartalomjegyzék Az intézmény bemutatása... 4 1. Az iskola nevelési programja... 6 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE

A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE TARTALOM 1. A MAGASABB ÉVFOLYAMRA LÉPÉS FELTÉTELEI... 3 2. A BESZÁMOLTATÁS KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI.. 4 3. MAGATARTÁS ÉS SZORGALOM

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Helyi tanterv

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Helyi tanterv PEDAGÓGIAI PROGRAM Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Konstantin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Szolnok II. kötet Helyi tanterv 1 Hetedik kiadás KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KONSTANTIN

Részletesebben

A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Gárdonyi Géza Általános Iskola 9400 Sopron, Ferenczy János utca 1. Tel.: 99/312-246 E-mail: gardonyi@sopron.hu Honlap: www.gardonyi-sopron.sulinet.hu

Részletesebben

MUNKATERV 2014/15 tanév

MUNKATERV 2014/15 tanév MUNKATERV 2014/15 tanév Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola OM 033966 (Kaposvár, Fő u. 40-44.) Kaposvár, 2014. szeptember 5. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató Jóváhagyta: az intézmény

Részletesebben

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma 1147 Budapest, Miskolci út 77. Tel./Fax: 252 90

Részletesebben

A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA

A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA VEZETŐI PÁLYÁZAT A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA Készítette: Képesné Kövessy Margit Salgótarján, 2016.04.14. 1.

Részletesebben

A KLIK Makói Tankerületének tájékoztatója a 2013/2014. tanévről a fenntartásába és működtetésébe tartozó Kiszombori Dózsa György Általános Iskoláról

A KLIK Makói Tankerületének tájékoztatója a 2013/2014. tanévről a fenntartásába és működtetésébe tartozó Kiszombori Dózsa György Általános Iskoláról A KLIK Makói Tankerületének tájékoztatója a 2013/2014. tanévről a fenntartásába és működtetésébe tartozó Kiszombori Dózsa György Általános Iskoláról A Kiszombori Dózsa György Általános Iskola 2013. január

Részletesebben

Beszámoló a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Gyakorló Általános Iskola 2007/2008-as tanévben végzett nevelő-oktató munkájáról

Beszámoló a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Gyakorló Általános Iskola 2007/2008-as tanévben végzett nevelő-oktató munkájáról Beszámoló a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Gyakorló Általános Iskola 2007/2008-as tanévben végzett nevelő-oktató munkájáról Esztergom, 2008. június 18 Drobinoha Józsefné igazgató Tartalom:

Részletesebben

Minőségirányítási Program. Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010.

Minőségirányítási Program. Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010. Minőségirányítási Program Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010. I. Fenntartói minőségirányítási program (kivonat) A program célja, hogy megfogalmazza az intézménnyel szembeni elvárásait az egész rendszer

Részletesebben

A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYOMAENDRŐD 2012 A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak. ( Johann Wolfgang Goethe ) 2 AZ INTÉZMÉNY ADATAI Név: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

MUNKATERV 2015/2016. TANÉV. Készítette: Gábor Zsuzsanna igazgató

MUNKATERV 2015/2016. TANÉV. Készítette: Gábor Zsuzsanna igazgató 2821 Gyermely, Iskola u. 10-12. Tel.: 34/570-010; Fax: 34/370-305 E-mail:gyermelyiiskola@gmail.com gaborzsuzs@gmail.com MUNKATERV 2015/2016. TANÉV Készítette: Gábor Zsuzsanna igazgató A munkatervet jóváhagyó

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA AZ ÉRSEKVADKERTI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA PROGRAMJA OM azonosító: 032189 Intézményi azonosító: 112008 Készítette: Fábián Attila igazgató 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 1. BEVEZETŐ...4 2.

Részletesebben

Intézményi Önértékelés

Intézményi Önértékelés Intézményi Önértékelés Pedagógus, vezető, Intézmény elvárások Belső Ellenőrzési Csoport 2015. szeptember 30. Készítette: BECS és Erdei Gyula igazgató Kompetencia A pedagógusra vonatkozó intézményi elvárásrendszer

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 1 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 4 1.2. A személyiségfejlesztéssel

Részletesebben

Pedagógiai Program (Nevelési Program)

Pedagógiai Program (Nevelési Program) Mecsekaljai Iskola Testnevelési Általános és Középiskolája Pedagógiai Program (Nevelési Program) BEVEZETŐ AZ ISKOLA MOTTÓJA: A sport megtanít arra, hogyan lehet győzni és emelt fővel veszíteni. A sport

Részletesebben

INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ

INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ Templomdombi Általános Iskola OM-azonosító: 037726 Szentendre, Alkotmány u. 12. 2000 INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ 2011. Jogszerűség Intézményünkben a nevelő és oktató munkát a 2008. szeptember elsejétől

Részletesebben

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Helyi Pedagógiai Program Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem, hogy munkálkodjon, alkosson, teremtsen. / Széchenyi István: Por és sár / KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR - PÉTERFY SÁNDOR

Részletesebben

2014. MUNKATERV. Rumi Rajki István Általános. 9766 Rum, Béke utca 20. Rumi Rajki István Általános Iskola 2014.08.27.

2014. MUNKATERV. Rumi Rajki István Általános. 9766 Rum, Béke utca 20. Rumi Rajki István Általános Iskola 2014.08.27. 2014. MUNKATERV Általános Iskola 9766 Rum, Béke utca 20. 2014.08.27. A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERVE A 2014/2015. TANÉVRE Tartalom 1. A tanév rendje:... 3 2. A tanév helyi rendje... 4 2.1.

Részletesebben

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS I. INTÉZMÉNYI ADATOK Az intézmény neve: Baross Gábor Általános Iskola Székhelye: Budapest, XXII. Dózsa György út 84-94. Fenntartó: Budapest, XXII. kerület Önkormányzata Működési terület: általános iskola

Részletesebben